Гей права извън време на прайд | webcafe.bg
Webcafe

Гей права извън време на прайд

Йоанна Минчева, Брюксел
13.02.2013, 11:39 (обновена 15.02.2013, 13:34)
гей

ЛГБТ новини в българските медии се появяват само по време на прайдовете

Ако човек следи световните новинарски агенции на езици, различни от българския, е трудно да не му направи впечатление един факт: че в последно време "гей новините", или както ще ги наричаме за по-изчерпателно "ЛГБТ новините", в последно време придобиват популярност както никога досега.

Във Великобритания законът за разрешаване на гей браковете вече мина през Камарата на представителите, беше одобрен от огромно мнозинство и продължи пътя си към Камарата на лордовете. Този успех се дължи на месеци дебати, неотлъчно отразявани от световни и британски медии.

Във Франция ЛГБТ браковете и тяхното обществено обсъждане раздели страната на две и изведе десетки хиляди хора по улиците, за да защитят своята позиция - била тя "за" или "против".

В момента текат обсъжданията на закона за въвеждане на еднополовите бракове във френския парламент (чиято долна камара ги одобри в крайна сметка - виж вдясно, бел.р.).

В Русия, от друга страна, преди няколко седмици държавната Дума одобри на първо четене закон за забраняване на всякаква "гей пропаганда" сред малолетни, в това число всякакви обществени прояви, образователни или други материали и т.н.

В Европа и отвъд гръмнаха новинарските агенции при тази новина, а анализите се трупат. Но не и в България.

Това са само три примера на огромните промени и турбуленции, които са се случили в последно време, и то само в границите на Европа, във връзка с ЛГБТ гражданите. И същевременно в българските новинарски сайтове не видях никъде нито една от тези новини да е не само водеща, но дори и да присъства някъде там, към края на хрониката на деня.

Този европейски "мейнстрийм" на ЛГБТ новините не само че не се споделя в България, той съзнателно се пренебрегва. Освен по време на Прайд, разбира се.

Всяка година от известно време насам, със затоплянето на времето в българското медийно пространство надвисва ЗАПЛАХАТА от поредния гей прайд, организиран в София.

Е, тогава какво чудо настава... Църквата клейми, политиците се дистанцират, от общината мрънкат, националистите призовават към открита агресия, шепа активисти се защитават, социалните мрежи се задръстват от мнения и всеки е прав.

Едно и също всяка година. И това трае в най-добрия случай няколко седмици, защото в България всяко чудо е за три дни. А познайте какво - конструктивен социален диалог не се води за три дни. Конструктивен социален диалог се води целогодишно, с помощта на медии, които отразяват новини от различни сфери с цел обществен диалог и информираност. 

В България темата за ЛГБТ гражданите е зациклила в порочния кръг на ежегодните прайдове. В никакъв случай не твърдя, че прайдът е нещо лошо - напротив, дори и едномесечния бум в публичното пространство, който той предизвиква, е нещо.

Но е крайно време и българското общество, и най-вече българските медии, чиято дългогодишна практика за съжаление е да търсят скандала и само скандала - да разберат, че така година след година със спонтанни избухвания по време на прайд не се прави социален диалог.

ЛГБТ гражданите са неразривна част от обществото, а техните права и проблеми са там, в публичното пространство. Независимо че за тях се заговаря само по веднъж годишно.

P.S. от Webcafe.bg

От вътрешен документ на Associated Press става ясно, че световната информационна агенция употребява понятията "съпруг" и "съпруга" само за хетеросексуални двойки. "Нашето гледище (когато става въпрос за отношенията между хора с хомосексуална ориентация - бел.ред) е, че подобни понятия трябва да се използват в съдържанието на АП само, ако са възприети от самите хора, за които става въпрос или с директни цитати от тях.Като цяло АП използва думите "двойка" или "партньори", когато става дума за фактическо съжителство или еднополов брак", пише в бележката.

Тя предизвика множество коментари в американските медии, които отбелязват, че на все повече места по света еднополовите бракове имат същата законова тежест, както и тези между мъж и жена. От друга страна, "партньори" е възприето да се наричат хора, които имат интимни отношения, без да са встъпили в брак.

От АП настояват, че в случая не става въпрос за хомофобия, а просто искат да бъдат "възможно най-прецизни".

Oще: бракове  брюксел  великобритания  гей  закон  лгбт  новини  прайд  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2013, 12:44

145 Димитър Ангелов | 06.03.201312:44

Джон,каква е тази врява навън?- пита лорд Чарлз,

пиейки си чая..

- Гей парад,сър - отговаря слугата.

- А какво искат?

- Еднополова любов.

- А някой забранява ли им да я правят?

- Не,сър,никой не им забранява.

- Тогава защо протестират?

