Самуиле, за теб няма опашка! | webcafe.bg
Webcafe

Самуиле, за теб няма опашка!

Кристина Владимирова
24.06.2016, 18:14 (обновена 27.06.2016, 16:29)
Малко момче в супермаркет

Снимка: © Getty images

"Самуиле, давай, бе! За теб няма опашка!".

Темата за възпитанието на деца ми е далечна. Засега съм само теоретик. Ясно ми е, че когато някой ден ми се наложи да вляза в ролята на родител, практиката може би ще обори повечето ми напудрени представи.

Преди няколко дни обаче се сблъсках с нагледен пример от милата родна действителност. Една непозната жена успя да ме накара да се замисля какво бъдеще очаква неродените ми деца.

"Учителката" ми се появи в един най-обикновен неделен ден.

Заедно с един приятел отидохме до кварталната сергия за зеленчуци. Изчакахме си чинно реда на опашката, натоварени като добри магарета. Дойде моят ред, платих.

Моят приятел също тръгна да плати покупките си. Не сме забелязали как между нас се е промъкнало малко момче. Държеше купичка с малини. Преди да успеем да реагираме по какъвто и да е начин, зад нас майка му се провикна:

"Самуиле, давай, бе! За теб няма опашка!".

В ступора между изненадата и възмущението, се обърнахме и съвсем възпитано казахме на напористата жена, че греши и видимо пред Самуил има и други хора.

Детето гледаше с огромни, неразбиращи очи. Чудеше се какво да прави - да отрече очевидното, че предрежда няколко души, или да повярва на майка си, според която пред него няма хора.

В рамките на няколко секунди, майката напусна полесражението, оставяйки детето да се бори само със ситуацията. Това не й попречи да продължи да вика от безопасно разстояние: "Айде, бе, Самуиле! Никой не е пред теб! Няма да те чакам! Плащай!".

Ще, не ще, Самуил се предреди. Не само - направо отиде зад тезгяха, за да бъде обслужен.

Стояхме като ударени с мокър парцал. Не защото ни предреди едно хлапе, а защото получихме нагледен урок по възпитание.

Урок обаче за какво? И какви изводи може да си направи едно дете от опитите на майка му да го научи да се предрежда?

Стана ми жал за Самуил.

Утре, след месец, след година, това малко момче, ще възприеме напълно възгледите на родителите си. Няма как. Така става.

Първо ще се научи да предрежда хората на опашката (този урок вече е напълно усвоен), след това ще започне да си хвърля боклуците по улицата (някак си това няма да го засяга, нали има кой да чисти, пък и навън не е "негово"), за да завърши най-накрая като изпечен индивидуалист, който не се интересува какво става извън собствената му зона на комфорт.

Човек, чиито свят е сведен само до него самия, тук и сега. До собствената му работа, апартамент, връзка, чувства.

Винаги готов да "прецака" другия - "баламата", само и само той да е добре.

Да е по-напред на опашката, първа кола в задръстването, с 20 стотинки напред от пазара, защото касиерката се е объркала и му е върнала повече. Най-сладко е да се шмекерува.

В последните години искрено вярвах, че този манталитет постепенно изчезва. Практиката, обаче, постоянно ме оборва.

Българите "умираме" да се подиграваме на подредените чужденци.

Осмиваме педантичността на германците, добрите обноски на англичаните, работохолизма на американците. Правила, правила, правила. Балами! Съвсем очевидно е, обаче, че техният модел работи. Да не сравняваме минималните работни заплати у нас с тези в която и да е страна в Западна Европа. Ясно е, че губим по точки. При това с много.

Да, в Швейцария може да е изключително скучно. Хората са праволинейни - всеки върши своята работа, прибира се и не прекарва вечерта си в мисли как да прецака системата.

Като не прецака системата, не ощетява никой. Ако пък някой реши да "мине тънко", държавата намира начин да го удари през пръстите. Така нещата просто се получават.

