Защо не хванахте политик по бели гащи? | webcafe.bg
Webcafe

Защо не хванахте политик по бели гащи?

Елена Кодинова
28.05.2011, 13:26 (обновена 31.05.2011, 15:15)
камера

Това обозначаване като рицари на медийната снежнобяла съвест напомня на един мой любим стар, но златен виц: „Като ти е оакана главата, няма да чикчирикаш".

Васа Ганчева се орезили, защото си поиска пари от екипа на Иван и Андрей, за да напише положителна рецензия за едно от предаванията им. Отвратително, наистина, жената стана за смях на стари години.

Но всеки с достъп до кухнята на журналистиката знае, че там непрекъснато се предлагат и се взимат подкупи и който не участва в този срамен пазар, се смята за тъпак, наивник и накрая е остракиран от колегите си.

Като влезеш в нова редакция, особено в големите национални медии, първото, което обикновено се опитват да научат за теб, е откъде взимаш рушвети, кои са твоите хора, които ти ги дават, и как ръководството може да намаже от това.

Много пъти съм казвала, че не взимам подкупи за добро отношение към описвания обект, не защото съм някакъв извънземен феномен на морала и света безсребърница, а защото съм страхлива. Ако взема дори само веднъж, после може орезилените от мен срещу заплащане да ме бият, да ме стрелят, заливат с киселина и взривяват и аз никога няма да си потърся правата. (Колко разкрити извършители на посегателства срещу журналисти има? Точно така, нито един.)

Ако съм ги изобличила безкористно, статията ми ме пази. С все-още-идеалистите не си цапат ръцете, а просто ги купуват, защото е по-лесно, по-хигиенично и се разхищава много по-малко ресурс. Ако не успеят да ги купят, намират начини да ги изгонят от професията. Неуправляем журналист без лостове за манипулация не е нужен нито да ръководството на медията, нито на политиците.

Покупко-продажбата на съвест си тече с пълна сила в медиите, особено през последните 2-3 години. На някои им се налага да влязат в нея, за да останат изобщо на работа като журналисти. Тя се случва по различен начин: подаръчета, награди, включване в списъка на репортери за отразяване на задгранични командировки на политици, а дори има една партия, която си назначава отговорници за ухажване на ресорните журналистки стари моми или отчаяни съпруги.

Така че Васа Ганчева си поиска пари, за да е и тя като другите. Да не би да е по-тъпа от тях, че да не осребри влиянието си? Но аз имам две питания към „изобличителите" Иван и Андрей.

Безкористно ли показвате управляващите непрекъснато в шоуто си и им градите имидж на големи симпатяги и хора от народа? Просто ми прави впечатление, че при вас се извървя де що имаше министър от сегашното правителство. Те пяха, танцуваха, показваха си децата и жените в студиото ви. Не минава шоу, без да ни прожектирате я Бойко Борисов, я Цветан Цветанов. И едно така мило се държат с вас тези иначе сурови към обикновените журналисти мъже - като с близки приятели. Или пък като с партньори в договорни отношения? Не знам, не знам...

Ако това е безплатно, значи сте пълни будали. Защото такова публично огъзване на определена политическа сила обикновено се прави срещу голям кеш. А вие сте момчета, които знаят как да изкарват пари.

И още нещо: като сте будната съвест на нацията, защо не хванахте някой политик по бели гащи? Защо не заснехте със скрита камера държавник или депутат от управляващата партия? Защо си премълчавате редовно, когато някой на високо в държавата пие потен студена бира и се олее с нея?

А това обозначаване като рицари на медийната снежнобяла етика напомня на един мой любим стар, но златен виц: „Като ти е оакана главата, няма да чикчирикаш".

Oще: васа ганчева  медии  подкуп  политик  съвест  шоуто на иван и андрей 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

14 rossbul | 16.03.201222:25

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.05.2011, 12:05

13 Dora Apostolova | 31.05.201114:23

MacAllister привет!
Доколкото разбирам в статията става въпрос за поръчкова журналистика, обобщено - за морала на журналиста.
Всички журналисти пишат за хонорари, но едно е да пишеш "поръчкова журналистика", значи пред просото(продаваш си душата на дявола Плези се ) , друго е да пишеш по съвест.
Трагичното е в България, че поръчковата журналистика сега е 99%, а по съвест е само 1%- и я търсиш като Диоген с лампата. И това е цялото състояние на българските медии. Не мисля ,че в България има медии въобще.
И всичко започва и свършва до това, че България не е правова държава, няма икономика, работа няма, трудът е ниско заплатен. Гладен човек най -лесно се купува.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 30.05.201117:09

Лара Крофт е права... Точно така си е...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

11 My Majesty | 30.05.201113:34

До Lara Croft: Ами..... аз пробвах с фотошопа да ги направя хубавци тез двамата /Б.Б и Цв.Цв/ но не става. Чуди се
Колкото Станишев може да изглежда мъжествен, толкова и тези могат да са красиви, а отворят ли си устата, не оставят и съмнение, че са нагли и глупави.
Матрял, какво да го правиш Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

10 Lara Croft | 30.05.201110:35

Пълна перверзия е в уебкафе дето винаги има две водещи атни-ГЕРБ статии да коментират от позицията на света вода ненапита.

