Осмомартенска носталгия по соца | webcafe.bg
Webcafe

Осмомартенска носталгия по соца

Мария КасимоваМария Касимова
07.03.2017, 18:04 (обновена 10.03.2017, 14:09)
Българка с рози

Снимка: © Getty Images

Ще стане в този ден майката, ще заметне пеньоара на баклавички и ще пусне вефа, за да чуе докъде е стигнал тоя нощ социалистическият подем, с колко петилетки водим Запада и колко е напреднала борбата с империализма

Мъжът ми се щура наоколо и хал хабер си няма западноевропейската му глава, че днес аз имам празник. По ирония на геополитическата съдба за него този ден е най-обикновен ден осми от месеца, наречен март. Толкоз. Ни зюмбюлче, ни лаленце, ни букетче кокиченца в името на единствения в годината женски ден!

„Да си мислила - щеше да ме стрелне тук с очи майка ми - да не съм ти го избирала аз?!" Е, тя това го казваше по повод българските ми гаджета, де. Защото, като всяка социалистическа майка на социалистическо момиченце, мечтаеше да се омъжа за чужденец (под това тя винаги имаше предвид „от капиталистическа страна"), за да „се махнеш от тука".

Добре, де, омъжих се! Ама откъде да знам, че заради западноевропееца в жертва ще падне най-женският ден в годината и ще лиши целия ми семен живот от така милите осмомартенски спомени, които ме изградиха като другарк... пардон, жена!

А помните ли, ех, помните ли...

Ще настане осми март и към шест сутринта добродетелните семейства, най-малките клетки на социалистическото общество, ще се разсънят от звъна на будилника. Ще стане в този ден майката, ще заметне пеньоара на баклавички и ще пусне вефа, за да чуе докъде е стигнал тоя нощ социалистическият подем, с колко петилетки водим Запада и колко е напреднала борбата с империализма. Ще тури съветското джезве на котлона на печката „Мечта" и когато водата заври, ще сложи пестеливо една лъжичка от нескафето, дето се пази за специални случаи в барчето на секцията при уискитата, водките и коняците от корекома.

Ще спретне по една принцеса с настърган кашкавал за домочадието и ще махне ролките от главата си.

Когато подреди чиниите върху немската мушама и чуе по Радио „Хоризонт" Георги Ламбрев да издекламирва „България - дела и документи" , ще знае, че е точно седем и десет и е време задружното семейство да се измъкне от панелното ведомствено жилище, за да се влее в щастливия поток от осмомартенски празнуващи труженички. Фамилията ще се изсули някак от спалните, а бащата бодро ще остави на масата до чинията на майката палко пакетче с надпис НарМаг.

Треперещите й от вълнение пръсти ще го отворят внимателно, за да разберат колко дефицитно е съдържанието му. Оттам с цялото си великолепие ще се появи комбиниран подарък от три елемента - сребърно герданче ръчна изработка от СБХ, пакет памучни бикини и потник Seva с дантелени елементи, гръцки внос от Валентината, и розов сапун Amo. Жената благодарно ще се усмихне и припряно ще попита откъде и кога другарят й е взел всичко това, има ли още памучни комплекти в други цветове (няма значение размера) и няма ли начин да си купят още десет сапуна, че да си имат.

Междувременно децата ще са се подредили със своите подаръци. Момиченцето е направило ваза от отрязана зелена бутилка Веро, памук, станиол и домашна вълна, а момченцето - последователна електрическа верига от светещи крушчици. Последното не е много за осми март, но пък миналата година й беше подарил герданче от тестени мъниста, а и тая година по трудово правят само електрически вериги и украсени с рапидограф дървени моливници.

В този ден майката ще се облече специално. Ще сложи копринената бяла риза с големите черни точки и жабото, дето си я е шила на частно при една пенсионирана шивачка от завод „Витоша". Ще си тури полата, която си я е купила от Полша при последното си излизане от страната преди дванадесет години на младежки фестивал за поети с китари край Гданск. Оттогава досега ще я е поправяла три пъти, заради напълняването от ражданията, ама шивачката от завод „Витоша" майсторски ще е вмъкнала цветни платки и бродерия, за да я разшири.

Преди да излезе, ще се постарае да се гримира като онази русата германка от Некермана, дето стои боса и по червен халат пред едни светлосини бухнали завеси, които така си ги мечтае за спалнята. Ще сложи малко зелено на клепача, ще дръпне една очна линия и ще изгребе с клечка от кибрит последната молекула от перленото розово червило от Румъния, за да си я размаже на устните.

