"Четвърта власт" - рецепта за телевизионен буламач | webcafe.bg
Webcafe

"Четвърта власт" - рецепта за телевизионен буламач

Александър Симов
01.10.2013, 13:05 (обновена 01.10.2013, 16:54)
Четвъртата власт

Снимка: © Facebook.com/chetvartavlast

Баналната истина за журналистиката е, че това е една упорита и къртовска професия, която съвсем не е така добре платена в реалността

Богът на дългокраките блондинки и на риалити шоутата ми е свидетел - опитах се, отчаяно се опитах да харесам сериала "Четвърта власт". Не си спомням за друг телевизионен продукт с такава рекламна кампания.

Още от края на юни слушаме за него. Режисьорът на сериала Стоян Радев - покрай гастролите си в телевизионните студиа като виден протестър и гражданин, но трайно ангажиран с Реформаторския блок, покрай всичките си литературни тиради на тема небесен морал на протеста, вкарваше тийзъри за сериала - как бил предсказал реалността, как уловил духа на времето, как хванал проблемите на страната. За толкова време очакване и пренатягане на пружините очаквах, ако не шедьовър, то поне нещо, което да не ме отлепи от екрана.

Аз напоследък съм нетелевизионно същество. Не съм гледал нито един друг български сериал, че да мога да давам експертна оценка за качеството на "Четвърта власт", но като журналист и обикновен зрител ще си позволя да го оценя.

В продължение на половин час се опитвах този сериал да ми стане интересен, да ме грабне, да ме ентусиазира, но вместо това се натъкнах на поредната банална глупотевина - коварни ченгета (задължително от старата школа), диалози с недомлъвки, сякаш писани от социално ангажирана Джаки Колинс, и сюжет, който е трудно да следиш, дори и да си фен на сериала.

А какво да говорим за отегчения зрител, който е почнал да осъзнава, че засилената рекламна кампания, както винаги, прикрива един посредствен филм, в който играят уникални актьори, но загубени в лабиринта на сценарий, плосък като сюжет на холивудски Б-филм.

Първо, дайте да се уговорим за нещо. Работата на журналиста изобщо не е пресъздадена реалистично в този филм, особено работата на журналиста от вестник. Точно заради това сериалът е дразнещ, особено за тези, които са изкарали в професията малко повече време.

Журналистиката е 90 процента изцедителен, дори еднообразен труд - следене на информации, допълване набързо на дописки, нервна работа със страньори, съкращаване на статии, редактиране на материали, ядене на сандвичи на крак, слушане на новини, променяне на заглавия, за да изглеждат добре на страница, безкрайни разговори с хора по телефона и читатели, които искат да споделят мисли по световното положение.

Блясъкът в тази професия е душевен и вътрешен, много рядко външен. Това е професия, която носи огромно удовлетворение, ако ти е кеф да се занимаваш с нея, но понеже трудът в нея е методичен, упорит, понякога бавен, даже досаден, изобщо не става за снимане. Заради това журналистите от филмите никога не приличат на журналистите от реалността.

Това е причината не един и двама души да са се отказали от професията. Те идват, за да попаднат във филм, а попадат в една напрегната и истерична обстановка, в която луксозните обеди и дългите обедни почивки са привилегия единствено на главните редактори, но дори и огромната част от тях не си ги позволяват.

Както и да е. Човек не може да иска от едно художествено произведение да е буквално копие на реалността и заради това цялата скука и еднообразие на филма е концентрирана в неговата идеологическа концепция. Журналистите в редакцията на измисления вестник "Четвърта власт" все търсят корупционни схеми, бизнес-далавери, разни големи тематики за изследване. Което, разбира се, е солта на репортерството.

Но в страна като България нетелевизионните вестници най-често се занимават със социална проблематика - угнетени хора, репресия на монополи, бездушни администратори, хора без дом. Но в този филм тази страна на журналистиката не съществува.

Защото сериалът има политическа задача - той трябва на всяка цена да създаде рекламен блясък на някакво "капиталско" разбиране за журналистика, да го изведе едва ли не като бляскав плакат за поведение, а всичко останало е мрак, помия, интриги.

