Стадо търси пастир | webcafe.bg
Webcafe

Стадо търси пастир

Драго Симеонов
14.11.2012, 16:47 (обновена 17.11.2012, 21:50)
Светия синод

БПЦ задължително трябва да потърси своето реформиране, което означава само едно, да потърси хората, не само да чака да бъде търсена от тях

Тези дни съвсем случайно се натъкнахме на дискусия във Facebook, озаглавена "Искам отец Иван да стане патриарх на БПЦ".

"Не желаем повече клики и лобита, нужни са истински хора с морал и мисия" - обобщаваше един от участниците посоката на разговора и получаваше подкрепата на останалите, въпреки очевидната несъстоятелност на идеята.

Да настояваш свещеникът от Нови хан да оглави Църквата, защото е благ, смирен и любящ (всъщност всички служители в раса би трябвало да са такива), е все едно да изискваш полковник Парашкевов от ВМА да бъде началник на Генералния щаб на армията заради мисиите му като военен хирург.

И ако всеки редник носи в раницата си маршалския жезъл, то при духовенството, уви, съвсем не е така. Обръщаме внимание на наивния разговор с религиозна насоченост, сместен между снимки на котки и претенциозни цитати, защото в него има нещо много интересно.

От една страна той с кристална яснота показва какво смята за съвременната православна институция обикновеният човек, необременен от клерикалния фалш и медийното лицемерие.

От друга - парадоксално, но какво по-добро място за подобен обществен дебат от социалната мрежа. Нека все пак не забравяме, че Църквата не са каменните блокове, покрити със стенописи, огласяни от попските баритони, а общност от хора, събрани в името на доброто и любовта.

И по тези въпроси могат да говорят не само форумните специалисти с Евангелие под възглавката, могат и трябва да говорят всички. Ние, българите, умираме за клишета и затова институционалната религиозност ни е много по сърце, макар от нея да няма никаква полза.

Тя е някакъв мраморен постамент, застинал във времето, и показният траур от онзи ден чудесно го илюстрира, докато същевременно в сърцата ни няма скръб и жалост, само празнота.

И докато всички внимават какво говорят по темата с риск да не счупят някоя архаична догма, в която не вярват, далеч по-гъвкавите протестантски вероизповедания нямат почивка. Те са сред слабите и болните, те са в циганските гета и затворите.

Не ги бъркайте непременно със сектите, не ги поставяйте в една кошница с онези перковци, които отказват кръвопреливането и медицинските интервенции или промиват мозъка на децата ви.

Далеч сме от апологетиката на чуждото, но то очевидно намира своя път към обърканото стадо в отсъствието на отговорен пастир. БПЦ задължително трябва да потърси своето реформиране, което означава само едно, да потърси хората, не само да чака да бъде търсена от тях.

Зад стъклата на лъскавите автомобили е много лесно да клеймиш и родното духовенство е изключително умело в това, да ви каже какво не се прави. Но да ви покаже как се прави - в това не му е силата.

Говоренето за вяра, морал и любов на разбираем език извън окадените с тамян сводове е дейност, от която Църквата ни е абдикирала; принудително или по своя воля - вече е все едно.

И естествено празнината ще бъде заета от нещо съвсем различно, докато храмовете ще са все повече паметници, отколкото места за духовен живот.

Ето защо свещеници като отец Иван дават смисъл и връщат вярата в живото, истинското Православие. Разбира се, че те нямат шанс за патриарх, но Патриархът трябва да е този, които да даде шанс именно на такива хора, да ги подкрепи, поощри и изпрати сред повече миряни.

Защото без добър пастир стадото не е нищо повече от вечеря за вълци.

Oще: миряни  отец иван  патриарх  секти  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

46 Konstantin | 16.11.201217:25

Драго, ти въобще не си в час - в "окадените сводове" се извършват ТАЙНСТВАТА на Църквата! Това я отличава от обществените организации! Тайнствата обединяват с Бога, не речи по площади.
Речите са произнесени преди столетия! Няма кой да не е чувал за Христос.
Ако не знаеш какво представляват Тайнствата, това е съвсем друга работа.
Тези, обикновените хора, за които говориш, че са Църквата не по-малко от клириците, живеят Тайнствата! Който влиза в черква обаче само на празник няма как да знае това! Кога за последен път си се причастявал, например? кога си се изповядвал?
Или ще кажеш, че нямаш нужда от това?
Тогава ти не си от Църквата! Защото тя е събранието на всички, които невидимо се обединяват в Бога чрез Тайнствата!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

