Колко печели Църквата? Само тя си знай | webcafe.bg
Webcafe

Какво, освен свещи, (про)дава Църквата

Webcafe.bg
10.12.2011, 11:58 (обновена 11.12.2011, 14:13)
Литийно шествие

Снимка: © БГНЕС

Няма друг църковен приют, където намират подслон майки с децата си и изоставени деца, освен този на отец Иван в Нови Хан

Покрай случая с линкълна на Варненския митрополит Кирил, последваха дежурните закани от страна на изпълнителната власт, че подхваща приходите на Българската православна църква (БПЦ).

Шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов обяви, че ако се установят нарушения на данъчните и осигурителните закони в храмовете, Светият Синод ще бъде ревизиран. Никой в България не знае какви са годишните приходи на БПЦ, нито какви данъци внася Светия Синод, съобщи наскоро bTV. Медията обяви, че според неин източник били правени проверки от НАП и установени големи нарушения като неплащане на данъци от наеми и от обреди.

Очевидно източникът не е наясно със законите. Или е имитация на някакъв контрол. Да видим Закона за вероизповеданията.

Според чл. 23. (1) Регистрираните вероизповедания имат право за своите нужди да произвеждат и продават вещи, свързани с богослужебната им дейност, ритуали и обреди. 
(2) Сделките по ал. 1 не са търговски по смисъла на Търговския закон.

Чл. 25. (1) Държавата може да подпомага и насърчава регистрираните по този закон вероизповедания за осъществяване на тяхната религиозна, социална, образователна и здравна дейност чрез данъчни, кредитно-лихвени, митнически и други финансови и икономически облекчения при условия и по ред, определен в съответните специални закони.

Не е в това проблемът...

Проблемът не е, че е освободена от данъци. Такава е практиката и в повечето европейски страни. Нито че има и държавна субсидия - в Германия също е така. Въпросът е какво точно прави Църквата, извън светлия пример на отделни свещеници. Защото е огромна разликата между обикновения отец, който служи на Бог чрез делата, които върши за хората, и едва свързва двата края с мизерна заплата и дял от "требите", по-големият процент от които отива за Светия Синод, и висшия сановник с автопарк като на успешен бизнесмен.

Освен държавната субсидия за БПЦ, която се разпределя между 15-те епархии, се отпускат и средства за двете задгранични - Западно- и Средноевропейска, както и за САЩ, Канада и Австралия. Парите са за поддръжка на храмовете, за строеж на нови и за заплатите на свещенослужителите в чужбина.

За 2011 г. държавната субсидия е около 2 млн. лева. За 2010 г. - 1.56 млн. лева. Извън тези пари са 750 000 лева за свещенослужителите и храмовете в чужбина, десетки хиляди за религиозно образование и наука, 200 хиляди за ремонт на православни храмове - като например този в Созопол заради т.нар. мощи на Йоан Предтеча и др.

Освен БПЦ, средства от държавния бюджет, по закона за вероизповеданията, получават и Мюсюлманското вероизповедание, Централния Израелтянски духовен съвет, Арменската Апостолическа православна църква, други регистрирани вероизповедания... Сумите са в рамките на няколко десетки хиляди лева годишно.

Как обаче са разпределят, поне това дължи официалното ни вероизповедание. Но висшите духовници от Светия Синод са се затворили в себе си. Не сме чули някой от тях да призове публично за събиране на дарения или да ни увлече в инициативата за възстановяване на иконостаса на българския храм "Св. Стефан" в Истанбул, на брега на Златния рог.

Сайтът Dveri.bg съобщи, че до момента са изпратени около 9600 SMS-а за целта, позовавайки се на фондация "Български православен храм "Св. Стефан" в Цариград", обявила инициативата през септември. 
Сумата, която трябва да се събере за цялостната реставрация на иконостаса, е смешна - 75 000 евро. Той не е реставриран от освещаването на Желязната църква през 1898 г.

Колко дава Църквата ни?

Освободена е...

Българската православна църква не плаща данък сгради за храмовете, не се облагат приходите й от наеми от ресторантьори, от паркинги и т.н., с каквито са снабдени повечето големи храмове и манастири у нас, които са и туристически обекти.