У нас важи същото, но с обратен знак. Тук животът е една постоянна битка да "прецакаш" системата и да си "напред" от това.

Прецаквайки въпросната система, ти я ощетяваш. Но и някой да те хване, той също така е достатъчно "жаден" да прецака системата за своя облага. Така кръгът се затваря.

Но тъй като ние съществуваме в една затворена мрежа, накрая се оказва, че всъщност с всяко минаване "по тъч линията", самите ние се минаваме жестоко. За години напред.

Вярвам, че това се възпитава. Децата не се раждат "балами", нито "шмекери". Те виждат, чуват и попиват. Виждат как майките им седят на детската площадка и в краката им се образуват планини от шлюпки от слънчогледови семки. Чуват как баща им псува бабата, която се опитва да мине на пешеходната пътека. Виждат как съседа си мята боклука през прозореца, защото пътят до кофата е дълъг. И попива всичко това. Няма как да очакваме, че някой ден това дете няма да се опитва да "прецака системата". Нито че порочният кръг от "българи - тарикати" ще бъде прекъснат.

Обещавам си да се боря за каузата на "баламите".

Ще се опитам да покажа на децата си, че правилата не са измислени, за да се нарушават. Че в това да си прибереш боклука, докато не намериш кошче, е твое задължение. Както и да чистиш след кучето си. Със сигурност е по-лесно да не правиш всичко това, но пък удоволствието да погледнеш през прозореца и да не видиш поредното нелегално сметище, изникнало пред входа след ремонта на съседите, е несравнимо.

Само времето ще покаже коя "порода" ще победи.

Аз няма да спра да вярвам в победата на всички "балами" и ще продължа да хвърлям боклука си разделно. Въпреки, че все още виждам обелки от картофи в кофата за хартия.

Oще: българи  българия  българщина  възпитание  възпитание на децата  гадни  гайда  дете  детство  деца  кметове в носии  министерски съвет  народна музика  народна носия  национализъм  неделя  родител  родители  самуил 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2018, 00:17

12 Zeko | 24.11.201808:25

Правилният глагол е ПРЕреждам, ПРЕДреждам - няма. Все си мислех, че сте от грамотните медии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2015, 13:15

11 Dolmaze | 26.06.201718:11

Показателно е, че под тази статия (че и други подобни) основните коментари са от типа ''ма то и в Германия има простаци''. Така е. Навсякъде има простаци. Но как пък ни е голям проблем, че някой казва, че ги имаме, а не е толкова голям проблем, че всъщност ги имаме. Чуди се
Винаги, когато се публикува статия, която посочва не толкова лицеприятните черти на българина - мързел, наглост, гордост със собствената простащина и необразованост- ще се намерят сума ти защитници, които ще се възмутят как може да посочваме тези недостатъци. Не е проблем, че Пешо си хвърля боклука през прозореца, защото то и в Германия имало такива. Малко намирисва на оправданието на първолак пред майка му, че той е надраскал стената, защото и другите деца така правили.
Толкова ли е трудно да се каже ''Прав е авторът, просташко е да си хвърляш боклука през прозореца!'' и даже да се направи забележка на хората, които го правят? Явно е по-лесно да мрънкаме, че на хората не им харесва да живеят в кочина, отколкото да не създаваме такава.

А понеже очаквам коментар от типа ''еееееее, все плюете по българите!'' - критикуват се определен тип българи. Ако толкова се засягате, може би сте от тяхната група. И може би вместо да се тръшкате, че не всички оценяват опитите ви да сте голям тарикат, може да се опитате да се държите като възпитан човек. Знае ли се, хората може да спрат да ви наричат простак ако не се държите като такъв. Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.07.2016, 14:26

10 Nikolay Kepov.1362645310429857 | 25.07.201614:31

Евала за статията,100% покрива моето мнение.Само да добавя това и въпрос на финансово състояние колкото по беден толкова по голям тарикати ставаш,имам голям опит с Украински туристи всичките са ги правили на матрица без грам мозък ! ! !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

