Станислав Трифонов оправя Българина | webcafe.bg
Webcafe

Станислав Трифонов оправя Българина

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
19.09.2017, 17:57 (обновена 22.09.2017, 15:14)
Слави Трифонов

Снимка: © Getty Images/Webcafe

Слави се закани, че наистина най-накрая ще влезе в политиката

Пристъпвам към този текст с ясното съзнание за неговата обреченост - този, който ще го прочете, ще си изгуби времето, защото в него няма да намери нещо ново или пък нещо, с което да не е съгласен; онзи пък, който трябва да го прочете, няма да го направи, защото това не е нито текст на чалга балада, нито клюка в жълто списание, нито статия за самопомощ, нито даже сензационно разкритие за козните на световната конспирация. С две думи: Българинът - онзи единствен и космат човек, дето си го знаем - няма да прочете този текст.

А именно него, Българина, отново се готвят да го оправят.

Този път е телевизионният водещ Станислав Трифонов. Той отдавна се е заканил на Българина, но ето че най-сетне май наистина ще „влезе в политиката". Как Трифонов ще оправи Българина? Много просто! (Как никой не се е сетил досега!) - ще измете цялата прогнила политическа класа от лицето на историята, ще събере около себе си всички умни, достойни, кадърни и компетентни българи, които кой знае защо до този момент не са участвали по никакъв начин в обществения живот, и ще ги тури на мястото на изметените! После ще се ожени за принцесата, три дни ще ядат, ще пият и ще се веселят, даже и мен ще поканят, за да разкажа.

Всъщност, за нуждите на нашия разказ конкретният Станислав Трифонов е без значение, просто той се е случил. Иначе би могъл да бъде всеки - и Бареков, и Жорж Ганчев (те двамата с Трифонов поразително си приличат, само дето Ганчев може да му е баща и не спира да се хили, докато Трифонов гледа свъсен като самурай), би могъл да бъде Волен Сидеров или Яне Янев (абе, къде изчезна този човек?), дето щеше да уволнява г-н Борисов, сам по себе си легендарен народен герой.

Би могъл да бъде всеки млад или стар, висок или нисък, слаб или дебел народен управител, тръгнал да оправя Българина. Станислав Трифонов е просто поредният.

След него ще има и други. Герой на нашия разказ не е той, а творящата народна фантазия, която ражда и отглежда фантоми, за да ги развенчае след това, когато те съвсем очаквано не оправдаят надеждите. Затова ще го наричаме Ст.Тр., за да подчертаем неговата условност.

Няма на света Ст.Тр., който да оправи Българина, без Българинът да е поискал да бъде оправен. Тъй че всеки Ст.Тр. - още от Бардоквата през Крали Марко и Другаря Димѝтров, та до наши дни - е рожба на Българина, на неговата неугасима мечта за оправяне.

Какво точно иска Българинът да му се оправи? Великолепен въпрос! Във всеки случай това е нещо съвсем различно от онова, което трябва да му се оправи. Като се замислиш, въпросите са три: какво иска Българинът да му се оправи, какво трябва да му се оправи и какво наистина трябва да му се оправи. И отговорите им зависят от представата му за крайната цел - какво настоява да бъде, след като се оправи. Ама на следващата сутрин, не по-късно!

Очевидно, крайната цел е Щастието, но никой не е толкова мъдър, че да си поиска просто щастие, постигнато все едно по какви пътища, а всеки иска конкретни придобивки, които според него ще го направят щастлив. Глупаци...

Да започнем с това, което Българинът иска да му се оправи. Безспорно, повече пари, повече свободно време, повече купон и ако може да вкарат някой богаташ в затвора, ей така, за сеир. Хубаво е също и да го направят началник на някаква служба, та да се пукат от завист другите и да му се подмазват. Голяма къща и голяма кола (ако може от утре), скъп офис с раболепен персонал и, разбира се, стотици хиляди хора с малки къщи, малки коли и без никакви офиси, за да има пред кого да се надува. Защото колкото и много да имаш, ако и другите имат също толкова, не е никаква далавера.

