Защо те убиват | webcafe.bg
Webcafe

Защо те убиват

Webcafe.bg, по руски издания
05.11.2013, 12:37 (обновена 07.11.2013, 07:59)
НСО-Север

Най-кървавата неонацистка банда в историята на Русия

- На Нова година дадох на сина ми бутилка шампанско и кутия бонбони, а той ми изнесе лекция за вредата от алкохола. Как от чаша шампанско човек губел умствените си способности за няколко месеца.

Майката на един от обвиняемите се връща на мястото си. Следващият въпрос.
- Признавате ли се за виновен, че сте лишили хора от живота им? - Да, признавам, но не ги смятам за хора.

Тези думи звучат на процеса по делото "НСО-Север" - най-кървавата неонацистка банда в историята на Русия. От есента на 2007-а до лятото на 2008 г. 15 млади мъже са извършили 27 убийства, от които 24 - основани на националистически подбуди.

Петима от неонацистите са осъдени на доживотен затвор. Трима от тях не са навършили и 20 години в момента на извършването на убийствата. В тази история има много бели петна. Например, откъде са се взели 200 млн. рубли, намерени при ареста на Максим Базилев, главния идеолог на "НСО-Север"?

Московският окръжен военен съд обяви присъдите през лятото на 2011 г. Заседанията на съда бяха закрити, само защото един от участниците в бандата - Сергей Юров, е дезертьор от армията.

Тази история с двегодишна давност е актуална и сега - когато феновете по време на футболни мачове издигат знамена със свастики, а по-голямата част от населението одобрява погромите в Бирюлево.

От съда над "НСО-Север" минаха две години - и какво? Фашистските идеи сред младежите станаха още по-популярни, появиха се нови банди, полицията, както и преди, намира трупове на убити имигранти. Невозможно e да бъдат вкарани на топло всички екстремисти.

Значи, необходимо е да се борим не само с тях, но и с причините, които ги пораждат и поради които възникват бандите. В противен случай Русия рискува да се превърне в гигантско бойно поле, както мечтаеше един от лидерите на"НСО".

Началото

12 януари 2004 г. Дмитрий Румянцев, бивш съратник на Александър Баркашов от "Руско национално единство" (РНЕ) и бивш участник в "Славянския съюз" (СС), стана помощник на избрания неотдавна депутат от Госдумата Сергей Иванов. А малко преди това същият Румянцев създаде организацията "Национал-социалистическо общество" (НСО) и градеше амбициозни планове за бъдещето.

"Идеологията ни е като в хитлерова Германия, но без антисемитизъм", - обясни Румянцев. Бъдещите съратници се изразяваха по-просто: "Хитлер създаде система, при която народът е живял нормално. Той е дошъл на власт по демократичен път, той е милеел за народа си, дори банкова сметка не е имал", - обясняваше пред съда Влад Тамамшев, осъден доживот.

Срещнах се с Румянцев в кафене "Журналист" през есента на 2012 г. Този напомпан мъж с волево лице и твърд глас очевидно се мисли за силен политик. По думите му те се борят за власт чрез легални методи. През 2006 г. кореспондент на вестник "Reакция" пита лидера на неонацистите дали хората не се плашат от фашистката идеология? "Най-здравата част от обществото ще е наша, а другите ще ги принудим", - отговаря тогава Румянцев.

Всъщност НСО откри по-кратък път към властта, отколкото по изборните стъпала. "Според нашите прогнози, в Русия в периода 2008-2012 г. трябва да се случи "оранжева революция" - по аналогия с украинската", - откровеничи Румянцев. - Официалната власт ще бъде парализирана и в Москва ще се получи ситуация на безвластие, както през октомври 1993 г. И тогава НСО ще вземе инициативата чрез силово въздействие на лидерите на опозицията". Ако НСО беше просъществувало до наши дни, вероятно щеше да дирижира погромите в Бирюлево. Защо не се случи?

Будните

Първата публична акция на "НСО-Север" е на 12 юни 2004 г.: това е предаване на подписка в посолството на Чехия в подкрепа на задържания лидер на рок-групата "Коловрат" Денис Герасимов. През 2005-а членове на бандата стигат до балотаж на местните избори в Брехово и Юрлово Московска област, но отпадат на втория тур.

