Властта промива мозъци | webcafe.bg
Webcafe

Властта промива мозъци

Webcafe.bg, по CNN
24.10.2013, 17:30 (обновена 28.10.2013, 11:36)
Мозък

Властта наистина може да побърка хората, примерите не са малко

Историята май винаги се повтаря - някой получава повишение в работата, става шеф и внезапно се променя. Забравя старите си дружки или се превръща в сприхав тип, който търси с кого да се заяжда.

Както се оказва, причината май е в нашия телевизор. В едно от първите изследвания, което стига до това твърдение - за собствената ни вина, учените откриват мисловен модел, който по подразбиране ни кара да губим чувството за емпатия, когато сме на власт.

Явно в такава ситуация мозъкът ни просто ликвидира съчувствието на неврологично ниво. „Това изследване е важно, защото отваря вратата към разбиране на това, което властта ни причинява", казва авторът на научния труд Сукхвиндер Обхи.

Изследването доказва, че когато са поставени в ситуация да притежават повече власт в сравнение с останалите, чувствителността на лидерите спрямо подчинените рязко намалява.

Това важи и за способността да се поставят на тяхно място, тоест - чувството за емпатия. За това са виновни т.нар. огледални неврони, които ни помагат да разбираме действията на другите, отразявайки взаимодействията с външния свят.

Добро оправдание за лошо поведение

В началото на 90-те години група учени изучава маймуни, откривайки че мозъкът им реагира по сходен начин, когато вземат даден обект или видят някой друг да го държи.

Когато хората забележат, например, друг да взима ябълка или да извършва някакво действие, те автоматично си представят себе си в същата ситуация. Обхи и колегите му откриват, че повишеното чувство за власт и влияние изключва тази огледална система. Така работи мозъкът ни.

"Лидерите просто не се възприемат като подобни на другите", изтъква Лиза Азиз-Задеф. Хората по върховете се интересуват по-малко от останалите, не обръщат внимание на индивидуалните различия, изпадат в склонност да категоризират повърхностно околните, поставайки им стереотипи и определения.

Шефът ми е гадняр

През 2011 г. проучване сред 6000 мениджъри от 38 държави стигна до извода, че ръководителите, склонни да изпитват повече емпатия към своите подчинени, отбелязват по-добри резултати в работата си.

"Състрадателните мениджъри са по-ефективни", отбелязва Уилям Джентри от американския Център за креативно управление. Той твърди, че емпатията се отплаща и е едно от най-ценните качества, които добрият лидер трябва да притежава.

"Открихме, че хората, които получат повече власт и се издигнат, не разбират как да се държат, не комуникират добре, проявяват се като студени, безчувствени и авторитарни личности - това в крайна сметка вади от строя кариерата им", обяснява той.

Често такава смята на високо управленско ниво струва не само много пари, но и много време, докато се намери подходящ заместник.

Изводите на учените могат да се приложат в обучения на ръководни кадри, но за момента изследванията им в тази посока тепърва ще се задълбочават.

Обхи допълва, че може би ще са нужни цял тон изследвания, докато открием как властта влияе върху мозъците ни.

За момента въпросите със сигурност са повече от отговорите. Факт е обаче, че властта променя хората.

Oще: власт  допамин  емпатия  лидери  мозък  неврология  тестостерон 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

5 Starija hush | 29.10.201303:19

Дай на простака влас па му гледаи сеира....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 28.10.201316:57

Да, в общи линии се описват разликите между вожд и водач. У нас много вожд, малко индианец, а водачи никакви Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 10:35

3 ElenaStoyanova | 26.10.201322:15

Необходимо е първо консенсус относно дефиниране на понятието "лидер", за да не губим време в празни приказки.
Каквото и да е то обаче, едно е сигурно: обстоятелствата не ни създават, те ни разкриват.
Приятна неделя!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2013, 16:16

2 nemo | 25.10.201316:27

Има и от двата вида лидери, такива които разбират подчинените си и се грижат за тях, и такива на които не им пука. Все още се сещам за Ал Македонски, на който се носи славата, че е ял, чак след като войниците му са нахранени. Съгласен съм с тезата , че лидери са ставали най достойните в миналото. Това важи и днес. Но за съжаление, след това властта се предава в ръцете на второ или трето поколение на лидера, а това не значи, че децата или внуците му имат същите качества. Всичко е индивидулно. А и самата дума в превод от английски означава водач.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

1 simo_haihe | 25.10.201314:31

е то тоя механизъм не е случаен. как би могъл някой да бъде лидер, ако не се постави над тия, които трябва да води? как би могъл генералът да изпраща войниците в битка, ако ще съчувства и ще страда за смъртта на всеки от тях? лидерът трябва да се ръководи само от цели и идеи - не от симпатии, емпатии, съчувствие и подсмърчане.

с това въобще не оправдавам боклуците, които се самозабравят, като докопат власт. човек с мизерни личностни качества, облечен във власт, е ужасна комбинация. затова и в световната история властта винаги е принадлежала на най-достойните. до идването на комунизма - който отнема властта от елита и я дава в ръцете на най-долните индивиди от най-ниските слоеве на обществото.
   

оценка

+2 -2