Тук вече авторите на сериала - изпълнителен продуцент - Найо Тицин, сценариен екип от автори на "Капитал" - вече са създали не обикновен филм, а идеологически продукт. Един приятел сравни "Четвърта власт" с "На всеки километър" във Фейсбук и аз се възхитих на попадението му и на елегантната му мисъл.

Точно, както "На всеки километър" беше сериал за политическа употреба, така и "Четвърта власт" е рекламна листовка на един определен възглед за живот и журналистика - снобски, префърцунен, винаги говорещ от позицията на окончателна истина и отвратително сляп за всичко, което не се вписва в схемите му.

Заради това и журналистите в сериала живеят в някакви луксозни обстановки, в апартаменти в центъра, изобщо в този телевизионен свят за журналиста, и борят правилната партия да дойде на власт. Името на тази партия не е уточнено, защото тя все още е проект в главата на създателите си, ама знае ли човек с развитието на реалността дали и телевизионният продукт ще се обогати.

Изобщо, филмът е като рекламна листовка на една пресгрупа, която напоследък се научи да говори едва ли не от небесни позиции.

А баналната истина за журналистиката е, че това е една упорита и къртовска професия, която съвсем не е така добре платена в реалността. Както казах, удовлетворението от журналистиката е съвсем другаде, но за да знаеш това, трябва поне за малко да си бил журналист, а не пропагандатор на лайфстайл.

Иначе в сюжета на сериала няма нищо революционно ново. Всичко, което той ни предлага като поглед към действителността, навремето Христо Калчев, а след това Георги Стоев и Боби Цанков го правеха в своите книги. Калчев говореше с метафори и променени прякори и оставяше на публиката самичка да се сеща с кой герой от реалността да идентифицира един или друг герой.

В "Четвърта власт" стратегията е абсолютно същата. Това е имитация на смелост и пародия на свобода на духа. И пак ще повторя - никой нямаше да иска от един филм да е достоверно предаване на епохата, ако не беше тази рекламна кампания, която изкара една телевизионна рекламна листовка велик продукт.

От време на време, за да може елитарната група, към която е насочен сериалът да се сеща, че гледа апология на своя собствен живот, е вкарано и съвсем леко, снобско социално презрение. Едната от пиарките във филма сподели: "Масата се вълнува от хляб, вода и пенсии...".

Ако четем сериала в кода, зададен от неговите създатели, трябва направо да обявим край на всички социални идеологии, след като те са толкова просташки. А как пък нито един от описваните във филма журналисти за две серии поне за момент не прояви малко социално съчувствие към някого.

Тази превзета лъскавина, противните диалози и фабулата, която по никакъв начин не се отличава с оригиналност, са най-добрата диагноза на грандиозния крах на този телевизионен сериал. Не се опитвам да го очерням от черногледство.

Просто всеки продукт, който се самонатоварва със задачата да говори за всичко, в крайна сметка не говори за нищо. Защото няма публика, която да приеме такъв сурогат за нещо естетическо. Дори тези, които ще обявят, че харесват филма, знаят, че той е влудяващо прав.

Голямото изкуство, особено когато реши да бъде идеологическо, е нещо много сложно и трудно, а авторите на този сериал са го карали отгоре-отгоре като аристократи, които са прелетяли над България или са се информирали за България единствено от страниците на изданията на "Икономедия".

Резултатът е пълен естетически и телевизионен крах.

България сигурно има проблем с ченгетата от ДС и с ченгеджийницата по принцип, ама този филм изпада на кръчмарското ниво за пореден път да обяснява всичко с тях. Това е все едно да си очаквал десерт, а пак да ти пробутат някой буламач.

В крайна сметка парите на БНТ са били похарчени неразумно за нещо, което не може да се гледа. Трябваше по-съзнателно да изучат "На всеки километър" - онзи сериал поне ставаше за гледане. А дори и сега, когато времената се смениха, хората постоянно го гледат в YouTube. А "Четвърта власт" ще бъде забравен по-бързо и от протестърско есе в "Капитал".

Защото снобските и лигави телевизионни сериали ги хейтват, нали?