- Ами,педерасти,сър...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.03.2012, 11:27

144 Milena Grueva | 21.02.201316:07

Интересно, мъж, който твърди, че е Бог или Наполеон го пращате в лудницата, а като реши, че е жена, се хвърляте да му защитавате правата? Освен това не е вярно, че всякаквите извратеняци са неагресивни - навсякъде по света, където ги налагат, защото това е истината, те се борят за доминиращо положение в обществото и налагане собствената си гнусота за "нова нормалност". Освен това са особено активни, чрез всякакви нпо-та и организации, за "работа" точно с деца и младежи. Все пак от там им идва "свежата мръвка".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

143 edin slep | 21.02.201300:59

Много е кофти да си педераст или лесбийка от "лесбийки педали транссекусуални и всякакви извратеняци". Страната се тресе от протести, готви се смяна на политическия модел, а те страдат, че не им обръщат внимание. Отвратителни хора, от-вра-ти-тел-ни. По-противни сте от стадо комунисти или глутница национал-социалисти.

Светът е пълен с нормални педерасти и лесбийки, хората си живеят мирно и кротко живота, работят, общуват, без сексуалността им да се превръща в смисъл на живота им, но не и от сдружението с многоцветното знаменце...

Вие не сте хора, не сте ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

142 vanko | 16.02.201313:45

Господинът с презокеанската логика (deowin),

Съжалявам, че се намесвам (малко грубо) във вашите „диалози“ с останалите участници, но не успях да се въздържа и този път, и да отмина с насмешка „разсъжденията“ ви.

Темата, сама по себе си, е доста брутална и изисква много размисъл и точност в изказванията. В противен случай човек изпада във вашата ситуация...
Във всеки от постовете ви от номер 120 насам липсва елементарна логическа завършеност. На места дори сам си противоречите или губите логическата нишка – 121 и 124 са тоталния смЕх! Генерализирането издава посредственост и безсилие да се поддържа нивото на водената дискусия. Робуването на псевдопринципа „Важното е да отвърна на удара!“ при вас е довело до изключително неразбиране на човешките отношения. Примерите са безброй – всички тук сме свидетели на постоянните ви демонстрации на... опростен (меко казано) манталитет.

Ще си позволя да отправя едно напомняне (поука е тежка дума, а вие не сте от хората, които приемат поуки от „ориенталци“...) към вас... Същността на човек не се измерва с местоживеене, дипломи, професионална реализация, фишове за заплати и бонуси, онова в гащите и начините, по които го използва!

И накрая, малко извън темата...

„Естествено, ако сте ок с ориенталщината, на която по този начин обричате родината СИ, можете напълно да игнорирате този ефект.“

Оказва се, че аватара ви е подбран с изключителна точност. Вие сте от разширяващата се (за съжаление!) прослойка на ПОМИЯРИТЕ. Достатъчно е позлатената паница пред вас да прелива от ароматна помия за да забравите за неща, от които няма как да избягате – произход и същност.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

141 Абе | 16.02.201300:25

Едно време бях кръчмар. Понеже бях млад и агресивен, успях да направя за известно време най-доброто заведение в квартала. Бяха времената на мутрите, а аз ги изкарах без да си сложа лепенка "Обектът се охранява от...". После обаче станах толерантен. Например към просташкото поведение. Не хванах тоягата при появата на първия. И затова той си доведе компания. Малко по-малко простаците останаха единствените посетители, останалите просто отидоха другаде, където проявяваха по-малко толерантност към различните. След 10 г., като най-трудните успях да преживея, трябваше да затворя поради липса на клиенти. Като истински българин, обвинявах правителството, обстоятелствата, кишата, ... , но не и себе си. А виновен бях аз, виновен за това че допуснах да избягат клиентите, виновен за това че бях толерантен, когато не трябваше да съм.
След това станах наемен работник. Бях толерантен към шефа. Той ме товареше все повече и повече, без това да се отразява на заплатата ми. Бях толерантен и търпях. Търпеше и заплатата ми, все на същото положение. На жена ми обаче, нещо не и харесваше ситуацията. Аз и обяснявах, че трябва да съм толерантен към положението във фирмата, тя обаче не искаше да ме разбере. И ме принуди да си търся друга, по-добре платена. Когато казах на шефа, че напускам, той само дето не ми свали звездите от небето. Обещаваше какво ли не за да остана, аз обаче не проявих толерантност и напуснах.
На следващото място трябваше да съм шеф. Трябваше да съм лош и да не ме интересуват проблемите на работниците. Аз обаче бях толерантен. За всяка тяхна грешка намирах обяснение и извинение. И ги защитавах. Те за благодарност правеха още по-често грешки и си вършеха работата през пръсти. Казано по нашенски - качиха ми се на главата. А аз отнасях негативите. И пред шефа и пред възложителите.
Докато в един момент си казах "баста". И станах нетолерантен. Разбрах, че когато си добър, ставаш слаб. Разбрах, че колкото повече обясняваш, толкова по-малко те разбират. Разбрах, че колкото по-човешки се отнасяш към другите, толкова повече негативи получаваш. Както се казва в една поговорка "Няма ненаказано добро". Странно положение, алогично, трудно разбираемо за мен, но факт. И нещата се оправиха. И за работата и за фирмата и за мен в частност.
Така стигнах и до разбирането за малко морков и голяма тояга.
Потвърждение на моите изводи ми дава и човешката история. Там винаги правото е на страната на по-голямата тояга. Колкото по нетолерантна е била дадена държава, империя, раса, толкова повече е успявала. Дайте ми пример, където толерантността и разбирането на различния е победила? Може би Ганди? Дали?
Виждам как бялата раса, която винаги е разчитала на тоягата, винаги е побеждавала и налагала господството си, в момента се самоунищожава. Защото стана толерантна към другите. Към другите нрави, към другите култури, другите религии. Към обратните, към абортите, към наркоманите и към пияниците.
И другите ще я превземат. И унищожат. Такъв е закона на природата. Доказано е.
А ние ще помагаме и ще се радваме. Защото сме толерантни.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