Ще се напарфюмира с „Наташа", ще намаже върху ръцете си „Бич може" и ще се впусне из празничните улици на столицата. В тролея ще се качи от третия път - днес точно е решила да не се блъска с другарите, за да не й се смачка тоалетът. Проблемът е, че на спирката ще има още тридесетина официални жени като нея, та в крайна сметка ще се натикат бодро една друга в следващия Икарус. По седалките дълбоко зачетени в „Работническо дело" другари ще следят буква по буква дали отнякъде не дебне идеологическа диверсия и тази така важна държавна задача ще ги разсее да отстъпят местата си на другарките. За сметка на това пък ще дадат дължимото уважение на колежките в службата, като грижливо им разнесат по бюрата по един карамфил от профкомитета, по един чорапогащник от партийната организация и по една книга „Какво да сготвим набързо" от женския поетически клуб „Вела Пеева".

Днес работният ден за колежките ще е по-къс, защото вечерта ги очаква банкет. В двата часа между работата и мероприятието те ще се организират да почерпят колегите на място, в актовата зала на предприятието. Ще са събирали дискретно пари предните дни и благодарение на добре осчетоводената от профпредседателката сума задружно ще стоварят върху зелената плюшена покривка на масата десет каси бира и две алтай. Колегите ще пият по биричка за здравето на колежките, а колежките ще пият по алтай за научно техническия прогрес, КПСС, ДКМС и Цола Драгойчева.

Банкетът ще е общ с още предприятия, които са побратимени помежду си. Ще има самодейна програма и гост-артисти - Маргрет Николова - естрадна изпълнителка, вокално-инструментален състав „Звънарите", една осма от детския радио хор, каспичанско трио буфосинхронисти. Ще участват още Малакова от Личен състав - самодейка акордеонист, Гинка от хигиенистките - народна певица и най-добрата декламаторка на окръга, председателката на заводския партиен комитет Победка Жечева.

Разкладката ще е точна, а порционът - официален - по една малка ракия за жените и по една голяма за мъжете, две лимонади и чаша червено вино на човек, чешко руло, зелева салата и шницел с картофи или мешана скара с лютеница с лук. За десерт ще се сервира торта гараш или ягодово парфе от сладкарница „Кристал". На дългите, подредени като буквата П маси ще има малки икебани от гербер с аспарагус и дуо оцетник и оливник в пластмасово червено-бяло шише. Колегите ще се почерпят и ще започнат да вдигат весели тостове с игрив, другарски подтекст. Ще канят празнуващите и нафризирани другарки на „Едно експрес танго", изпято от ресторантската певица, имитираща досущ Лили Иванова.

В края на вечерта, някъде около тортата гараш, мъжкият състав, развеселен по другарски, ще поведе дунавско хоро, посветено специално на „най-красивите колежки". На него, по обясними причини, ще са се хванали абсолютно всички от женския състав. Накрая такситата ще прибират с песенен звън подпийналите мъже, изпращащи зачервилите бузи от женско доволство социалистически дами. По-възрастничките ще се възползват от безплатния само за жени на този ден трамвай и уморено ще изсулят обувките си под предните седалки, докато пътуват към семейните си огнища.

Вкъщи ще ги посрещне поизсулен зюмбюл в саксия, увит в целофан и поставен върху плетената на една кука покривка точно до поредицата „Световна класика" в библиотеката. Другарят в живота, изразил своето уважение чрез зюмбюла, ще похърква пред цветния белгийски телевизор от завод „Ворошилов" и ще потрива боси стъпала в изкуствения червен китеник (булана). Телевизонната програма ще свършва, а из пространството на хола ще се лее българският химн.

Още един осми март ще е приключил.

А моят, уважаеми сънародници, така и няма да се е състоял. Тъй ще е тя, като не се омъжих за Пища Хуфнагел. Или поне за някой от бивщия соц лагер...

