Програма за бежанци: Опознай секса в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Програма за бежанци: Опознай секса в Европа

Webcafe.bg, по Reuters, AFP
21.01.2016, 14:58 (обновена 23.01.2016, 16:47)
Бежанци

Снимка: © Getty Images

Учителката Линда Хаген им показва снимка на млада брюнетка с къса пола и високи токчета. Пита се „Какъв сигнал издава тя?

Специални курсове за секса, сексуалните отношения и общуването с жените предлага Норвегия на чужденци от неевропейски произход. Главната цел на програмата е да информира бежанците, идващи от Арабския свят, за отношенията между половете и интимните порядки на Стария континент.

Норвегия се слави като най-либералната държава - не само в света, но и в Скандинавия, и това е една от мерките, с които властите се опитват да намалят броя на изнасилванията и сексуалните посегателства.

Заниманията основно протичат под формата на дебати за житейски ситуации, в които може да попадне всеки.

На участниците не се гледа като на потенциални престъпници, а напротив - като на пълноправни членове на норвежкото общество, които могат да служат за пример и да предотвратяват нападения над жени, ако станат свидетели на такива.

Редица европейски държави отправят поглед към опита на Осло, включително Дания и Белгия, където се предвижда „националното отношение към секса" и особено „уважението към жените" да залегне в програмите за интеграция, езиково обучение и образование на бежанците.

Всъщност, образователната кампания започна през 2009-та година, след като серия сексуални нападения, основно от мигранти, са извършени по улиците на Ставангер, третият по големина град в Норвегия. След шокиращите събития в Кьолн обаче норвежката иновация е на дневен ред.

Полицията в Германия продължава да разследва „новия тип организирана престъпност", извършена основно от „мъже с арабски произход". Коментарите по темата също не стихват, включително дали бежанците - мюсюлмани могат да се впишат в светското, свободно западно общество, в което разголеният крак или деколтето не означават директна покана за секс.

Не всички обаче се щастливи.

"Знам всички тези неща отдавна, от моята родина. Сирия е като Норвегия - навсякъде има назадничави хора без образование", казва 52-годишен учител от Алепо. Исам Алхлаби стои с кръстени ръце зад чина в компанията на 21 млади негови сънародници, включени в програмата, и знае, че нищо ново не може да научи.

Той не е единственият в групата, който се чувства изложен на стереотипа за сексуалното подчинение на жените в ислямския свят, да не говорим за т.нар. оправдани изнасилвания.

„Това е удивително - повечето хора смятат, че не знаем за какво става въпрос, защото сме чужденци, странници, аутсайдери. Ние не идваме от мирна държава. Но ние се сблъскваме с това всеки ден у дома. Имам две сестри и те могат да бъдат нападнати, докато се разхождат навсякъде по света", допълва Муаз, 26-годишен пилот.

Исам и Муаз се намират в провинциален бежански лагер, разположен на западния бряг на Норвегия. В „квартала" най-близкото нещо е германски бункер, построен през Втората световна война. А най-големият източник на шум е Атлантическият океан, чийто се вълни се разбиват в близкия бряг.

Как протича един урок?

Учителката Линда Хаген им показва снимка на млада брюнетка с къса пола и високи токчета. Пита се „Какъв сигнал издава тя?".

Мъжете се разделят на групи и започват да дебатират, след което споделят с всички. „Може да е нормална ситуация", казва един. „Нищо необичайно", добавя втори. „Може да отива на кафе", предполага трети.

Никой от тях не смята, че жената на снимката е провокативна.

„Искаме да помогнем на търсещите убежище и бежанците да избягват грешни стъпки, докато откриват и навлизат в норвежката култура. Не се опитваме да налагаме културна норма върху никого, защото това е недопустимо за едно демократично общество", коментира Линда Хаген.

Следва друга игра - сценарий. Героят в историята се казва Хасан, пристигнал е в Норвегия преди повече от година и се е сприятелил с Арне, който обаче иска да съблазни хубаво момиче като първо я напие. Въпросът към групата е какво трябва да направи Хасан.

Настава единодушие за отговора - Хасан разубеждава Арне от неговите намерения или се уверява, че момичето се прибира у дома.

