Светът избра Обама. Американците - още не знаем | webcafe.bg
Webcafe

Светът избра Обама. Американците - ще разберем

Webcafe.bg, по CNN
31.10.2012, 17:42 (обновена 01.11.2012, 07:10)
Дебатът между Барак Обама и Мит Ромни

Снимка: © Getty Images

Никои други избори на планетата не привличат така вниманието

До неотдавна имаше време, в което изглеждаше, че всеки един от големите глобални проблеми и всяко негово потенциално решение се въртят около САЩ. Президентът на великата нация се смяташе за лидер на свободния свят, а този термин не беше използван с ирония или ехидство.

Днес обаче никой не би използвал (а и не е нужно да го прави) този мухлясал израз, който датира още от Студената война. И без това дори не е ясно какво точно означава свободен свят. И все пак си струва да помислим дали на следващите избори американските гласоподаватели ще коронясат най-властния мъж на света - мъжът, който ще поведе световната демокрация и ще вдъхнови тези, които се стремят към свобода.   

Казано направо: Дали Америка и нейният президент все още имат толкова решаващо значение за останалата част от планетата?

Прекарала съм голяма част от времето преди всеки от последните два президентски избора пътувайки отвъд океана. Тогава разговорите с хора, които не са американски граждани, разкриваха известно притеснение и вълнение за изборите, които щяха да доведат до втори пореден мандат за Джордж Буш-младши.

Чувах един и същи коментар няколко пъти - че целият свят трябва да има правото да гласува на изборите в САЩ, защото резултатите от тях ще се отразят на живота на хората навсякъде.

В продължение на десетилетия, сигурността на Европа зависеше от защитата на Вашингтон, а глобалната икономика лавираше според съдбата на американския икономически растеж.

Днес обаче Америка изглежда по-скоро като страничен наблюдател в повечето от големите световни проблеми. Европейската икономическа криза не е пряко свързана с действията на САЩ. Развиващите се икономики се притесняват повече за китайския, от колкото за американския растеж.

Онези, които вярваха, че мирът между араби и израелци зависи от САЩ, вече не са толкова убедени. Арабските въстания, революции и граждански войни регистрират участие от страна на САЩ - най-видимо в Либия - ала до голяма степен те сами контролират ситуацията, докато Америка по-скоро стои в публиката, от време на време одобрявайки, критикувайки или просто предлагайки мнение. 

Би било лесно да заключим, че президентските избори в Америка този път ще бъдат грижа само на американците. Ала това заключение е грешно

Светът си остава въвлечен в американската политика. Никои други избори на планетата не привличат дори наполовина толкова голямо внимание.

Тъкмо се връщам от поредното пътешествие из света и все още се наблюдава същия този интерес към американската политика. Заглавията навсякъде проследяват всеки детайл от политическия дебат в САЩ, свързан с изборите.

От Латинска Америка до Азия, хората знаят за републиканските кандидати Рик Санториъм и Нют Гингрич. Те са заинтригувани от факта, че Мит Ромни е мормон - и са чували за проблемите на американската здравна система и войските в Афганистан.

И все пак усещането, че изборите в САЩ ще окажат непосредствен ефект върху живота на всички, епоутихнало в сравнение с дните на войната в Ирак. Хората с връзка към Интернет имаха за първи път възможността да гледат президентските дебати.

Според данни на YouTube, милиони хора от целия свят са ги гледали на живо във всички часове на деня и нощта в цели 215 държави и територии.  Едно изследване на Gallup, проведено в 30 държави и между 26 000 души открива, че 42% от респондентите биха искали да имат възможност да гласуват за избора на президент в САЩ. Този процент е още по-голям сред младите хора, което доказва, че тук не става въпрос за носталгия по Студената Война. 

Близо 2/3 от запитаните са отговорили, че американският президент има голямо значение за живота в родните им държави

През годините много хора са негодували срещу американската власт и влияние. Когато Съветският съюз се разпадна и конкуренцията между двете суперсили остави един-единствен победител, Франция беше първата държава, в която Америка бе иронизирана и подигравана за това, че е "хиперсила".

В някои региони това негодувание никога няма да отмре, ала проучванията показват, че повечето европейци считат американското лидерство в глобалните въпроси за "желателно".

Когато френският президент започна да призовава за западна интервенция, за да бъдат предотвратени убийствата на цивилни в Либия, това се случи благодарение на американските сили. С трагична симетричност кланетата продължиха в Сирия, след като от Вашингтон решиха да не се намесват. 

Светът наблюдава американските висши политици. И всички имат мнение за тях


Редица проучвания доказват, че Барак Обама е фаворитът на тези избори сред не-американците. Глобалното проучване на Gallup открива, че почитателите на Обама са 81%, в сравнение с 19 на сто за Ромни. Друго проучване, провеждано от BBC в 21 държави показва, че Обама има предимство с 50% срещу 21% за Ромни.

Обама е на челни позиции във всички държави, освен в Пакистан, където Ромни печели съвсем малка преднина, макар че нито един от двамата кандидати не успява да спечели дори 20% от гласовете на респондентите.

Обама е най-популярен в Европа, Канада, Нигерия, Кения, Панама, Бразилия и други държави. 
Освен това, светът не обръща внимание на американската политика единствено преди изборите. Проучванията следят за глобалните нагласи през цялото време. Обама започна мандата си с огромна подкрепа и в дома си, и  в чужбина, а когато популярността му започна да затихва в САЩ, това се случи и в другите държави. 

По-рано тази година, международният консенсус беше против Обама

Само 46% искаха той да бъде преизбран по данни от мартенското проучване на Gallup. Неговият рейтинг слезе рязко надолу особено в Арабските държави, като дъното бе ударено в Египет с 19%.

С избистрянето на алтернативите обаче, възгледите за Обама отново се промениха. Сега, след като стана ясно, че изборът е между Обама и Ромни, светът отново казва "дайте си ни Обама". Обяснението на тази реакция обаче все още е мистерия.

САЩ без съмнение са изгубили голяма част от влиянието, което някога са имали. Държавата вече не е способна или дори склонна да оформя глобалните събития. Властта е по-широко разпространена, ала при все това и до днес никой не разполага с повече от нея, освен САЩ.

А тази власт не се измерва единствено с пари и оръжия. Тя все още се измерва и с идеи и ценности. Ето защо проучванията показват, че толкова много хора все още гледат към САЩ със желанието държавата да задържи позицията си на глобален лидер.

Целият свят обръща внимание на американските избори, защото президентът на САЩ, който и да е той (да, все още ТОЙ), си остава най-влиятелната личност на Земята.

Oще: арабска пролет  афганистан  барак обама  гласоподаватели  демокрация  европа  избиратели  избори  ирак  мит ромни  политика  президент  проучване  сащ  светът 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

2 Зеленото човече | 01.11.201210:58

Американците винаги са доказвали, че са пълни идиоти. Надявам се този път да опровергаят това и да изберат Обама. Без съмнение той е по-добрият президент. Може да не е супер, но поне не е психопат като другия. За жалост, ако не изберат Обама може да чакаме много, много войни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 01.11.201209:02

Президентските избори в САЩ са най-голямото представление на света. И като сценарии, и като визуални ефекти, и като смисъл за свтовната политика. Т.е. просто са ефектни, но безполезни. Предизборните обещания не се спазват, защото банките и нефто-индустрията са тези, които налагат къде да има войни, и къде мир. Президентът е просто водещ на предаване. Все едно да гласуваш дали в "Шоуто на Слави" да е водещ Сашо Роман или Миле Китич Много щастлив
   

оценка

+1 -0