Кони 2012 | webcafe.bg
Webcafe

Кони 2012

Чарли Паркър
10.03.2012, 20:35 (обновена 12.03.2012, 07:46)
Джоузеф Кони

За 20 години Кони отвлича над 30 000 деца, за да ги превърне в безмилостни палачи. L.R.A. прави неуспешен опит за държавен преврат.

Един документален филм, гледан от над 70 милиона в YouTube разкри кървавите тайни на централноафриканската държава Уганда.  25-милионната държава има своя изверг - Джоузеф Кони, военен лидер на L.R.A. - армия от деца- убийци.

За 20 години Кони отвлича над 30 000 деца, за да ги превърне в безмилостни палачи. А L.R.A. прави неуспешен опит за държавен преврат.

Наш читател ни изпрати своята гледна точка по темата, разисквана в големи световни медии. От няколко дни CNN й отделя неизменно специално място в емисиите си...

Активизмът е едно от ядрата на човешкото общество. Той е задължение за съвестните, право на всеки, бунт и съпротива срещу това, което цели да ни увреди, независимо под каква форма. Активизмът ражда Човека, според мен.

Истината е, че с настъпването на масовия бум на информационната епоха, поводите да си активен и борещ се гражданин са доста по-многочислени отпреди. Социалните мрежи, сайтове като reddit, видео платформата YouTube и дори нашумелия неангажиращ и забавляващ 9Gag могат да информират за секунда милиони хора по земното кълбо. Децентрализирани движения (идеи) като Anonymous, издигнали се до статут на култ през последните две години имат силата да осъществят същото.

Именно това наблюдавам в момента с развиващата с бързи темпове кампания Kony 2012, подета от неправителствената организация (НПО) Invisible Children. Светът изгледа 30-минутното клипче, изобличаващо демоничния имидж на Джоузеф Кони.

Не ме разбирайте погрешно - Кони е тотален изверг, ръководител на Божията армия за съпротива (Lord's resistance army или LRA съкратено), избил наистина много хора в типичния за регионалните африкански ширини дух - бруталност, зверства, безкомпромисност, пълна липса на хуманност. Това са способи, които открай време се използват от военните диктатури из Африка и не са нищо ново - макар че рядко Западът се е ангажирал със защитнически функции.

Напротив, точно обратното - много от диктатите парадоксално се оказват "субсидирани" щедро от някоя и друга корпорация, в някои случаи като Нигерия и казусът "Кен Саро Вива" - Shell. Така се оказва, че подобни на Кони изверги като Сани Абача (нигерийски военен лидер) са имали в авоарите си между 4 и 5 милиарда долара подкупи, дошли от външен за Нигерия поток.

От известно време насам изпитвам много силен интерес към активизма и подбудите на хората да действат в името на някаква кауза и цел. Възхитен съм от отключването (най-сетне!) на един по-мащабен механизъм на борбеност за справедливост, за права и за спазването им от страна на толкова много хора от толкова много различни нации. Въпреки това явлението Kony 2012 ме учудва - и не само това, за мен то е откровена пропаганда с неясни цели, която е лишена от ситуационна субстанция в този случай.

Съвсем правдоподобно въпросът ще бъде "защо", след като поне в този случай заемам една непопулярна позиция.

Малко предистория - конфликтът с LRA е бил доста сериозен - всъщност, толкова сериозен, че през октомври 2011 г. президентът на САЩ Барак Обама изпраща военни части на територията на Уганда. Връщам лентата малко по-назад - преди няколко години започват по-широките планове за експлоатацията на петрол (краткото ми изкашляне е при споменаването на "петрол" и САЩ в две съседни изречения) в страната, които не могат да се сравняват със залежите на Нигерия, например, но ги има все пак. Опитите да се постигне мир с Кони не успяват, защото той просто не се явява физически на преговорите, които са организирани.

Въпреки това през последните няколко (близо 4) години дейността на LRA е значително намаляла и организацията е притисната от правителството (което, между другото, е обвинено в приемане на рушвети от страна на английските Tullow Oil) и буквално едва диша. До степента, в която е възможно, населяващите Акхоли региона в Северна Уганда жители се намират в по-спокойни времена.