Използват се и популярни видеоклипове, използвани в американските кампуси. Едно от тях за момче и момиче на купон, които се забавляват, танцуват, целуват се и накрая отиват в спалнята. Там момчето насилва момичето, макар че се съпротивлява и не иска полов контакт.

„Какво мислите за момчето? Какво мислите за момичето", пита Хаген. „Ако съм на мястото на момчето, ще помисля, че тя проявява интерес към мен, защото се качва по стълбите и сяда на леглото", отговаря един от бежанците.

Друг обвинява момчето, защото употребява сила. Аргументът му е, че и „двамата трябва да са съгласни". Исам също се изказва: „За мен от самото начало беше ясно, че ще се стигне до изнасилване. Тя очевидно беше притеснена, докато се изкачваше по стълбите".

Линда Хаген твърди, че рядко получава негативни отзиви, откакто се е включила в програмата през 2011-та година. Има и видимо доволни ученици. Сред тях е 25-годишният сирийски студент Хани Салуим, който обобщава какво е научил за един месец: „Преди знаех, че тук момичета са по-свободни, отколкото у дома, но сега знам повече".

Oще: изнасилвания  интеграция в норвегия  интеграция на бежанците  кьолн  миграционен натиск  мюсюлмани в европа  норвегия  осло  отношение към жените  секс и ислям  сексуални нападения  сексуални посегателства  сексуално образование за бежанци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

14 ММ | 23.01.201617:12

Гризли, в норвежките затвори няма принудителен секс. Там затворът им е по-хубав от домовете на повечето българи.

https://www.google.bg/search?q=breivik+prison&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiFvKngm8DKAhULBywKHZjzCIQQsAQIIA&biw=819&bih=522

Ето, за да не съм голословен.

Тамошните затворници си живеят в малки, комфортни апартаментчета, сами, с интернет, хубава храна, книги, телевизия. Може и курви да им водят.

На ахала-бахала мюмюн му е мечта да попадне в тамошен затвор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

13 boris | 22.01.201615:03

https://youtu.be/eQBjQs07wbw

аре поздрав за всички!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

12 Гризли | 22.01.201614:35

Няма смисъл от специални скъпи курсове за секса... Аз лично бих организирал една много по-евтина кампания с едно изречение:

"Ако правиш секс против желанието на другия, в затвора ще ти отвърнат със същото..."

или

"В затвора ще разбереш какво е усещането с теб да правят секс без да искаш..."

или

"Няколко минути случаен принудителен секс навън, няколко години редовен принудителен в затвора..."

или

"Само в затвора ще разбереш какво е да си от другата страна..."

Готов съм да продам на европейците правата за тези слогани
Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 22.01.201614:33

Хубаво е, да направят курс и за грабежите - че не е хубаво да се нападат хора и да се ограбват ...
Ей това е проблемът - малкото курсове ...


П.П.
То и в България не е зле да има курсове .. освен за отношението към жените, и за отношението към старите хора в селата .. и за плащането на тока - не е добре да не се плаща , това да се обясни .. и за пътуването - прието е да се купува билет ...
Ей такива- дребнички неща, които ще подпомогнат Толерантността!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

10 boris | 22.01.201613:50

Обаче двамата в средата са много фешън!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

9 Verche | 22.01.201613:44

Мили норвежци, без норми на поведение и култура нема общество има разюздана тълпа... Тея мюслита не са вашите дисциплинирани скандинавци, а нагли агресори...
ПуснИ креМвиши на кучетата, па им глей сеира...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

8 Nikkor | 22.01.201610:07

Ами просто трогателно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 22.01.201600:02

и кво питат ги 'ти мене уважаваш ли ма?'
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.01.2015, 20:57

6 Bacillus Bulgaricus | 21.01.201622:02

Пикая на догмата наречена "демократично общество". Няма вечен обществен строй. А те си повярваха, че са създали Божието Царство на земята.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 21.01.201618:35

що средства и човешки ресурс се харчи за тая простотия,не е истина.вместо да дадат повече правомощия на полицията и да им разрешат да измитат с нерезите-бежанци подовете на полицейските зимници,ако само погледнат местен накриво,те щели да ги ''превъзпитават''.тая ойропа наистина няма да я бъде,жалко за достиженията и подредбата.сичко отива на майната си.
   

оценка

+2 -0