Сашощеревците при чиновниците са вечни | webcafe.bg
Webcafe

Сашощеревците са вечни - и за какво са ни

Йордан Демиров
12.04.2013, 10:39 (обновена 15.04.2013, 10:52)
училище

Снимка: © Оля Желева

Тази година темата на турнира по дебати е ""Българското образование - проблеми и перспективи". (И това ако не е ирония...)

Пиша този текст, не за да привлека внимание към обществен проблем, а като израз на безсилие - безсилен съм да накарам служителите в общината да си свършат работата.

Служителите, които са поставени там от съветниците, които аз съм избирал. Служителите, които се изхранват с парите от данъците, които аз плащам. Служителите, които никой не избира, никой не контролира и никой (или поне аз) не може да накара да свършат нещо полезно.

Училището ни организира (за втора поредна година) турнир по дебати за ученици. Национален турнир. В който участват отбори от кажи-речи всички действащи училищни клубове в страната.

Цялата организация на турнира - от регистрация и координация на отборите до настаняване и осигуряване на награди - се прави от двамата учители, които се занимаваме с тази дейност в училище. Правим това в свободното си време. Без допълнително възнаграждение. Без да хленчим и да се оплакваме колко ни е тежко.

Имахме глупостта да помолим община Русе за съдействие. Искахме да покрием разходите за настаняване на гостуващите ученици и да им осигурим някакви (макар и дребни) награди.

Мислехме, че след като организираме национален турнир на територията на Русе, по някакъв начин допринасяме за имиджа на града, и се надявахме на някаква подкрепа. Свързахме се с представители на община Русе около месец преди миналогодишния турнир. Отказаха ни. Било твърде късно. За да получим финансова подкрепа от общината, трябва да се мине през сложна процедура (включително гласуване на Общински съвет).

Съобразихме се с бюрократичните особености. Придвижихме неодбходимата документация още през ноември, за да бъдем включени в дейностите, одобрени от общината. Надявахме се поне за тази година "подкрепата" на общината да е малко повече от благословия.

Още от март началникът на отдел "Образование" в общината, Сашо Щерев, започна да тръби на всеослушание как училището ни щяло да получи 1200 лева. 1200 лева, необходими, за да се покрият разходите за настаняване на участниците, и, с малко късмет, да им осигурим поне едно хранене за трите дни, през които ще работят без почивка. 1200 лева, които най-вероятно са по-малко от месечната заплата на г-н Щерев. 1200 лева, за които целият град научи, че вече са на практика дадени и изхарчени от училището.

Допреди два дни, когато г-н Щерев най-спокойно обяви, че пари няма. И няма и да има. Да се оправяме сами.

Майната му. Ще се оправим. И миналата година се оправихме. Ще намерим начин да съберем необходимите средства. И ще проведем турнира на ниво. Както е редно. Цялата тази дандания обаче ме накара да се замисля: защо са ни хора като г-н Щерев?

Едно от задълженията на отдел "Образование" към общината е да организира младежки прояви по актуални теми. Само че турнирът не се организира от общината. Организират го двама учители. В случай че се чудите дали тематиката е актуална - турнирът тази година се провежда под надслов "Българското образование - проблеми и перспективи". (И това ако не е ирония...)

Друго от задълженията на отдел "Образование" е да съдейства за осъществяването на такива състезания. Явно обаче и това е много - общината не може да отдели никакви средства, за да подкрепи турнира. А и май изобщо не се интересува от такива дейности.

Трето задължение, макар и не фигуриращо в никакви документи, е моралната отговорност да се спазва дадената дума. Или, ако и това не е по силите на общината и г-н Щерев, поне да не се разпространява невярна и подвеждаща информация. За съжаление обаче отдел „Орбазование" не може да се справи дори и с това.

А мен ме е яд, защото съм безсилен. Безсилен съм, защото ме управляват Сашощеревци, които никой не е избирал - те се назначават с конкурси. Безсилен съм, защото Сашощеревците са вечни в администрацията - когато изтече мандатът им на една позиция, назначават ги на друга.

Безсилен съм, защото Сашощеревците не правят нищо полезно и затриват с безхаберието си полезната работа на другите. Безсилен съм, защото в Русе и в България е пълно със Сашощеревци. И защо са ни?

Oще: образование  община  русе  турнир  ученици  училище  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 15.04.201318:27

>Да виждаш, че нещо е вредно и да не си мърдаш пръста да го оправиш – това също е злонамереност.

