1 май у нас и по света | webcafe.bg
Webcafe

1 май у нас и по света

Webcafe
30.04.2017, 18:13 (обновена 03.05.2017, 07:33)
1 май

Днес е Денят на труда и на международната работническа солидарност, по-известен като Ден на труда и Първи май.

Днес е Денят на труда и на международната работническа солидарност, по-известен като Ден на труда и Първи май. Тази дата се отбелязва на различни дати от различните страни.

В САЩ това е първия понеделник на септември, във Великобритания се нарича Bank holiday и се пада първия понеделник на месец май. В останалите европейски държави и България 1 май се отбелязва на 1 май.

Какво се случва тогава?

Началото на празника започва в края на 19 век, когато се създават и първите синдикати. Това е момент, в който работниците нямат почти никакви права, те работят до 16 часа на ден, при много лоши условия. Немалко от тях намират смъртта си на работното място.

На 1 май 1886 година е обявена обща стачка на територията на всички щати в САЩ с искане работния ден да бъде намален до 8 часа. Протестът продължава три дни, кулминацията е на 4 май, с касапницата в Хаймаркет. По време на демонстрацията в Чикаго неизвестен извършител хвърля бомба по полицията. Загиват седем полицаи и силите на реда започват да бият демонстрантите, убивайки четирима. Десетки са ранени вследствие на експлозията.

В следващите дни има сблъсъци и в други части на страната.


Инициативата прекрачва границите и става символ на исканията на работниците по целия свят, които в онова време се борят за повече права и за по-добри условия на работа. Така въпреки първоначалния отпор от страна на много правителства 1 май 1890 година изкарва на улицата страшно много хора.

На този празник се говори за правата на трудещите се, както и се отдава почит на хората по света, умрели или ранени по време на работа.

Празникът е подкрепян от движенията на работещите, социалистите и комунистите, както и от синдикатите. Затова денят на труда се чества по-особено в Китай, Северна Корея, Куба и някои от страни от бившия СССР. В тези държави на 1 май има големи манифестации на работници, както и парад на военни и военна техника.

В България 1 май се отбелязва От 1945 година. В социалистическите страни на честването се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Провеждат се мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като се скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни, държавни и местни ръководители.

След падането на комунизма по традиция БСП организира шествие до Борисовата градина по случай 1 май. Тогава социалистите у нас празнуват и празника на левия печат. Тази година слоганът на събитието е "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!

На Червения площад в Москва се провежда голям парад, където демонстрантите са приветствани от членовете на Политбюро.

Западният свят отговаря също с честване на този ден, на който се обръща внимание на защитата на правата на работещите в едно демократично общество. На 1 май обикновено има митинги в големите европейски градове - в Лондон, Париж, Берлин, Рим.

В италианската столица на 1 май на площад "Сан Джовани" по традиция се провежда голям концерт, организиран от синдикатите.

Католическата църква също търси свой отговор на празника и на 1 май 1955 година посвещава датата на празник на Свети Йосиф-работник. Свети Йосиф, земният баща на Исус, е считан за модел за работник, покровител на работещите и на дърводелците.

В САЩ опитите празникът на работещите да се премести от септември на 1 май остават неуспешни. В Америка празникът на трудещите се води началото си от 1882 година, когато машинистът Матю Макгиър предлага празникът на труда да бъде честван първия понеделник на септември. Това важи и за Канада.

В защита на работниците без документи, женски съюз в Ню Йорк, 1981 година

През последните години в САЩ на 1 май се провеждат демонстрации в защита на имигрантите без документи, които биват използвани от своите работодатели и работят на черно. През 2012 година в САЩ и Канада е организиран протест срещу състоянието на икономиката и икономическите неравенства.

В Австрия 1 май се казва Tag der Arbeit, тогава различни партии, особено социалдемократите организират демонстрации и речи в големите градове.

Манифестация в Лион

Във Франция, където синдикатите са много силни, празникът се отбелязва подобаващо. Това е единственият ден в годината, когато всички работещи трябва да не са на работа, с изключение на хора, чийто вид занимание като лекари или служители на градския транспорт, не го позволява.

В страната се организират много митинги и демонстрации. На 1 май във Франция се спазва и друг обичай. Подарява се на близки и приятели стрък момина сълза, в спомен на 16 век, когато 10-годишния крал Шарл IX, докато очаквал церемонията по коронацията си, дал на всички дами по една момина сълза.

Демонстрация в Берлин.

В Германия през годините първомайските шествия са били и сцена на насилие и сблъсъци с полицията. Нацистки настроените демонстранти използват случая, за да се бият с левичарски настроените си опоненти. Такива са демонстрациите в Лайпциг през 1998 и 2005 година. През 2010 година в Берлин одобрена демонстрация на крайната десница е блокирана от социалисти, стават сблъсъци и полицията се намесва.

 

Oще: 1 май  1 май в българия  1 май в западна европа  1 май в сащ  1 май по време на комунизма  какво се празнува на 1 май  манифестация за 1 май  международен ден на труда  насилие на 1 май  първомайско шествие на бсп  сблъсъци на 1 май 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 02.05.201709:44

Статията елегантно подминава, че 1-ви май е бил официален празник и в национал социалистическа Германия. Чувал съм от баща си, че и у нас преди 44г. е имало някакво честване, но тогава не се сетих да разпитам за подробности. Все още има живи, които помнят онова време.
   

оценка

+0 -0