Освен това НСО има свой вестник - "Корпус", лепи листовки, прави митинги, а през есента на 2006 г. по НТВ е показан документален филм за ежедневието на неонацистите. Бившият скинхед Макиенко, с прякор Дантист, създава клетка от съмишленици в Рязан, а после такива се появяват и в Санкт Петербург, Нижни Новгород, Мурманск, Самара, Волгоград и даже в Канада.

За идеологическата обработка на участниците в движението отговарял Румянцев, който редовно водел лекции. На съдебните заседания майката на един от обвиняемите си спомня как започнала да се впечатлява от странните - пропити с национализъм - речи на сина си. "... Говореше аргументирано, грамотно, логически обосновано. Не се изразяваше така преди".

Главната особеност на НСО е култът към физическата сила. Постоянните тренировки - във фитнес залите или в гората, обучение за бой с ножове, посещения на стрелбище "Динамо", излети до база, създадена в къща под наем в Тучково в Подмосковието, двудневни походи сред природата.

Занятията води Сергей Коротких, с прякор Малюта. Кореспондентът на "Reакция", който е присъствал на тези тренировки, ги описва като изтощително маршируване и стрелба с пневматичен "Макаров".

През август 2007 г. в НСО се стига до разкол. Румянцев обвинява Малюта, че се рапорежда безконтролно с финансите, общува си с други организации и изобщо дърпа чергата към себе си.

Стига се дотам, че Коротких напуска, а с него - и значителна част от върхушката и редови членове. Но редиците бързо се попълват с нови. През 2007-2008 г. има общински избори в Подмосковието, неонацистите отново участват. И отново без резултат.

Наем на спортни зали и къщи за извънградски бази - откъде са вземали парите? Една част - от членски внос. Но главният спонсор е предприемачът Максим Грицай. Направил пари и "кариера" чрез данъчни схеми с участието на инвалиди, по-късно се захваща с... осребряване.

Схемата е следната: членове на НСО, както от московската, така и от регионалните организации, си откриват в някоя от банките, посочена от Грицай, сметка, а към сметката се издава карта. После пластмасовата джаджа се предава на Грицай и той тегли от нея пари. А собственикът на картата получава възнаграждение, като до 30% от парите дава за нуждите на НСО. Първоначално схемата ръководел Малюта, но след напускането му на преден план излиза 27-годишният Максим Базилев, по прякор Адолф.

Адолф

"Кой ви е упълномощил да решавате кой да живее и кой да умре? За това кой да остане и кой да си тръгне? Наивници! Това право никога никому не е давано! То се взима - нахално, без да се церемониш или да просиш нечия милост. Взема се от силни, смели, волеви хора!" Това е част от речта на Максим Базилев на разрешен митинг на НСО.

През есента на 2007 г. поклонникът на Хитлер и главният финансист на НСО станал силно раздразнителен. "Ясно е, с "оранжевите" в Украйна е приключено, значи и нашият първоначален план вече не стана", започнал да говори той. Наред с това бил разочарован и от провала на местните избори. Младите вълци от НСО искали власт, но не знаели как да я получат.

Според негови съмишленици, Макс просто бил неадекватен, крещял: "Хайде да зарием властта с трупове. Ако ултрадесните излязат на улицата, ще започне хаос и безвластие!" Явно, не си е представял как може да действа държавната машина. А ФСБ вече държали под око организацията.

През април 2008 г. неонацистите се събирали в гората недалеч от станцията на метрото "Улица Подбелски". Там Базилев заявил, че политическите им цели няма как да бъдат постигнати без насилие - т.е. открито призовал съратниците си към убийства.

По данни на следствието, на сметката на някои членове на НСО вече имало натрупани десетки убийства, първото от които се случило през есента на 2007 г. Сега е трудно да се каже дали са действали самостоятелно или по негласния призив на Адолф.

Особено се отличила клетката "НСО-Север", оглавявана от IT-специалиста Лев Молотков. Пред съда той разказал как неонацистите купували таблетки хидроперит, електролит, ацетон, електронни компоненти и с помощта на схеми, намерени в Интернет, се опитвали да си направят самоделни бомби. За да взривят, например, електростанцията в Сергиев Посад.

