Отчаянието на хората-камикадзе | webcafe.bg
Webcafe

Отчаянието на хората-камикадзе

Албена Стамболова
13.12.2015, 19:08 (обновена 28.03.2016, 13:28)
бойци на ислямска държава

Снимка: © Dabiq

Какво знаем за камикадзетата или просто хората-бомби в условията на глобален свят? Едно е сигурно - докато не разберем феномена, не можем да реагираме ефективно на подобна терористична практика.

Основната разлика с камикадзетата от миналия век е, че днешните убийци-самоубийци са анонимни, имената им нищо не значат, няма интерес към тях.

В някакъв смисъл те са културно безименни.

Това, без съмнение, представлява една нова степен на слятост между човек и оръжие в полза на оръжието.

Защо обаче толкова много мюсюлмани се чувстват застрашени, унизени и уязвени от западните демокрации и защо в резултат - тероризмът разполага с неизчерпаем резерв от хора?

Каква е почвата на този източник?

Войната с тероризма е особен тип война, без начало и без край. Всъщност повечето съвременни войни се водят така - терористично - чужда територия с местни групи (Русия в Украйна, Турция в Сирия и т н.)

Ислямска държава е сред основните временни ядра на излъчване на терористични атаки. Временни, защото днес съществува, поема "отговорност" за смъртта, която сее, а утре възниква друго ядро, каквото преди това беше Ал Кайда, Хамаз, Хизбула, Ал Шабаб и т н.

Колкото и да опитват да персонифицират отговорността на противника, тя се изплъзва не само поради това, че властта не се държи персонифицирано, но и защото ядра на терористични атаки могат да възникнат навсякъде и във всеки един момент.

Това е в самото естество на организацията: лицата са трудно уловими и идентифицируеми и поради слабата запознатост на самите участници помежду им.

Наричат този тип организираност от нов тип "морска звезда" и я противпоставят на организациите от типа "октопод" (каквито например са типичните мафиотски структури).

При обезглавяване на октопода, цялата организация се срива или неутрализира. Докато при отрязване на крайник на морска звезда, той регенерира, израства отново и цялата система се възстановява.

Добре е да се знае, че структура "морска звезда" имат и някои съвременни бизнес модели в IT сферата най-вече, но и Анонимните, както и някои движения като "Occupy" и др.

Децентрализираната структура се самоуправлява и принципът й на функциониране е инициативността на всеки един участник. В някакъв смисъл, би могло да се каже, че се работи на принципа на доброволното самонаемане, като, разбира се, при успех, трудът се заплаща.

Основна роля в този тип структури играе средата - работят равни между равни и никой не е по-главен, или по-важен от другия.

Дадох този пример от теоретични разработки в областта на индустриалната психология и съвременния корпоративен свят, за да направя паралел между структурата "морска зезда" и съвременния тероризъм.

Независимо, че едно или други лице "емблематизират" тероризма в различни моменти, все пак не може да се каже, че той има генерален директор, или генерален секретар, както е в ООН например.

Погледнато откъм позитивната страна и силно опростено, идеята за цялото като организъм, който съществува, доколкото всяка клетка е свързана и предава информация на всички останали клетки, е дефиниция за живота. Това е живото цяло - в него всяко изолирано образувание, през което вече не преминава информацията от останалите, се изражда и извращава. Това е и болестта.

Повечето от организциите са от смесен тип с преобладаваща типология по-скоро от единия или от другия теоретичен модел.

Но съвременният свят недвусмислено изразява тенденцията да функционира все повече като "морска звезда".

В подобна среда човешката психика търси опорни точки. Традиционните - национална и/или етническа принадлежност, дъжавност, здравна и образователна осигуреност, семейна стабилност, традиции - всички те са в криза, или в нещо като преходно, бележещо изменение състояние.

Хората губят почва под краката си и се чувстват все по-анонимни, атомизирани, несигурни, затъващи в движещи се пясъци.

