Нов сайт WW2History.com се бори срещу все по-голямото незнание на историята | webcafe.bg
Webcafe

Не, деца: Хитлер се е появил след 1066

Webcafe.bg , По Times online/Лоурънс Рийс
26.04.2010, 16:09 (обновена 27.04.2010, 13:09)
Хитлер

Без разбирането на Втората световна война няма как да разбереш съвременния свят...

Пред последните 18 месеца поне шестима души ми казаха, че съм се побъркал напълно. Беше ново усещане за мен - не си спомням някой досега да се е съмнявал в моя здрав разум. Причината, поради която ме смятат за "абсолютно хахо", е следната: похарчих много пари за изграждане на образователен мултимедиен web сайт: WW2History.com, който дебютира следващата седмица.

Бях провокиран да го направя, след като се оттеглих от поста на творчески директор на BBC History през 2008 г., не само защото имам страст към историята на Втората световна война, но и защото вярвам, че без разбирането й не можеш да разбираш съвременния свят.

Връзката на Великобритания с Америка, проблемите, които имаме с Русия, дори причините, поради които имаме държава на благоденствието - нито едно от тези неща няма реален смисъл, ако не разбираш войната.

Бели петна от познание в Интернет

Затова бях шокиран от достъпната в Интернет информация по тази критично важна тема. Влезте в книжарница и ще откриете огромна маса от книги за войната, повечето от тях писани от специалисти. Погледнете в Интернет - и ще се окажете пред нещо подобно на пустиня. Когато написах "ww2" в  Google преди малко, първо се появи материал в Wikipedia за Втората Световна война - и никой не знае кой го е писал, а втората връзка беше към източник, свързан с основното училище Удлъндс в Кент.

По време на работата ми в BBC за мен стана очевидно, че живеем в общество, което става все по-невежо в областта на историята. Въпросът не е в това, че почти 70% от децата във Великобритания спират с ученето на история на 13-годишна възраст (почти никоя друга страна в Европа не го позволява), но също така и че историята, преподавана в нашите училища, често затруднява децата да разбират как ключови събития са свързани едно с друго.

Как се преподава история в училище - Хенри Осми и после Втората световна

Моят син изучаваше нормандското нашествие в единия от сроковете, в следващия беше древен Египет, на следващата година идваха Хенри VIII, после Втората световна война, Средновековието и след това отново Хенри VIII. Така че не е случайно, че в резултат на това чух едно дете да пита: "Кое е било първо - Адолф Хитлер или битката при Хейстингс?"

Въпреки че не мога да направя много по големия въпрос за начина, по който историята се преподава в училищата, поне мога да гарантирам, че WW2History.com разказва историята на войната в хронологичен, повествователен стил. Сайтът е изграден около огромна интерактивна хронология на конфликта, в която има връзки към специално създадени видеоклипове и аналитични материали за конкретни събития.

Също така наех изследователи, които да открият свидетели, така че да не забравим за личното въздействие на конфликта. Аз самият направих видеоинтервюта с дузина от най-големите световни експерти по войната - включително британеца Йън Кършоу, бивш професор по съвременна история в Университета на Шефилд, смятан за най-големия световен експерт по Адолф Хитлер и Третия Райх, и Антъни Бийвър, автор на "Сталинград и денят на десанта: битката за Нормандия".

Омагьосан от Мрежата

Така че в крайна сметка разполагах на сайта с повече от три часа видео и може би 400 000 думи текст (еквивалентът на две цели книги). Обещавам, ако сте толкова вманиачени по войната, колкото съм аз - това е идеалното място за вас.

Всичко започна с това, че си помислих просто да направя няколко видеа за месец-два и да ги кача в Интернет като упражнение по безплатна доброволческа работа за кауза, преди да премина към писането на следващата ми историческа книга и - евентуално - да създам придружаващ TV сериал.

Но бях омаян от възможностите на Интернет. За разлика от телевизията или книгата, където се налага да поддържаш целия материал на едно постоянно ниво на познание, в Интернет можеш да имаш смесица, не само от медиа-съдържание, но и от нива на интелектуална достъпност. Така видеоклип, който разказва общата история на британските отношения с американците по време на войната, може да се намира до текст с подробно интервю с експерт за най-дребните подробности на връзките на Чърчил с Рузвелт.

За съжаление, това излиза скъпо. И ето защо всички тези хора - включително някои високоплатени професионалисти от медиите, мислят, че съм луд. "Няма източник на приходи, който да поддържа нещо подобно," казват ми те. "Няма да получиш необходимия обем от реклами, за да плащаш за поддръжката на сайта - още по-малко да си избиеш стартовите разходи. А всички знаем, че сайтовете с платен достъп също не работят."

Но в крайна сметка не ги послушах и реших, че единственото възможно бъдеще за WW2History.com е сайт с абонамент. Не на последно място защото всички образователни специалисти, с които разговарях, казаха, че не желаят реклами в класната стая. А много вече е заложено на тази карта за мен и за семейството ми.

Съпругата ми и аз ще изгубим над 100 000 лири, ако този проект се провали. Жена ми е вложила всичките си спестявания до момента в него, както и скорошното наследство от родителите й, които починаха преди около две години. Тя се вдъхнови да ми помогне главно защото нейният баща - изтъкнат преподавател от Кембридж, някога е използвал наследството, което е получил, за да стартира малка академична издателска компания, която да издава слабопознати творби в областта на литературната критика. Може би WW2History.com е нейният еквивалент в момента.

Какво пречи на познанието чрез weba

Но въпреки личните ни инвестиции, ако абонаментният модел на финансиране чрез Интернет не проработи, не виждам как наистина авторитетен образователен материал в Интернет би имал някакво бъдеще.