Членът на групата Николай Мелник, подозиран във връзки със спецслужбите, убили и разчленили трупа му във вана, снимайки на видео. Единственото момиче в бандата, студентката V курс от факултета по журналистика на МГУ Василиса Ковалева, "отпразнувала" 21-ия си рожден ден с двойно убийство.

През деня, в компанията на още трима свои връстници, тя се разхождала в парка, а вечерта компанията стигнала до улица Кибалчич, където се натъкнали на мъж и жена с "неславянска външност", проследили ги и ги убили.  

Финал

"Терористите? Ето там живяха, на петия етаж", - жителите на незабележителната сива пететажна сграда в подмосковското село Подъячево кимат към прозореца. Те до ден днешен не могат да забравят онази страшна нощ на 21 срещу 22 юли 2011, когато специални части на ФСБ атакуват жилището, където се крият четирима от "НСО-Север". Оперативните работници се престорили на подпийнали съседи, които звънят на вратата с надеждата да получат малко алкохол.

Когато престъпниците отворили, нахлули в квартирата. Влад Тамамшев ранил един от тях, но и на арестуваните не им спестили жестокостите: както разказва Лев Молотков, вързали го с телефонен шнур и така го държали до вечерта на следващия ден.

На 26 юли останалите неонацисти излезли на сбор в Подолския район. По-късно и те, включително и Максим Базилев, били арестувани и отведени в полицията, но по-късно ги пуснали. Скоро арестите продължили. Следствени се оказват 15 души: 13 по делото "НСО-Север", а двама са отделени в друго производство. Още през март екстремистите нападат антифашисти, които отиват на концерт в центъра на Москва. Влад Тамамшев убива тогава известния активист Алексей Крилов, но на мястото на престъплението изпада мобилния му телефон. И това помогнало на оперативните работници.

Пред съда неонацистите признали за по-малко от 20 убийства. Заявили, че признанията за останалите им били изтръгнати с мъчения. Също така не всички от 15-те човека са извършили престъпления и изобщо са имали отношение към НСО. В качеството си на свидетел на защитата свидетелствал един арменец, приятел на обвиняемия Дмитрий Чечкин. По думите му приятелят му никога не е имал националистически възгледи, не е вършил престъпления, просто познавал някои от неонацистите.

А Леонид Рудик, единствен от осъдените доживот, изобщо не отрича своята връзка с НСО, но казва, че приятелите му са го наклеветили по време на мъченията. В съда няколко човека наистина са потвърдили, че действително Рудик не е бил на местопрестъпленията. Но съдът не е взел под внимание нищо от това. Сега родителите на Леонид са сезирали съда в Страсбург. Но четейки протоколите от делото, човек се натъква на много разминавания в това дело. Впрочем, закритите заседания също си казват думата.

А шефовете на бандата? Максим Базилев е арестуван на 23 март 2009 г. - дотогава той продължавал да живее в Москва и да се занимава с осребряване. Това обяснява и голямата сума пари, открита по сметките му. По време на разпита той подробно описва историята на НСО и схемите на финансиране. Това са и последните показания в живота му. Скоро след това той си прерязва вените в камерата на следствения изолатор. Не всички вярват в самоубийството. Максим Грицай не е привлечен под отговорност. Нещо повече, името му нито един път не прозвучава по време на процеса.

Бившият лидер на НСО Румянцев се явява на процека като свидетел и даже дава показания срещу бившите си съратници. Следствието не открива никакъв престъпен състав в действията му.

През есента на 2012 г. го питам дали му е жал за убитите хора, и за онези, които, увлечени от национал-социалистическите идеи, ще прекарат в затвора по-голямата част от живота си. Той говори надълго и нашироко, но аз разбирам - не му е жал нито за едните, нито за другите. Жал му е само за това, че НСО не доживя до наши дни, а на неговото бъдеще като политик е сложен кръст.

Oще: банда  неонацисти  нсо  русия  съд  убийства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2012, 10:26

1 Kaloyan Panov | 07.11.201319:34

Най-опасни са хората, които вярват, че злото което вършат и всъщност висше добро... Слепи копелета -.-
   

оценка

+2 -0