Oще: бнт  държавна сигурност  журналистика  сериал  четвърта власт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

11 pixie | 02.10.201309:57

И ако обсъждаме така правителството, какво? А? Да не би нещо да стане? А?
Мануела,
всички в тая страна сме големи експерти по всичко, включително и ти. Актьорската игра била слаба...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 02.10.201309:34

Недоумявам как един сериал предизвика толкова шум. Извинете, ама ако със същия хъс обсъждахме действията на правителството, а не някаква сапунка, може би щяхме да сме по-добре. Може би.
Второ, не знам защо основната критика е, че "не е реалистичен". Ако попитате един лекар, той ще ви обясни, че лекарските сериали хич не са реалистични. Адвокатите казват същото за адвокатските сериали. То в България, особено пък във вестник Дума, една журналистика цари, че да ви я представят и реалистична, направо ум да ти зайде. Я се стегнете.

П.П.: Актьорската игра е потресаващо слаба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

9 Божидар Гюлмезов | 01.10.201318:58

Другаря джурналист работи в Дума ли? Всичко е ясно, все едно да чакаме обективност от джурналист на отечествен фронт... Поне не си загубих времето да му чета много от бълвочите...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 01.10.201317:51

Не съм гледал сериала (приятелите ми го харесват), но ми се струва кощунствено точно журналист от вестник Дума да говори за моралните и социални задължения на журналистиката и душевната, вътрешна красота в нея, както и да обвинява сериала в идеологически пристрастия, доктринизация и изпълняване на политически задачи (вестник Дума, хелоу!), особено пък когато споменава екипа на Капитал, който е общо взето единственият сериозен вестник в България.

С две думи, доста трудно ми е да повярвам, че Симов е написал хладна, премерена, обективна и искрена рецензия, а не това, което се очаква и изисква от журналист на вестника на столетницата - остро оплюване и порицаване на всеки враг на наро.. ъъ.. партията.
Тя и Дърева определено има дар слово и пише много остро и увличащо, но всяка нейна дума е пропита с духа и идеологията на БКП. Сходно е при Симов, като разликата е единствено в по-ниското ниво на писателски умения и способност да прикрива поръчковата язвителнотост зад воала на красиви литературни прийоми и престорена добронамереност.
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 01.10.2013, 15:03

7 Warsteiner | 01.10.201317:00

Браво, Симов! Постигна невероятното, направих си регистрация за да мога да коментирам помията, която си надраскал! Браво!

Толкова много глупости си написал Симов, че не знам от къде да те подхвана! Отново браво!

Относно професионалната чест. Симов сериала е предназначен за широката публика и макар, че всеки трети висшист е завършил журналистика нека не се заблуждаваме, че малцина в държавата разбират от нея. Въпрос на гледна точка е попитай някой познат лекар, какво мисли за сериали като "Хаус", "Спешно отделения" и др. подобни. За професионалиста те са смехотворни и пълни с грешки, но за зрителя, който не разбира от медицина те са интересни, динамични и забавни. Същото важи, потенциално за момента и за "Четвърта власт".

Относно това, че журналистическата работа е само и единствено къртовски труд, а не интриги, манипулации, "платени репортажи", продажност и др. подобни, ще кажа само едно нещо - Бареков.

Относно социалната реалност. Никой не иска да гледа социалната реалност на сериал. Всеки ден в който живеем е сериал за социалната реалност. Когато гледам даден сериал или филм очаквам нещо различно от всекидневието си.

Относно политическата пропаганда. Абе, човек ти истински ли си?! Всичко е политическа пропаганда, защото всичко се прави от хора с някакъв възглед. Това което си написал е политическа пропаганда представена, като антитеза на "Честърта власт".