140 еднажена | 15.02.201322:42

Не разчитай на никого да на(оп)прави света ти.

Казах , че не се подигравам с теб.
Има дълбоко значение на всяка дума , отвъд всяка етимология .

Всяка!- дума и ет.ц.
Стигнала съм до измишлението , че накрай света ще разберем любовта.
Дори нямам такива претенции...
Остава музиката:

http://www.youtube.com/watch?v=ZZikoGwilA8

Лека , Удивителна и не ме псуй много - аз съм еднаовца Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

139 еднажена | 15.02.201322:26

О , как дълбоко и веднага реагира - на мен това ми стига.
Усещам те от километри при това без формули.
За т.нар, ад няма смисъл , след 5 изречения оправдания на жалък лицемер.

И не ти хрумна , че само идиотите имат противници Много щастлив

Съживи се Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

138 deowin | 15.02.201322:16

>ти самият не вярваш в това , за което се бориш - каквото и да е то

Как може изобщо да не усещаш ли абсурдността на подобно твърдение?
Първо, ти не знаеш за какво се боря.
Въпреки, че го повторих няколко пъти в пряк текст.
Но ок, не си разбрала, не знаеш.
Как тогава можеш да твърдиш, че аз не вярвам в нещо, което ти не знаеш какво е?
Ще повторя - ти не знаеш какво е, сама го каза.
А освен всичко няма как да знаеш дали вярвам в каквото и да било.

>Не си минал ада

Какво съм минал е абсолютно несъществено, а и ти няма как го да знаеш.

Не може ли поне за миг да изоставите тая фатална горделивост, която ви пречи да погледнете света и да го видите такъв, какъвто е, вместо такъв, какъвто ви се иска да е? Различните вам не са необходимо по-лоши от вас, и този факт съвсем не зависи от това колко пагубни последствия може да има това за егото ви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

137 еднажена | 15.02.201322:04

Део - ти самият не вярваш в това , за което се бориш - каквото и да е то.
Задълбал си във формули и рационалности , това е Твоят път.
Не си минал ада - не знаеш нищо - казва ти го самият "Тома Нвеерни" Удивителна

Всеки един знае как се чувства по време на своето пътешествие Намига

Представям си го зле Удивителна
Това е отговора ми , но само защото малко хора се "разпъват на кръст" буквално всяка вечер , намирайки сили да умеят да се усмихват - насън и наяве , да жадува знание и красота ( като така и така са тука muhihihihi )..много не ми се пише , точно по тази тема.
Заради писането Много щастлив
Много имам да кажа , а не зная как , представяш ли си Много щастлив
"И това е добре така Удивителна "

Не спирай да си задаваш въпроси , удоволствието е в движенивто , а не в целта , макар да са парадоксално зависими , както всичко .
П.С.: Точно рационалното няма как да раздвижиш Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

136 deowin | 15.02.201321:47

>Просто не мога да си представя какво ще се случи в света , ако всеки тръгне да си вее "правата"

О_О
Честно..
Ще се случи това, че всички хора ще имат еднакви права, а не белите в университета, а негрите берат памук.
Не мъжете гласуват, а жените стоят вкъщи.
Не за мюсюлманите има работни места, а за християните няма.
Не забременялите жени ги уволняваме, ако не абортират.
Не арийците живеят, а всички други раси - техни слуги или мъртъвци.
И, в случая, не тояга за всички не-хетеросексуални.

Всичкото това скудоумие, тесногръдие, необразованост и липса на елементарно човешко достойнство, е отблъскващо и грозно, но това, което е съществено, е че по този начин се гарантира запазване на статуквото. Така България ще остане затънала до шия в блатото на моралния дефицит, в което откровено социопатичните български говеда се въргалят в собствената си гняз, докато от една страна със задоволство и гордолюбие констатират упадъчното си мислене, а от друга страна окайват гнусното си резултатно съществуване.
Съвсем не ме интересува защо и как сме стигнали до това блато.
Това, което е важно, е да се измъкнем.
За съжаление, желанието на българите е магически да се озоват извън блатото, а не да променят причините, поради които са все още в него.
   

оценка

+1 -2