Бойко Борисов имаше достатъчно основателни поводи да отстрани шефа на НОИ Христина Митрева, но го направи с най-нелепия мотив | webcafe.bg
Webcafe

Преклонената глава сабя не я сече? Не и при ГЕРБ!

Юлиана Бончева
18.05.2011, 08:25 (обновена 18.05.2011, 16:26)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Христина Митрева бе пламенен защитник на изземането на 100-те млн. лева от професионалните пенсионни фондове. Държавата национализира натрупаното по частни партиди и го преля в общия кюп на НОИ...

Кадровата политика на управляващите от ГЕРБ никога не е била подчинена на някаква логика или пък принципи. Тя се формира според настроението и маршрута на премиера Бойко Борисов. Така напълно неподходящи хора се оказваха на ключови места и се задържаха там за дълго въпреки всички гафове, които успяваха да сътворят. После внезапно биваха уволнени, и то за провинения, за които нямаха никаква вина.

Поредното потвърждение на порочната практика е драмата около шефа на НОИ Христина Митрева. Въпреки че мандатът й се простира чак до 2013 г., през последните дни на хоризонта се появиха буреносни облаци. Премиерът Борисов писа на управителката на НОИ двойка по смятане и й предложи да се оттегли в заслужен пенсионен отдих. Според него лично Митрева е виновна, че събирането на приходите от осигуровки не върви според плана - защото е надценила постъпленията. След няколкочасова съпротива вчера Митрева очаквано подаде оставка.

Кривите сметки за осигуровките всъщност са най-малкият, а и най-спорният грях на Митрева.

Първо, осигурителните вноски, за които Бойко Борисов порицава управителката на НОИ, се събират от НАП. Ако събирането не върви, вината може да е на приходната агенция, не на сбърканите калкулации на осигурителния институт. От години се говори, че НАП набляга основно на данъците, а събирането на осигуровките й куца, защото й липсва опит в тази сфера и хъс. Второ, осигуровките също като подоходните данъци зависят от декларираните и от допълнително разкритите доходи на данъкоплатците.

Тогава защо планът на НАП за подоходните данъци върви добре, а за пенсионните вноски се очертава провал? На тези въпроси трябва да отговорят шефът на НАП Красимир Стефанов и финансовият министър Симеон Дянков. Малко е наивно Митрева да ги е подвела, защото и НАП, и МФ разполагат с анализатори, а вицепремиерът си има цяла дирекция за икономически анализи и прогнози.

Няма нужда да броим и колко дирекции, отдели и чиновници в Министерството на труда се занимават с анализи, планиране и бюджетиране - със сигурност са много. Ако днес имаме сбъркан бюджет на НОИ, дали вината е само на Митрева, или трябва да се огледаме за министрите и депутатите, прокарали такъв план за обнародване в "Държавен вестник"? И ако за неточно прогнозирани приходи хвърчат глави, защо Красимир Стефанов и Ваньо Танов още са начело на двете най-важни приходни агенции?

Иначе дотук имаше достатъчно други причини и поводи Митрева да бъде пратена в пенсия. Това можеше да се случи още когато излезе наяве, че висшата чиновничка невъзмутимо си е прибрала от държавата парите за неползваните отпуски. В онези смутни месеци държавата се тресеше от проблема с раздутата държавна администрация и нуждата от съкращения. Оказа се, че чиновниците масово са "пестили" от полагащите им се отпуски и при съкращаването трябва да им се платят накуп огромни компенсации.

Докато политици и медии разнищваха темата, а обикновените хора се чудеха ще им изгорят ли неползваните платени годишни почивки (или парите за тях), Митрева предвидливо си "дръпна" обезщетенията за невзет отпуск - 31 000 лева. И никой не се възмути - дори премиерът, който иначе сипеше огън и жупел срещу "мошениците", които бъркат в "джоба му". Не е незаконно, сви рамене чиновничката. Да, но е неморално. А в България не е прието да се подават оставки по морални причини.

Трудолюбивата експертка можеше да си отиде и когато се разбра, че към високата си заплата на шеф на НОИ добавя и по-скромни 700 лв. като консултант на министъра на социалните дела.

"Това, което прави Митрева като консултант на министерството, няма нищо общо с дейността й като управител на НОИ", опита се да замаже гафа Тотю Младенов. Съветите засягали социалния диалог, индустриалните отношения, равнището на доходите, жизнения стандарт, издръжката на живот и линията на бедността. Да си наемеш чиновник за консултант, е доста перверзно. Особено ако наемащият е министър на пенсионерите, а наетият - глава на Националния осигурителен институт, който се занимава с пенсиите. Освен това не е ясно защо държавата трябва да плаща за ценните съвети на Митрева - нима тя би отказала да даде акъл на министър Младенов, ако той учтиво я помоли?!

Спорът дали това е редно и морално заора в дебрите на Закона за конфликт на интереси и така и не получи ясен отговор. Все пак Тотю Младенов спря хонорара на своята консултантка, като подчерта, че ще продължи да ползва съветите й. Оказа се, че можело и без пари!

