На Кольо баща му | webcafe.bg
Webcafe

На Кольо баща му

Явор Николов
08.10.2012, 15:41 (обновена 09.10.2012, 15:19)
николай младенов

Темата за бащата на Николай Младенов е стара, но показва колко много си падаме по пикантерии

"Абе ти не ми обяснявай какъв е Кольо, аз много добре знам баща му какъв беше..."

Вероятно така в селския хоремаг биха коментирали новината, че едно време бащата на външния ни министър е бил не само дипломат, но и разузнавач. Голям срам, разбирате ли: как борецът за лустрация във Външно смее да се показва, щом Държавна сигурност му е платила образованието (средното)?!

Хем си звучи като история от село, хем се издигна в ранг на водеща новина. Това не е и кой знае колко изненадващо - все пак живеем в държавата на клюките и завистта, на мястото, където мръсното бельо заслужава да застане достойно насред националния ни герб. С огромен интерес гледаме по телевизията или по страниците на жълтия вестник чуждия резил и цъкаме ли, цъкаме с език. "Ах, тая каква е била...!", раздават присъди до девето коляно драгите зрители.

В случая нещата са смешно очевидни. Дипломатите вчера, днес и утре вършат много работа извън явяването по приеми и протоколните срещи с президенти и премиери. Нашите и чуждите посолства са места, където се извършва разузнавателна дейност. В този смисъл, каква новина е, че Евтим Младенов, починал преди няколко години, е бил шифровчик?

Странна е тезата, че неговият син няма право да иска кадрите на Държавна сигурност да се оттеглят от своите посланически длъжности. Да, вероятно социалистическите власти са подпомогнали финансово образованието на Николай Евтимов Младенов, но това прави ли го техен доживотен длъжник? Подобен прочит звучи малко сицилиански: Фамилията ти е направила услуга и сега нямаш право да риташ срещу нея.

Нека си припомним нещо важно - агентурата на ДС навсякъде е действала в тясно сътрудничество или пряко подчинение на КГБ. В този смисъл, остава въпросът дали някогашните български шпиони все още са верни на София или вече приемат заповеди по-скоро от Москва, с която май не гледаме в една и съща геополитическа посока. Това беше и една от причините за обявената от Младенов чистка, която, впрочем, така и не беше извършена напълно.

Още в началото на кампанията за освобождаване на ДС-дипломати, през 2010 г. се повдигна темата за бащата на Николай Младенов. Бивши кадри на службите проговориха по въпроса, а даже самият министър призова да не бъде съден за действията на родителите си, както се е случвало след 1944 г.

Сега, две години по-късно, в пресата се появява документ с недоказана достоверност, който удостоверява принадлежността на Евтим Младенов към Първо главно на ДС. Вместо очаквания вкус на претоплена манджа, това ястие се оказа изненадващо люто за външния ни министър.

Николай Младенов показа доста очевидно раздразнение от "семейния" въпрос, когато му беше зададен в телевизионния ефир. Изрази като "комунистическа конспирация" и питането "Не ви ли е малко неудобно да ми задавате такива въпроси" не са характерни за придобилия опит в мръсните политически игри Николай Младенов. Те произвеждат заглавия, а никой Дипломат No.1 не се радва да влиза в устата на медиите по този начин.

Трудно е да предположим, че в."Репортер" е напипал слабото място на Николай Младенов и затова сега министърът се сърди. По-интересна е друга хипотеза - дали празните спорове за миналото на един починал разузнавач и неговия син не са начинът да бъдат заглушени много по-важни въпроси.

Не е нужно да се отдалечаваме от Външно. Там преди няколко седмици бяха събрани всичките ни посланици от Балканите. Тема на сбирката се говори, че са били едни "червени линии" в отношенията ни със съседите. Какво точно е било разпоредено на нашите дипломати - никой не знае подробности, никой не се е интересувал.

Сега и да попитаме, разговорът със сигурност ще поеме в друга посока след изречението "А ти чу ли на Кольо баща му какъв е бил?"

Oще: държавна сигурност  евтим младенов  николай младенов  посланици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 13:53

16 Gatyu Gatev | 11.10.201206:37

Министърът: "Не ви ли е неудобно да ми задавате подобни въпроси !''
Ако бях на мястото на водещия, щях да отговоря:"Г-н министре, моята работа е да задавам неудобни въпроси. Ако искате да ви задават само удобни въпроси, не давайте интервюта. Вие дойдохте тук защото търсите публичност. Ако се страхувате от неудобни въпроси - не търсете публичност !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2012, 17:19