И изведнъж, през 2012 - близо 25 години от създаването на LRA и няколко месеца след вкарването на американски войски в угандски земи Invisible Children решава да подеме кампанията. И то с един мнооого пипнат клип и дори с отворен онлайн магазин тук ( http://invisiblechildrenstore.myshopify.com/ ).

Може би след смъртта на Осама, Кадафи, Саддам, свалянето на Мубарак и насред конфликтните огнища - Башар ал Асад в Сирия и иранското ядрено оръжие имаме нужда от събирателен образ, който да разгневи глобалното общество и да изведе напред новият демоничен „лошковец"?

Какъв наистина е интересът на Кони 2012 кампанията, която се включва в толкова неподходящо време и чиито организатори се снимат със Суданската освободителна армия, която по своя характер е едно към едно с LRA? По признанията на самите Invisible Children LRA въобще не действа на територията на Уганда от 2006 г.! А самата неправителствена организация е критикувана немалко за легитимността на финансите (и усвояването им) и дейността си, и то не само от външни фактори, а и от жители на Уганда, които са в обхвата на територията на дейността й.

Нека отново не споменавам честия афинитет на външни фактори да финансират откровено нехуманни режими в името на петролния или минния добив. Нека не намесвам и критицизма към угандското правителство, също обвинявано от не кой да е друг, а от Amnesty International за репресии и брутални действия спрямо опозиционери на режима.

Не ме разбирайте погрешно - оценявам това, което Kony 2012 прави. Активизмът отново се засилва и хората - дори моментно, се замислят за нещата, които ги обграждат - дори на хиляди километри отвъд морета, сухопътни граници или океани. Африка и Азия са известни с репресивните си режими и няма нищо хуманно и нищо, за което да не се възмути един средностатистически трезвомислещ и...човечен? човек.

Но един лъскав филм без много реални факти от една съмнителна организация, която едновременно с това прави продажби от по 25 долара тениската като символ на „борбата? Докато с или без Кони подкупите за правителствата надвишават милиони долари, докато огромен процент от населението живее с под един долар на ден (през 2003 в Нигерия примерно това са 71%), докато се финансират военни и зверски режими, избиващи стотици хора?

Не мисля, че е напълно за мен. Ако се интересувате от нещо повече от един пропаганден фрагмент, съветвам да мернете око на тези неща - с идеята да погледнете и критичната гледна точка:

http://queernonymoose.tumblr.com/post/18908848529/kony-2012-causing-more-harm-than-good
http://www.reddit.com/r/videos/comments/qk0pd/kony_2012_help_raise_awareness_and_stop_joseph/
http://justiceinconflict.org/2012/03/07/taking-kony-2012-down-a-notch/
http://stream.aljazeera.com/story/kony2012-and-its-critics-0022087
http://visiblechildren.tumblr.com/
http://chrisblattman.com/2009/03/04/visible-children/

 

Oще: африка  видео  деца  джоузеф кони  кампания  организация  смърт  убийци  уганда 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.03.2012, 10:50

12 кап Керът | 25.03.201215:08

Не съм гледал нито един клип, само прочетох статията. ... ще трябва да почна отдалече. Работих за ООН по време на конфликтите в СИЕРА ЛЕОНЕ и ЛИБЕРИЯ.
Там се запознах със съпругата си, която работеше с деца пострадали от военните конфликти в бежанските лагери. Проекта беше към Юнеско, но се финансираше само от дарения / в случая само от Японското правителство /.
Целта му беше да покаже на тези деца , че има и други ценности освен силата и властта и че света мове да бъде създаван, а не разрушаван. Най-голямото дете в групата беше на 14 години и когато проговори / след месеци работа / разказа как от 7 годишен е в бойна група от 5-6 деца, убиващи по заповед, от 9 годишен е водач на групата и знае само как да стреля с автомат Калашников и това е силата която има за да го уважават другите и да осигурява хляба си.

