За един монопол повече | webcafe.bg
Webcafe

За един монопол повече

Екип на Webcafe.bg
09.07.2013, 16:44 (обновена 13.07.2013, 12:44)

1 от 4 снимки Назад Напред

хазарт

Властите създават впечатление, че не действат в интерес на потребителите и на държавата

В случай че някой още не е разбрал - миналия месец държавата реши да закрие спортните залагания по интернет.

Тогава Държавната комисия по хазарта (ДХК) прие забранителен списък с 22 сайта, блокирани за български IP адреси. Сред филтрираните са оператори като bet365, betin, sportingbet, betfair, tempobet.

Причината за забраната е съвсем основателна: те нямат лиценз за хазартна дейност, издаден от българския регулатор. Подобно изискване беше записано в новия Закон за хазарта, приет преди година.

Парадоксът обаче е, че все още я няма рамката към този закон, която да позволи на сайтовете за залози да се лицензират.

Параграф 22

Така операторите биват въртени в омагьосан кръг, защото ДКХ все още не е приела последната наредба за прилагане на закона, указваща как точно да се изпълняват условията от оператори, които искат да извършват онлайн хазартна дейност.

А без този поднормативен акт лицензирането е невъзможно по чисто технически причини - признават го и от самата ДКХ. Въпреки това достъпът до сайтовете се прекратява именно заради липсата на лиценз.

В същото време законът не дава срок, в който въпросната наредба трябва да е готова. Правителството на ГЕРБ използваше този пропуск като претекст да не съставя забранителен списък.

Влезлият в сила на 1 юли миналата година закон по начало е крайно необходим. Безспорно е време държавата да започне да лицензира и облага онлайн операторите, които развиват своя атрактивен бизнес на нейна територия.

Но ударното блокиране на домейни не решава нито един от проблемите в областта, не е в интерес на потребителите и изглежда, че се прави със съвсем други цели...

Начините за заобикаляне

За добро или зло, интернет е твърде труден за контролиране и винаги има начини човек да преодолее ограниченията.

Блокирането на сайтовете за залагания може да бъде заобиколено, като се използва прокси сървър. Той влиза вместо потребителя в дадена интернет страница, която му е забранена от администраторите, и му предоставя нейно работещо копие.

По начало прокситата са лесни и удобни за употреба сайтове, които не пречат на процеса на залагане и изплащане на печалби. Само че е възможно не всички прокси сървъри да работят със сайтовете за залози, защото някои ви скриват под IP, което също е българско.

Има и други начини за преодоляване на забраната. Някои от големите букмейкъри пуснаха свои огледални платформи, на които продължиха да предлагат услугите си и да събират залози от българи.

Например Bet365.com стана достъпен и от аllsport365.com, а sportingbet.com - на адрес bg.sportingbeteurope.com. ДКХ блокира и тези домейни с втори ограничителен списък, приет на 24 юни. В него вече фигурираха и големите сайтове за онлайн покер и казино.

Но регистрирането на огледални платформи очевидно е ефективен начин да се заобиколят държавните ограничения. Моделът се разиграва и в други държави от ЕС, които си поставиха за цел да забранят онлайн залаганията. И там ограниченията се оказаха неефективни.

Тактиката работи, защото от ДКХ просто не могат постоянно да реагират навреме - за допълване на черния списък с нови сайтове се иска решение от нейно заседание, а членовете й се събират на такива заседания само по два пъти на месец.

Други открити до момента варианти за заобикаляне на блокадата са виртуална частна мрежа (virtual private network, VPN - мрежа, която криптира трафика между отделните хостове в Интернет) и Tor - интернет браузър, който скрива следите на сърфиращия с него.

Разни хора, разни интереси

"Това, което се случва е парадоксално, то е трудно за вярване", признава източник на Webcafe, отлично запознат с пазара на онлайн залаганията. "Определени кръгове се опитват да си прокарат интересите на принципа "ако стане, стане". И даже да не успеят, важното е, че са опитали и ще опитат пак", допълва той.

Шефът на ДКХ Иван Еничеров обяви, че залозите по интернет миналата година са надхвърлили 700 млн. лева.

Но като брутен приход (събраните залози минус изплатените печалби към играчите) нашият източник изчислява, че компаниите за спортни залагания в България изкарват общо не повече от 20-30 милиона лева годишно. С тези пари те трябва да си покрият всички разходи, за да просъществуват на наша територия.

Непосилната ставка

Специалисти твърдят, че новият закон за хазарта по начало е много добър. Нещата се провалят от непосилната 15-процентна ставка, определена в Закона за корпоративното подоходно облагане.

В момента международните сайтове за залагания нямат сметка да кандидатстват за лиценз у нас, защото законът предвижда оборотите им да се облагат с цели 15% върху направените залози.

Ставката очевидно е непосилна и се налага или да бъде многократно снижена, или да се облага не общият оборот, а само печалбата.

От някои онлайн оператори признават, че ако се облагаше печалбата, 10-15% ставка би била разумна. Но когато се облага оборот, една разумна ставка е в рамките на 1-2%, както е например в Австрия.

