Дей приватизацията... | webcafe.bg
Webcafe

Дей приватизацията...

Емилия Милчева
26.07.2010, 18:40 (обновена 29.11.2010, 17:54)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Въпреки щедро изсипаните мартенски намерения на икономическия министър Трайчо Трайков за продажба на дялове от НЕК и други енергийни пакети на борсата, те, кой знае защо, не са отразени в появилата се в края на юни нова енергийна стратегия на България, дело пак на неговото ведомство...

Да продаваме по време на криза или да не продаваме? Какво изобщо остана за приватизация?

Ами има: много енергетика, една оръжейница - ВМЗ Сопот, един "Булгартабак", тук-там нещо като "Кинтекс", дето са му останали едни чудесни активчета като сгради в София и край морето, един продънен "Булгаргеомин"... Едни 35.80% от капитала на частната оръжейница, известна с производството на по-добрата модификация на "Калашников".

Въпреки щедро изсипаните мартенски намерения на икономическия министър Трайчо Трайков за продажба на дялове от НЕК и други енергийни пакети на борсата, те, кой знае защо, не са отразени в появилата се в края на юни нова енергийна стратегия на България, дело пак на неговото ведомство. 

Както отбеляза в анализа си за нея Институтът за пазарна икономика "интересно е, че в проекта липсва и темата приватизация, а тази за либерализирането на търговията и достъпа до електро-преносната система е спомената в няколко изречения, макар и да е в центъра на Директива 2009/72".

За 6 месеца Агенцията за приватизация (и следприватизационен контрол) обаче има една единствена сделка...

Ако вярваме на доклада към бюджет 2010 - преди прясната му актуализация отпреди седмици, "получаващото се отрицателно бюджетно салдо от близо 1.517 млрд. лева се планира да се покрие основно чрез външно финансиране в размер на 671 млн. лева и вътрешно финансиране от 641 млн. лева, а с също и чрез 201.5 млн. лева постъпления от приватизация".

Сега въпросното отрицателно бюджетно салдо, по-популярно като бюджетен дефицит, е доста по-голямо от първоначално записаните 0.7% - поне пет пъти.

На фундаменталния въпрос да продаваме или да не продаваме няма фундаментален отговор от правителството. Президентът Георги Първанов предупреди напролет да не се пускат точно сега на борсата енергийни пакети. Трайков ги е обещал до края на годината. Ама подготовка нещо не тече.

В същото време приватизацията е единственият изход да влязат пари в касата на държавата. Защото инвестиции няма. Фискалният резерв, от който сега се вадят близо 2 млрд. лева, се пълни именно и от приватизация, излишъци - каквито няма отдавна, продажби на облигации, каквито засега не се планират.

Аман! Пак този "Булгартабак"...

Ако вярваме на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, приходите от приватизация - така, както са обещани бюджетно, биха могли да се осигурят от една единствена сделка: продажбата на "Булгартабак холдинг".

На 29 декември 2009 г. на пресконференция Трайков официално даде следните две обещания: "Началната цена за приватизацията на държавния дял в "Булгартабак холдинг" ще бъде около 100 млн. евро. Очаква се холдингът да бъде продаден до средата на следващата година..."

Холдингът не беше продаден до средата на тази година. С голяма доза основание - и без кристална топка, можем да кажем, че няма да се продаде и до края й. Ако изобщо се продаде и догодина - или, о, чудо, в края на тази, едва ли ще се вземе и половината от тази сума.

А сумата не е и голяма - тя е минимум два пъти по-малка от акцизите, които внася тютюневият холдинг в държавния бюджет (въпреки контрабандата, повишения акциз и свития пазарен дял).

В същия този месец декември, когато имаше и протести на тютюнопроизводителите, и земеделският министър Мирослав Найденов се изказа: "Булгартабак" трябва да бъде приватизиран, но беше изпуснат срокът за това. Всеки ден закъснение влошава ситуацията, при която би било продадено предприятието". 

Значи вече е почти умряло. Особено след повишаването на цигарения акциз с две стъпки от 1 януари и загуба на пазарен дял, спаднал до под 45% - според различни експерти. В началото на юни шефът на митниците Ваньо Танов заяви в интервю за "Стандарт": "...Ако сте собственик на една фирма, ще загубите ли за 3 месеца 71% от пазара си? Това е тактика да се приватизира на безценица "Булгартабак".   