Oще: 8 март  ден на колежката  денят на жената  комунизъм  международен ден на жената  социализъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.03.2017, 13:16

43 Poli Karaivanova.10155103062988781 | 10.03.201713:20

Моята половинка също е западноевропейска (ма, как да не се похваля, бе!) и от 20 години не е пропуснал да направи осми март празничен ден. В крайна сметка, явно нещата опират до Мъже и мъже, до Жени и жени. Едните мрънкат, другите действат, независимо от посоката, от която идват.Опс, и аз да спомена в края на текстчето си - западноевропеец е мъжът ми, прочетохте ли?
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

42 KingoftheROAD | 08.03.201723:35

Der Primitiv - немска дума. В стил братчеда ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

41 Виктория Пенелопова 07 | 08.03.201722:38

Този Кинг оф дъ шитс се опитва да дразни.
Не му се получава.
Примитивът си е примитив. Смее се Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

40 Dox | 08.03.201722:21

Начи,
Понеже гледам, че остават броени минути до края на 8-ми Март. за това ще гледам и да бъда максимално кратък. И така:

Честит празник на всички български жени!!!
Желаем ви да сте здрави, все така убави, чаровни, нежни!!! Желаем ви да сте все така отдадени на нас - българските мъже. Макар и да кривите насам или натам от правия път, ние си ви харесваме такива, каквито сте и най-вече - защото сте нашите жени!

Е, верно, понякога отнасяте и по некой кютек, но вие самите знаете, че това е за ваше добро, нали така ....? Не чувам ....нали така? А, добре! И за това и вие силно ни обичате. Колкото повече ви бием - толкова по-силно ни обичате! Ето това е здравата спойка на една нация!!! Много щастлив

А сега - вече без майтап, ами напълно сериозно - българската жена не е достатъчно да се нарече красива. Това би било обидно за нея. Тя е ...... Божествена! Тя е Богиня!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

39 KingoftheROAD | 08.03.201721:35

и да те напрай български примитив :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

38 KingoftheROAD | 08.03.201721:33

А, браво, парлеву франсе става за обяснения в льобофЪ. Добре че не си пробвал по русский, че сигур щеше да те анатемоса и да изпаднеш в немилост ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

37 Bichkiiata | 08.03.201720:14

KingoftheROAD

е как на какъв , на един от двата официални в Канада, в нейния случай: en francais щото тя си пада повече франкофонка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

36 Dear Ivan | 08.03.201720:02

Братчед, не ги познавам добре. Знам, че тук по морето чехкини, полякини и немкини, разбира се, и рускините, бяха известни като лесни за чукане. Но от това, знаеш, не би излязло момиче за живеене заедно. Ала пък и наши имаше, затова не смея да се произнасям ангро.

По принцип чехите са доказани европейци в духа на класическата културна традиция. Преди години нещо ми се пригледа филм с рицарски турнири, като в "Чудото на вълците". Търсих, търсих и попаднах на ей това:

http://www.imdb.com/title/tt0183790/

Ох, как хубаво се заситих Усмивка Само такива неща почти през целия филм, изпочупиха копия колкото за цяла Рила Усмивка И едни хубави, малко дизайнерски доспехи, пипната работа! Накрая гледам къде е снимано - ха!, в някакво чешко градче. Всичко запазено от средните векове. Там турци не е имало.

И у нас всичко беше запазено и през социализма. Сега се руши, не тогава. Но и там сигурно мацките са модерни и оглупели като тукашните милениалки. У нас сигурно може да се намери нещо прилично около и над 40, с милениалка няма да издържим, само глупости ще ни говори и ще ни изнерви Много щастлив Ей на, виждаш тука какво става.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

35 KingoftheROAD | 08.03.201719:23

Свинора
Много благодаря, трогнат съм от ПРИМИТИВНОТО отношение мадам. Сега нали разбра аз какво имам предвид?

Братчед, аве чехкинките по-ли мязат от нашите? Зема си омагьосам некоя чехкинка ей така за спорта ;)

Бички, аве ти на какъв език поздрави полякинята ве? ако не е тайна, доколкото знам там руский ни-ни...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

34 Mako | 08.03.201719:16

Мъжът ми се щура наоколо и хал хабер си няма западноевропейската му глава, че днес аз имам празник. По ирония на геополитическата съдба за него този ден е най-обикновен ден осми от месеца, наречен март. Толкоз. Ни зюмбюлче, ни лаленце, ни букетче кокиченца в името на единствения в годината женски ден!
---------------------------------------------------------------

Осми март е празник и във Франция, но г-жа Моасимова пак е попаднала на дефектен мъжки екземпляр, просто част от французите от политика не се интересуват...
Какъв малшанс Намига
Смее се
   

оценка

+2 -0