Друга характеристика на съвременния свят е непривързаността към определен национален, културен, семеен модел. Общата нагласа на очужденост от всичко, на липса на доверие във всичко и във всички е характерна за суицидността изобщо, за желанието или за нагона да умреш.

И пак ще повторя, че всички тези характеристики са по-силно или по-слабо изразени според местата и моментите.

Което не пречи да осъзнаваме, че традиционните ни опори вече не са такива.

Носталгията по категоричност, отчетливост и яснота се стреми да намери някаква компенсация.

Депримираността и усъмняването, липсата на доверие и уважение в институциите, масовите страхове са постоянни спътници в съвремнния ни живот.

Неминуемо е част от хората - най-уязвимите - да преживяват тези тенденции по-остро и болезнено, да се чувстват захвърлени, отхвърлени, десоциализирани. А когато към психологическата обремененост се прибави и война, в която домовете и възможноста за доходи и работа се взривяват, перспективите се свеждат да нула.

Това са рисковите социални групи като тези в общества, в които се водят граждански или етнически войни, етнически малцинства, социално слаби, неинтегрирани в образователните системи младежи, изпаднали от системите на здравеопазване, грижи, финансови услуги, самотни родители и деца без родителски грижи.

Това са предимно, но не ексклузивно, второ, трето или четвърто поколение имигранти в бившите колониални държави, предимно в Европа.

Но могат да бъдат, каквито примери има вече, и етнически европейци, изхвърлени от системата. Нека не забравяме и че понятието мигрант днес се разширява - такива са много млади хора по целия свят, част от които избират да живеят не вкоренено, а мобилно.

А там, където подобен тип среда отсъства, директно се извършва промиване на мозъци на малки деца сред собственото население, доведено до тежка социална и политическа зависимост чрез методите на автократични и диктаторски режими.

Това са двата източника, които захранват контингента на хората-бомби. Психологическият и социален тормоз довежда хората до непоносимост и до загуба на идентичност.

Стремежът да се разреши това по същество болестно състояние (близко до състоянието на самозапалващите се в знак на върховно обвинение срещу обществото) и при наличие на подходяща пропаганда, прави така, че на доброволното решение за убийствена-самоубийствена мисия да се гледа като на спасение.

Все едно дали за себе си или за другите.

Под "спасение" се разбира набавяне на смисъл в живота, извеждане от блуждаещо съществуване, за което пропагандата се е погрижила да посочи виновник. А именно - обществото, което не е съумяло да се погрижи за своите членове.

Така че хората-бомби са последно "спасение" така да се каже, последно оръжие на едно безсилие.
Отчаяното оръжие на отчаяните.

Oще: атентати в париж  камикадзе  отчаяние  тероризъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

22 Бам | 15.12.201522:16

или когато всички либерално-работнически-социалистически-пролетарски-марксистки правителства, партии и прочее фъшкии бъдат изметени от лицето на земята и когато на разни талибани им се набият канчетата и разберат, че не могат да се резнат в Германия (Швеция, Франция и т.н.) и да искат наготово да живеят като другите.
Бухалката по главата и марш да учиш и да плащаш данъци и никъв гювеч за сметка на останалите.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

21 Bichkiiata | 15.12.201520:22

ше има мир и любов кога 100% от отомобилите минат на електричество...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

20 Бам | 15.12.201519:31

GETI | 15.12.201501:28,

Абе калъфчо, ще защитавам и днешния германец, и днешния турчин и днешния руснак. Кво са виновни хората за за престъпленията на прадедите си?!
Не може и не трябжа да се забравя кви са ги натворили ама аре сега да не търсим виновника там дето не е.
Виж за днешния грък, по-точно тези от правителството на комуниста Ципрас няма да говоря, че ще трябва много да псувам.
Гадните интербригадисти не искаха ЕС да им помага за опазване на границата, открито заплашва, че ще напускат цялата гмеж дето я насъбраха през лятото и накрая го направиха. Ама ти си гледай назад, търси сега кой кво направил преди 100 год. а тука дето най-малко 500 000 мъже, между 16 и 40 год, нахлуха май няма голямо значения.
И глей сега тия като рязко се очаят кви ще ги нодробят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 15.12.201510:36