15-процентната ставка означава, че известните с добрите си условия и надеждност западни букмейкъри ще трябва да променят коефициентите, за да могат да оцелеят на наша територия, но така ще станат по-малко атрактивни.

В такъв случай хората ще се ориентират към конкуренцията, дори тази конкуренция да няма лиценз. Така българите ще бъдат подбутнати към черното тото и нелегалните къщи.

Резултатът ще е, че нито държавата ще събира достатъчно пари от данъци, нито пък потребителите ще бъдат защитени, защото ще играят в рискови сайтове.

Тъй че кой ли реално ще е доволен от очертаващата се ситуация? Не останаха много варианти.

Нов монопол

С лиценз за спортни залози у нас останаха точно три компании (и трите са офлайн оператори) - Българският спортен тотализатор, "Еврофутбол" и "Евробет". Последните две са свързани с небезизвестния Васил Божков.

От тази гледна точка изглежда, че чрез възпрепятстване на онлайн залаганията, някой се опитва да върне хората в пооредялите пунктове на "Еврофутбол", сякаш пак сме края на 90-те.

По въпроса с оформящия се монопол на "Еврофутбол", източникът на Webcafe изчислява, че 70-80% дял на българския пазар биха гарантирали достатъчно приходи на съответния оператор, но един такъв пазар би бил твърде изкривен (виж изчисленията отстрани).

А чуждите сайтове и сега не са се избили да идват в България. Притесняват ги високите нива на корупция, непредвидимата нормативна уредба и липсата на справедлив съдебен процес - не се чувстват защитени, ако правата им бъдат нарушени.

Една ситуация на монопол най-вероятно съвсем ще пропъди всеки, който иска да развие някаква хазартна дейност в България.

Бъдещето

Миналата седмица се появи светлина в тунела, след като правителството обяви, че обмисля да промени данъчния режим, с който се облагат хазартните оператори.

"Според мен трябва да се намери начин за либерализиране на режима и привличане на чуждестранните оператори", каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той обаче също не се ангажира с позиция дали е нужна промяна на данъчната основа (брутна печалба вместо оборот) или пък по-ниска ставка при сега съществуващата.

Тъй че все още идеята е на ниво начални намерения, а бъдещето си остава неясно. Особено в краткосрочен план картината е доста мрачна.

Ако това правителство си отиде и тръгне да се избира ново, не може да се разчита нито необходимите подзаконови актове да бъдат приети, нито пък комисията да отмени черния списък.

Нещата могат да се променят от ново правителство и нов състав на комисията по хазарта. За да се стигне дотам са нужни минимум няколко месеца, в които онлайн спортни залагания в България няма да има. Съответно, в този период заинтересованите ще оберат всички дивиденти от ситуацията.

А ако правителството се задържи на власт?

Този черен списък ще си остане в историята като едно от първите действия, предприети при кабинета "Орешарски". И то при положение, че сегашното правителство обяви като свой приоритет подпомагане на бизнеса и подобряване на условията за развиване на бизнес.

Даже няма нужда да се уточнява чий бизнес.

Webcafe.bg изпрати своите въпроси към Държавната комисия по хазарта още миналата седмица. Оттам обещаха да ни отговорят до края на седмицата. Но отговорите така и не са пристигнали, а вчера не отговоряха и на мобилните си телефони на позвънявания от екипа ни.

Oще: васил божков  дкх  закон за хазарта  иван еничеров  онлайн хазарт  сайтове за залагания  ставка  хазарт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

16 Елисавета Домовчийска | 13.07.201312:17

Точно така, умните и красивите постоянно скачат срещу монополите и за правовата държава, обаче... май профила на протеста пред ВСС и този пред МС е различен? Защитават нарушителите на закона от областта на хазарта, не са съгласни циганьорите да си регистрират адреса, само и само да плащат данък /то това вече го отмениха, заради отмяната на данък колиба/, но поне да има основание ЕРП-тата да им сложат електро и водомери, че поне официално да си ги плащат тока и водата, щото сега ги ползват, но на аванта... Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

15 Сърце Червено | 12.07.201310:23

Petia Georgieva
Монополиста няма националност! Той си е монополист и трябва да се борим срещу монополите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.07.2013, 00:04

14 ANDI | 11.07.201315:27

Тотална некомпетентност нито може да има държавен монопол то дори наскоро Гърция беше осъдена нито компанните плащат данъцив Англия а само там където са регистрирани нито пък държава може да сложи какъвто си данък иска
но дори и при добри регулации дела на нелицензираните сайтове е над 50 процента
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.07.2013, 20:39

