В цифровата епоха студентите още ползват хартиени учебници | webcafe.bg
Webcafe

В цифровата епоха студентите още ползват хартиени учебници

Webcafe.bg , По NY Times
21.10.2010, 13:52 (обновена 22.10.2010, 09:51)
Учебници

Снимка: © БГНЕС

А у нас просто няма други, освен хартиени учебници

Те изпращат SMS на приятелите си по цял ден. Нощем правят проучвания за курсовите си работи на лаптопите си и общуват с родителите си по Skype. Но докато ходят по коридорите на колежа "Хамилтън", практически идеално училище по хуманитарни науки, студентите все още разнасят наоколо масивни, старомодни учебници - и това им допада.

"Екранът им няма да потъмнее", пояснява Фатън Беголи, второкурсник от Бостън. "Не може и да имат вируси. Нищо няма да е същото без книгите. Те са определяли "академичното" от хиляда години."

Въпреки че светът на печатното слово отстъпва пред вълната от цифрови книги, блогове и други уебсайтове, поколението от студенти в колежа, закърмени с технологиите, изглежда здраво продължава да се държи за традиционните учебници. Тази лоялност си има и своята цена. Учебниците са скъпи - годишно те може да струват между $700 и $900 - и притесненията на студентите от разходите, както и появата на новите технологии, са породили огромно разнообразие от варианти за снабдяване с тях.

Интернет търговци като Amazon и Textbooks.com продават нови и употребявани учебници. Към тях се присъединяват и няколко уеб-услуги, които дават под наем учебници на студентите за семестъра. Около 1500 книжарници в колежи също предлагат наеми тази есен - ръст спрямо 300-те миналата година.

В "Хамилтън" студентите тази година имат нов начин да избягнат посредниците: некомерсиален уебсайт, създаден от "клуба на предприемачите" в колежа, който им позволява да продават използвани книги директно едни на други.

Експлозията на търговци и формати - включително цифрови книги, които бързо стават все по-усъвършенствани - обърква някои студенти. След като минат през тежкото упражнение на избор на програма, те са принудени да правят баланс между цена и удобство - и да определят по догадки кои текстове ще са им нужни за много години, а кои няма да им липсват особено.

"Това зависи от програмата", казва Виктория Адесоба, бъдеща лекарка, в момента студентка в Нюйоркския университет, която стои пред книжарницата в университета със светлосиня чанта, окачена на рамото й. "Миналия семестър взех под наем учебниците по психология - и ми излезе по-евтино. Но за неща като органична химия ми е нужно да запазя учебника. Електронните учебници са добри, но е изкусително междувременно да надникнеш във Facebook, а и уморяват очите."

Въпреки всички приказки, че нейното поколение е най-технологичното в историята, не се предвижда скоро хартиените учебници да потънат в забрава в близкото бъдеще.

"Вярвам, че кодексът е едно от най-добрите изобретения на човечеството", казва Джонатан Пискор, второкурсник от Северна Каролина, като използва латинското понятие за печатна книга.

Тази страст може би е една от причините, поради които Barnes & Noble College Booksellers толкова се стараят да лансират своето ново софтуерно приложение - NOOKstudy, което позволява на студентите да работят с електронни учебници върху Mac и PC. Фирмата, която притежава 636 университетски книжарници в САЩ, включително тази в "Хамилтън", представи безплатното приложение миналото лято с надеждата да привлече повече студенти да си купуват електронните учебници.

"Истинската трудност е да ги накараме да го пробват", твърди Трейси Уебър, изпълнителният вицепрезидент на фирмата, отговарящ за учебниците и цифровото образование.

Фирмата раздава "Стартови комплекти за колежа" на студенти, които изтеглят NOOKstudy през зимния семестър, с рецепти за рамен (китайско ястие) и дузина класически електронни книги като "Кентърбърийски разкази" и "Алената буква". CourseSmart, консорциум на основните издатели на учебници, позволява на студентите да изпробват който и да е електронен учебник безплатно в продължение на две седмици.

Но не всеки учебник е достъпен в цифров формат или под наем. В Хамилтън например само около една пета от заглавията тази есен се продават в електронен вид. Разходка из университетската книжарница разкрива разликата в цената. Учебник по конституционно право например струва $189.85 (нов), $142.40 (употребяван) и $85.45 (под наем). (Обикновено електронният учебник е по-евтин от употребявана хартиена версия, но по-скъп от наемането.)

Разходите за учебници за колежа, които се смята, че са се увеличили четирикратно повече от инфлацията в последните години, са се превърнали в такъв повод за опасения, че някои политици се заемат с тази кауза. Миналия месец сенаторът Чарлз Шумър от Ню Йорк насърчи повече колежански книжарници да дават под наем книги, след проучване на 38 университетски книжарници в Ню Йорк и Лонг Айлънд, което установи, че 16 от тях не предлагат тази възможност.

Днес студентите в повече от 40 американски колежа възнамеряват да проведат протест под надслова "Ден за борба за достъпни учебници", организиран от Student Public Interest Research Groups, цел на който е да бъдат насърчени преподавателите да избират текстове, които не са толкова скъпи или се предлагат безплатно онлайн.

Засега покупките на книги по стария начин - нови или употребявани - доминират. Чарлз Шмит, говорител на американската Национална асоциация на колежанските книжарници, коментира, че ако магазин в университета продава нова книга за $100, той обикновено изкупува книгата обратно срещу $50 в края на семестъра - и я продава на следващия студент срещу $75.

Цената на изкупуване обаче спада, ако преподавателят изключи въпросната книга (или конкретното издание) от учебната програма, или ако книжарницата е купила достатъчно книги, за да отговори на търсенето. Когато Луис Богукуал, третокурсник в "Хамилтън", който завършва икономика и математика, се опитал да продаде купен за $100 учебник по линейна алгебра на книжарницата на колежа, оттам предложили да я вземат срещу $15. "Беше оскърбително", коментира той. "Взимат я почти на безценица."

Поради това в Хамилтън е създаден нов уебсайт без търговски цели - GetMyTextbooks.org. Досега посещаемостта му е ниска: само около 70 книги са били продадени тази есен. Но Джейсън Мариазис, президент на клуба на предприемачите в колежа, казва, че очаква продажбите да се увеличат с нарастването на популярността на сайта. Въпросният сайт е достъпен и за студенти от стотици други колежи.

Беголи, който е член на клуба, наскоро е продал три немски романа за $17 чрез сайта. "Ако ги бях продал обратно на книжарницата, щях да получа $7-8", коментира той. "Книжарницата е цар, когато става дума за продажби на учебници. Сметнахме, че трябва да има нещо и за студентите, от самите студенти."

Все пак на някои студенти им се налага да се оправят сами. 26-годишната Розмари Роша, студентка в Нюйоркския университет, която учи туристически мениджмънт, пресмята необходимите за университета неща за четене за семестъра на $600. "Това е направо жестоко", казва тя. "В момента съм на помощи за безработица, така че това просто няма да се случи."

Вместо това тя чака да вземе някое от малобройните копия, които преподавателите оставят като резерв в библиотеката, или разчита на помощта на състудентите си. "Моите приятели ми позволяват да взема назаем книгите им в замяна на кафе или парче пица", споделя тя. "Много рядко си купувам учебниците, но винаги успявам някак си да си ги уредя."

Oще: образование  сащ  студенти  учебници  цифрови книги 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 22.10.201014:08

A после при нас било зле. В НБУ учебниците дори са безплатни. Е сега някой ще каже за качеството на образованието. Е на нашето какво му има, освен че не образова.
   

оценка

+0 -0