Следващият супермодел | webcafe.bg
Webcafe

Следващият супермодел

Webcafe.bg, по Economist
08.02.2013, 17:24 (обновена 13.02.2013, 08:00)
Скандинавия

И леви, и десни да погледнат към скандинавските държави

Обикновено по-малките държави са начело, когато става въпрос за правителствени реформи. През 80-те години на миналия век Великобритания (която особено по това време не беше сравнима със САЩ - бел.прев.) бе водеща благодарение на Тачър и приватизацията. Сингапур отдавна е модел за подражание на много реформатори.

Скандинавските държави ще заемат подобна позиция.

Това отчасти се дължи на факта, че четирите основни скандинавски държави - Швеция, Дания, Норвегия и Финландия - се справят доста добре. Ако можехте да се преродите навсякъде по света като човек със средни таланти и доход, щеше да ви се иска да бъдете викинг.

Скандинавската група държави са на върха на всички важни показатели от икономическа конкурентоспособност през обществено здравеопазване, та чак до индекса за щастие. Те успяха да избегнат както европейската икономическа криза, така и крайното неравенство, типично за САЩ.

Теоретиците на развитието започват да наричат успешната модернизация "Настигане на Дания". Междувременно регионът, който някога бе синоним на мебелите "Направи си сам" и ABBA, дори успя да се превърне в убежище на културата, родило "Кой уби Роузи Ларсън?", ресторанта Noma и "Angry Birds".

Част от този успех се дължи на подходящото време: скандинавците хитро успяха да преодолеят дълговата си криза през 90-те. Ала втората причина, поради която скандинавският модел е на мода, изглежда още по-интересна.

Тези държави предлагат отличен пример за политиците по целия свят - особено в задлъжнелия Запад - за реформиране на публичния сектор, превръщайки държавата в много по-резултатна и отзивчива структура.

От Пипи Дългото Чорапче до частни училища

Идеята за пестеливо скандинавско правителство вероятно би шокирала както френската левица, която мечтае за социалистическа Скандинавия, така и американските консерватори, които се страхуват, че Барак Обама е решен да превърне държавата им в "новата Швеция". Но всичко това са отживелици.

През 70-те и 80-те години на миналия век скандинавските държави наистина са били силно облагащи и силно харчещи държави. Публичните разходи на Швеция са достигнали до 67% от БВП през 1993 г.

Астрид Линдгрен, авторката на Пипи Дългото Чорапче, е принудена да плати повече от 100% от доходите си под формата на данъци. Ала този подход не работи: Швеция пропада от четвъртата най-богата икономика през 70-те до 14-то място през 1993 г.

Оттогава скандинавците са се преориентирали към десните политики

Делът на правителствените разходи в БВП на Швеция, който е спаднал с 18 пункта, е значително по-нисък от този на Франция и скоро може да падне дори под британския.

Данъците също вървят надолу: корпоративният данък е 22% - значително по-нисък от този в САЩ. Северните държави са се фокусирали върху балансиране на бюджета.

Докато Обама и Конгресът се суетят около реформата на социалните програми, Швеция успя да реформира пенсионната си система. Бюджетният й дефицит се равнява на 0.3% от БВП, а за САЩ този процент е 7 на сто.

По отношение на публичните услуги скандинавците са също толкова прагматични. За тях няма значение кой ги предоставя, стига да функционират.

Дания и Норвегия позволяват на частни компании да управляват публични болници. Швеция има универсална система за държавни образователни субсидии чрез ваучери, според която частните заведения се конкурират с обществените. Дания също разполага с подобни ваучери, но такива, към които може да се доплаща от гражданите.

Милтън Фридман би се чувствал по-комфортно в Стокхолм, отколкото във Вашингтон

Всички западни политици твърдят, че подкрепят прозрачността и технологиите. Скандинавците имат по-голямо основание да правят подобни изявления.

При тях се отчита изпълнение на бюджетите на всички училища и болници. Правителствата им са принудени да действат под светлината на прожекторите: Швеция дава публичен достъп до официалните си документи и държавни архиви.

Политиците биват сериозно критикувани, ако си позволят да слязат от велосипедите и да се возят в официални лимузини. Родината на Skype и Spotify е и лидер в електронното правителство: там можете да платите данъците си чрез SMS.

Това може би силно напомня за политиката на Тачър, ала северните държави имат какво да предложат и на прогресивната левица, доказвайки че е възможно да се комбинира конкурентен капитализъм с голяма държава: 30% от работната сила е наета в публичния сектор, в сравнение със средната норма от 15% за страните в ОИСР.

Тези държави са заклети поддръжници на свободната търговия, които се противопоставят на изкушението да се намесят, дори когато става въпрос за защитаване на големи и важни компании.

