Полет MH370 и българските експерти | webcafe.bg
Webcafe

Българските експерти

Webcafe.bg
24.03.2014, 17:54 (обновена 01.04.2014, 14:39)
самолет

Самолетът на Malaysia Airlines изчезна на 8 март

В продължение на 16 дни мистерията със самолета, който изчезна на 8 март на път от Куала Лумпур към Пекин, беше топ тема във всички български и световни медии и този случай за пореден път постави въпроса доколко медиите в България могат да разчитат на експерти, подготвени да коментират голямо събитие със световен отзвук.

Днес стана ясно, че самолетът на Malaysia Airlines,  е потънал в Индийския океан. Авиокомпанията и малайзийските власти подходиха внимателно - първо информираха близките на загиналите, след това направиха официално изявление пред журналистите.

Какво виждяхме в предишните дни?

В CNN журналист представи на зрителите възможностите за съдбата на самолета в голямо виртуално студио и със сериозен тон, както подобава на ситуацията, описвайки различните сценарии.

В България, в 3D студио, журналистка показваше с енергично ръкомахане и широка усмивка „късчетата надежда", визирайки открити предмети в океана, вероятно отломки от разбития самолет. Надежда за кого?

BBC покани за коментар Чесли Сълънбъргър - пилотът, който успя да приземи самолет в река Хъдсън. В България ситуацията обсъждаха пилоти и експерти в разкриването на авиационни произшествия. И днес се изказваха специалисти: единият, бивш служебен министър на транспорта, предположи, че е възможно самолетът да е „свален" и никоя държава да не си признава, за да няма „застрахователно събитие" и авиокомпанията да не бъде обвинявана (?!). Другият - често канен експерт, преди няколко дни първо обяви Malaysia Airlines за немарлив оператор, а тази сутрин разказа крайно непремерен виц за изчезналия самолет (виж вдясно).

Трети предположиха тестването на нов вид оръжия. А четвърти играха на сигурно и повтаряха теории, които чуждестранни пилоти вече са представили.

Може би е добре, че повечето български медии отразяваха ситуацията предимно по информация на чуждестранни медии. Ако за събития като тези в Украйна може да се разговаря с украинци или да се пратят кореспонденти, за да предават информация от центъра на събитията, то проблеми като изчезването на самолета изискват повече от хубаво студио - изискват анализи на експертно ниво, които вероятно е трудно да бъдат направени.

От години едни и същи лица коментират важните събития - няколко социолози, няколко политолози, отделни икономисти. Ако събитието е вътрешнополитическо - изброените плюс депутати, ако е външно политическо - стигаме само до политолозите и социолозите. Експертите липсват.

Ако се случи нещо по-голямо обаче, как може да бъде адекватно отразен проблемът? Трагедията с полет MH370 показа - много трудно.

Oще: експерти  малайзия  полет mh370  самолет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 24.03.201420:16

Да, добре казано. Не знам дали проблемът е в неуките журналисти или в неуките продуценти, които не знаят как се набират събеседници за разговор по даден проблем или по-скоро не им пука, защото според тях народа иска да гледа само едно голямо гротескно реалити с едни и същи изтъркани герои. Наблюдаване разпада на невроните на някои от героите в ефир и в движение, с години.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 24.03.201419:45

От години едни и същи лица коментират важните събития - няколко социолози, няколко политолози, отделни икономисти. Ако събитието е вътрешно политическо - изброените плюс депутати, ако е външно политическо - стигаме само до политолозите и социолозите. Експертите липсват.

Съвършено вярно. Можем да ги изброим поименно: Емил Хърсев, Огнян Минчев, Божидар Димитров, проф. Константинов, Станимир Безлов. Последните двама са най-широките специалисти - коментират от опит за преврат, до папарделе с див заек.
   

оценка

+7 -0