Можем ли да бъдем супер родители? | webcafe.bg
Webcafe

Можем ли да бъдем супер родители?

Webcafe
04.07.2018, 13:25 (обновена 05.07.2018, 07:35)
unicef, уницеф, супер родители

Снимка: © UNICEF

Кампания ще подпомага ранното детско развитие

Правим ли най-доброто за децата си и кое всъщност е най-добро за тях - въпрос, който често си задаваме, а отговорът според УНИЦЕФ е в три думи: грижа, любов и игра.

Това е мотото на кампания за ранно детско развитие, която помага с полезни съвети към родителите как да поставим най-доброто начало в живота на своето дете. В допълнение кампанията цели да набере средства за програмата на УНИЦЕФ в подкрепа на семействата с малки деца в страната.

Научно доказано е, че човешкият мозък се развива най-интензивно в първите 1000 дни от живота и преживяванията в ранните години определят бъдещето на детето.

В този динамичен период то се нуждае от качествена здравна грижа, любов, закрила и внимание, пълноценно хранене, емоционално и интелектуално стимулиране - всичко това полага основата за неговото развитие, умения за учене и успех през целия живот.

Ето и някои от съветите, разработени от специалисти на сайта roditel.unicef.bg, за това как да развием потенциала на детето си:

Говорете на детето. То слуша и започва да разбира езика дълго преди само да започне да говори.

Поощрявайте го и награждавайте неговите успехи и усилия. Това работи много по-добре, отколкото забележките и порицаването за неуспехите.

Развивайте уменията му, като показвате и насочвате неговите движения с ръцете си.

Окуражавайте го да достигне само това, което иска. Така то развива двигателните и езиковите си умения.

Давайте му възможност да бъде самостоятелно. Колкото по-дълго е практикувало дадено умение, толкова по-уверено ще бъде детето, и по-подготвено за следващия етап от живота си.

Играйте заедно с детето. Чрез играта то учи и усвоява нови умения. Не звучи толкова сложно, нали? И не е нужно да имаме супер сили, за да правим всичко това! В подкрепа на кампанията се включиха и известни майки и татковци - Мария Илиева, Влади Ампов - Графа, Славена Вътова, Владо Николов, Гала. Те се обединиха именно в призива, че не са нужни супер сили на родителите, а грижа, внимание и любов за всяко дете, за да расте то уверено и пълноценно.

Като част от своята дългосрочна програма за подкрепа на семействата с малки деца от 2013 г. УНИЦЕФ и партньори реализират пилотен проект за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен. Обучени медицински сестри и акушерки вече са подкрепили над 11 000 семейства с практически съвети за отглеждането на децата в първите 3 години.

Ето какво разказва Галина от Сливен, майка на близнаците Ели и Дани, за срещата си с патронажната сестра Нина Димова: „Добротворец" е думата, с която мога да опиша моята Нина. Благодарна съм на съдбата, че се появи в живота ми. Родих преждевременно, синът ми тежеше 1450 г, а дъщеря ми 1300 г. И двамата бяха поставени в кувьози, налагаше се да останат в болницата.

Прибрах се у дома без дори да съм ги докоснала. Следващите петдесет и пет дни бяха най-тежките в живота ми. Обаждах се всеки ден в отделението в очакване на добри новини. Елена беше на командно дишане с опасност за живота. Страхувах се. Единственото, което ме крепеше, беше присъствието на Нина".

Освен че й вдъхва кураж, патронажната сестра помага на Галина със съвети, за да я подготви за момента, когато ще е с бебетата си. „Никога няма да забравя деня на изписването. Протегнах ръце, за да ги прегърна, беше първият ми контакт с тях. За мен те бяха дар от Бога!", вълнува се Галина.

След като се връща у дома, тя търси съвет и подкрепа от Нина, която следи отблизо развитието на крехките близнаци. „С времето научих толкова много от тази невероятна жена: как да храня децата си здравословно, как да стимулирам развитието им, как да общувам с тях пълноценно, колко са важни игрите и четенето. Не знам дали бих се справила без нея. Както те са чудо в живота ми, така и тя", добавя благодарната майка.

Година по-късно Нина все още посещава Галя и помага в грижата за децата. „Винаги е добре дошла в нашия дом, както всеки скъп приятел. Без да пести сили и време, тя ми помогна да отворя тази толкова дълго чакана нова страница в моя живот".

През 2019 г. Министерството на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички 28 области на страната, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще подкрепи  процеса чрез техническа и експертна помощ и обучения.

Организацията набира средства, за да продължи успешната работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, докато услугата стане достъпна за всички семейства в България.

Подлрепете УНИЦЕФ, за да може всяко дете в България получи възможност за пълноценна грижа и развитие.

Изпратете SMS с цифра 5 на 1021 и дарявайте 5 лв. месечно през мобилния си телефон.

*ДДС и други такси не се начисляват за абонати на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.

Oще: unicef  детско развитие  деца  новородени  ранно детско развитие  родители  родителство  уницеф 


Още от Общество