Не, не е.
Злонамереност означава съзнателно да целиш да свършиш злина.
Ако не си мърдаш пръста да оправиш нещо вредно, съзнателната ти цел е да си спестиш труд, а злината, която следва от мързела ти, не ти е цел, а просто ефект от избраното ти поведение. Може би дори нежелан.

Ако ти се давиш и мен ме мързи да скоча да те спася, то аз не съм злонамерен спрямо теб. Ако се удавиш, то няма да е защото аз съм го пожелал, а защото съм искал да си спестя труда. Твоето давене е пряко следствие, което обаче не ми е цел. Може би го искам, може би не го искам, но при всеки случай - явно не ми дреме достатъчно, за да бъде фактор за избора ми на поведение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

10 Dimitar Stamboliyski | 15.04.201311:11

Аа, не така Йордане!

Като не става при Сашо Щерев, отиваш над СЩ. В първите си дни като шеф в компанията, за която работя трябваше да се преборя със зомбитата от нап. Обиколих еннайсе етажа и кабинета, докато се усетя да сменя тона. Има достатъчно много форми на вътрешен самоконтрол, да не ти казвам как пък умират да се цакат едни други (с цел от1читане на дейност - оптимизация на раб процес). Най-малкото в Русе, където не се случва кой знае Бог колко, една локална медия ще глътне казуса ти като топъл хляб! Успех с дебатите, европейската практика е впоследствие да разберем какво са родили, демек каква е била ползата от тях!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

9 Rodrigo Diaz de Vivar | 13.04.201319:30

Теа, парка не е само твой и за твоето дете.
И ти откъде разбра, че са им незаконни заниманията?

Има 112, набираш го и идват трима Ушеви да проверят. Ти бъди там да контролираш какво се случва. Може и да ги снимаш с телефона. Просто е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 13.04.201318:13

Честно ви казвам, че така съм им набрала на тия с дебелите задници по общините, които ги мързи да дишат, че направо ми идва да ги хвана за гушите!
Аз имам друг проблем, който не може да се реши поради една единствена причина и тя е корупция. Паркът, в който си разхождам детето е пълен с незаконни сергии, колички и батути, собствениците, на които са групичка цигани. Тези сладури редовно си плащат на данъчните и на общинските съветници, след което необезпокоявани от НИКОГО точат нашите пари. Пистолет за балони на скромната цена от 10 лв. И онова малко лилипутче (не помня как се казваше, но вчера го гледах в "Черешката на тортата" с Бориса Тютюнджиева) дето уж се бори за правата на хората в неравностойно положение, а всъщност се чуди в коя престъпна схема да участва, лошо му се пише. Вервайте ми!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

7 Зелен Бетон | 13.04.201311:27

@deowin:

Злонамереността не е в самите чиновници или отделни техни действия – а в самото приемане на некомпетентността (мързела, некадърността, незаинтересоваността и преди всичко – грешните приоритети) като стандарт. И в липсата на усилия това да се промени.

Да виждаш, че нещо е вредно и да не си мърдаш пръста да го оправиш – това също е злонамереност.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2012, 10:45

6 Димитър Матев | 13.04.201308:55

Ако бяхте организирали попфолк-конкурс за начинаещи в чалгата,пари щяха да се намерят.Избрали сте "грешната"писта и грешните хора.За тях народът е казал:"Сит търбух-за наука глух" ядосан
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

5 mumu | 13.04.201300:06

Аз почвам да се чудя този учител, който смее да критикува Вездесъщитесашощеревци, колко ли време ще остане на работа Въпрос Щото каквото и да си говорим, той извършва подривна дейност, непосредствено преди избори и се опитва да дестабилизира държавата под претекст, че му пука за децата, а всъщност тайно ги подготвя като несломима армия, която да стартира пъкления си план от Русе и затова добричкия г-н Щерев не им е дал парите, защото с тях са щели да си купят ТАНК Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 12.04.201318:34

Сиреч, не приписвай на злонамереност това, което лесно се обяснява с некомпетентност. А в случая - и мързел, некадърност, незаинтересованост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 12.04.201318:32

>Те няма да бъдат дадени най-вече защото са за нещо, което ВЪЗПИТАВА ХОРАТА ДА МИСЛЯТ

Ма да бе..
Кое е по-вероятно - описаният Сащо Щерев да е зъл гений в комбина с илюминатите, които се опитват всячески да държат интелектуалното ниво на българите ниско, или да е проста селска пръчка, човек мързелив и без инициатива и желание да направи нещо извън зоната му на комфорт или да клати удобния клон, на който е седнал?
Окам.. бръснач..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.04.201314:55

Истинският въпрос според мен е - за какво ни трябва държава, която не прави нищо? Усмивка
   

оценка

+2 -0