Петте страни-основателки на ЕС съвместно имат 66 членове в делегацията от общо 115 чуждестранни мисии на ЕС | webcafe.bg
Webcafe

Клуб на старите момчета в европейската дипломация

Webcafe.bg , По EU Observer
26.08.2010, 15:21 (обновена 27.08.2010, 14:42)
европейски съюз

Дипломат №1 на ЕС Катрин Аштън даде многобройни обещания как ще назначи повече жени и повече хора от Източна Европа в новата дипломатическа служба на ЕС, но...уви

Новата дипломатическа служба на ЕС, създадена с влезлия в сила през декември 2009-а Лисабонски договор, е предимно мъжка - и предимно на Старата Европа, по-точно на основателките на Европейския съюз.

Все пак я оглавява жена - британката Катрин Аштън, която - между другото, спечели поста преди няколко месеца и заради пола си.

Главната задача на съюзната дипломация е да представя ЕС, да подготвя стратегии в отговор на международни кризи и да извършва информационно-разузнавателни дейности. Брюксел ще харчи годишно за своята дипломация по 3 млрд. евро, тоест малко повече от 2% от бюджета на целия ЕС.

Белгийски, холандски, италиански, френски и немски мъже съставят лъвския пай от пратениците на ЕС в чужбина, показа ново изследване, съвпадащо с набирането на кадри за Европейската служба за външни действия (EEAS).

Петте страни-основателки на ЕС имат общо 66 членове в делегацията от общо 115 чуждестранни мисии на ЕС, които се ръководят от еврочиновник от най-високо ниво.

Великобритания и Испания имат други 20 членове, заявява докладът от Полския институт за международни отношения. За разлика от тях, десетте страни, които са се присъединили след 2004 г. - сред които страни от бившия соцлагер като Полша, Чехия, Словакия, имат само двама души. България и Румъния изобщо не присъстват в новите европосланици.

Настоящото разпределение на постовете от най-високо ниво в чужбина отразява старите колониални връзки. Португалия и Испания държат пет посолства на ЕС в Латинска Америка. Бившите колониални държави държат всички - с изключение само на 3 от националните представителства на ЕС в Африка.

Грубият дисбаланс също така не е в полза на жените.

Само 11 от 115 посланици са жени, което означава по-малко от 10%, въпреки че жените съставят 52 процента от личния състав на Европейската комисия и 37 на сто - от служителите в отдела за международни връзки на комисията.

"По мой личен опит, дори да нямаш "западно" образование (или да си жена от Централна и Източна Европа) помага, когато ръководителите на отдели са само немци, французи, италианци или белгийци," твърди Ана (това не е истинското й име), кандидат за новата служба, която е преминала изпита за постъпване, но така и не се е намерила позиция за нея.

Полското проучване идва в решаващ момент в набирането на кадри за EEAS, като шефът на ЕС за международните отношения - Катрин Аштън, която е давала многобройни реторични обещания да назначи повече хора от Източна Европа и повече жени, предстои да приеме допълнителни 111 дипломати.

Първият транш от дипломатически постове - за 31 ръководители на делегации и заместник-ръководители на делегации, се очаква да бъде разпределен през септември, като интервюта отпреди лятната почивка на Брюксел вече са стеснили кръга от кандидати до 65 души.

Вторият транш - за ръководител на делегацията в Беларус, както и за 79 политически лица, чиновници по политиките, ръководители на политически отдели и заместник-ръководители на делегации по цял свят, се очаква да приключи през октомври и ноември.

Аштън по същото време ще назначи около 20 души на висши административни длъжности в EEAS в Брюксел, като новите страни-членки Полша и Румъния се борят за влиятелните позиции.

Конкуренцията между мъже, жени и отделни страни-членки на ЕС върви паралелно с конкуренция между настоящия състав на комисията и дипломати от страните-членки, които имат желание да влязат в престижната нова служба.

Профсъюзите на еврочиновниците изразиха раздразнение, че известието за въпросните 80 нови свободни позиции изглежда е с предпочитание към определени страни-членки.

Дипломатите от повечето страни-членки, които приемат постове на чиновници по политиките, ще започнат от нивото AD12 в системата за обществени услуги на ЕС, докато персоналът на комисията, заемащ същите позиции, ще запази своите стари (по-ниски) нива, получавайки по-ниско заплащане.

Също така от националните дипломати се изискват по-малко години опит в сравнение с по-високите нива. А няколко поста се предлагат на кандидати от комисията с минимално ниво AD9/AD14, докато същите постове са достъпни за национални дипломати с ниво A7 или еквивалентно.

"Чудим се как тази разлика може да бъде съвместима с договорения принцип за равностойно отношение към целия персонал на EEAS, без значение какъв е произходът му, отразено в Решението за създаването на тази служба?", коментира висш представител на профсъюз.

Новата служба би трябвало да даде на ЕС по-тежка дума при търсенето на решения по глобални въпроси - поне така беше заявена целта й от Аштън преди няколко месеца.

По определение съюзната дипломация трябваше да бъде съвременна и компетентна, но повечето от досегашните номинации показват, че не става дума за професионализъм и познания, а за чиста политика, пише в яростна статия по темата полският вестник "Жечпосполита" преди дни. Полските представители със свещ да ги търсиш, затова пък белгийци - колкото щеш. Едва ли някой се е досещал, че Белгия е такава сила в дипломацията. А какво за чуждите езици? Абе, нали има Google Translator.

И как посланикът на ЕС в Пекин, който не знае китайски език, ще се съревновава за влияние с представителя на САЩ Джон Хънтсман, който, някак си, ползва добре не само мандарински, но и тайванския диалект хокиен. Подобно е положението в Анкара, където пратеникът не знае турски, а новоназначеният посланик на САЩ Франк Ричардоне говори прекрасно турски, арабски, френски и италиански.

Докладът на Полския институт по международни въпроси е тъжен документ, защото за хиляден път показва черно на бяло какво е отношението между съюзните лозунги за мащабни проекти и дългосрочни цели и действителността, коментира "Жечпосполита".

По-лошото обаче е, че мнозинството от европейците за хиляден път се оставят да бъдат убедени в това, заключава изданието.

Oще: eeas  дипломация  ес  катрин аштън  назначения  посланици  служба 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.