Този сайт освен против Борисов за нещо друго пише ли!? Май не. На каквато и тема да е една статия в този сайт накрая всичко се обръща в антигерберска риторика. И тази статията накрая завършва със унищожителна критика към опосумите които канили в предаванията си министри.

А пък на грозните снимки на Цветанов и Борисов направо сте царе. Верно стават много противни като ги затъмните така че да приличат на индийци.


Това сигурно влиза в предмета ви на дейност по съдебна регистрация

По-полека че ще вземете да бутнете правителството и ще останете без работа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 30.05.201102:18

мисля, че авторката регресира с всяка поредна статия.
говори въобще и изобщо, когато има конкретен случай на евтина продажба \или може би изнудване, също тъй на дребно, \ на културни критерии, вкусове, на принципи. нещо, което говори за липса на съществената част на журналистиката - съвест. фокусира се на счетоводните и данъчни въпроси, а не на професионалната и човешка етика. за естетиката на критичката пък нямам думи - да приема банкноти, о-акани с яйца от хлебарки, хранейки се при това, пфху. като си помислиш, че на този вкус се осланят почти половин милион читатели и получаваш позиви за вомитинг...
що се отнася до политиците - ами нали имаше някакви флашки, патрашки, бомби, инфаркти в хотели и пр., а отзвукът бе като в горната статия, т.е. кални мехурчета в тинята
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 29.05.201119:51

Извинете ме, но какво нередно има в това да поискаш пари ако някои ПОИСКА да свършиш нещо, което може и да не ти се прави? Васа за мен е смътен спомен от някакво предаване преди 10-тина години, нямам си и идея каква е, но въпроса е принципен - да искаш от някого нещо значи, че и той следва да поиска нещо в замяна, освен ако не му дойде отвътре да ти направи подарък. Та защо жената не била си подарила труда? Това ли е подкупност според вас, ако е така, значи искате да сте крадци и това да се счита за нормално. Да, аз съм против авторски права и всякаква алогична намеса в естественото и логичното с човешки предразсъдъци - т.е. дразни ме принципа човек да гони интереса си завъртайки света около себе си и собствените си интереси, но това няма нищо общо - искаш ли редно е да дадеш и въобще не е важно коя е Васа, ако ще и да е била първи секретар на БКП. Моралът на журналиста е морал, а не закон, от потребителите на делата му зависи кой ще е велик и кой ще бъде забравен. Ако считате, че тая женица не струва, кой я направи известна тогава? За сверка, ако хората постъпваха като мен, като им писне от простотии, вече нямаше да са останали българи четящи новини и анализи на български и "подкуп" нямаше да има на кого да дадеш в България ... Въпроса е мързи ли ви да си промените информационната атмосфера, като не ви харесва или седите и мрънкате, това поне не иска кой знае какъв труд, ама не - дистанционното дава ограничен избор и непознатото някак си плаши - друго си е да седнеш пред БТВ-то или там каквото е модерно сега и да не се напъваш да възприемаш и свикваш с източници създадени от различни култури. Ето това е положението, дали са продажни или не няма значение, има значени защо купувате развалени продукти, останала ли е вече у вас представа какво би трябвало да бъде качествен продукт?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

7 Thea Atanasova | 29.05.201116:39

Защо не хванахте политик по бели гащи? - Еми защото те ходят без гащи... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

6 Скапаняк | 29.05.201113:50

"Както пък любимците на роднините си,Иван и Андрей,вероятно се приемат за мъже?!"
-------------------------
Е, прав си макар и да не говориш директно... Това са прости селяни-педерасти, които искат да минат за изискани културни гейове. А появилите се деца са просто за заблуда на противника, в случая зрителите дето лапат всичко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

5 Скапаняк | 29.05.201113:46

Авторката със съветско име отчаяно защитава дъщерята на изтъкнатия комунист Лалю и де факто прави предложение някой в потайна доба и на скришно място да я подкупи, но без методите на поповите прасета Иван и Андрей. Браво, Кодинова, браво! То журналистиката е вече топче тоалетна хартия, от тази дето е парфюмирана. Нема страшно, нема да се плашиш!
   

оценка

+0 -0