На практика единствените налози, които плаща, са данък общ доход и осигуровките на свещениците си, голяма част от които са на минимална заплата.

По време на кабинета на НДСВ-ДПС в закона за вероизповеданията бе записано, че по смисъла на Търговския закон не се приемат за сделки производството и продажбата на вещи, свързани с богослужебната им дейност, ритуали и обреди. Т.е. църквата не плаща и ДДС.

По онова време БПЦ официално и за първи път в най-новата ни история подкрепи Симеон Сакскобургготски.

За освободена обаче се смята доставката на стоки и други услуги от БПЦ и другите вероизповедания, когато е свързана с осъществяването на тяхната религиозна, социална, образователна и здравна дейност.

Освобождението от ДДС стана с благословията на тогавашния финансов министър Милен Велчев. Тогава той обясни, че това не е промяна на досега действащат анормативна база, а тълкуване на Закона за вероизповеданията, който регламентира продажбата на свещи като дейност, различна от търговската.

"Досега се е получавала колизия със Закона за ДДС, по който данъчните инспектори са имали основание да искат плащане на данъка върху продажбата на църковни свещи, както се е случвало по места в страната", каза преди години Велчев. След среща с патриарх Максим тогава той заяви, че не разполага с информация какви данъци плаща на държавата Българската православна църква (БПЦ).

Сега отново въпросът с приходите и данъците на БПЦ е на дневен ред - най-вероятно за кратко. Пред bTV отец Ангел Ангелов, предстоятел на църквата "Света София" и говорител на Светия синод, казва, че не се притеснява от данъчна проверка. Има строго определен ред, по който се отчитат църковните треби. 

"За тях не плащаме данъци, защото църквата е със специален статут и са отделени. Говорим както за данък сгради, така и това, което се прави в нея. С тези пари тя се издържа", поясни отец Ангел Ангелов. По думите му Църквата се издържа и от държавната субсидия, която за 2011 г. е 2 милиона лева.

Според Христо Латинов от Синдиката на свещениците законът не дава специален статут на Църквата. Латинов дълги години е отговарял за имотите на Софийската митрополия. Според него липсва  контрол. Например, в Светия Синод трета година няма главен счетоводител, канцеларията му е запечатана и никаква ревизия не е правена, добави Латинов.

Защо все опираме до парите

Независимо колко от нас са атеисти или вярващи, никой не би се впечатлил от това какви ги върши Църквата с парите си, ако тя наистина върши смислени, видни и безспорни за всички ни неща. Милосърдието и благотворителността не са първа отличителна черта на БПЦ.

Другите неща по ценоразпис си ги знаем: за кръщенето, опелото, маслосвет, петохлебие, литургия...

В кризата, когато солидарността между хората е подронена от страха да си запазиш работата, да не те изхвърлят на улицата, да не се разболееш, когато няма с какво да платиш за лечение, утехата и добрата дума на свещеника е по-ценна отвсякога.

За такова служене ценоразпис няма.

А дали не е необходимо да платим едни Василиеви* молитви за Светия Синод, как мислите?

*Василиевите молитви включват водосвет, молебен канон, заклинателни молитви и се четат на болни, измъчвани от нечисти духове. Не на всеки свещеник е дадена силата да ги чете. Преди това задължително се подготвя, което включва и пречистване чрез строг пост.

 

Oще: бпц  българия  данъци  нап  приходи  светия синод  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2011, 08:31

15 Хари | 13.12.201117:08

В Конституцията е записано равнопоставеност между вероизповеданията.И къде се изпълнява това ? ."Какво,освен свещи,(про)дава Църквата.Продават се служби Сватби,кръщения ,погребения,нощувки в манастирите,църковни земи....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

14 thaddeus | 12.12.201112:42

Константин,

Какво даде БПЦ за храма си Света Марина в Пловдив? Ако не си наясно прочети, но искам коментара ти след това... обективния коментар...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 20:16