9 explorer | 26.06.201610:19

Докато умните се наумуват, лудите - се налудуват, наглите си разиграват коня и т.н.
Тези дни станахме свидетели как някаква част от цивилизацията Европа, реши да се спасява поединично и да заяви, че пред нея няма опашка (от бежанци например).
Не съм от хората, които "хранят" и роптаят по адрес на другите или системата, но нека се замислим: хора без деца се оправдават, че не са готови, но това не им пречи да дават акъл за възпитание на чуждите деца. Родители на които не им стиска да нарушават открито правилата или да се изправят с/у системата, нямат нищо против да я манипулират за своя изгода и да казват на децата си, че "така се прави". Мнозинството предпочита да освирква, ръкопляска или да заеме щраусова поза, но не и да предприеме нещо.
Ако има отговор, той не е в популизма и в опростяването, а в поемането на отговорност и в организирането и действията ни като общество от осъзнати и самостятелни индивиди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 25.06.201623:26

И мен не ме предреждат... защото изглеждам страшно. Понякога, де. Като не се бръсна пет дена, и замязвам на Роло от "Викинги", само че с очила... и по-дълга коса. (И далеч не съм в добра форма като него, обаче това е отделен въпрос. Отегчен )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2015, 14:16

7 Alexia | 25.06.201623:17

Извинете, възмутени граждани, но аз живея във Франция и все още никой никога не ме е прередил. Може би по простата причина, че тук като забележим клиенти с по 1-2 или дори 3 покупки, ги пускаме да минат пред нас, особено ако ние сме натоварени като магарета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

6 Реалист | 25.06.201613:51

Тъжната истина е, че и в Германия е пълно със "Самуиловци" и то точно германчета, "възпитавани" от немски родители. Просто хора, които явно още не са ментално израснали да бъдат родители, няма на какво друго да научат децата си, а напоследък наблюдавам все повече такива. И няма как да не ми прави впечатление, след като бях с идеята, че уж в Германия ще има по-малко такива, а се оказах неприятно изненадан като тенденцията е да се увеличават. Честно казано, както съм се замислял какво ще е бъдещето на България с подобни индивиди, сега се замислям за бъдещето на Германия. Бих го направил за всяка една държава, в която съм избрал да живея в момента, тъй като това малко или много ме засяга (уточнявам в случай, че някой се заяде какво пък съм се загрижил за някаква си Германия).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 25.06.201612:52

Ако "самуил" е социален феномен, а не просто име на дете, то тогава "самуил" е наистина разпространен. Но сравнително по-рядко от преди 4-5 години, когато "самуил" слизаше от колата и почваше да раздава правосъдие по повод и без повод. Има известен напредък, макар все още присъствието на "самуил" да е видимо.
Но моя личен опит сочи, че "самуил" е научен да се подчинява на авторитети, и понякога просто трябва да се ангажира вниманието на дадена институция с него, и след кратко самооплаклване, сумтене, и злословие по чужд адрес "самуил" приема, че му е отредено място на дъното на обществото, и ще трябва доста да се потруди, ако иска да си върне позициите.
До някъде "самуил" е жертва на липсата на внимание от страна на заобикалящата го среда, и оставен на грижите на ограничени и ретардирали родители. Затова накрая "сауил" тръгва да отмъщава, докато накрая катасртофира (в преносен смисъл), и разбере, че тая негова игра не е харесвана от останалите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 25.06.201612:41

Осмиваме педантичността на германците, добрите обноски на англичаните, работохолизма на американците.
---
Някой май не се е сблъсквал с явлението английски турист...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 25.06.201612:01

Забравих да добавя. Ако се срещнеш израелци ще ти се поиска да има около теб 10 деца като Самуил.
   

оценка

+0 -0