Истанбул - новият Париж! | webcafe.bg
Webcafe

Истанбул - новият Париж!

Webcafe.bg , по Дойче Веле
30.12.2011, 15:06 (обновена 02.01.2012, 20:37)

1 от 3 снимки Назад Напред

истанбул

Основният трафик между европейската и азиатска част на 15-милионния Истанбул се поема от двата моста над Босфора. Замислен е и трети...

Все повече богаташи от цял свят гледат към Истанбул. Вместо в Париж те предпочитат да закупят луксозен имот в метрополията на Босфора. А там цените вече гонят тези в най-скъпите райони на френската столица.

"Истанбул вече играе в една лига с Париж и Лондон", казва Арман Йозвер, представител за Турция на "Сотбис интернешънъл риълти". Не, той не говори за футбол, а за пазара на недвижими имоти, и още по-точно - за сегмента на луксозните жилища.

Едва ли някой познава по-добре от него този сегмент от пазара в турската метрополия на Босфора. Само допреди няколко години никой не си е представял подобен бум в цените на имотите, които междувременно гонят тези в най-скъпите райони на Париж и Лондон, казва Йозвер.

Ето един пример: Представителството на "Сотбис" е в къща от края на 19-ти век в престижния истанбулски квартал Нишантасъ. Собственикът на съседния имот е платил за него преди 7 години сумата от 2.5 милиона долара. Днес къщата струва поне 15 милиона, твърди Йозвер.

Какво привлича богаташите?

Експлодиращите цени на имотите не са следствие само от подема на Турция. Вярно, че през последните 10 години турската икономика растеше непрестанно, увеличавайки дела на богатите хора в страната.

На фона на кризата, която разтърсва ЕС, икономиката на Турция изживява невероятен бум. Небостъргачите във финансовия квартал на 15-милионната метрополия Истанбул изглеждат като стъклени гиганти. Огромни плакати пред строежите предсказват бъдещето им - те ще станат фирмени офиси и банки.

За 2010 г. турската икономика отбеляза ръст от 8.9%, показват данните на местния статистически институт. С това Турция се нарежда на първо място в Европа, а сред държавите от групата на Г-20 я изпреварва само Китай.

Расте и търсенето на имоти от богати чужденци. Както признава Арман Йозвер, 90 на сто от клиентите на "Сотбис интернешънъл риълти" днес са богаташи от района на Персийския залив. Останалите са предимно руснаци.

Причините за повишеното търсене трябва да се търсят в промяната на имиджа на града на Босфора. През последните няколко години Истанбул се превърна в икономически, финансов и културен център. С помощта на активна външна политика правителството на премиера Реджеп Ердоган успя допълнително да отвори страната към света, а със своя икономически и културен потенциал на Истанбул се падна водещата роля в този процес.

Край Босфора напоследък като гъби след дъжд изникнаха нови модерни конгресни центрове и атрактивни 5-звездни хотели, градът се готви за новата си роля на финансов център на страната, в момента там се изгражда новото финансово сити с административни сгради, устремени към небето.

За това развитие много допринасят и големите международни концерни, които искат да имат свое представителство в Истанбул. Те засилват търсенето на луксозни имоти. Най-доброто, което градът може да им предложи, са големите летни резиденции директно край Босфора - т.нар. "Yali. Собствениците им са наследници на някогашната аристокрация от времето на Османската империя.

Тези имоти обикновено не се появяват по сайтовете на агенциите за недвижими имоти, а се договарят в пряко посредничество в присъствието на клиента и собственика. Много от клиентите са претенциозни. Така например неотдавна сделка за 115 милиона долара за луксозна вила се е провалила само заради това, че на купувача - син на емир от държава от Персийския залив, му се сторил малък дворът от 4 хил. кв. метра?!

Истанбул ще надмине Париж?