Швеция оставиха Saab да фалира, а понастоящем Volvo е собственост на китайската компания Geely. Ала освен това, скандинавските страни се фокусират и върху дългосрочния аспект на нещата. Едно от най-очевидните доказателства е норвежкият държавен инвестиционен фонд, разполагащ с 600 милиарда долара. Казано иначе, тези държави търсят как да смекчат по-резките ефекти от капитализма.

В Дания има система, наречена "flexicurity" (от английските думи за гъвкавост и сигурност), която улеснява работодателите да съкращават служители, като същевременно предоставя подкрепа на обучаващите се и безработните. Финландия пък организира мрежи от рискови капитали.

Горчивата страна

Новият скандинавски модел не е съвършен. Дялът на публичните разходи от БВП в тези държави все още е по-висок от допустимото за едно устойчиво развитие. Нивата на данъчно облагане все още провокират много предприемачи да се преместят в чужбина. Лондон, например, е пълен с умни, млади шведи.

Твърде много хора, особено имигрантите, живеят на гърба на държавата. Натискът, който принуждава тези правителства да ограничават разходите си, като например разрастващата се световна конкуренция, ще бъде двигател за още промени.

Скандинавците са с твърде голяма администрация в сравнение със Сингапур, а не се съсредоточават достатъчно върху отсяването на кандидатите за социални помощи на база имотно състояние.

И все пак, повечето държави трябва да взимат пример от тях. Западните държави ще стигнат до предела на големите правителства, точно както се случи и със Швеция.

Докато Ангела Меркел се притеснява, че ЕС съставлява 7% от световното население, ала половината от глобалните социални разходи, скандинавците са част от решението на този проблем.

Те доказват, че европейските държави могат да постигат уникален икономически успех. А докато азиатците реформират държавите си, те също ще поглеждат към скандинавците - Норвегия е от особен интерес за Китай.

Най-важният урок, който можем да научим от скандинавските държави, не е идеологически, а практически

Държавата е предпочитана не защото е голяма, а защото работи. Един швед плаща данъците с по-голяма готовност от един американец, защото получава добро образование и безплатно здравеопазване.

Тези държави са успели да прокарат сериозни реформи през различни съюзи и бизнес лобита. Доказателството е налице.

Можеш да инжектираш социалната си държава с пазарни механизми .... колкото си искаш. Може да организираш социални програми, за да избегнеш обедняването на бъдещите поколения. Ала преди всичко трябва да можеш да изкорениш корупцията и скритите интереси. И да си готов да зарежеш изморените традиционалисти от левицата и десницата, и да търсиш добри идеи в целия политически спектър.

Със сигурност в идващите години светът ще изучава старателно скандинавския модел.

Oще: бвп  богатство  дания  икономиката  образование  придохи  социална държава  успех  финландия  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.08.2012, 11:26

11 Politically incorrect | 14.02.201310:02

http://www.thelocal.se/46022/20130205/#.URyZBB1BMus

"However, while the CVs with his real name all went unanswered, the 20 with the fictional Swedish name garnered 13 offers for an interview."

Алекс, когато завършиш и се пребориш с расизъма на Шведите пак се обади, но до тогава не се прави на компетентен.

http://www.eurofound.europa.eu/ewco/2005/05/SE0505NU03.htm

"Considerable ethnic discrimination exists in the Swedish labour market, which cannot be explained solely by human capital factors, such as education or language skills. Discrimination can also be generated at community and institutional level."

http://www.nytimes.com/2010/09/08/world/europe/08iht-sweden.html?pagewanted=all&_r=0

Когато през 2010 промениха законите си за да не експлоатират работници от Бенгладеш Шведите дойдоха да експлоатират хора от България. Помните ли 600 000 за извозване който ние платихме от нашия джоб?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

10 Vasil | 13.02.201317:47

Статията има чисто пропаганден характер за да ни убеди как дясната политика и липсата на държава е най - доброто нещо за стопанско развитие .... разбира се че е точно обратното Удивителна ако искате дясна политика и липса на държава може видите какво става у нашата мила родина която отдавна отиде в небитието ....

Скандинавските държави имат високи данъци и висок дял на участие на държавата в преразпределинието на тези данъци над 50 %-60% при средно за Европа 45- 50% . В България е точно обратното - държавата има нискък пряк данък високи косвени и преразпределя едва 35-38 % от БВП - най- нисък дял от цяла Европа .... за това е и най-бедната държавата в ЕВропа ! изводите оставям на вас .....

а утопиите на ултардесните икономисти като Милтън Фридман които не знайно как са вързани в тази измислена статия с Скандинавския модел който е най-левия в цял свят отдавна са се доказали точно като това - утопии !

в Англия пък след приватизацията на Тачър доходите паднаха значително а цените сдскочиха двойно както стана и в БГ с ЕРП-тата и тн ..... питайте сетга някой англимчанин и ше видите как реве от скъпти ебилети на железницата и как иска обратно да е държавно както в Франция и Германия .....