В момента процедурата за (поредния) от десет години насам опит за приватизация на тютюневия ни холдинг - или по-скоро на най-ценното, останало от него, е на следната фаза: избран е (поредният) консултант за приватизацията. Срещу 1.016 млн. евро "Ситигруп" ще консултира. До края на юни би трябвало, поне според официални изявления, да е подписан договорът.

Ако сключи сделка за приватизационна продажба на пакет от акции от капитала, компанията ще получи още - 1.6 % от покупната цена, платими след приключването на сделката. 

Предишният консултант - за 2004-2006, избран при кабинета Сакскобурготски, беше "Морган Стенли". Правителството на тройната коалиция така и не успя да си избере свой консултант - въпреки че взе решение за спешна (!!!) продажба на холдинга в края на 2008-а.

Най-накрая, като се тегли чертата на опитите на три правителства да продадат "Булгартабак", може да се окаже, че държавната хазна е платила за консултанти, разходи за командировки на чиновниците си и оценители толкова, колкото ще получи за двете най-добри цигарени фабрики в Благоевград и София. При последния опит за приватизация през 2004-а притежаваше 9.

Ако отворите сайта на АП обаче, ще видите, че там се мъдрят 25 "подготвяни" проекти, сред които и "Булгартабак". За част от тях срещу "статус на развитие на проекта" пише: приватизационната процедура ще бъде стартирана след одобрение на стратегия от Народното събрание.

Защо - защото са в т.нар. забранителен списък, който очевидно трябва да се преправи, ако не и да се разжалва, и да се реши какво да се прави с тия събрани наедно в него златни яйца и празни черупки.

Въпреки насоките и намеренията обаче парламентът и кутрето си не мръдна за тоя списък. Явно няма знак "отгоре". И защо?

Малката приватизация

Резултати няма ни за голяма, ни за малка приватизация. Вместо да олекоти процеса, правителството създава излишни структури, които го затормозяват. Като регистрираната в края на април държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми. Със сигурност ще са по-малко. Дето иначе ще ги продава АП.

По първоначални намерения там трябва да попаднат 33-процентните участия в електроразпределителните дружества - но май няма, миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др.

Но ако държавата се вземе в ръце, може да кешира и друго - задълженията по следприватизационния контрол. И 25% да кешира от неизпълнените за близо 8 млрд. лева приватизационни обещания за инвестиции, натрупани с лихви и неустойки, това е колкото взетите пари от фискалния резерв.

Над 2 млрд. лева има да прибира и Агенцията за държавни вземания, която се вля в Националната агенция по приходите (НАП) от 1 януари. Но държавата, която е толкова лоша към едни престъпници, е с меко като восък сърце към други.

Лошото е, че тия пари ги пиши бегали. Десетки фирми успяха да избегнат плащането на задължения, лихви и неустойки, като обявиха ликвидация и закриване. Заличиха се фирмите собственици, както и раздържавени предприятия и няма от кой да се съберат присъдените суми - ако се стигне дотам.

За чест на екипа на следприватизационния контрол трябва да се спомене, че предлагаше с  поправка в Търговския закон да се забрани прекратяването или прехвърлянето на фирми, които имат задължения към държавата, както и да бъдат лишени техните собственици от правото да регистрират нови предприятия, докато не си уредят сметките с бюджета. Разбира се, не стана.

Не се случи и вмененото с поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол задължение на областните управители да изготвят списъци на имотите - частна държавна собственост, предназначени за продажба. Но не го направиха, въпреки че имаха три месеца на разположение от влизането на закона в сила. Този техен "пропуск" не попречи на депутат от ГЕРБ най-безсрамно да предложи, при жива и здрава АП, те да продават имоти до половин милион лева. Добре, че Борисов се намеси... 

Ето така се затриват истинските антикризисни мерки. Тази, за която премиер и Цветанов един глас казват, че е най-голямата антикризисна мярка - арестите и борбата с престъпността, не е донесла приток на кеш. Ако беше, щеше ли да има актуализация в средата на годината...

Верно, че екипите на МВР, антимафиотите и дансаджиите търчат като изоглавени от единия до другия край на държавата, но от това "Булгартабак" няма да се продаде в ускорени срокове. Нито дори за сумата от акцизите, които внася...

Дей приватизацията? В едни джобове - не в тези на държавата. 

Oще: булгартабак  енергетика  приватизация  трайчо трайков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.