Относно това, че парите на данъкоплатеца са похарчени зле... Имам новина за теб единствения читав сериал произведен в България е продукт на БНТ - "Под прокритие". В "Четвърта власт" има потенциал подобен на този на "Под прикритие". Продукциите на частните телевизии са от боза на долу, което между другото е много изненадващо.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 10.02.2012, 15:10

6 Biser Veselinov | 01.10.201316:43

Филмът е хубав! Не мога да разбера докога разни журналистчета ще петнят и плюят труда на българският артист ?Видял медия и дай да се изкажа!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.04.2012, 18:43

5 Vasko Kanev | 01.10.201316:31

Симов, трагичен коментар сте скалъпил. Поредната излагация, но явно не ви пречи да се излагате, вероятно намирате някакво удоволствие в това. А и точно вие да обяснявате какво е журналистика и как се пишат текстове с това: " Тук вече авторите на сериала - изпълнителен продуцент - Найо Тицин, сценариен екип от автори на "Капитал" - вече са създали не обикновен филм, а.." хем имаме дразнещо повторение на "вече", хем брутална измислица за някакъв сценарен екип на "Капитал"! Личи си, че истината за начина на управление на държавата и прехода, които изготвиха вашите другари, не ви е много по вкуса, но все пак тогава не се напъвайте да бъдете обективен, очевидно е, че това е невъзможна задача за вас!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

4 NannyOgg | 01.10.201316:16

Цалов, по мое мнение, точно в това "да представи висококачествен продукт - с добри актьори, интригуващ сценарии - който да постави пред обществото въпроси - за цената на властта, за ценностите, за борбата за постове и борбата за истина, за мястото на човека в системата и т.н." сериалът се проваля. Не, защото някой си имал айфон, пък друг бил облечен еди-как си, това не е съществено /макар че не съм съвсем точна, в добрия филм всеки детайл е съществен/, а защото от добрия замисъл да представиш поглед върху споменатите от Вас гигантски теми, се е получила посредствена, скъпоструваща халтура, която, освен всичко друго, е отегчителна още в началните си епизоди /за сериал това е недопустимо, независимо дали има претенцията да е интелектуално предизвикателство или не/.

Някои от актьорите несъмнено са добри, само че играта им във филма е изнасилена, неубедителна, диалозите - нямам коментар /може би с 2-3 изключения/, хуморът, който вероятно трябва да е интелектуално - закачлив, е просто вял. Изобщо от целия продукт лъха една наивност и сякаш липса на смелост да се заяви позиция. А целият филм трябва да е това - безкомпромисна позиция, не осъждане, пък нека пазителите на социалистическия морал да го обговарят.

Сериалът дори не е снобски /иначе аз вероятно щях да го харесам, г-н Симов да си пише каквото иска/, посредствен е, това е. Има попадения, има теми за човъркане, нека са дори за измисляне, за фантазия, дано от там се пръкне нещо ...

За да завършим добре Усмивка - ще му дам шанс с още един, максимум два епизода.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 02.07.2013, 23:46

3 Йордан Цалов | 01.10.201315:11

Уважаеми г-н Симов,
Четейки Вашата рецензия на сериала "Четвърта власт" се замислих кой е останал в ерата на "На всеки километър" - съвременен трилър, с типично за нашето време съмнение в институции, представящ различни методи за корупция и описващ "Левиатан" от неговата тъмна страна, затрупан с властогонци, интриги и борба на интереси. Той със своя донякъде клиширан, донякъде оригинален сценарии ли напомня на старата съветска ера или Вашата статия описваща серила като буржоазна маструбация. Идеята, че един телевизионен продукт трябва да образова обществото, е точно от периода на "На всеки километър". Ако една личност очаква да се образова, социализира и придобие необходимия минимум познания за света и политиката чрез гледането на сериали, то извинявам се, тя е изначално неспасяема.
Целта, която си е поставил този сериал (освен очевидната печалба) е да представи висококачествен продукт - с добри актьори, интригуващ сценарии - който да постави пред обществото въпроси - за цената на властта, за ценностите, за борбата за постове и борбата за истина, за мястото на човека в системата и т.н. И ако за Вас тези въпроси са... Десни прищявки, то извинявам се, но по тази логика и "Хамлет" е някаква елитарно-снобска пиеса, за която се харчат милиарди в световен мащаб, за да може някакви актьори да разсъждават за "румения цвят на мъжеството", вместо да наблегнат на социалните теми и да занимават народа с образование.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 01.10.201315:00

Не съм го гледал, но явно авторът се е засегнал. Момент да видя кой е той. Аха, това обяснява всичко - Александър Симов, журналист от в. "Дума".
   

оценка

+3 -2