13 marto12 | 11.07.201312:53

тъп мухъл ще викаш на леля ти, сополанко!!!
За твое сведение регулацията е направена да се плащат данъци и ЕС е дало свобода на всяка държава да избира ставката и начина на облагане.
За твое сведение всички букмейкъри, които вдигат пушилка сега си плащат за това , че оперират в англия...,само, че тук в България може..., щото ние сме трета класа. Регулацията я има в почти всички големи от ЕС: Германия, Англия, Изпания.., в Франция този отрасъл е държавен монопол и посочените компании не смеят да припарят там!!!
Не може така..., аз имам 14 касови апарата и всичките са свързани с НАП!!!
ДЪРЖАВАТА СЕ Е ВПИЛА КАТО ПИЯВИЦА В МЕН!!!! Пристига една английска компания с платформа са 20к евро и почва да работи тук без да плаща и цент... И чак си намира защитници, които защитават незаконната й дейност.
Постоянно се говори за защита на дребния е среден бизнес, само че уви - НА ДЪРЖАВАТА И Е ПО ЛЕСНО ДА ВЗИМА ПАРИ И ДРЕБНИТЕ И СРЕДНИТЕ... ОТ СРЕДНАТА КЛАСА
Аз казвам едно: всички трябва да са равнопоставени и да плащат еднакво.Писна ми аз 15 години да съм напълно изряден и държавата да е на хранилка при мен..., и да гледам около мен как други работят незаконно , без да плащат нищо....
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.07.2013, 11:59

12 ГИП | 11.07.201312:27

Само да припоня: плоският 10-процентен данък при ЕТ е 15% Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

11 Елисавета Домовчийска | 11.07.201312:22

Абе спрете да манипулирате, закона е приет още през 2012, досега не се прилагаше и намирам за наълно правилно да се спират незаконните дейности, които не плащат данъци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

10 Елисавета Домовчийска | 11.07.201312:20

Оф бе, още като ви чета първото изречение и ми се драйфа, честно. ПРЕСТАНЕТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Закона за хазарта е приетп още през 2012 и сега просто се прилага на практика, и съвсем правилно, защото закритите сайтове НЕ ПЛАЩАТ И НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, НИТО ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ. Моля ви, спрете да манипулирате, разбрахме вече че на протестите са умните и ФАЛШИВИТЕ, обаче не мислете че тези дето не ги подкрепяме сме глупави и не виждаме ФАЛША. Относно фалша с тия сайтове - аз пък намирам за напълно правилно върховенството на закона, ако тия сайтове са извън закона и не плащат данъци - ВЪН! Второ относно онва дето отдавна се провокира етническа омраза с него - узаконяването на цигански колиби. Първо се запознайте с законопроекта, не става дума за колиби и кашонени постройки, а за такива от тухла и единствени жилища. Може би не отговарят на всички теоретичности на строителството, но мен кво ми пука че при земетръс ще го затрупа манго?!? Хич, той си носи и без това последствията, но ми пука че въпросното "Узаконяване" ще позволи на държавата да търси данъци, и плащане за ток и вода. Това ме касае мен, нищо друго. Значи може законността да работи в полза на обществото, но все се намират едни "умни" и "красиви" и също така много гръмогласни дето е...ват м.та на всичко. Не, не, не така, писна ми от тея красиви и тъпи.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

9 AlahAkbar | 11.07.201309:08

Я знаещите тук да кажат, с тоя закон колко евро ще влезат в хазната?

И как се плаща данък 15% върху оборота, не върху печалбата.

И колко данъци плащат на Черепа хората?

И колко струва лиценза, дето викаш бил описан в закончето?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.07.2013, 00:04

8 ANDI | 11.07.201301:01

За сведение на неграмотния тъп мухъл целта на регулацията според ЕК е допълнителна защита на потребителите и същите не могат да бъдат преследвани ако играят в нелицензирани сайтове. времената когато черепа застраховаше с бухалките отмина и само мангалите ще остат при него.данъка не може да го определя сульо и пульо има изисквания на ЕК и решения на европейския съд -тоест определя се данък около 20 процента от печалбата.за сведения на въшливия мухъл в Англия данък плащат букмейкърите който се намират на територията на страната останалите не плащат данък .то обаче в миризливия ефбет и без това никой не играе миризмата на тъпи милиционери мутри и курви се усеща и от Марс
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.07.2013, 20:39

7 marto12 | 10.07.201321:19

преди да препишете от някъде някоя статия - първо се осведомете , а не ползвайте "отлично запознат източник" Значи въпросната наретба за игри от разсояние вече готова и всеки един който желае да работи легално в България би могъл да го направи. Като цяло, не разбирам какъв е този "рев" за компании, които опирарат в България , като нарушават закона и явно заявяват, че нямат намерение да променят начина си на работа - а именно незаконен! Българските компании да не би да са освободени от данъци в Англия. Аз ако започна да развивам хазартна дейност в англия без издаден лиценз от там знаете ли какво ще ме последва? - Еми ще ме вкарат в завора за една седмица. Е защо тогава ние да позволяваме на английски или каквито и да било компании да работят тук без да плащат данъци? Ама спонсорирали спорта?!? - е да не би това да ги освобождава от данъци? Колко да бъде данъка - това трябва да реши законодателя. НО ЗАКОНОДАТЕЛЯ вече е определил - данък дължат всички!!! А всички останали, които не спазват закона трябва да бъдат преследвани от закона с вскички методи
   

оценка

+1 -4