Идва Апокалипсисът | webcafe.bg
Webcafe

Идва Апокалипсисът

Webcafe.bg, по The Daily Beast
30.11.2014, 19:39 (обновена 02.12.2014, 15:50)
Апокалипсис

51% от американци не "вярват", че човешките действия водят до затопляне на климата на Земята

Шокиращ нов доклад за американските нагласи по отношение на климатичните промени разкрива колко неграмотни са повечето американци - и как рационалността вехне из корен. Макар че формулировката на доклада, подготвен от непартийния Институт за обществено изследване на религията, предизвиква някои въпроси как реториката оформя реалността.

Първо лошите новини (няма добри новини)

Цели 51% от анкетираните американци не "вярват" - повече за тази дума по-късно - че човешките действия водят до затопляне на климата на Земята. При все че това е доказан факт, по който съгласие е постигнато между 99% от климатолозите, учените, изучаващи атмосферата и други експерти.

Поразително, но една четвърт от американците не вярват изобщо, че температурата на Земята се повишава, което също е доказан с факт с данни, събрани от научни станции по цял свят.

Изследването пита тази трета група защо те вярват, че температурата на Земята не се повишава. Водещият отговор? 33 процента казват, че "не са забелязали промяна във времето около себе си."

Може би и планетата Юпитер не съществува - така де, някога да сте я виждали с очите си?

Както подсказват имената на компаниите, ангажирани с това проучване, то особено се интересува от ролята на религията. И тук вестите са дори още по-лоши, но и донякъде малко по-изненадващи.

Първо, белите протестанти-евангелисти в САЩ засега е най-вероятно да са сред отричащите климатичните промени. Само 27% приемат научния консенсус, че климатични промени са реални. Какво, според тях, обяснява настоящата вълна от екстремни климатични събития и други природни бедствия?

Вероятно сте се досетили: "Последните дни и Краят на времената". Цели 77% от белите протестанти-евангелисти приписват земетресенията, ураганите, цунамитата и сушата на наближаващия Апокалипсис.

Това не е тип вярвания, които могат да бъдат оборени с данни. Или с разумни аргументи

По-интересно е, че и цветнокожите протестанти имат сходни убеждения. Тъй като участниците в проучванията са могли да избират многобройни причини, 73% са приписали нарастването на броя на сериозните климатични събития на глобалните климатични промени, а 74% на "Края на времената" , което донякъде е логично, ако климатичните промени сами по себе си са "край на времената".

"Смисъл" всъщност е донякъде относително понятие в този контекст. При други религиозни групи хората с такива нагласи са около 30-40%.

49 процента от американците заявяват, че природните бедствия за доказателство за настъпването на "Последните дни"

Няма други религиозни доктрини, при които данните да са толкова шокиращи. Преди повече от 40 години професорът по история Лин Уайт стовари вината за екологичната криза на книгата "Битие", в която на човешките създания е казано да "господаруват" (или може би "да се грижат"?) над Земята.

Дали това се потвърждава от данните?

Почти половината от цветнокожите протестанти и белите евангелисти вярват, че Сътворението се е случило изцяло и само за благото на човека. Това е повече от "мейнстрийм протестантите" (34 процента) и католиците (белите католици: 42%; испаноезичните католици: 34%), но пак не е достатъчно, за да обясни разминаването по въпроса за климатичните промени.

Един друг интересен факт е расовото разминаване в убежденията за климатичните промени. 70% от испаноезичните американци съобщават, че са много или донякъде загрижени за климатичните промени, както и 57% от чернокожите американци. Дялът на загрижените сред белите? 43 процента.

Причините за това расово разминаване не са напълно ясни. Една от тях може да е, че американците непропорционално много вярват, че бедните ще страдат повече, а сред цветнокожите дялът на бедните е по-висок.

Друг аспект може да е, че расата следва моделите от политиката. Подобно на сходно изследване преди година, новото проучване показва, че 65% от демократите вярват в антропогенните климатични промени, докато при републиканците с такива убеждения са само 22%.

За всеки с ясно изразен интерес към наука, здрав разум и идеята за светска политика, тези данни звучат крайно депресиращо

Над 900 научни публикации, резултатите от които са проверени и потвърдени от други учени, изтъкват ясни доказателства, че антропогенните климатични промени са реални. Нула, повтаряме, нула изследвания са опровергали тази теза. Със същия успех човек би могъл да отрича съществуването на гравитацията.

Но какво може да се направи, ако отричането на климатичните промени си е донякъде религиозна вяра?

Два отговора на този въпрос изникнаха на конференция на Американската академия по религия, провела се след излизането на доклада.

Първо, ученият и евангелист Томас Акерман (колкото и невероятно да звучи, има учени-евангелисти!) изтъкна, че целият начин на формулиране и насочване на дебата е погрешен - и въпросното проучване е част от проблема. Защо климатичните промени да са нещо, в което да се "вярва", когато на практика са доказан факт? Хората не "вярват" в гравитацията; те я приемат, или не я приемат. Заявяването, че климатичните промени са въпрос на вяра, задълбочава опасното погрешно убеждение, че има многобройни правилни варианти.