Експертите очакват, че цените на имотите в Истанбул ще продължат да растат. В условията на криза в Европа и САЩ Истанбул изглежда като сигурно пристанище за чуждите инвестиции. Освен това турското правителство подготвя нов закон, с който ще отпадне едно от основните ограничения за придобиването на имоти от чужденци.

Сега имоти в Турция могат да придобиват само граждани на такива страни, в които е разрешено турци да си купуват недвижима собственост. Тази законова поправка ще развърже ръцете на богатите клиенти от арабския свят и Русия. А когато те дойдат, цените направо ще експлодират, казва мениджърът на "Сотбис" Арман Йозвер. Може дори да надминат тези в Париж.

Градът край Босфора расте и богатее

Истанбул расте и богатее. Заради това и премиерът Ердоган умело се опитва да прокара мегаломанските си проекти. Един от тях предвижда изграждането на нов проток, който да свърже Черно с Мраморно море.

Самият Ердоган определя този проект като "малко налудничава идея". Гигантското съоръжение трябва да бъде изградено на стотина километра западно от Босфора, и по-точно казано - от другата страна на Истанбул. Така европейската част на най-големия турски град ще се окаже затворена между два протока - Босфора и бъдещия канал, т.е. ще се превърне в остров.

Едновременно с това е предвидено и изграждането на два нови сателитни квартала на Истанбул, всеки за по 1 милион души. До единия от тях ще се стига по нов мост - третият над Босфора. Сега основният трафик между европейската и азиатската част на Истанбул се поема от двата моста над Босфора, които вече трудно се справят с натоварения трафик в многомилионния град.

Oще: босфора  имоти  инвеститори  инвестиции  истанбул  купувачи  мост  париж  проток  райони  реджеп ердоган  турция  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

5 мааму стара | 03.01.201216:17

Иван'е, аферим за коментара ти, ашколсун.... мааму стара
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 31.12.201116:15

Шанхай е далече и не всеки може да си позволи да отиде да го види, но що се отнася до Истанбул, той е на часове растояние, от където и да тръгне човек от България.
Така че вместо да се коментира наизус, не е проблем да се отиде до там. Още повече, че си заслужава.
Ние българите чрез своята история сме свързани с него далече преди турците да го завладеят. Константинопол, Цариград е символ на световен град наравно с Рим.
Колкото до турците, те са изключително добронамерени към нас българите. В интерес на истината - само те от другите ни „комшии” – гърци, македонци, сърби. Да не говорим, че от 100 години насам политиката на Турция към България е била добросъседска.
Много ще ми е интересно, някой да ми посочи пример на враждебност след Балканската война.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 31.12.201114:32

Aй сиктир бе,пезевенк.Ми то у Тюркие,сал един Цариград.Шанхай е по-бляскав и богат и по-ме кефи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

2 мааму стара | 31.12.201113:41

... абе мааму стара, абе що още некои ора не разбраа, че от комшиите ни САМО турците не ни МРАЗАТ... а некои ора продължават да им завиждат, да ги обиждат и ненавиждат... а на комшиите им е през КРАЧОЛЯ- дека му нема калпачето... мааму стара... ЙЕНИ ЙЪЛЪНЪЗ КУТЛУ ОЛСУН
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2011, 13:51

1 Якият дъб | 30.12.201118:49

Искам да попитам, уважаемо кафе – защо е удивителната в заглавието?
Истанбул – новият Париж! Как се произнася това? С едно изреваване на втората сричка на „Париж”? Или с галещо слуха нежно изреваване на втората сричка на „Париж”, породено от екзалтацията на свръхбогатеенето? Нещо като разсипани диаманти по замрялата повърхност на морето?
Е? Как точно?
Не можеше ли да е с въпросителна? С многоточие? Без нищо?
А защо не сложихте три удивителни!
Истанбул – новият Париж!!!
Или седем:
Истанбул – новият Париж!!!!!!!
А защо не го кръстихте така:
Къванч – новият Ламбер!
Или най-добре:
Къванч – новият Тарзан!!!!!!!!!!!!!
А? Усмивка
   

оценка

+0 -0