Жените убиват с повече въображение | webcafe.bg
Webcafe

Жените убиват с повече въображение

Webcafe.bg, по der Spiegel
09.10.2013, 16:05 (обновена 14.10.2013, 20:20)
Жена убиец

Снимка: © Гай Лирой

...но пък го правят по-рядко от мъжете

Дамите рядко отнемат човешки живот, но според съдебния психиатър Сигрун Романит тъмната страна на женската психика често е подценявана. Тя е изследвала множество убийци от т.нар нежен пол и е събрала опита си в книга.

Г-жо Романит, Вие поставяте въпроса дали жените не са по-добри убийци от мъжете. Така ли се оказва?

-Със сигурност те подхождат с повече въображение. По-изобретателни са. Вземете за пример отмъщението, което описвам в книгата си: невярна азиатка целува партньора си като в този момент прекарва в устата му капсула цианид, която той поглъща. Комбинация от любовен акт и убийство - кога на някой мъж би му хрумнало това?

Трудно е да се каже. Липсата на физически възможности за по-директно насилие ли правят жените толкова изобретателни?

-Естествено, те трябва да компенсират липсата на физическа сила. Често те първо докарват жертвите си до безпомощно състояние, преди да извършат самия акт на убийството. Често използвано оръжие в Европа е ножът, докато в САЩ дамите прибягват основно до огнестрелно оръжие. Важно е да се посочи, че жените не убиват чак толкова често - мъжете отнемат човешки живот около 10 пъти по-често.

Истина ли е, че жените най-често убиват приятели или роднини?

-Това е вярно - най-често престъпленията са свързани с лични отношения, рядко жертви стават непознати хора. Повечето конфликти назряват в рамките на дома и в един момент ескалират. Не е рядкост жертви на насилие при обръщане на ролите да се превърнат в насилници.

Имате предвид тези жени, които бият своите мъже-побойници до смърт с тиган докато спят?

-Точно. Някои от тях са се мъчили в продължение на години. В някакъв момент те изхвърлят всичкия насъбрал се гняв, заедно с напрежението. Понякога съвсем банален инцидент може да прелее чашата. За повечето жени-убийци това е първо извършено престъпление.

В увода пишете: „Никой не е имунизиран от извършването на деяния от лудост, в това число - и аз". Защо смятате така?

-Смятам, че всеки има някакъв праг. Ако нещата минат отвъд него, може да се случат неща, които никога не сме предполагали, че са възможни.

Наричате това „тъмен ъгъл на душата" и „тъмната страна на жената". За злото ли говорите?

-Ами, злото се храни от това. Тази сянка е лишената от обич негативна страна на личността - с всичките й социално неприемливи характеристики.

Но тази сянка не е нещо, което само жените притежават. Има я и при мъжете...

-Естествено! Но човек си дава сметка, че мъжете имат потенциала да бъдат брутални и егоцентрични насилници. Не им се налага да прикриват тази си страна. В същото време, ние, жените, трябва да се държим така, все едно това не съществува при нас. Специфично женски проблем е как да се справяме с тъмната си страна. Ако тя винаги е потисната и никога не признаваме нейното съществуване, тя може да вземе връх в някакъв критичен момент.

Успявали ли сте да прецените собствения си потенциал да се превърнете в убиец?

-Като по-млада имах проблеми с майка ми и това можеше да прерасне в по-сериозни актове на насилие.

Описвам един подобен случай в книгата ми: момиче расте с майка си, която се опитва да я запази с всички средства, в т.ч. и като налага мнението си с груба сила. Най-страховитото в случая е, че дъщерята е трябвало всяка година да купува от магазина нов прът, с който след това бива пребивана в продължение на месеци. Това за нея било изключително унижение.

...и в един момент това довело до насилие спрямо майката?

-Когато момичето влязло в пубертета, тя вече не можела да понася побоя. Тя сграбчва врата на майка си, започва да стиска и не пуска, докато жертвата й не посинява и не се строполява на пода. Това е класическа ситуация, в която отношенията между насилник и жертва се обръщат.

Подобни инциденти в рамките на дадено семейство са особено шокиращи. В началото на книгата Ви пишете за напълно нормална майка, която хвърля малките си деца от четвъртия етаж.

-Това е „Войната на розите", борба за попечителство. Тази жена не е искала да бъде отделена от децата си при каквито и да е обстоятелства и затова избрала принципа „Всичко или нищо": за нея е било по-добре малките да са мъртви, отколкото да останат при бившия й съпруг.

Накрая се е наложило Вие да обясните на жената какво е извършила, защото тя не помнела момента на престъплението. Подобни „бели петни" само при жените ли се срещат?

-Не бих казала, по-скоро е нещо човешко, тъй като деянието е несъвместимо с човешката съвест, а някак убиецът трябва да продължи живота си. Непрекъснато чувам от убийците: „Не бях аз. Не бих могъл да извърша това!". Някои преодоляват шока от собствените си дейности като буквално се отчуждават от себе си. Сякаш някой друг е използвал тялото, за да извърши убийство.

В обществото се говори много малко за жените-убийци. Пишете, че феминизмът е причина за това. Би ли могъл мъж да застане зад подобна позиция?

-Мисля, че само аз бих могла да пиша за това, защото съм жена. В интерес на истината, аз съм почитателка на феминизма - той е постигнал много. Притеснява ме това, че жените винаги са представяни като по-дружелюбни и по-малко склонни на насилие. Моят опит показва, че това просто не е вярно. С очите си съм виждала колко твърди могат да бъдат жените, какви интриги са в състояние да заплетат.

Аз лично се страхувам повече от женското отмъщение, отколкото от мъжкото.

Oще: домашно насилие  жени  насилие  престъпление  убийства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

3 Starija hush | 13.10.201305:13

Решението е много просто.Не се опитваи на съпугата си да я контролираш когато иска да се е бе с некои.Само това,че и пречиш е готова да те отрови по скоро.Но други те предават на полицията ако правиш незакони далавери.Това са коварни и подли същества по природа.Те търсат мъш които да и дава целата си заплата и в същото време търси мъш с пари.Ами ако намери мъш с пари той нема да и дава целата си заплата по пътя на логиката.За да имаш брак пред хората изобщо не търси от нея нещо.Имаи чуството към нея безплатна чистачка и квартирантка която ти помага в плащането на сметките.Пракове по сметка са най продължителни.Любовта съществува само по романите и речника за чужди думи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 23:03

2 Ligia Alizeia | 11.10.201310:02

Решение на какво? или изчаткваш или не, толкова е просто...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 11.10.201309:34

Да, интересен материал, но напълно липсва обяснение за произхода на подобни събития. Просто е описана фактологията. Така нещата остават половинчати. Нужно е освен описание на събитието, да бъде предложено и решение.
   

оценка

+0 -0