Бонусите - малка мръсна тайна на всеки управляващ | webcafe.bg
Webcafe

Бонусите - малка мръсна тайна на всеки управляващ

Таня Петрова, в. Сега
21.02.2012, 15:26 (обновена 23.02.2012, 08:05)
Нели Нешева

Снимка: © Sofia Photo Agency

Много ли са 1000 лв. месечен бонус към заплатата на шефа на НЗОК Нели Нешева?

Наглото държание на управителя на здравната каса Нели Нешева привлече отново вниманието към бонусите, които се раздават в администрацията. Тя беше отстранена, но никой не иска да реши истинския проблем - как да се стимулира само добрата работа.

Много ли са 1000 лв. месечен бонус към заплатата на шефа на НЗОК Нели Нешева? Или тя е твърде скромна на фона на 8000 лв. добавка за шефката на Агенцията по вписванията? Защо изобщо всички се правят на изненадани от тези двойни, тройни и петорни заплати, след като точно същите възмутени политици са създали възможности за злоупотреби от нагли чиновници?

И точно те са тези, които не пишат правила, които да гарантират, че добрите служители ще получават повече от мърлячите. Горчивата истина е, че допълнителното стимулиране с публични средства на хора, кичещи се с етикета "държавни служители", в България е зорко охранявана и мръсна тайна. Самата държавна служба е заприличала на бардак, в който калинките се сменят на всеки четири години и място за принципи няма. Частичните публични саморазправи с отделни чиновници, било то супер нагли, няма как да променят това.

Двата последни скандала с плащаните ДМС-та в здравната каса и Агенцията по вписванията са
показателни за тази имитация на чистоплътност.

Случаят с Агенцията по вписванията безспорно е по-скандален. Новият министър на правосъдието Диана Ковачева може и да е искрена във възмущението си от рекордните бонуси на почти неизвестната Виолета Николова, но заместниците й няма как да не знаят за тях. Просто защото също са получавали дял от баницата.

Проверка на "Сега" по закона за достъп до обществена информация показа, че за първите три месеца на миналата година в правосъдното министерство са раздадени скандални бонуси от приходите от такси на Агенцията по вписванията.

Рекордът бе поставен именно от политическия кабинет на тогавашния министър Маргарита Попова - за месец март те бяха взели 140% от средната заплата. Още по-скандалното е, че парите са разпределени като стимул за работата по Търговския регистър на фона на хроничния батак около него, коствал стотици хиляди часове загубено време и нерви на бизнеса. От правосъдното министерство бяха достатъчно нагли да уверят, че през 2009 и 2010 г. такива пари в министерството не били раздавани и чиновниците натрупали икономии в перо заплати от 10,3 млн. лв., които имали право да си разпределят.

Тази информация миналата година не предизвика никаква реакция на институциите, и нищо чудно. Бонусите в Агенцията по вписвания и правосъдното министерство са полагаеми по волята на суверена - Народното събрание. Според закона за Търговския регистър 25% от събираните по закона такси, глоби и санкции постъпват в бюджета на Агенцията по вписвания.

10% от тази сума отиват за ДМС на служители в правосъдното министерство, останалите 90% са за подобряване на материалната база и за бонуси в самата агенция. В агенцията постъпват 25% отчисления от такси и глоби и по втори закон - за кадастъра и имотния регистър, които също се харчат за бонуси и материална база. С цената на постоянно увеличаващи се такси равносметката за 2010 г. е сочна - приходи от такси - 61 милиона, отчисления към бюджета на агенцията по правилата на математиката - около 15 млн. При такъв бюджет е лесно да уверяваш, че не си профукал всичко и има реализирани "икономии".

Схемата в Агенцията по вписвания е показателна и за друго криворазбрано правило. Бонусите и на Виолета Николова, и на останалите служители на агенцията (по 500-600 лв. месечно над заплатата) всъщност нямат нищо с идеята за стимулиране за добре свършена работа.

Това са чисто и просто втори заплати - получават се всеки месец, независимо каква работа е свършена. Вероятно чиновниците са убедени, че имат морално право да получават подобно стимулиране, тъй като все се оплакват от недооценяване на труда им. Но възнагражденията в администрацията се решават от правителството. То е решило, че те трябва да са на това ниво. Нещо повече - това правителство се оглавява от човек, който твърди, че никой не трябва да получава повече от него. Чудно ли е тогава, че бонусите не са изключение, а масова практика.

Сходен е случаят и с бонусите в НЗОК. Те също имат характер на заплата вместо на реално стимулиране и наглото изказване на Нели Нешева, че тя заслужава тези пари, защото цени труда си, е доказателство за това. И НЗОК изтъква, че премиите са полагаеми по закон (текстът в закона за здравното осигуряване фигурира от 2002 г. ), и оттам се хвалят с икономии - бонуси за 2010-а нямало, а от позволения максимум от 25% от събраните глоби и санкции за 2011-а били раздадени само 17%.