мОДЕЛЪТ на развитие на България трябва да е - прогресивно данъчно облагане ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВА ПОВЕЧЕ РАЗХОДИ ОТ НЕЙНА СТРАНА И ПО СИЛНА ДЪРЖАВА А НЕ НИСКИ ПРЕКИ ДАНЪЦИ СЛАБО ХАРЧЕНЕ И СЛАБА ДЪРЖАВА !ТАЗИ СТАТИЯ ИМА ЧИСТО ПРОПАГАНДА ЦЕЛ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.02.2013, 00:46

9 Aleks Robert Boyadzhiyan | 12.02.201318:16

Българинът и на черното ще каже бяло. Защо гледаш тях как са и защо ги плюеш, вместо да помислиш за начини как и с какво да оправиш страната си, която е затънала толкова, че няма накъде повече. Тях не ги мисли. Те са си добре.

Ама не се и учудвам, все пак масата от хора в България са водени от девиза, че са добре, щом на Вуте му е зле... Продължавайте да гледате в паницата на другия, продължавайте;-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

8 Dimitar Stamboliyski | 12.02.201317:44

Ее, Борачо, т'ва беше брутално... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2012, 08:37

7 Mihail Kucev | 11.02.201318:17

"Чудя се кога нашите псевдо журналистчета ще спрат да пишат глупости за скандинавието,знаете ли колко объркани съдби сте създали с тези ваши врели некипели които драскате навсякъде"...

Галина, чувала ли за списание "Economist"? Колко наши псевдожурналистчета пишат според теб за него?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 11.02.201311:59

http://www.youtube.com/watch?v=AYavOiI-8uY - супер успешен модел да! muhihihihi
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

5 Borracho | 11.02.201311:57

И скандинавците няма да просперират и цъфтят, когато отпадъка стигне критична маса и там. Кой ще генерира огромно БВП и ще плаща гигантски данъци? Забрадките ли? Или емигрантите, чието "качество" в огромната си част е много ниско. Модела им е успешен, ама само когато са на 99% "свои" . Когато забрадките стигнат една критична маса от 8-10% тогава стой та гледай, прогресията става геометрична и социалната им система ще издъхне за има-няма 10 години макс. Кадърните и добре платени розови хора просто ще отидат да си работят по топлите страни с ниските данъци и цени и край на "следващия супермодел".
А за исландските боклуци няма изобщо какво да говорим. Това, което те направиха си е неспазване на договор и единственито, което ги спасява е произхода им. Това че са същите розови прасета, като тея които надробиха попарата at first place. Ако бяха латино-остров-държава вече щяха да са ги завзели и разпродали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 11.02.201308:46

Коментар /2/ и /3/, я моля ви се излезте навън и се разберете, че ни ошашавихте тука muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.02.2013, 00:46

3 Aleks Robert Boyadzhiyan | 11.02.201300:53

Бъдещето на Европа е в Скандинавия.

Казвам ти го като човек, който живее и учи в Швеция. Всеки ден го виждам и се убеждавам в това, колко по-добре са.

Никой не е казал, че като отидеш и всичко ще ти бъде поднесено на тепсия. Отиваш да се бориш. Да се докажеш, че не си по-зле от шведите, а дори обратното - че си по-добър. Разисъм не съм видял. Те са свикнали с всичко, но и манталитета им като цяло е на светлинни години пред българския, който не се променя, а дори обратното - стои в застой. Както всяко друго нещо в страната. За жалост.

Казвал съм го и преди, ще го кажа и сега - може само да се учите от шведите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.02.2013, 23:29

2 Galina Pavlova | 10.02.201323:48

чудя се кога нашите псевдо журналистчета ще спрат да пишат глупости за скандинавието,знаете ли колко объркани съдби сте създали с тези ваши врели некипели които драскате навсякъде.Аджеба кой от вас е живял в някоя от споменатите държави че да се изказва толкова компетентно.Представяте скандинавието едва ли не като рая и когато дойдат българите да си търсят работа тук направо катастрофират в стената на расизъм,предрасъдаци,експлоатация,бюрокрация и непосилни цени.За пример мове би са финландия и швеция но не и норвегия и исландия.Норвегия загуби от фонда си 1112 милиарда крони заради некадърници и некомпетентни политици,а в същото време имат най лошите пътища на скандинавието например.Държавната политика спрямо малкият и среден бизнес е направо унищожителна. ИСЛАНДИЯ направо си фалира,и бе спасена с помощи от норвегия но тя е дЪржава колкото варна и е смешно дори да се споменава за какъвто и да е пример.Швеция има най висок дял безработни сред имигрантите в Европейският съюз например.Има много други примери и който се интересува за истинското скандинавие си маха розовите очила и чете реалните факти.
   

оценка

+4 -1