Освен това, новият доклад разделя хората на три групи: вярващи, симпатизиращи (приемат реалността на климатичните промени, но отричат ролята на човека), и скептици (отричат и двете). Това е терминология, която е безсмислена. Както изтъква Акерман, всички учени поначало са скептици; скептичното съмнение е част от научните методи. И надали е проява на "симпатия" да оспорваш единодушно приетото от експертите за причина на конкретен феномен.

По-добра класификация вероятно ще е "приемане", "частично отричане" и "пълно отричане" - или "разбиране", "частично невежество" и "пълно невежество"

Нека бъдем ясни, тези, които казват, че климатичните промени са знак за края на света, не са невежи; те нагаждат теологията към фактите, и това е донякъде наистина въпрос на вяра. Но тези, които твърдят, че хората изобщо не причиняват климатични промени - това не е просто липса на вяра, това не може да е друго, освен невежество.

Въглеродният двуокис задържа топлината - доказано е, че го прави. Без него в атмосферата, Земята би била пуста, замръзнала пустош. Нивата на въглероден двуокис се повишават; това е отчетено без съмнение. Нивата на въглероден двуокис, свързани с индустриализацията и други човешки дейности, също се повишават, и също са отчетени. Както и средната температура на Земята. Говорим за поредица от неоспорими факти.

Това естествено не означава, че е ефективна стратегия за убеждаване белите евангелисти да бъдат наричани куп невежи

Ричард Чизик, бивш главен лобист на Националната асоциация на евангелистите, който бе изхвърлен от групата, когато се осмели да изкаже колеблива подкрепа за гражданските бракове, отстоява убедено ангажирането с религиозните хора според техните собствени правила. Защото що се отнася до отричането на климатичните промени, го тогава "се проваляме в задължението си да обичаме Бога - и това е грях," заяви той.

Нещо повече, според Чизик, "има сериозни духовни последици от отрицанието - то дискредитира цялото начинание" на евангелизма. И по негови думи Бог обещава в Откровение на Йоана 11:18, че "ще погуби губителите на земята."

Подобни послания надали ще допаднат на светски настроените хора, които предпочитат да иронизират религиозните, вместо да се опитват да комуникират с тях. Но ако религиозните убеждения подхранват климатичните промени, вероятно и религиозни подходи са необходими за противопоставяне на тях.

Иначе, ако се вярва на тези нови данни, тези, които приемат реалността на климатичните промени, и тези, които ги отричат, ще говорят едни срещу други, докато Земята бавно, но сигурно тлее под нозете на всички нас.

Oще: апокалипсис  библия  глобално затопляне  климатични промени  наука  радикални християни  религия  сащ  суша 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

7 kovatz | 03.12.201415:21

Климатични промени е имало през цялото време откакто съществува земята и ще има, със или без наша помощ.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

6 Mladen Marinov | 03.12.201412:41

O sancta simplicitas! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

5 Илияна Т. | 03.12.201412:27

Има, има, леля ти Ганка мисли, че по-ТЪПИ!!! от американците НЕМА и никога не е имало : ))) па ти си ги харесвай
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

4 sim4o | 02.12.201421:58

В смисъл??

Измирането на пчелите, земетресенията, бурите .. няма да са предвестници на Последните Дни или що ???


Ами то си е точно написано .. кличатичните промени са споменати, поне на 10 места, като ясен знак ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

3 peta_wawa | 01.12.201416:33

Статията е просто преведена, Бай Ганьо няма никакъв принос.
Чудно ми е редактора предполага ли какъв процент българи "вярват" в глобалното затопляне и то не по религиозни причини Смее се ...
Такъв род образователни статии с 99% от нек'ви учени, твърдящи нещо има точно обратен ефект на местна почва, природен феномен!
Така че не разбирам целта на подобни статии. Може би генериране на постове. Сега ще дойдат линковете за шестте розови кадилака паркирани пред офисите на HAARP в онази съдбовна нощ, събота срещу неделя. Уф Объркан !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

2 sarfios | 01.12.201412:23

Вече ми е дотегнало да слушам какви били "Американците" останалия свят има някакъв Наполеонов комплекс зареди САЩ.

1-во САЩ е най-голямата икономика в света.
2-ро САЩ е най-военно влиятелната страна в света.
3-то Познанията относно климата при хората са сходни във всички останали развити държави.

Така, че... "Шокиращ нов доклад за американските нагласи по отношение на климатичните промени разкрива колко неграмотни са повечето американци"

Евтиния статия! Изобщо наистина има ли бай Ганьовци които мислят така в днешно време?
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 15.12.2010, 12:03

1 Radi Nikolaev | 01.12.201412:01

Не е само религията. След бързо прелистване на този списък с грешни логически размишления (bias): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases повечето аргументи за човешкия принос към глобалното затопряне са безполезни.

Накратко, консенсус между експерти сам по себе си не едоказателство за човешка намеса в глобалното затопляне, аргументи против логиката на отричащите такава намеса не са аргументи в полза на такава намеса, есетата нямат научна стойност, корелацията не е причиняване (causality, например въглероден двуокис създаден от хората - повишаване на температурите), и много други.
   

оценка

+3 -0