Като в доброто старо време | webcafe.bg
Webcafe

Като в доброто старо време

ема ивановаЕма Иванова
06.09.2014, 17:50 (обновена 09.12.2016, 16:18)

1 от 17 снимки Назад Напред

old time tattoo

Снимка: © В.Е.

Традиционният стил на татуиране е запазена марка на Old Time Tattoo. "Ако искате нещо в реалистичен стил, потърсете друг, който ще го направи" - казва Владмир

Освен интересен занаят от най-древни времена, татуирането е и традиция. Зад някои от татусите, които виждате по улиците (повечето се виждат основно през лятото, разбира се) седи стабилна история, която човек няма как да научи, освен ако не попадне на правилните хора, които да му я разкажат.

А когато историята се изпълни с ново съдържание - могат да се родят много интересни идеи.

В това поне вярват Влади и Крис от Old Time Тattoo - тату-студио в центъра на София, където можете да разчитате, че ще измислят рисунка като за вас, независимо дали искате да покриете нещо или да си направите нов татус.

Името на студиото е Old Time Tattoo, защото стилът на татуиране, които Владимир-Тапата и Кристина практикуват, може да се определи като традиционен (олд скуул).

Те не се занимават с "реализъм".

Което означава, че ако искате рисунка на Васил Левски на гърба, изрисуван в най-дребни детайли, ще е по-добре да си намерите друг, при който да отидете.

Стилът на Old Time Tattoo е в стилизацията, което означава по-малко, но интензивни цветове, ясен, понякога по-плътен, но равномерен контур, както и плоски, напомнящи декоративни, изображения.

"Обикновено коства време, гледане и проучване, докато човек "почувства" естетиката на традиционния стил, но усети ли я - това е любов за цял живот" - казва Крис.

Според нея традиционните татуси понякога са "трудно смилаеми" за повечето хора, именно заради "суровия похват на изобразяване", както и заради търсенето на максималното опростяване при предаване на идеята.

За нея най-голямото предимство на професията, поне по начина, по който се практикува в oбщото им студио , е именно в креативността, във възможността да участваш със собствени идеи, вместо да копираш шаблони.

От тази гледна точка и двамата с Влади определят себе си като творци в рамките на стила, в който са си избрали да работят.

"Малко хора действително измислят татуси, а това за нас е особено важно" - казва Влади.

"Търсим вдъхновение къде ли не, но основно се учим от стари майстори".

По стените на студиото, което работи вече 2 години, могат да се видят техни идеи, както и татуси от други художници, които ги инспирират за работа.

И според Крис темите на работа са всеобхватни.

Тя вярава, че всичко може да бъде пречупено през традиционната стилистика. "Ние се вдъхновяваме от природата, нейните форми и цветове, нейната геометрия, от космоса и мистичното, от приказки, митове и легенди (особено български), от културата и изкуството на древните цивилизации и от много други неща - интересна идея може да изскочи отвсякъде, стига да си с отворени очи".

Тапата татуира от много години - още от 1996-та. Основната част от опита си е натрупал в Мадрид, където живее девет години след 2001-ва. "Там научих много неща, които сега прилагам тук. В началото работех в друг стил, но постепенно започнах в този".

Той разказва, че в Испания, за разлика от България, където все още няма някакви специални законови рамки за татуирането, за да се занимаваш с татуси, трябва да си завършил специален хигиенно-санитарен курс.

Според него курсът е доста полезен, защото се научават основни техники за безопасно татуиране.

Действително, процесът на татуиране, както успях да се убедя на свой гръб (по-скоро на свое рамо, ако трябва да сме точни), е свързан с интензивна работа с игли по кожата, което задължително трябва да бъде чист процес.

При некачествни бои или невнимателна грижа за татуса след завършването на процеса, могат да се получат доста неприятни кожни проблеми.

За да се избегне това, след като е направена татуировката, от студиото дават упътване как да се грижиш за нея в следващите дни. От особена важност е първите два дни новият татус да се покрие с фолио (никога с хартия или марля), както и да се маже със специално предписано мазило.

Новата татуировка не само може, но и трябва да се мие и да се почиства, но излагането на слънце не е желателно. Ето защо най-подходящото време за правене на татус е именно края на лятото, когато кожата е здрава, а слънчевите лъчи са по-малко.

За да се получи добре един татус, освен добрата идея, е необходимо и самият татуист да има достатъчно опит.

"С времето ставаш все по-добър. Опитът е от ключово значение за татуирането"

- казва Влади. Действително, за да се получи добър контур е нужна точна, но и смела ръка. Опитът си оказва влияние и при бързината на татуиране, а това е доста важно, особено ако човекът не носи на болка.

Рамото е едно от местата, където почти не се усеща болка, но има части на тялото, които доста болят при татуиране. Сред най-чувствителните части са вратът, гърбът, дупето, но това не може да е причина да се откажеш от рисунка, която си си харесал.

Във всички случаи да си направиш татус е преживяване, което си струва.

И е изкуство, към което, ако посегнеш, знаеш, че ще е винаги част от теб. Това е не само израз на смелост, но и въпрос на избор.

Затова е най-добре е да направиш този избор при хора, за които знаеш, че са напълно отдадени на това, с което се занимават.

Oще: ema ivanova  mila muratti  old time tattoo  ема иванова  мила морати  софия  татуировка  татуист  татус  тату-студио 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

2 Citizen X | 08.09.201417:47

Хахаха, Тапата от Монтана у вебцафе... Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 08.09.201415:28

най-боли там където отсъствува мускулна маса или подкожна тлъстина, например горната част на стъпалата , познавам тука едни дракони, мъжът е канадски китаец който в момента има студио, а жена му канадка е цяла цветна градина, та тя ми каза

като казаха старото училище си помислих, че е татуиране без ползуване на каквато и да е механизирана техника т.е. само игла и чукче, а то по-скоро било стил на рисуване
   

оценка

+1 -0