20 прогнози: Природата | webcafe.bg
Webcafe

20 прогнози: Природата

Джорджина Мейс , Guardian
19.01.2011, 17:04 (обновена 21.01.2011, 12:56)
птици

Снимка: © Getty Images

Птиците ще оцелеят в следващия четвърт век, защото се адаптират към човека

Всички искаме да живеем в свят, в който видове като тигрите, китовете, орхидеите и кораловите рифове съществуват и оцеляват и със сигурност ангажиментът на хората да поддържат пълнотата и разнообразието на живот ще продължи.

През последните 50 години подкрепата за опазване на природата непрекъснато нарастваше. Когато разберем причините за изчезването на видовете, ще можем да проведем по-добри акции за опазването им, които могат и ще преобърнат тази тенденция.

Само че това ще стане много по-трудно. Човешката популация буквално се удвои през последните 50 години и ще се увеличи с още една трета до 2030 г. Нуждата от храна, вода и енергия ще нарасне - за сметка на другите видове същества. Хората вече използват 40% от енергията, която произвежда планетата, и този процент ще се увеличи - което ще има важни последици за природата.

Във Великобритания някои обичайни видове ще станат редки след като техните нормални хабитати (блата, тресавища, голи хълмове) изчезнат. Ще усетим ефектите от глобалното затопляне, които ще позволят на повече континентални видове да живеят на Острова, а в градовете вероятно ще се появят повече растения и животни, които са се адаптирали да живеят около хората.

Можем да запазим видовете, ако наистина се опитваме да го направим, така че аз съм уверен, че огромната част от прекрасната ни флора и фауна все още ще съществува през 2035 г., но все повече ще бъде ограничена в строго управлявани и защитени зони.

Оцелели ще са онези видове, които се спогаждат добре с хората и онези, за които ни е достатъчно грижа да ги спасим. Все повече няма да живеем като част от природата, а срещу нея и ще преосмислим какво разбираме под понятието „дива природа".

Съдбоносно е, че засега бързо губим биоразнообразието, включително от почвени микроорганизми, планктона в океаните, опрашващи растенията насекоми, както и останалите ни тропически гори и гори в умерения пояс. Всички те създават продуктивна почва, чиста вода, регулират климата и устойчивостта на болести.

Ние приемаме тези жизненоважни услуги от страна на биосферата и екосистемите за даденост, отнасяме се с тях безразсъдно и не го включваме по никакъв начин в сметките си като национално богатство.

Oще: биосфера  дива природа  екология  околна среда  природа  прогнози 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 21.01.201110:15

Проблемът си е точно в увеличаването на населението на Земята. Няма място за всички. Скоро обаче ще се появи и друг проблем, който идва от това, че тялото на всеки съдържа около 70-80 % вода. И така за производството се използва сладка вода, която е жизнено важна. Лека-полека запасите се изчерпват и сладката вода се смесва със солената. В топлите страни проблема вече е налице. Аз лично не виждам решение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

1 Многознайковица | 20.01.201118:15

Проблемът не е в бързото увеличаване на населението на Земята. Планатета ни има ресурс да изхранва поне още три пъти по толкова. Унищожението идва от насаденото консуматорско мислене и поведение, както и от нестихващо-увеличаващо се желание за богатства ( което между другото не е само за сметка на природата , а на душите ни , но това е Извън темата! )
   

оценка

+0 -0