Освен ако, разбира се, той се събира от някаква държавно финансирана или благотворителна институция. От първия ден, в който се захванах с правенето на WW2History.com, бях любопитен дали някой университет не е създал нещо подобно преди мен. Особено доколкото всички академични кадри, които поканих да ми съдействат за сайта, осъзнаваха веднага ценността на този труд.

Донякъде това се дължи на финансови проблеми - университетите почти не могат да се разширяват в нови области, когато са изправени пред орязване на бюджета другаде. Но според един изтъкнат академик, с който разговарях, има и друга причина. "Никога не бихме могли да направим това," каза той. "Това не е просто защото нямаме опит в медиите или липсват парите - това е защото бихме създали комитет, който да следи разработката, и никой от него никога не би постигнал съгласие за каквото и да е."

Дали това е вярно или не, не мога да кажа, но беше ободряващо да правя този сайт свободен от каквито и да е усилия да угаждам на комитет или фирма, която го е финансирала. Това, което ми изглежда странно, е, че ако всички тези професионалисти в образованието възприемат Интернет като образователен инструмент от решаващо значение - и много училища имат достъп до мрежата, така че децата да могат да виждат материал от Интернет в класните стаи, защо няма вече огромен обем качествен материал в Интернет?

Най-голямата ми надежда е WW2History.com да насърчи други хора с подробни специализирани познания да направят свои собствени мултимедийни web сайтове за техните собствени области на исторически познания.

Защо да няма подобен ресурс за Френската революция, или за Епохата на мрака?

Oще: bbc  втора световна война  интернет  история  образование  сайт  университети  училища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

8 Пламен Иванов | 31.05.201009:52

Свещена простота!!! Този довод показва какво става когато човек започне да ползва сляпо интернет вместо собствения си разум (акъл) - пълна катастрофа за Истината! Поне да беше прегледал първите няколко резултата в търсачката... нямаше да говориш глупости!

Това, че Гугъл пуска 700 000 резултата, не значи нищо ЗАЩОТО ТЪРСИШ ПО ДВЕ ДУМИ. Толкова са сайтовете, в които се споменават тези две думи ПООТДЕЛНО и заедно. Ако сложиш кавички на израза обаче излизат САМО 20-30 сайта. Тоест, само 20 пъти са употребени заедно, като израз "Мрачни векове". (оставям настрана, че Гугъл вече пуска и брои и превода на други езици, което всъщност е част от спора, защото аз говоря за българския термин!)

Ето ти цифрите:
тъмни векове - 7 000 резултата (реално 30 страници)
мрачни векове - 800 резултата (реално 11 стр.)
епоха на мрака - 30 (реално 2 стр.)

Възражението ми беше срещу превода: Епоха на мрака, а не Мрачни векове.
В историческата наука у нас се използва терминът "Тъмни векове".
Затова дори на 20-та страница ще намериш израза "Тъмни векове" в исторически контекст като название на период. Докато мрачни векове най-често е просто израз от типа - най-МРАЧНИТЕ ВЕКОВЕ НА РОБСТВОТО, което не е по темата ни.

Другият вариант е, вместо Гугъл, да отидеш и да попиташ в СУ Кл.Охридски - Исторически факултет или в БАН - Институт по история.

Така че... СОРИ, НО АЗ СЪМ ПРАВ, а ти се заяждаш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2010, 22:28

7 suicidal | 29.04.201010:52

принципно щях да се съглася,ако не беше тази глупост с гугъл, защото като напишеш "мрачните векове" излизат 417 000 резултата, а като напишеш "тъмните векове" 346 000.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

6 Пламен Иванов | 29.04.201001:35

Това, което за някой е дребнавост, за други е точност.)))) Както казват китайците: "Дребните неща предизвикват големите неприятности" (перифразата е моя). На български звучи така: "Малкото камъче обръща колата!" Ако нещо дребно (като връвчицата на парашута ти) се скъса - ... тогава ще го оцениш! )))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

5 Alice | 28.04.201012:04

Ма добре бе, разбраха те хората, и други те видяхме колко си умен и начетен, винаги ли си такъв дребнавМного щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

4 Пламен Иванов | 28.04.201009:33

Последен довод: Пуснете двете фрази в Гугъл и ще видите каква е разликата. На едната не излиза нищо! А на другата излизат стотици теми по история... Това показва кое е използваното на български език определение за Средновековието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

3 Пламен Иванов | 28.04.201009:30

Въпросът при превод не е КАК Е ПО-ТОЧНО?, а КАКВО СЕ УПОТРЕБЯВА В ЕЗИКА?, тоест кое е добило публичност. В българската история се употребява ТЪМНИ ВЕКОВЕ, а не ЕПОХА НА МРАКА. Има си правила при превод... все пак ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2010, 22:28

2 suicidal | 27.04.201022:40

разбира се, че става дума за Средновековието, но е малко спорно как да се преведе "dark ages", защото по-скоро това е време на мрак последвано от времето на светлина ,а именно от Ренесанса. така че не мисля, че "тъмни" е по-точно определение
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

1 Пламен Иванов | 26.04.201023:51

Много е добре, че сте пуснали тази статия - поне е реклама на сайта за Втората световна война. Обаче защо е преведана така несръчно? Например последното изречение: Why not a similar resource on the French revolution or the Dark Ages?
Какви са тези "векове на мрака"?! Тук става дума за т.нар. ТЪМНИ ВЕКОВЕ. Така през Ренесанса са наричали Ранното средновековие - периода след падането на Римската империя до към 10 век.
   

оценка

+0 -0