10 дипломи за бедняци | webcafe.bg
Webcafe

Най-зле платените висшисти в САЩ

Webcafe.bg
12.05.2010, 10:20 (обновена 13.05.2010, 17:00)
Офис служител - отегчен

Снимка: © Getty Images

Щастието не в парите, но не е и без тях...

Всички знаем, че щастието не е в парите и това е добра новина за тези висшисти. Някои дипломи са по-ценни от други, както показва доклада на PayScale.com за средните доходи на бакалаврите в САЩ през 2010 г. При избора на специалност парите не са единствен фактор.

Поздравяваме абитуриентите, чиито интереси са ги насочили към следните специалности от списъка:

10. Драма (начална заплата 35 600 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 56 600 долара). Някои кинозвезди с огромни хонорари са завършили драма (Дензъл Уошингтън и Мерил Стрийп например), но те са капка в морето в сравнение с хилядите си колеги, които едва свързват двата края. Но човек не учи драма, защото иска да стане богат, а защото обича театъра (а актьорското майсторство е полезен талант в много професии).

9. Изящни изкуства (начална заплата 35 800 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 56 300 долара). Нужен е художник, за да направи гардероб от Армията на спасението да изглежда като дизайнерска колекция за милиони (което е необходимо, тъй като художниците рядко разполагат със средства за дизайнерски тоалети).

8. Хотелиерство и туризъм (начална заплата 37 000 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 54 300 долара). В тези професии перото на бакшишите остава невидимо, а то е съществен дял от общите приходи на специалистите. Отрасълът ще отбележи поредния си възход при подем в икономиката, освен това работещите в сферата на отдиха и туризма се ползват с привилегии (живот в курортни селища, отстъпки, пътувания до екзотични места... да изброявам ли още?), които донякъде компенсират сравнително ниските заплати.

7. Обща педагогика (начална заплата 36 200 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 54 100 долара). За подходящите хора преподаването носи невероятно удовлетворение и е една от най-благородните професии. Добрата новина е, че според Бюрото по труда възможностите за работа в началните и средните училища ще се увеличат с 14% през следващите 10 години. Ще се появят и нови възможности в сферата на образованието за възрастни, тъй като професионалните изисквания се променят изключително бързо.

6. Озеленяване (начална заплата 37 200 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 53 400 долара). Любовта към зеленината не носи големи количества зелена валута, но ако работите сред цветя в парк или детска градина, за какво ви е притрябвало богатство?

5. Испанска филология (начална заплата 35 600 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 52 600 долара). Една стара поговорка гласи, че ако научиш език, получаваш „нова душа". Кой може да сложи цена на това? Пък и ако владеете испански, който е вторият най-разпространен език в света, пред вас се отварят и други възможности за кариера, освен като учител или преводач. Допълнителен плюс е, че можете да четете книги и да гледате филми в оригинал.

4. Музика (начална заплата 34 000 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 52 000 долара). Ако беше лесно да станеш музикант, всеки щеше да го прави. Някои са истински „герои на китарата", но повечето просто играем видеоиграта.

3. Теология (начална заплата 34 800 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 51 500 долара). Типичен пример за кариера, която избират хора, които не се вълнуват от материалното. Теолозите почти винаги смятат, че следват висше призвание да правят добро на всяка цена.

2. Начална педагогика (начална заплата 33 000 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 42 400 долара). Колкото и да е нелогично, специализираната начална педагогика носи по-малко пари от общата педагогика, която е номер 7 в списъка.

1. Социална работа (да не се бърка със социология - начална заплата 33 400 долара годишно, средна годишна заплата за специалист със стаж 41 600 долара). Казват, че в престъпленията няма хляб, но това очевидно се отнася и за помагането на хората. Прекрасна новина е, че все още има колежани, които вярват, че да помагаш на другите носи морална награда. Социалните работници са незаменими за хората, изпаднали в затруднение. Според статистиката има шанс за подем в отрасъла, особено при специалистите, които работят в селски райони или с възрастни хора.

Oще: бакалаври  висшисти  диплома  заплата  образование  работа  среднисти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.