Междувременно Митрева се разсея и забрави да подаде декларация за липса или наличие на конфликт на интереси при "встъпването" си в шефския кабинет в НОИ. Наложи се да бъде подсетена, а пред декември 2010 г. ВАС я глоби с 1000 лева за закъснението.

А помните ли имотния скандал?

Владимир Каролев, икономическата шпага на НДСВ, изрови скандални документи, според които шефката на НОИ върви по пътя на Емилия Масларова. Митрева сервирала на Надзорния съвет на института предложение за покупка и ремонт на сграда в Пазарджик на неприлично висока цена, разкри Каролев. Ставаше дума за около 1100 евро на кв. метър. След като тайната сделка изскочи наяве, ръководителката на НОИ направи плах опит да се защити, но дори министър Тотю Младенов призна, че пазаруването на скъпи сгради по време на жестока криза е ненавременно трошене на държавни пари, и отписа точката от дневния ред на НОИ.

Директорката на НОИ бе пламенен защитник на изземането на 100-те млн. лева от професионалните пенсионни фондове. Държавата национализира натрупаното по частни партиди и го преля в общия кюп на НОИ, а Христина Митрева стана рупор на акцията, въпреки че национализацията противоречи на конституцията и натоварва допълнително НОИ. Всъщност до този момент тя нито веднъж не се е обявила против някоя от другите безумни идеи на управляващите в тази област. Вярно е, че като директор на НОИ няма кой знае какви правомощия, но нали минава за експерт и би трябвало да предупреждава за пораженията, до които може да доведе некомпетентността на ГЕРБ. Пасивността й говори за липса и на авторитет, и на характер, и на визия. Все качества, нужни за този пост.

И всеки българин ще се съгласи - НОИ си остава все същата тромава и бюрократична институция като преди 10 години. Там "реформа" е непозната дума. Христина Митрева сигурно е отличен актюер, но определено не е човекът, който ще донесе промяната. Администрацията на НОИ е все така раздута, а чиновниците му са със спорна компетентност.

Симптоматично е, че първи и единствени скочиха да я бранят профсъюзите. КНСБ сърдито обяви, че не е Бойко Борисов този, който може да прокуди Митрева от НОИ (вярно е, формално Народното събрание избира и освобождава управителя). Юристи пък цитираха закона, според който високият пост опустява само по три причини и пенсионирането не е сред тях. Стандартният текст е, че управител на НОИ си отива, ако се разболее за дълго, ако се налага да влезе в затвора или при установен конфликт на интерес. Но законът никога не е бил особена пречка. Сотир Ушев, предишният шеф на НОИ, подаде оставка "по лични причини" и парламентът го освободи без проблеми. Митрева направи същото. Всеки обитател на висок пост е наясно, че щом не се ползва с доверието и губи подкрепата на управляващите, няма смисъл да се окопава в кабинета си.

Най-тъжното в случая е, че оставката на шефа на НОИ няма да доведе до кардинална промяна нито в тази институция, нито в политиката на управляващите в тази област. Кризата там ще се задълбочава, а парите все по-драматично няма да достигат. Затова обяснението с неизлизащите сметки очевидно е параван. Най-вероятно в ГЕРБ вече са си намерили по-подходящ и партийно предан кандидат за поста. А раздялата на Митрева с НОИ дори е закъсняла.

Segabg.com

Oще: бойко борисов  герб  нои  симеон дянков  христина митрева 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2011, 12:51

5 blue | 23.05.201100:53

Всичките са филиали на БКП, няма врагове в тоя бизИнес !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 19.05.201109:18

Нямало логика в политиката...
Преди два месеца излезна цяла страница статия в един вестник (няма да го споменавам), че ББ страда от шизофрения. В статията имаше анализ на поведението на ББ и бяха уточнени харакретните за болестта симптоми. И честно казано, при пълния медиен мониторинг от страна на ГЕРБ очаквах да има някаква реакция срещу подобна статия. Например съдебно дело, данъчна прверка, полицейска акция...Нищо подобно не разбрах да се е случило. Което означава, въпростът е много неудобен и е по-добре да не бъде подлаган на обсъждане. Пълно мъчание по темата и работа само с доверените информационни агенции.
И сега предизборно тръгва отново лов на вещици. Рейтинга е важен. Враговете от БСП са се спотаили и това е причината да се търсят "врагове с партиен билет". Намират враг и хоп, върху него пада тежестта на неуспехите в управлението. И ако в това няма логика, здраве му кажи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

3 Almudena | 18.05.201120:29

Абе г-жо Митрева, какво толкова сте се хванали за властта, щом сте за пенсия редно е да излезете в пенсия. Колкото и да сте кадърна или опитна, ще дойде млад човек и даже може да му предадете опита си. Достатъчно сте работили, че и малко сте и пооткраднали. Е, колко е малко не можем да кажем...Отивайте си и си почивайте вече. Нормално е.!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 18.05.201117:42

актюер ... сака да си земем тълковен речник ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 18.05.201112:47

Ех, тия бабета, бее... Усмивка
   

оценка

+0 -0