Касата обаче се опитва да е по-принципна - пусна таблица с бонусите за всяка една длъжност (от която се вижда, че заместничката на Нешева Марияна Василева е взимала повече от нея, пък никой не й иска оставката ) и публикува методика, на базата на която се раздават те. В тази връзка Агенцията по вписванията и правосъдното министерство са доста назад. В закона се изисква изрично бонусите да се раздават на базата на специална наредба. Такава на сайта на правосъдието не е публикувана, а в доклада на агенцията за 2010 г. по адрес на допълнителното стимулиране пише: "Усвояването на тези средства до този момент не е регламентирано и за сумите от отчисленията не се правят корекции по бюджетната сметка на Агенция по вписванията."

Нещо повече - повечето ведомства категорично отказват да оповестят какви бонуси на кого за какво са раздали. Това било лична информация?! Как тогава обществото да е убедено, че сумите са заслужени?

При тези обстоятелства публичното обезглавяване на двете структури е неизбежно, за да се удовлетвори общественото недоволство, но съвсем не изчерпва темата. Право да дават бонуси от приходи от такси и глоби по закон имат още куп институции - НАП, държавната комисия за енергийно и водно регулиране, комисията по хазарта, КЗК, комисията за финансов надзор, ДНСК и др. Можем само да гадаем какви бонуси се раздават по тези богати откъм такси и глоби институции. Непрозрачни бонуси раздават и министерствата от икономии, и общините, и държавните фирми - под форма на тантиеми за добри резултати. Какво и как се раздава там - един господ знае.

В интерес на истината финансовият министър Симеон Дянков направи опит да ограничи част от тези практики. Той предложи да бъдат променени всички закони, които позволяват заделяне на приходи от такси и глоби за материално стимулиране с аргумента, че това води до вдигане на таксите и рекет под формата на контрол от страна на институциите. Предложенията му отлежават вече втори месец в парламента и още не са гледани в нито една от ресорните комисии, а промяната следваше да е факт от януари 2012. Така че в това отношение Дянков е бламиран от ГЕРБ. Което е очевидно доказателство, че управляващите нямат воля да прекратят скандалната практика. Много по-лесно е периодично да се извършват жертвоприношения заради общественото мнение.

Segabg.com

Oще: агенция по вписвания  бонуси  комисионни  нели нешева  нзок 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

13 rossbul | 16.03.201210:40

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

12 cultov | 24.02.201222:36

ГЕРБ - Гарант за Еволюиращо Раздаване на Бонуси
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.02.2012, 11:43

11 ne-da | 23.02.201211:53

Като е тръгнало, нека да проверят всички бюджетни организации. Иначе остава впечатлението за манипулация и демагогия. Като в народната поговорка "Битият - бит, ...." Защо само тези две дами трябва да изгърмят?! За да спадне напрежението до следващия бушон? Не, трябва да се направи независима обективна проверка и ибществото да узнае истината. Ако остане само тези две служителки да са получили бонуси, добре, ако има и други - нека и те да си понесат отговорността. Но дали и във Вътрешното, Външното, Правосъдното, Земеделското и др. министерства не са раздавани бонуси? Да се проверят команидировките, да се провери броят на преписките, защото дори в Парламента се чу в изказванията, че администрацията не работела от страх да не сбърка, че греши само този, който работи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

10 Ицо | 23.02.201210:17

Рибата мирише от към главата.
Доган как взе тлъст хонорар от 1 000 000 лв ( или 2 млн. ли бяха) и ... нормално било според съда.
И всички депутати взимат всякакви извънредни плащания.
така и надулу по веригата който може - взима.
Как обаче да се премахне това като самите депутати си гласуват и заплати и допълнителните плащания ?

А иначе - и аз смятам че за добра работа - се визма заплата. Ако не е добра работата - да се реже от заплатата или да се уволнява.
откаде на каде бонуси в криза ?
ама ... пир по време на чума - това е
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

9 cultov | 22.02.201221:19

Вие луди ли сте бе, как ще са мръсна тайна бонусите...това е все едно да замразят депутатските заплати?Къде отидохте вие..опомнете се... Я да открият номер за дарителски смс-и да поправим чудовищната несправедливост! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2011, 11:57

8 Бисер Минчев | 22.02.201216:42

"Моят труд си има цена..."Бях в болнични на 9,10,11 януари.До днес,22 февруари тези дни не са ми платени.За този "труд" госпожата лапна 13 000.Ами ако наистина работеха,колко ли пари щеше да смъкне...? Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2012, 20:56

7 Kalinka_Malinka | 22.02.201216:07

Според мен за добре свършена работа(а за това дали тези кокошки добре си вършат работата въпросът е повече от спорен) се дава заплата. За свършена ИЗВЪНРЕДНА работа е редно да се дава бонус. Това е логично и морално, а законово не знам как стоят нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 22.02.201215:24

на финала "катастрофата от 29-та ще ни прилича на първия ден от разпродажбите в Хародс" muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

5 Калоянчо | 22.02.201214:35

В държавата на идиотите, лумпените, келешите и откровените крадци е така...

Значи в Закона за ТР е записан % от приходите да се дават като бонус.

Ами тогава да запишем % от данъците да се дават на НАП, а % от откритите кражби да се дават на полицията.

Докторите да могат да искат % от дохода на лекуваните.

А на Бойко - направо 25% от държавния бюджет. Да не мъчи завалията да ги изкара с комисионни.

Поне всичко ще е законно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 15:44

4 gommor | 22.02.201214:09

леле колко ни е абсурдна държавата
не е истина просто Шокиран Бесен
   

оценка

+0 -0