Производители на Вreaking news | webcafe.bg
Webcafe

Производители на Вreaking news

Цветана Георгиева
01.01.2013, 17:23 (обновена 04.01.2013, 11:21)
Израелско самоходно оръдие стреля по Газа

Снимка: © Getty Images

Черни хроники от Ивицата Газа надали ще стихнат

Изпратихме безплодна година, в която светът стана по-объркан и жесток. Малобройните добри новини бяха затъмнени от протести, масови разстрели и природни бедствия, а останалото се сведе до безплодна дипломация за войната в Сирия, финансовата спойка в ЕС, ядрената програма на Иран и гръцката криза.

И през 2013-а червените точки на световната карта отново са Сирия, Иран, Близкият Изток. Наред с кризата, дълбаеща пропастта между бедни (държави) и богати (държави).

Китай няма друга задача, освен да развива хибридната си икономика, сплав от комунизъм и глобален капитализъм. Близката му Северна Корея се радва на ракетните си експерименти, което пък кара Япония и Южна Корея да се въоръжават като възпираща мярка.

Реформи в САЩ, реформи в Русия

В "Дипломацията" Херни Кисинджър беше казал, че нито една страна не е влияела върху международните отношения така решително, но и същевременно така двусмислено както САЩ.

САЩ поемат курс към важни вътрешни реформи, които Обама не направи през първия си президентски мандат и спечели втория с обещания да се поправи. Президентът ще е ангажиран с данъчна политика, създаване на работни места и намаляване на външния дълг, който се изравни с БВП, достигайки $16 трилиона. Здравната реформа, започната и неприключена, също ще е сред вътрешнополитическите теми в Съединените щати.

Дали САЩ ще се впусне в задгранична военна авантюра? Малко вероятно, главно заради съкратения бюджет на Пентагона.

Знаков е изборът на сенатор Джон Кери за държавен секретар. Кери, който ще смени на поста Хилъри Клинтън, е известен с позицията си за сближаване с Русия, откъдето се оказа, че има корен.

Владимир Путин се завърна в Кремъл за трети президентски мандат и пое лично геостратегическите проекти за влияние чрез "Газпром", един от които е "Южен поток". Путин заяви, че руското синьо гориво трябва да увеличи производството си като отговор на американската експанзия със шистовия газ. Това предполага още по-агресивно поведение от страна на руския монополист.

Европа чака Меркел

Европейският съюз тръгна с мъка към централизация с единния банков надзор и фискалния пакт, въпреки че отделни страни-членки, най-вече Великобритания, ги бойкотираха.

Техен идеолог е немският канцлер Ангела Меркел, която през есента ще се изправи на важни парламентарни избори. Искайки нов мандат, Меркел намекна за бъдещето не само на Германия, но и на Стария континент. В момента ЕС следва нейната визия за излизане от кризата - чрез съкращаване на разходи, икономии и отпускане на заеми срещу реформи.

Меркел е най-популярният и харесван политик в Германия, но консервативната й партия катастрофално загуби изборите за най-населената провинция - Северен Рейн-Вестфалия. Християндемократите спечелиха едва 26% - най-лошият им резултат там от Втората световна война насам.

За сметка на това срещу Меркел се оформя печеливша коалиция от социалдемократите и зелените, която има далеч по-различна визия от консерваторите, когато стане дума за строги икономии.

Има потенциал не само за смяна на управляващите в Берлин, но и на курса, по който се управлява Европа, подозиран в опит за федерализиране на съюза. Най-силен опонент на подобна тенденция в момента е Великобритания, която е с единия крак пред вратата.

През новата година е малко вероятно ЕС да намери общ език и за външната си политика, особено в горещия и кървав регион като Арабския свят.

Кога ще падне режимът на Башар ал Асад - и каква ще е съдбата му

За всички е ясно, че кървавата гражданска война в Сирия, взела над 40 000 жертви и прогонила над 100 000 сирийци от страната, не може да продължава до безкрай, а противодействието й да се измерва с изостряне на тона и дипломатически преговори. Новините за употреба на зарин в конфликта са опасно предупреждение, че развръзка е жизненонеобходима във възможно най-кратък срок.

Лакмус за наближаващата развръзка е Русия, известна като поддръжник на режима на Асад, но вече преговаряща и с опозицията. Очевидно Великите сили работят за контролиран преход в Сирия. Режимът ще падне, но не е ясно какво ще се случи после. Със сигурност текат задкулисни договорки коя страна ще окаже прием на Асад и семейството му - или ще го сполети съдбата на Кадафи (или Мубарак)...

Поуките от, макар и различни държави като Либия и Египет, е налице. Кръвопролития и неспособност да се установи здрава власт в Либия, а Египет изоставя пътя на светската държава.

Водещи европейски държави, сред които Великобритания и Франция, както и арабските държави вече признаха бунтовниците за легитимен представител на сирийския народ. Москва може и да има интерес да продава оръжие на Дамаск, а Запада - на бунтовниците, но рискът от война в региона е твърде голям и без сигурен победител.

Египтяните остават неспокойни и са готови да излязат на улицата при всеки опит на "Мюсюлманско братство" да узурпира властта.

На заден план остава Либия, където новото правителство трудно успява да се пребори с въоръжените бунтовнически отряди и екстремизма на "Ал Кайда", превзела части от Йемен.

Новата 2013-та идва с потенциал за решителни действия на световната политика. Те ще се случат, само ако големите сили се справят с вътрешните си проблеми.

Oще: барак обама  башар ал асад  владимир путин  германия  ес  китай  криза  русия  сащ  свят  сирия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 02.01.201316:07

Водещи европейски държави, сред които Великобритания и Франция, както и арабските държави вече признаха бунтовниците за легитимен представител на сирийския народ.
---------------------------------------

Демек европейските арабски държави + останалите арабски държави са признали бунтовниците muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 02.01.201309:47

Цялата статия се побира в първата дума на заключението "безплодна година". Безплодието си личи във всеки ред. Със сигурност събитията имат и друг, по-различен прочит, но той е за онези, които имат по-шорок поглед от този на кибик пред СНН и Фокс нюз. Просто се натрапва начинът, по който събитията за разглеждани от гледна точка на "добрите" САЩ и така важния за тях Обама.

Според мен, 2012 е важна с това, че показва как динамиката на световните събития се определя все повече от баланса на силите в Югоизточна Азия и Тихия Океан. Китай, Южна Корея и Япония привличат все повече внимание, и съюзът или противоречията им оформят световният дневен ред. Европа свива своето влияние и създалиятсе вакуум позволява в Северна Африка и Близкия Изток да настъпят серия събития, провокиращи нестабилност. САЩ също отстъпва позиции и се свива все повече в собствените си проблеми, и въпреки оптимистичната риторика, кухината в тяхната икономика ограничава действията им до няколкото "червени точки". В същото време отсъпва политическото си влияние в отношенията с икономически значимите фактори; ЕС, Тихоокеанско-азиатския и богатата на ресурси Русия.
   

оценка

+4 -0