После да видим онова, което на Българина трябва да му се оправи. Трябва да му се оправят институциите и администрацията, независимо дали Българинът иска или не. Трябва най-сетне да тръгне електронното правителство, трябва да се оптимизира администрацията и да спре да се гледа на нея като на електорален фактор, заплашващ да се превърне в каста; трябва здравеопазването да спре да бъде корпорация, която се интересува само от икономическия и финансов резултат и която гледа на пациента като на портмоне с пулс; трябва образованието да се оптимизира, да се затворят празните училища с мъртвите души, дето ги „следват" ония пари, да се упеторят заплатите на учителите, но изискванията към тях да се удесеторят; в културата да се финансират стратегически национални проекти, а не впиянчени провинциални трупи на заплата; да не се инвестира в наука „изобщо" и в откриването на топлата вода, а само в конкурентоспособни разработки, свързани с индустрията; да се реформират съдилищата, полицията и армията, да се дефинира национална доктрина и т.н., и т.н...

На края да погледнем и онова, което на Българина наистина трябва да му се оправи. Това е самият той сам по себе си. Любимият въпрос на Българина - този единствен и неподправено космат човек - е „Кой е виновен?". Заваля сняг - кой е виновен?! Стана земетресение - кой е виновен?! Ами това слънчево затъмнение? Няма ли някой да поеме отговорност?... Докато някой друг ти е виновен, значи имаш себе си за съвършен и непогрешим. Твърде отровна заблуда.

Обратно: ако търсиш вината първо у себе си, вероятно ще я намериш и ще се успокоиш.

Защо съм беден? Защото не бях достатъчно упорит. Защо онзи ме надмина? Защото не бях достатъчно умен да разбера правилата на играта. Защо гаджето ме заряза? Защото бях егоист и мислех само за себе си, не се потрудих да я задържа. Защо се чувствам унил и отчаян? Защото не виждам целта пред себе си и съществуването ми няма смисъл. Поправимо ли е всичко това? Разбира се! Трябват само вяра и надежда. И малко скромност.

Та това са нещата за оправяне на Българина. Въпросът е може ли Ст.Тр. да ги оправи и как. Естествено, че не може. Такъв тип „политически" дейци са оперетни революционери. Техният алгоритъм е обидно прост: очертават някаква историческа и социална драма, която уж е станала нетърпима: „До кога! Как издържаш, народе, под тоя ярем! На оружие!"; после предлагат решение, скандално със своята неадекватност: „Елате! Ние ще пометем старото и ще възтържествува новото в името на вечната справедливост!".

И винаги се намира кой да застане под знамената. Дали със сопи и търнокопи или с гневни бюлетини в ръка - това няма съществено значение.

При добър късмет, спасителят идва на власт, изхвърля старите директори и слага на тяхно място нови (а понякога даже и това не прави) и всичко си продължава по старому. Колко вярна в цинизма си е болшевишката максима „експроприация на експроприаторите"! Как се нарича онзи, който извършва експроприация, па макар на експроприаторите? Експроприатор, разбира се! Просто едно поколение експроприатори се сменя с друго, а тълпите неуморно веят справедливи знамена по площадите.

Тъй че, братя българи, стига ковахте история, стига следвахте телевизионни месии, стига оправяхте живота си от днес за утре, вярвайки че е възможно върху вас да се излеят райски блага от нищото. Погледнете себе си и го направете смирено. Тогава ще видите какво е нужно. Да оправиш сам себе си е по-лесно, отколкото да оправиш света, и много по-безболезнено от това някой друг да те оправи. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: бареков  българин  българина  българия  волен сидеров  жорж ганчев  слави  слави в политиката  слави трифонов  спасител  станислав трифонов  шоуто на слави  яне янев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2017, 22:53

23 DND | 30.09.201723:00

Какво ли е да си на мястото на автора на това писание - лесно ли се носи бремето да бъдеш винаги по-умен и добър от всички свои съграждани? Уви - никога няма да разбера Тъжен Единствено ми остава да се надявам някой ден да бъда поне на десета качествен и мислещ човек, какъвто е той заедно с безброй други Българи, които винаги знаят какъв е проблемът, но никога нямат решение за него!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

22 sim4o | 27.09.201705:52

Виктория Пенелопова 07 | 20.09.201717:40
Basil Fawlty, не съди прибързано. Ей сега, току виж, е изкочил от клавиатурата титанът на мисълта и правописа Симчо... Смее се
А за статията какво да каже човек, освен - респект!
----------------------
Ей ме .. изскачам . .. Много щастлив Много щастлив (стана дума за Правопис .. абе ИЗкочил .. или изСкочил ?? )

С припомняне, как Славчо сменяше системата и се бореше с Виденовизма и Мракобесието България! България!

http://www.webcafe.bg/id_383978924

.."дата 15.01.1997

..СВЕТЛАНА ДЯНКОВА: Благодарим на всички млади хора, които са тук. Ние ви обичаме. Но сега тук ще излязат едни други млади хора, които вие много обичате.
Познахте ли кои са?

КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: Здравейте събудени, истински, горди българи. .. Искам да се обърна към всички млади хора.
Млади не само по възраст, но и по дух. Този път да не си тръгваме от тук преди да постигнем окончателна победа.

ХОРАТА: Победа!Победа!

СЛАВИ ТРИФОНОВ: Искам да предупредя всички управници сега и за в бъдеще, че ако не внимават ще се случи какво? .. .. ще настане боят.
(пеят..)
/"Боят настана"- аранжимент Евгени Димитров, албум "Хъшове" 1996 https://www.youtube.com/watch?v=EPtRcTznUh8


ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ: Искам да кажа, че няма да ги чакаме до 9. 7, 8 и ще са паднали. /"Тайсън кючек"- албум "Хъшове 1996/ ... .."

СЛАВИ ТРИФОНОВ: .. пее

ХОРАТА : .. Седем осем и ще си паднала, седем осем и ще си легнала .."
-------------------------

Та така е било на 15.01 .. Славито - на Трибуната до Надето Таекуондистката , до Евгени Бакърджиев , Александър Йорданов.. .. свалят правителства, пеят, поклащат ханш , заедно са, сполотени са ..

България! България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

21 BaronVino | 21.09.201717:06

Малко чалга, малко патриотичен популизъм и ей го на, още един ''оправяч'' на България в бялата колиба в центъра.
Само не разбрах, защо преди се целуваше с Боко Тъпото а сега първи опозиционер го раздава? Явно мисли че ''българите с потенцЯЛ'' са късопаметни.
Говори прост език като Боко, така че ще има достатъчно зомбита да пуснат бюлетина.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

20 скучко | 21.09.201711:20

Мачкат ли те а, Чалгар, мачкат тееее! Смее се бам! бам! Да живее рокендрола иееее китарист
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 21.09.201700:15

>Аз лично не бях чел/чул мнение което да съвпада на 100% с моето.

Точно същото си мислех и аз.
Но, ето, случвало се било..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

18 TheRock | 20.09.201722:30

Слави никога не е бил гамен.
Комсомолски секретар - да, но гамен - не!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

17 Basil Fawlty | 20.09.201722:26

Стефанеее, стефане
Аз нещо не схващам от каква позиция съдиш че ни е гадно. Хеле пък да целуваме някви ти там работи. Бих си помислил че ревнуваш, че някой друг освен теб може някога да цалува гореспоменатия задник. Мен не ме брой. Там дето някой друг целува аз не одя.
Ако пък не си разбрал, В тоя Коментар Сула ИЧ не го ебе станислави. Ние косматите сме главния герой. Дали не е по правилно да кажа - вие косматите.
А Слави - гаменче с малко менче, друго няма. "Народолюбието" му се изчерпва в момента от който не би спечелил рейтинг. Сега като си помисля май не се сещам за по голям популист от него.
Вики, симчо- подобните хич не ги броя. Нямат и една опорна точка която да не мога да разглобя за секунди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

16 Виктория Пенелопова 07 | 20.09.201721:28

Малии, изпуснала съм едно С, за срамотиите Реве или много тъжен
Добрев, махни тази снимка с бебето, то за нищо не е виновно, горкото, дори и за баща си! Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

15 SamVaims | 20.09.201720:28

"Симчо..."

е великан Много щастлив А статията е добра-респект, за което.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.02.2017, 17:26

14 Стефан Добрев.1515275135166723 | 20.09.201719:40

Гадно ли ви е,че Слави ще влезе в политиката,така и трябва мишлета.Само да не вземете да го препознаете като поредния ви господар после и да му целувате задника както сега правите със сегашните батковци.
   

оценка

+2 -1