П.П. Попитай и кой и как принуди Меркел да даде заден. Преди половин година тя сериозно се беше заела да вкарва пришълците в пътя, после изведнаж отвори обятия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 15.12.201510:30

Фридке, ама и ти го удари на антисемитизъм. Защо забравяш, че аярабите също са семити. Препрочети си тората, Исаак и Исмаил са братя. Не ви ли е удобен по-точният термин юдофобия? Споделям страха ти за Европа, а ти помислила ли си какво ще остане от Израел след падането й? Да не би сионските мъдреци, които бутат Европа да са го отписали? Аз не мога да се допитам до тях, ти по ще ги знаеш, допитай се.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 15.12.201510:04

аре, стига с тоя антисемитизъм, ве. холокостът е най-големият позор за уж културната и цивилизованата европа! никакви арапски бежанци и мюсли не могат да го компенсират. даже става по-зле с тяхното посрещане - европа си вкарва супер тоталитарни сили - този милион в германия е готова армия - мотивирана, безкомпромисна, безмозъчна и вродено паразитна. и това й е най-голямото наказание!!! дълговете на дядовците се плащат сега muhihihihi това е защото, ревете от болка, че се плащали некви пари, мародерски заграбени, а нямате мозък да видите най-страшната заплаха за уж културната и цивилизованата ви европа.
а защо изчезна мозъкът на уж рационалната меркел-перкел, само небесата могат да отговорят!!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

16 Conspirator | 15.12.201503:18

Чрез долния линк вече не се ''отваря''статията.

www.dw.com/bg/проспаните-български-поправки/a-14996483

С този,все още-да.Може да се прочете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

15 Conspirator | 15.12.201503:04

Дедо,прочети какво казва журналистката Татяна Ваксберг в тази статия от 18.04.2011г.Заглавието на статията е....Проспаните български "поправки",от която е ясно и видно,че същите тези закони,които са валидни в Германия,касаещи Холокоста и непризнаването му,са приети тихомълком от нашето правителство.Ето я цялата статия....
http://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8/a-14996483
Цитати от статията....
''България изненадващо влезе в списъка на развитите демокрации, които забраняват отричането на Холокоста. Това стана ясно от поправките в Наказателния кодекс, гласувани без обществен дебат и дори без информация в печата… ''
''Нека преведем на по-ясен език – отсега нататък българските граждани ще са извършили престъпление, ако се усъмнят публично в това, че Холокостът се е състоял или ако твърдят, че той е имал някакви преувеличени или несъстоятелни измерения.''
В този смисъл,дедо,от началото на 2011 година сме европейци,та дрънкаме.
''Решението е подсказано от мотивите, с които правителството е внесло поправката. Там пише, че промяната се извършва в съответствие с Рамково решение на Европейския съвет.''
Що се отнася до арменския геноцид и десетки други,не по-малко ужасяващи и отвратителни такива,можем да си говорим и пишем каквото ни душа сака.Няма да съживят/обезщетят/ избитите и няма да накажат виновните,защото не са имали шанса да са от Избрания народ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

14 GETI | 15.12.201501:28

dedo adji
тва за холокоста ми е ясно.точно за тва се бъзикам с БАМчо.
до къде той,може да защитава днешния германец?
до,или извън рамките на „Холокост“,щото „Холокост“ без Германия/WW2 не става.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 15.12.201500:37

Гети, недей да ровиш около холокоста, да не изровиш нещо, което ще ти замирише. Покрай тоя холокост са изплатени и продължават да се изплащат милиардни компенсации, а има изследвания, които показват, че нито замисълът, нито мащабите съответстват на пропагандата. На запад отричане и изразяване на съмнение в холокоста и мащабите му носи затвор и дебели глоби. У нас, слава Богу, не сме толкова европеизирани и цивилизовани. Не се преследва отричане на арменския геноцид, нито на баташкото клане.
   

оценка

+1 -1