15 Barabas | 10.10.201200:06

Защо скачате толкова настървено срещу това момченце? Той не си е избирал бащата. Но представяте ли си с каква завист е гледал към благата, с които са разполагали децата на другите дипломати/разузнавачи? Коли, пари, имунитет срещу алкохолни издънки... А той - синът на шифровчика, нещо като дъщерята на портиера, защото онези, другите са били с по-висок ранг. Не възвисявайте един шифровчик до висш офицер от ДС, той е от долния ешелон. Няма достъп до външни контакти, може би същото е било със сина му. И сега изведнъж... Паднаха ли му? В Западни университети ще ми учат, а? Дипломати ще ми стават, а? Е сега ще им разкажа играта! Отмъстителността, комбинирана със завист и усещане за недосегаемост са нещо ужасно. А когато и ти плащат за това... Интересно, колко ли души е подгонил от министерството само, защото са били свидетели на ниското ниво в йерархията на посолствата, където е служил баща му? Толкова е българско, бога ми!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

14 Чинчифон | 09.10.201214:57

Николай Младенов е ЗАДЪЛЖЕН на социализма,на ДС и на заплатата на родният си баща.Защото ако тези дългове му бъдат опростени,тогава на какво основание задълженията и кредитите на днешните ученици и студенти към банките ще се събират принудително?Природата отхвърля юридическите закони защото те обслужват властта,но на всички налага вечния закон за ЧОВЕШКИЯТ МОРАЛ!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

13 Vankata_820 | 09.10.201213:55

Приятели,
Както винаги съм твърдял за комунистите реваншизмът е най-голямото зло, само не знам защо ни натрапват Николайчо за това, като той на никого не се е реваншира, га е ревал сме го чули, ама и какво е направил сме го видели, така че да не ни вкарват във мерзавски филми с техните магарии, ами да ни подкрепят най-накрая за тази поотминала за времето си Лустрация, че ни писна да им треперят шишарките от мрачното минало на Бащиците им, нека ги осветлим най-накрая и да прогоним злите сили(духове) от тях!!!Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

12 Vankata_820 | 09.10.201213:50

Изводът от публикуваното:
"Има банална мерзост", "Комунистическа конспирация няма"...?!?!?Усмивка Усмивка Усмивка

Другарки и другари,
Комунизъм по българските земи никога не е имало и не трябва да има, и ако и да Ви спрягат в това, Вие отричайте, като партизани на разпит - Вие знаете как!!!Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

11 Vankata_820 | 09.10.201213:47

Авторът,
Как може да ни занимаваш с крайния резултат от тази вече вкисната манджа "другаря Кольо", готвена, а впоследствие и притопляна с привилегиите и амбициите на цяло поколение продажни комунисти?!Усмивка
Под нивото си ни, за да ни предизвикваш по този начин, пък било и с платена статия в @уебкафе@ - от вчера ни почнахте в други сайтове, даже заклеймихте Лустрацията, която, забележи, не трябва да отклонява общественото внимание, а само да го подплатява и води в правилната посока - нещо което Вие не искате, независимо от обещанията Ви и нищоговоренето и нищоправенето Ви:
Извадка от Медиапул, на коментар, несъответстващ на темата там, но явно подсказващ как комунист(блогър), срама няма, особено ако може да изкриви миналото си, чрез вече пожертвалите се по-млади другари:
"Виновното минало на Младенов
Интересно - откога да те питат за родителите ти е "комунистически заговор"? Или пък откога въпрос за миналото на собствения ти баща минава в графата "комунистическа конспирация"? Мисли в точно този стил обяви външният министър Николай Младенов в сутрешния блок на една телевизия. Той не само си изпусна нервите, а дори кресна на водещите, че нямат никакво право да го питат за миналото на родителите му, защото ставали част от схеми и се държали като комунисти.
Ти да видиш! Значи политическият аристократ не иска да мърси устата си с нормални думи за това какви са били неговите родители. От какво толкова има да се срамува? Защо се облива в студена пот и избухва в крясъци от поставянето на тази тема?
Всъщност Николай Младенов го питат и той дължи отговор не толкова за баща си - висш дипломат през социалистическо време и деец на Първо главно на ДС (почтено занимание, впрочем!), а за себе си - защото отстоява политическа линия на тотален реваншизъм, лустрация и преследване на същите хора, към които принадлежи баща му. Отговорът за родителите би ни помогнал да си дадем сметка за това какво представлява самият Николай Младенов като личност, доколко е последователен във вътрешната си мотивация и дали всъщност цялата му идея за управление не е само нагаждачество или тийнейджърски бунт срещу авторитета на баща му. От който авторитет впрочем той е черпил блага с пълни шепи.
Има синове, които могат да се срамуват от бащите. Уви, животът е показал, че може да има хора, които се срамуват от дедите си, ако са били гадове или престъпници - това е тъжно, но е извинимо. Но да се срамуваш от миналото на баща си, защото това ще вгорчи настоящата ти кариера, е отвратително. Това е предателство към всички морални принципи, върху които се гради едно общество. Това е безогледен егоизъм. Човекът обаче не съществува сам, във вакуум и заради това не може да избяга от своите родители, както една държава не може да избяга от своето минало. И няма нужда да бяга.
Вината, която предизвиква истерии у Николай Младенов и взривява маската на дипломата у него, е вината на цялата държава, която се опита да демонизира миналото, и то за едното нищо. Сега сатанизацията се връща обратно и като бумеранг засяга тези, които я създадоха. Живо чудо е, че министърът не взе да троши чаши в телевизионното студио и да пищи, че му е била направена комунистическа магия с проклятие.
Хиляди хора в страната бяха натискани да "изпитат срам" за своето минало и за миналото на своите роднини - същото, което построи съвременна България. 20 години именно обвиненията за това минало са основна разменна монета в българската обществена мизерия. Тези, които сега грабят труда на поколения българи, се държат като прокурори с дълги пръсти и изкривени от злоба лица. Николай Младенов е един от хората, които са създатели на тази зловонна и злокобна атмосфера. Сега може да се види какво създадоха. Реално. На него няма как да му бъде простено.
Днес сянката на виновното минало стигна до тези, които вдигнаха цялата истерия - заради надеждата да се скрият, да мимикрират, да се представят за "нови" чисти съвести и неопетнени лица. Заради това заслужават всеки миг от своите истерии. И от своето страдание.
Това е. Комунистическа конспирация няма. Има банална мерзост. Има потъпкване на морал заради келепир - политически и всякакъв. Баща му да го съди.
Александър Симов"