Били ли сте в Африка? Не на сафари. Не за да се почувствате бели хора.
ТАМ ЦЕНАТА НА чОВЕШКИЯ ЖИВОТ Е НУЛА. Няма бъдеще време, има само оцеляване ДНЕС. Без образование, без переспектива, без цели освен насъщния.

Та е лесно да съдим от нашата камбанария. Имаме виновен днес. Ще имаме виновен винаги, защото Африка винаги ще създава подобни на Кони. И ще харчим пари за военни операции по залавянето им.

Вместо за образование и здравеопазване, което ще ни струва по-малко между другото.

Но така ни изнася на нас "цивилизованите". За да се чувстваме велики. За да сме бели.

И се залъгваме с кампании от време на време, та съвестта ни да е чиста. Да чиста е, защото не е използвана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 13.03.201214:17

??? Ще те замоля да си преформулираш питането, липсва ми логиката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 13.03.201201:49

бичкия дай на детето 200$ бре... може да са и били за излизане ама да те работи по Уганда направлението ;)
Едно време наШте що уроци по класическа китара така платиаа и сичко се изпи у Света Троица гарден ^^
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

9 Fedar | 13.03.201200:55

Стамболийски, бате, ти да не си рода на Димитър Пенев?! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

8 Dimitar Stamboliyski | 13.03.201200:51

Сиганин, бате!
Отде мине, по дума крадне! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 12.03.201221:46

фалпиви пирамиди = фалшиви пирамиди
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 12.03.201221:43

Преди 5 дена дъщеря ми силно афектирана искаше от мен и жена ми да и дадем 200$ да ги пратела за борбата с/у тоз пощуряла от клипа. Ама тя сега е в революционната тийнейджърска възраст и като и казах, че ми е писнало от разни гяволи да си правят фондации и фалпиви пирамиди, още повече произлизащи от държавите които де факто са предизвикали лайняната ситуация тя изпадна в истерия и искаше да се отрече от нас тотално.

Димитре
Хубави работи казваш, ама на каква смесица говориш бе? Не мога да захвана 30% от думите ти, да не е африканер карашик със софийско-недерландските ти корени?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.11.2011, 10:45

5 fatdaddy | 12.03.201212:24

Между другото по странно стечение на обстоятелствата гледах "Проповедникът с картечницата" ("Машийн гън прийчър", формата не ми дава да пиша на английски) и клипчето Кони 2012 в един и същ ден и се зачудих какъв е шансът на бял свят да се появят едновременно и толкова професионално синхронизирано холивудска продукция и дейност на НПО, които засягат директно един и същ проблем, за когото никой не е говорил на висок глас 25 години.

Поразрових се и видях, че НПО-то има доста критици и дори днес се очаква да публикуват ново видео, което трябва да отговори на нападките към тях. Така че историята ще търпи развитие.

А иначе препоръчвам филма с Джерард Бътлър. Подсилва позицията на НПО-то, но си заслуважа просто заради историята на главния герой, който до ден днешен е в Уганда и се бие с ЛРА.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

4 Dimitar Stamboliyski | 12.03.201212:11

В началото на статията се усещах че ще се разпсувам, ама много яко... Преди 2 години се заех да изчета де що имаше като информациа за Джоузеф Кона (Kony=?). И да е бил силен, сега е просто един апокрифен клоун, който сам не знае за какво се бори. Да, щатите надокарали разни пуерториканчета и ония ги изяли със се кубинките (напр: не знаели и дума на Аколи диалекта, тъй като Уганда била считана генерално за англоговоряща стграна). Местните им поставяли засади, тъй като не знаели, аджеба, тия пам новите за чий *й дрънкат лампази...

Подходът на Кона не е с нищо по-различен от този на мн. други военни псевдолидери - минава през някое село, най-често взима всичко възможно за употреба, за което фърля кокалите, ако кажат - гори го, ако не, може и един батат да не откине. Но стане ли мазалат - лапетата нямат много чойс. Интересен е подходът, по който ги държи като вмнаниачени - за тях всичко е игра.

А това, че поредните боклуци правят луди пари от нищетата на най-онеправданите... Съдете сами!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 12.03.201200:39

с Кони сте значи 2-ма... направете си група у фукбука muhihihihi
   

оценка

+1 -2