Военните изследват как се гради сюжет | webcafe.bg
Webcafe

Пентагона изследва мозъка на разказвачите

Webcafe.bg , По Wired.com
14.04.2011, 15:24 (обновена 18.04.2011, 14:13)
Мозък

Борбата се води не само за територии, а и за разума и емоциите на населението

Разказването на истории винаги е било изкуство, но знаете ли нещо за това в научен аспект? Американската агенция DARPA (по-известна като един от участниците в проекта, родил сегашния Интернет), се е заела с изучаването на точно този въпрос.

Военните организират семинар с елегантното име "Невробиология на наративите*."

Пентагонът сменя бойното поле: военните ще превземат мозъка

Проектът е всъщност най-новият от цяла поредица от изследвания по невропсихологическите ефекти на човешкия наратив, стартирали през февруари. (По-късно тази година предстои заключителен уъркшоп от поредицата, който е на тема "свързани с влиянието инструменти за моделиране/симулация/сензорни усещания".)

DARPA твърдят, че дискусията по психологическите аспекти на наратива ще доведе до "по-добро разбиране на мисленето и емоционалността на другите". Но другата причина, поради която психолозите в Пентагона  проявяват интерес към разхищение на време и средства за повишаване на коефициента си на емоционална интелигентност, са непрекъснатите опити от страна на американските военни да проумеят "човешкия терен" на бойното поле, на което те се сражават.

Борбата се води не само за територии, а и за разума и емоциите на хората

Армията на САЩ инвестира стотици милиони долари в изграждане на екипи от "културни съветници и консултанти", чрез които да проникне в начина на мислене на местните жители в Ирак и Афганистан. Идеята им е, че колкото по-добре разбират населението на страните, където се водят военни действия, толкова по-лесно е те да бъдат привлечени на страната на американците - и войната да бъде спечелена.

Кратък абзац, старателно скътан в края на описанието на проекта на DARPA, разкрива именно това: "Този семинар ще се занимава с разбирането на невробиологията на наративите с модели... в досег с въпросите на сигурността".

Ако преведем тези формални фрази на по-достъпен и ненаучен език: как хората биват подтикнати да се включат в политическо насилие и войни? Как заплахите за сигурността да бъдат разбирани и предотвратявани чрез по-добро разбиране на специфичната местна култура?

Темите: изграждане на доверие, провокиране на емоции и морални оценки

За да реализира в научен аспект това проучване, уъркшопът сочи пет взаимосвързани цели. Едната от тях включва оценка на въздействието на сюжетните наративи върху ученето и колективната идентичност. Тази част от семинара ще обсъжда как убедителни сюжети се отразяват на свързани с идентичността личностни преценки, от рода на разпознаване и проявяване на доверие към разказвача като част от индивидуалната културна група, "включването" му в нея.

Друга цел е да бъде изследвано как историите влияят на "моралната невробиология". По описанието може да се заключи, че темата тук е начините за преценка как един сюжет в история може да предизвиква усещане за вина или невинност - и как слушателят взема решение дали дадено действие е морално или не на база обработвания от мозъка наратив.

Третата насока в проекта е преплитането на биологията на сюжетите и емоциите. В тази част от семинара ще се обсъждат (в контекста на невронните сигнали) начините, по които слушането на истории може да се отрази върху биологията на емоции като емпатия, съчувствие или гняв и отвращение, довеждайки до импулсивни реакции.

Психолозите на Пентагона търсят ключа към успешната убеждаваща комуникация

Всичко това може да звучи почти безобидно, но досега съществуват многобройни научни изследвания, занимаващи се с оценката между привидно абсолютно различни, но все пак дълбоко свързани въпроси на паметта, оценката, идентичността, сюжетните наративи и невропсихологията.

И уъркшопът на DARPA се опитва да обедини всички тези елементи в едно, логично в границите на областта, която представлява най-голям интерес за военните: сигурността.

Кой още смята, че историите са само за деца?

Oще: darpa  наратив  невробиология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.