Ето и гневния ми отговор:
"Do Симов(Кул:
"Хиляди хора в страната бяха натискани да "изпитат срам" за своето минало и за миналото на своите роднини - същото, което построи съвременна България. 20 години именно обвиненията за това минало са основна разменна монета в българската обществена мизерия"
Не те ли е срам да ни хвалиш и навираш комунистическия период на България, като славен и достоен, след като преди да дойде комунизма в БГ, сме били малката Швейцария на Балканите?!
Не те ли е срам, заради човек, който... [Прочети целия коментар] няма никакви морални норми, да му присвояваш наслоената омраза във всеки нормален българин, защото се бил асоциирал с лустрационния копнеж на народа си, която Лустрация беше обещал и "Бащицата" му - рунтавото магаре Борисов?!
Не е ли твърде ниско, да изчерпваш темата за Лустрацията с този пумпал, който по почина на баща си, няма задръжки, когато всичко отива в полза роду, независимо в какви циркове се заиграват?!
Каква е тази кампания сред топ комунистите, да хвърлят вината на едно краставо магаре от стадото си и с това да смятат темата за Лустрацията изчерпана, сякаш са отмили цялата помия на Прехода с присъствието си?!Усмивка Усмивка Усмивка
Същото рунтаво магаре, като останалите си, няма разлика между теб и Младенов - партийната Ви принадлежност смърди, въпреки лозунгите и жертвоприношенията Ви!!!Усмивка
Нека има Лустрация, пък дори и да е позакъсняла, нека имаме морална основа, на която да надграждаме бъдещето на своите деца, без да ги гоним с мъгляви призраци!!!
Ivan_petrov_820@yahoo.com(Vankata)"

Умният, но извратен политик е този, който знае какво да каже за да угоди на гласоподавателите си, а същевременно му е безпределно ясно, че в опита си да реализира неизгодните за него обещания, ще има кой да го спре и да не позволи случването им, с гаранцията, че ще съхрани ав
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

10 Шебек Хасан | 09.10.201209:51

Те при Никито нещата са ясни. Момче от еврейски произход, родено в семейство на потомствени комунисти и баща агент на ДС. Всичко това е чудесен трамплин за едно съвременно "демократично" развитие на синчето. Завършва Никито колеж по сигурността в Ингланд, служи в израелската армия, но не и в българската, и после ни го монтират за външен министър. Няма нищо нередно, всичко си е в духа на "евро-атлантическите" ценности. Не му задавайте неудобни въпроси на момчето, че му е под достойнството да отговаря на "комунистически" провокации. Намига
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

9 Nikola Aslanov | 08.10.201222:25

Има една приказка за крушата... Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.10.2012, 17:13

8 Irena Malcheva | 08.10.201219:31

По делата им ще ги познаете!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

7 strawsPulledAtRandom | 08.10.201216:55

След като най-характерната черта на този безгръбначник е, че МВнР, оглавявано от него, няма позиция никога, когато става дума за конкретни интереси на държавата му, то защо наистина ни занимавате с баща му?
   

оценка

+5 -0