13 Вили Тодоров | 12.12.201112:26

Аз не бих се учудил, ако хора, като отец Иван от Нови хан или отец Саръев, бъдат отлъчени от църквата. Защото те са истински свещеници, свещенослужители по призвание и дават пример за добродетел в името на религията, в която вярват. Убеден съм, че такива има и сред имамите, равините, арменските и католическите свещеници. Някоя медия да говори за разликата между католицизма и православието в това отношение, защото католическата църква е особено активна (и по този начин привлича своите последователи, в което няма нищо лошо) в подпомагането на бедните, и боледуващите от недъзи и т.н. Или от колко години не сте чували от години за делата на отец Саръев, например? Някой да се е интересувал за подобни хора сред другите религии? Които сеят мир, любов и разбирателство между хората, а не раздор и кръв? Обаче техните дела не са интересни за медии и управляващи. Защото веднага обикновените хора започват мислено да сравняват с тяхното поведение, а това не е в полза на политиците.

PS. За да бъда правилно разбран моят коментар открито ще заявя, че уважавам всички религии, но съм убеден невярващ в бога, както и да се нарича в различните народи. Не се боя от смъртта и само преди три месеца лекарите ми казаха, че отново съм се разминал със Смъртта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

12 Last Sword | 12.12.201111:07

Аз пък бих запитал - на кой му дреме? Щом ви е купон да вярвате в църквата, а не в Господ и някакви облечени в черни дрешки ви стрижат като овце защо ревете?

Двата милиона субсидия могат да отиват и на друго място и това е единственото, което ме дразни. Някаква част от моите данъци отиват при същите тези маймуни, а аз лично не ползвам техните услуги. Нито пък имам намерение.

Каква вяра?! Какви благи думи?! Да им конфискуват всичко в полза на държавата и да се спасяват както могат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

11 Ицо | 12.12.201110:06

Аз бих запитал - а какво ни дават депутатите ?
Те се возят в много по-скъпи автомобили от онзи Линкъклн за 30 000 $ ( то 30 000 $ май не е много скъпа кола)
Освен това депутатите са много повече. и освен това заплатите им са много по-големи ... и още какви ли не добавки взимат с което си докарват доходи доста повече от заплатте си.
Така че - дайте натам да погледнем, а не в колата на този, която се оказа и не негова. А и свещенниците от такъв ранг не се женят, т.е. нямат наследници и не трупат и за поколенията, което правят депутатите.
Да изчистим Авгиевите обори (разбирай Народното Събрание ).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

10 Rodrigo Diaz de Vivar | 12.12.201100:10

А дава ли го това Константине?
Това, което трябва да даде съобразно "Законът за вероизповеданията и Православната Църква."?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

9 Lili Sapunova | 11.12.201119:48

Мн злоба и простотия сте изръсили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

8 Konstantin | 11.12.201119:15

Прави ли ви впечатление, че винаги по време на пост в Църквата се повдига някакъв изсмукан от пръсти въпрос как се облагала Църквата с данъци? Пълно безсрамие. Какво давала Църквата! Ами какво дава Висшият равински съвет? Какво дава главно мюфтийство? Каквото предвижда Законът за вероизповеданията.каквото и Православната Църква.
Айде да не се престаравате толкова да изпълнявате масонски директиви!
Организирайте кампания за вкарване в затвора на всички, които крадоха по време на прехода и когато това приключи, тогава да поставим въпроса какво била взимала Църквата, което е смешно малко за "традиционното вероизповедание" у нас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

7 Rodrigo Diaz de Vivar | 11.12.201115:38

А, Лили и щях да те питам, че ми подсказват тука ... верно ли правиш свирки на оня мазен травестит Alexia Sweet?

Ей на тоз':
http://img248.imageshack.us/img248/3525/liliandtravers.jpg

Сори, вижда ти се гадната брадавица, ама не се коси ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 20:56

6 Надя Танеф | 11.12.201114:57

Lili Sapunova, моля те, разбрахме, че имах блоК, ай са, бегай си у него и у фейсо да пускаш снимки на нацупенки устнички, моля! В това определено те бива!
   

оценка

+0 -0