Преференциална атака срещу системата | webcafe.bg
Webcafe

Преференциална атака срещу системата

Ивайло Иванов
12.09.2014, 11:48 (обновена 22.09.2014, 19:07)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Всеки глас с преференция е глас против партийните номенклатури

Преференцията означава промяна и повече власт в ръцете на хората. Малцината на върха на държавата не обичат да зависят от простолюдието. И бързо поправиха грешката си. С една малка поправка бетонираха водачите на листи и ги абонираха за първите места. Все пак възможността да пренаредиш листите на партиите и да извъртиш номер на партийните номенклатурчици не е за подценяване.

За да бъде валидна преференцията за даден кандидат, то за него трябва да са гласували най-малко 7 на сто от гласовете за листата. Едва тогава предпочитанията на гражданите своеобразно влизат в сила. Останалите преференции под 7 на сто само се броят и отбелязват, но те не са валидни, не пренареждат листата. Положителното в случая е, че не се броят в полза на богоизбраните.

Всеки глас без преференция се брои за водачите, но преференцията направи избираем дори последният в листата на големите партии. Ако един мандат е около 10-15 хиляди гласа , то тогава 7% преференция, означават че дори под 1000 гласа в малките избирателни райони могат да преобърнат класацията задните позиции да се доберат до избираемата зона.

4 хиляди преференциални гласа в софийските големи райони също са постижима цифра. При много високо ниво на преференции (над 80%), дори водачите на листи може да пострадат. Като се вземе под внимание, че почти всички първи места са за парашутисти, тази възможност не бива да се изключва. Останалите места в листата ще претърпят големи размествания. И фотофиниш ще определи местата след първото.

Понятието избираемо място вече не съществува

Водачите знаят пред каква заплаха са изправени, а догонващите имат надеждата. Очаква се силна преференциална борба. Конкуренция на различни нива. Партийните представители на партиите във всеки град ще подкрепят своите кандидати. Познати и приятели ще избират на личен принцип. Други ще гласуват с цел възмездие след това. Гарантирано е, че преференцията ще бъде широко използвана на тези избори.

В листите няма случайни хора. Там са депутати, бивши депутати, общински съветници, местни партийни лидери. Всеки от тях е загрубял в процедури и маневри. Правил е отстъпки и е свикнал да се съобразява с волята на партията (лидерa). Няма проблеми с гласуването и го прави без да се замисля. Доброволно е отдал мисленето на друг. С идеята да получи и запази своята малка власт и влияние в родната област, град или село. Тези хора няма да се предадат лесно и активно ще използват преференциите.

Появил се е стимул за активна агитация

И допълнителни гласове за партиите им. В известна степен преференцията има положителен ефект и играе в полза на партийните машини. Там няма инакомислие и кой ще играе ролята на парламентарния бутон за тях няма особено значение. Няколко човека, а понякога и един взимат важните решения на централно ниво. Идеята да намериш читави хора извън системата се оказва трудна работа. Системата смила всичко. Вътре се предаваш и ставаш винтче. Другият вариант е да се откажеш и да престанеш да играеш, но тогава губиш всички механизми на влияние.

Листата е носител и ако тя няма шанс, то и преференцията ви губи смисъл. Логично е да се насочим към избираеми кандидати и да отхвърлим малките партии, тоест всички под 2% на предните избори. Остават 8 партии, които имат реални шансове. Следващата стъпка е да преценим шансовете на областно и местно градско ниво. И да насочим усилията си в агитация за съответният кандидат.

Точни при малките партии всеки глас е няколко пъти по-ценен. Между 30 и 45 на сто гласуваха на европейските избори с преференция, а при реформаторите дори 60%. Натрапват ни, че когато избирателят отиде до урната, заедно с номера на бюлетината за листата, няма да отбележи и преференция? Откъде накъде? Точно обратното - най-често симпатизира на поне един и най-естественото е да посочи съответния номер.

Така и така редовно се оплакваме как няма за кого да гласуваме, а ако има - е на неизбираемо място, сега да видим дали ще се възползваме от правото си да избираме истински. Начело винаги се поставят ракети носители, следвани от послушковци, но този път можеш да решиш сам. Предлагам да се възползваме и тогава любимците на вождовете до второ-трето място отиват в канала.

Възможността да избираш „свой" депутат ще промени цялата политическа система и никой не трябва да се заблуждава в това

Гласът за листа, придружен с преференция, ще тежи повече от този само за листа. Ако вторият в листата не организира контраофанзива, половин квартал от верни избиратели на някого от дъното на списъка стигат той да свали другаря си надолу.

Каквито и спънки да са поставени в изборният закон, сега вие имате възможността да гласувате за конкретни хора, а не само за готови листи. И голяма част от хората ще се възползват от това. Нещо повече ще има хора, които ще гласуват за листата само заради преференцията, въпреки, че не са привърженици за тази партия. Обратният вариант с глас за партия без преференция е глас за ПЪРВИТЕ.

Всеки глас с преференция е глас против партийните номенклатури

Нека всеки пусне своята преференция и да атакува системата. Наказателният вот на тези избори означава глас с преференция в листата на голяма партия. Наказателният вот с преференция е глас намаляващ влиянието на КОЙ. Наказателният вот с преференция работи срещу платените гласове.

Ако не искате други да решават, кой ще ви представлява, тогава на 5 октомври излезте и гласувайте преференциално. Ще ви струва няколко секунди в повече и една допълнителна отметка. Замислете се, дори да не използвате тази възможност, то ще има други, които ще се възползват и с 1 глас може да изместят твоя кандидат. Замисли се и направи своя избор.

Oще: вот  гласува  депутати  избиратели  изборен кодекс  избори  листи  номенклатура  партии  преференция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2013, 20:32

1 Ивайло Найденов | 22.09.201411:52

Бъдете активни! Няма друго, партии, лидери и тарикати, които да искат Вашето мнение. А то е ваше право защото сте хора, преди всичко... свободни хора, в край свободен!

https://www.facebook.com/groups/755118661214653/files/

Или търсете в Google:
"Интернет Конституция на България" и "Свободните хора"

анкета-РЕФЕРЕНДУМ.doc
   

оценка

+0 -0