Детето ви е заченато по незаконен начин | webcafe.bg
Webcafe

Детето ви е заченато по незаконен начин

Webcafe.bg, по Nouvel Observateur, HuffingtonPost.fr, Le Parisien и др.
17.08.2015, 19:46 (обновена 20.08.2015, 07:54)

1 от 4 снимки Назад Напред

Анди Мъри и Моресмо

Естествено, не се мина без традиционните нетактични коментари в социалните мрежи от типа на "А, Моресмо била бременна, аз мислех, че тя е бащата" - сякаш хомосексуалността предполага автоматичното "изключване" на репродуктивните органи на жената...

Тя е бивша No.1 в женския тенис, кавалер на френския Почетен легион и треньор на олимпийския шампион Анди Мъри - уникален пробив в сфера, доминирана от мъжете.

Амели Моресмо обича да чупи стереотипите, а личният й пример вдъхновява стотици млади жени и мъже - не само в спорта, но и в борбата за граждански права.

Само преди дни - 36-годишната французойка роди първото си дете.

Мама, мама и аз

Неслучайно Анди Мъри й посвети трудната си победа над Новак Джокович на финала на Rogers Cup (когото успя да надвие за първи път от 2013 г. насам).

Моресмо разкри хомосексуалността си още през 1999 г., когато след финала на Australian Open се хвърли в прегръдките на приятелката си Силви Бурдон, собственичка на ресторант в Сен Тропе, и обяви, че успехът й се дължи на факта, че е открила любовта на живота си.

Двете се разделиха през 2004 г., а оттогава Моресмо пази личния си живот в пълна тайна, дори в треньорския антураж на Анди Мъри никога не е забелязвана друга жена.

Никъде няма да откриете публична информация дали Моресмо има партньорка в момента, нито каква е самоличността на бащата на новороденото й дете.

Самата Амели анонсира бременността си през април със семпла снимка на два чифта кецове Converse - един за нея, един за бъдещото й момченце.

Брак за всички, родителство - за избрани

Бебето на Амели се роди в ключов момент от обществения дебат във Франция, където родителството в хомосексуалните двойки се смята за тема-табу.

През 2013 г. Париж легализира браковете между хомосексуални двойки със санкция на Конституционния съд след дългогодишни бурни спорове, който се възпламениха още повече след приемането на закона "Брак за всички".

Паралелно с либерализацията обаче в страната остана да съществува стриктна забрана за достъп на гей-двойки до процедури за асистирана репродукция - хормонална терапия, изкуствено осеменяване, ин витро и т.н. - въпреки че имат право да осиновяват деца.

Процедурата е много популярна във Франция - всяка година в страната се раждат около 23 000 бебета благодарение на технологиите за асистирана репродукция, а делът им достига 3% от всички раждания през 2013 г.

Нито една друга държава, разрешила гей-браковете, не налага подобно ограничение за двойките от жени, които искат да родят и отгледат свое дете.

Впрочем, рестрикциите във Франция засягат и хиляди "самотни" хетеросексуални жени без партньори и на възраст около 40 г., които нямат право на ин витро.

Единствената възможност за гей-двойките и самотните жени е да потърсят помощ в чужбина - например, в Белгия, Холандия, Дания или Испания. По всяка вероятност - точно такъв е и случаят на Амели Моресмо.

"Детето ви е заченато по незаконен начин"

Най-големият проблем, обаче, възниква след раждането, при опита на партньорките да легализират майчинството си във Франция, където съдилищата излизат с крайно противоречиви решения.

През април 2014 г. съдът във Версай отказа да разреши на двойка жени да осиновят детето си, родено чрез ин-витро процедура в Белгия.

В мотивите за отказа се твърди, че искането е "опит за измама, в нарушение на френското законодателство", тъй като детето е "заченато по незаконен начин".

Безпрецедентното съдебно решение предизвика остра обществена реакция, а стотици французойки се подписаха под гневна декларация, в която изразяват недоволство от дискриминацията спрямо жените, принудени да пътуват хиляди километри, за да могат да заченат и родят детето си.

Няколко месеца по-късно съдилищата в Авиньон и Поатие излязоха с противоположни решения по подобни казуси, в които потвърждават, че изкуственото оплождане от анонимен донор в чужбина не представлява пречка за осиновяване на детето от партньорката на майката. Касационният съд също излезе с подобно становище.

Данък обществено мнение

Окончателна редакция на закона "Брак за всички" обаче няма. Управляващите продължават да се колебаят дали да разрешат процедурата за гей-двойките, въпреки че Франсоа Оланд дойде на власт с обещание за промяна в рестриктивното законодателство.

Ангажиментът на Оланд остана на заден план заради опозицията от страна на консервативното контра-движение Manif Pour Tous, което яростно критикува правителството заради либералното отношение спрямо хомосексуалните двойки.

Бременността и раждането на Амели Моресмо хвърлят нова светлина върху този проблем. Естествено, не се мина без традиционните нетактични коментари в социалните мрежи от типа на "А, Моресмо била бременна, аз мислех, че тя е бащата" - сякаш хомосексуалността предполага автоматичното "изключване" на репродуктивните органи на жената...

Но за стотици жени нейният пример е вдъхновяващ. И нищо чудно да се превърне в повратна точка за законовите промени във Франция, които ще улеснят раждането на цяло ново поколение.

Oще: in vitro  амели моресмо  анди мъри  асистирана репродукция  брак за всички  българия  гей бракове  дебат  деца  дискриминация  забрана  за и против гей браковете  ин витро  раждане  родителски права  съдебно решение  франция  хомосексуални двойки 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

3 bludniq_sin | 18.08.201515:33

Малоумна статия .. не мога да разбера що я държите на първо място все още...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 18.08.201512:35

Ето как една глупост влачи след себе си нови. Ако не бяха заличили от закона думите "майка" и "баща", френските органи можеха да пишат просто "майка - Амели, баща - неизвестен", и точка. И вълкът сит и агнето цяло. Сега ще трябва де се извъртат в главозамайващи юридически спирали, та да угодят и на дракона на ЛБГТ толерастите и на здравата част от френската нация. Каквото сам си направиш цяло село не може.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.03.2014, 09:08

1 Bono | 18.08.201508:43

"раждането на цяло едно поколение"??? Малко претруфено. Една жена решила да направи нещо, което е практика за такива двойки и вече...революция. Около 3% да речем от населението са хомосексуални (вкл. мъже и жени), от тях 10% да минат на варианта с асистирано забременяване, това дори за една Франция е по-малко от количеството емигранти които отиват там, и то на година. Така че, по полека с обобщенията.
   

оценка

+3 -0