Aрхитектура с главата надолу | webcafe.bg
Webcafe

Aрхитектура с главата надолу

Webcafe.bg , По CNN
31.10.2011, 10:42 (обновена 01.11.2011, 12:45)

1 от 3 снимки Назад Напред

земестъргач

Снимка: © CNN

Решението на проблема с прекалено многото застроена площ е да се върви надолу

Екип от мексикански архитекти са създали дизайн на 65-етажна пирамида от стъкло и стомана, която ще бъде разположена на исторически площад в Мексико Сити.

Но дори и някога да бъде построена, тази сграда определено няма да препречва хоризонта на минувачите. Причината за това е, че тя ще представлява първият в света "земестъргач" - и ще предоставя офис помещения и жилища на до 300 метра дълбочина. Модерното решение буквално обръща света на архитектурата с краката нагоре.

Решението на проблема с прекалено многото застроена площ е да се върви надолу

"В Мексико Сити вече има прекалено малко място за нови сгради, а и според законите не можем да надвишаваме лимита от осем етажа, така че единственият начин е да слезем под земята", обяснява Естебан Суарес, съосновател на BNKR Arquitectura - фирмата, която стои зад нестандартната идея.

"Това би бил практичен начин за запазване на вече изградените сгради, докато същевременно се създава необходимото ново пространство за търговия и живеене", добавя Суарес.

Но дали наистина това решение е практично? Дизайнът, чието изграждане ще струва около 800 милиона долара, има формата на обърната пирамида с празно пространство по средата, което ще осигурява естествена светлина и вентилация.

Суарес разкрива, че на първите 10 етажа от сградата ще бъде поместен музей, посветен на историята и артефактите на града. "Почти със сигурност ще попаднем на интересни археологически находки по време на строежа, които вероятно ще датират от епохата на ацтеките, строили свои собствени пирамиди в този район", твърди той. Следващите 10 етажа ще бъдат предназначени за търговска и жилищна зона, а останалите 35 ще бъдат заети от офиси, добавя Суарес.

В най-ниските етажи светлината от повърхността достига чрез сложна технология

Архитектът признава, че достъпът до свеж въздух и естествена светлина ще бъде затруднен при по-долните етажи, затова в момента фирмата разучава така наречената "система от оптични влакна", която би могла да осигурява достатъчно слънчева светлина дори на последния етаж от пирамидата.

Дизайнът включва и идея за редица "земни лобита", които ще бъдат засадени с дървета и растения, за да бъде подобрено качеството на въздуха, а и за освежаване на мрачния подземен пейзаж.

Суарес и колегите му предвиждат в сградата да се използва възобновяема енергия, генерирана от специална турбина, която ще бъде задвижвана от подпочвени води. Дали обаче тя ще бъде достатъчно, за да задоволи нуждите на подземен офисен блок 24 часа дневно, седем дни в седмицата? "На този етап е рано да се каже," отговаря Суарес.

Акцентът в проекта за авангардната сграда е изцяло върху екологични решения

Макар да изглежда като титан, поглъщащ огромни количества изкопаеми горива, според Суарес "Земестъргачът" е екологично съобразен. "Този проект е насочен към околната среда по много начини - тук не става въпрос само да се запази хубавата гледка, а да се разреши сериозният проблем с разрастването на градовете," обяснява той.

Според 32-годишния архитект, централният площад на Мексико Сити, познат като "Зокало", е един от най-големите в целия свят. "На практика това е огромно празно пространство, което ще бъде идеално за нашата програма", допълва той.

За да не пречи на многобройните събития, които се случват през годината на "Зокало", чиято площ е 57912 кв. м. - включително концерти, протести, изложби на открито и военни паради - празното пространство на пирамидата ще бъде покрито от стъклен под. Суарес е убеден, че по този начин ежедневието в "Земестъргача" ще се слее с всичко, което се случва на повърхността му.

Понастоящем Суарес и екипът все още представят идеята пред общинските власти на Мексико Сити. Ако бяхте на тяхно място, какво бихте казали? Дали "Земестъргачът" е напълно осъществима иновация, или просто красива, но непостижима мечта?

Oще: архитектура  земестъргач  нагоре  надолу  пирамида  сгради 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.11.2011, 09:34

4 blue_ocean | 10.11.201110:12

Предполагам по необясними причини рязко може да се увеличи броя на депресивно настроените хора живеещи под земята Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

3 strawsPulledAtRandom | 01.11.201123:25

Озеленяването... това да е проблемът. Ще сложат зелени тапети и така ще постигнат необходимия процент зеленина, доволна ли си Смее се
Мен повече ме притеснява как ще се оправят с канализацията, която по принцип разчита на гравитацията (за разлика от водопровода). Вероятно помпи... но не ми се мисли какво става като се прецака някоя от тях muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

2 Josephin | 31.10.201114:06

Бесен що за идиотщина Шокиран
архитектура за къртици
а можете ли да ми кажете, как ще решите необходимия процент озеленяване? Чуди се
о, свещена грозота (простота)!
луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.09.2011, 14:11

1 Bubble | 31.10.201112:49

Е, те пък открили топлата вода. Отдавна по света съществуват подземни градове - ако не греша в Азърбайджан е един от добре функциониращите такива!
   

оценка

+0 -0