„Флотилията на свободата" е пиар мероприятие, проведено от Турция в негласен съюз с Хамас - организацията, която „управлява" Газа | webcafe.bg
Webcafe

Точката на пречупване е Израел

Константин Павлов
07.06.2010, 11:46 (обновена 08.06.2010, 16:58)
турция, погребение, израел

Снимка: © БГНЕС

Хиляди протестиращи се стекоха на погребението в Истанбул на Джевдет Киликлар, един от активистите, убити при атаката на израелски командоси срещу кораба с помощи за Газа

Новините от последните дни ме върнаха повече от 20 години назад, когато Израел беше врагът, а Арафат - приятелят на цялото прогресивно човечество.

Мина се време и разбрахме, че сме били част от най-ретроградното човечество, огледалото се обърна и се сприятелихме с Израел.

„Флотилията на свободата" е пиар мероприятие, проведено от Турция в негласен съюз с Хамас - организацията, която „управлява" Газа след извършен негласен преврат и чийто reason d'etre (причина за съществуване) е борбата с „ционисткия окупатор". Ако този „окупатор" провежда скучни митнически проверки, той не изглежда толкова страшен и определено не го докарва до причина за съществуване на организация от типа на Хамас, затуй трябва да бъде разръчкан.

Тоест, единственият изход е следният - трябва да се предизвика скандал с Израел, колкото е възможно по-грандиозен. Сега, какъв е проблемът тези товари с чисто хуманитарен характер да преминат през нормален гранично-контролнопропускателен пункт? Че Израел желае смъртта на жителите на Газа и няма да ги пропусне? Презумпцията, че израелците са шейтани по природа, чиято главна цел в живота е убийство на децата в Палестина (теза, която, между другото, се тиражира и от турски сериали), не е сериозна за хора, които са информирани и цивилизовани.

Значи?

Значи, целта е била да се наруши граничният режим и да се предизвика възможно най-острата реакция на Израел. Целта очевидно е постигната.

Колко е виновен Израел?

Да се обърнем към аналогии от цивилния живот - каква е разликата, например, ако ученик удари плесница на учител или ако учител удари плесница на ученик? Очевидно по силата на авторитета, възрастта и служебното си положение, плесницата, ударена от учителя, е с много по-голяма тежест и обществена опасност и може да доведе до много сериозни наказания, включително и до лишаване от учителски права. Най-тежкото наказание, грозящо ученика, е изключване от училище.

По същия начин, заради непремерената реакция на няколко командоси и абордажа в неутрални води Израел става жертва на демократичното си устройство и принадлежността си към западния свят и ще трябва да си плати прескъпо. Наказанията, които могат да го постигнат, са многократно по-тежки от тези, които понасят активистите на Хамас за обстрелването на мирно население с ракети и взимане на собственото си население за заложници (криейки се като мишки в жилищни сгради и болници, докато обстрелват).

Въпреки всички приказки за някакво могъщо еврейско лоби, което управлява едва ли не целия свят и световните медии, истината е банална и е точно обратната. Във всички демократични и цивилизовани държави мюсюлманско-арабските избиратели са в десетки, ако не в стотици пъти по-многобройни от евреите. Затова всеки демократично избран политик има едно наум, когато говори по този деликатен въпрос и затова принципните позиции са толкова рядко срещани.

Така че, тая работа с корабите ще продължава, защото Хамас и управляващите в Турция само печелят от нея, както и да се развият нещата - или израелците ще излязат виновни в някакъв нов инцидент, или пък ще излезе, че са показали слабост и не могат да противостоят, което ще стовари цялата мощ на „доброжелателите" им върху тях. Лично аз очаквам флотилия след флотилия „на свободата" „на борците за свобода" и т.н. да пътуват в посока Газа. Да не говорим за третия, невидим съюзник, който присъства неявно в съюза Ердоган-Хамас. Който също е банално известен, но трябва да се погледне с непредубедени очи към потоците на капитали в Газа, за да се плесне човек по челото.

Още в по-деликатно положение се намира САЩ. Предишната администрация допусна да се разпростре извън възможностите си (не само финансово), без да се съобразява много-много с мнението на съюзниците си, и сега рискува да загуби дори традиционни позиции и съюзници в Близкия изток и света.

Турция в момента вече предпочита да бъде лидерът на Близкия Изток, а не най-добрият съюзник на САЩ. Това, между другото, и в България ще се усети много сериозно.

САЩ ще трябва да избират между Израел и Турция - между малък, но верен съюзник и между огромен, колебаещ се в момента съюзник. Самият избор е много губещ ход и не знам как ще излязат от положението.

Междувременно беше загубена Украйна (надявам се, временно), положението в Грузия засега е стабилно, но какво ли ще бъде след 2 години? Тайван почти е паднал като зряла круша на Китай, базите в Япония също се клатят. Евросъюзът е в тежка системна криза, не само финансова. Докога ще може да се удържа положението? Да не забравяме и тежкото финансово-икономическо положение.

Готови ли са САЩ да водят още една война, за да не се сринат и те в пропастта? Помнете точката на пречупване.

Нали знаете, че при загубени войни се отстъпват гранични територии?

Oще: израел  константин павлов  сащ  турция  хамас 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.