45 Vankata_820 | 16.11.201200:07

Ха-ха-ха, военни хирурзи сравняваме с архиереи, 'ми то като баснята за корумпето и гроздето, всички си приличат, само че едните пропяват на четири крака в подземието на ВМА с пачки в джобовете, на банкет, а другите, докато лукаво отслужват литургии в името Божие с изнежени дуп@та и стомаси, а на финала тези които са с най-лисичи(тарикатски), добре загладен ДС косъм ги провъзгласяват за Баш Корумпето(Началник на ВМА или Патриарх на БПЦ!Усмивка
Та нелепо ще е наистина да се позоваваме на единични редки изключения от несравними по естеството си разнобойни лагери, които лагери, от 70 години насам са излъчвали само комунистически храненици, по линия на военизираните си пагони, храненици достойни само за анатема, винаги възвеличавани до несвяст от ЦК на БКП и безсрамно документирани с безброй мисии под пагон, все сред световно неудобни хора!!!Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

44 Mile Manolov | 15.11.201220:50

тия с брадите по три метра само ше ги оправат..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

43 dedogo6 | 15.11.201217:43

Мани го тоз , бре @Строус.... , не го ли видиш к'ъв е недоклатляк, само е с цел да хейти тука и да му се връзваме коментари да пишем...

Стоенчу - "Свободно, почеши коня!" ...., и една малка уловка има към командата, ма да видиме дали ш'се сетиш.... Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

42 strawsPulledAtRandom | 15.11.201216:47

Като казваш, че отиваш да е@еш по това време, към 16:30... Нали нямаш предвид, че ще теглиш порно от замундата?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

41 скучко | 15.11.201216:34

Колко участника в интернет форум на webcafe.bg са необходими за да сменят една крушка?
Отговор: 1,193

1 сменя крушката и пише във форума, че крушката е сменена.
12 споделят подобни техни дейности по замяна на крушки, които са извършили някога.
7 предупреждават, че смяната на крушки може да бъде опасна.
27 намират граматически грешки в предишните съобщения
53 започват да спорят за тези граматически грешки
156 пишат до администраторите на форума за недопустимото обсъждане на замяната на крушки във форума
41 човека поправят граматични и стилистични грешки в темите на тези, които преди това са намирали граматични и стилистични грешки
109 се опитват да пренесат обсъждането във форумите на друг сайт.
203 се опитват да им обяснят, че не трябва да е в този сайт, а в друг сайт
111 пишат, че всички ние използваме крушки и е напълно допустимо да се пише за тяхната замяна в този форум.
306 спорят, къде е по-добре да се купуват крушки и какви методи за тяхната замяна са по-ефективни, кой крушки се сменят лесно и кои - не.
27 изпращат линкове на сайтове, където могат да се видят различни модели крушки.
14 съобщават, че тези линкове не работят и изпращат правилните линкове.
3 пишат, че са намерили на тези сайтове материали, касаещи форума и правещи обсъждането допустимо.
33 сортират всички предишни мнения, събират ги в един голям текст и накрая добавят своето мнение.
12 заявявят, че напускат този просташки и некадърен форум завинаги, защото не могат да понасят нито dir.bg, нито хората, които пишат във форума.
4 предлагат да се напишат FAQ по въпроса с крушките и тяхната подмяна.
25 предлагат да се направи отделен форум по този въпрос.
47 заявяват, че нов форум не е необходим.
2 проверяват изнесените цифри и намират неточности в тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

40 скучко | 15.11.201216:31

След като се появиха Интернет форумите и възможността там да си изразиш мнението, вратите и стените на тоалетните ..станаха по-чисти!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.11.2012, 13:36

39 Stoqnini | 15.11.201216:27

Значи СТАДО оставям ви да си хейтвате на воля. Успях да ви провокирам, което ме радва. Ама и това ако не е талант а ? Намига Сега ще започнете да се хващате за всяка моя написана дума - знам ви аз палавници. Айде аз ще съм черната овца и дано намерите своя пастир, а черната овца Свен нали знаете какво отива да прави...
Оп грешка, не знаете... е ... здраве да е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2012, 13:36

38 Stoqnini | 15.11.201216:16

Значи каки и батковци, ако сте ми наистина такива, защото не ми се вярва. Смятайте колко лесно ви провокира някой като мен. Ама и философи бе Много щастлив Ахмед Догановци Много щастлив тцтцтц и вие сте ми ясни бедни душици Али Уя Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2012, 13:36

37 Stoqnini | 15.11.201216:07

YOLE имаш право ! 1 смислен коментар да прочета Усмивка
   

оценка

+0 -2