Мечтата на елитните студенти | webcafe.bg
Webcafe

Мечтата на елитните студенти

Webcafe.bg, по The Daily Beast
09.03.2013, 21:44 (обновена 12.03.2013, 07:25)
Рей Делио

Рей Далио, който "Ню Йоркър" наскоро описа като "приличащ малко на застарял член на британска прогресив-рок група"

Пролетта наближава, а възпитаниците на елитните колежи вече планират бъдещето си след завършване. Ала тази година много от умните млади финансисти, които налитаха на прочути банки в долен Манхатън, са насочили вниманието си другаде.

И това не е банка, не е в Ню Йорк, дори не е вековна глобална институция с име на патриций


Фондът Bridgewater Associates се намира в Уестпорт, Кънектикът и е основан и управляван от човек, който е в еднаква степен инвестиционен учен и шаман. Той може да бъде най-добре описан като "алтернативна" компания за управление на активи.

Нейният създател е Рей Далио, който "Ню Йоркър" наскоро описа като "приличащ малко на застарял член на британска прогресив-рок група". През последните години Далио и Bridgewater яхнаха новите инвестиционни потоци и заради изключителните си резултати се превърнаха в най-големия американски хедж фонд с активи от около 145 милиарда долара.

Bridgewater със своите 1300 служители търси да наеме хора, приемащи себе си за интелектуалци и "мислители", които обичат да изграждат аргументите си в същата степен, в която обичат да правят портфолиа от акции.

Това е "оптималната дестинация за мислещия дипломант от Йейл", както казва един наскоро завършил негов алумни*. Лишената от скандали фирма, според студентите на Харвард, е по-желана дори от Goldman Sachs, който преди беше най-желана цел от младите дипломанти, градящи кариера.

"Bridgewater е много популярен, защото е сред малкото хедж фондове, които приемат хора директно от университетската скамейка," споделя възпитаник на Харвард, който вече е бил на интервю във фирмата.

"Пък и работното време е по-добро - в инвестиционното банкиране те очакват 100 часа работа на седмица, а в хедж фондовете е около 70"

Икономистът Йосиф Шумпетер, създател на понятието "творческо разрушение", прави аналогия между горните слоеве на обществото и хотел, в който гостите винаги се регистрират и напускат. Такъв е случаят на Уолстрийт от доста години насам.

През 2006 г. списъкът с елитни работодатели би включвал  Lehman Brothers (фалирали), Bear Stearns (на практика фалирали и потънали от JPMorgan Chase) и Merrill Lynch (понастоящем поделение на Bank of America). Оцелелите - Goldman Sachs, JPMorgan Chase - масово намаляват състава си и назначават все по-малко нови служители. Междувременно изгряват нови компании, които охотно наемат кадри.

Bridgewater е различен: в аналогията на филмите, той напомня повече на "Учителят", отколкото на "Уолстрийт"; типичният работен ден там е като дълга среща, в която хората научават много за себе си, след което чрез търговия си пробиват път към успеха.  

Трикът на повечето хедж фондове е да си осигурят информационно превъзходство, или да използват холдинги, за да предизвикват промени в управлението.  Bridgewater, който управлява активи от името на обществени пенсионни фондове, чуждестранни държавни фондове и други институции, има различен подход.

Той е макроинвеститор: анализира мащабните икономически тенденции, данни и пазарно поведение, за да достигне до идеи как да спечели от движението на акции, валути и бонове по цял свят.

Стратегията изглежда работи: основният фонд на Bridgewater има 14% годишна възвръщаемост от 1991 г. насам, със само една губеща година - поразително достижение по стандартите на Уолстрийт.

За да се поддържа в добра форма, Bridgewater търси млади интелектуалци като допълнение към опитните играчи от инвестиционния бранш

Така че не е изненадващо, че се обръща към възпитаниците на "Бръшляновата лига". "Компанията набира невероятно агресивно нови служители от Йейл," отбелязва наскоро завършил институцията.

"Дори предлагаха на студентите, които не са участвали в лятната им стажантска програма, за подарък ваучери, за да се включат във фокус група и да обяснят защо." Студентите споделят, че са получили по няколко имейли от компанията, лично адресирани до тях - от приятели или сътрудници, работещи в Bridgewater.

Самите интервюта са не по-малко легендарни. "Много странни" и "много конфронтационни" са двете фрази, използвани от студентите, за да опишат интервютата, провеждани в кампуса на университета. Кандидатът обикновено бива отведен в стая с около 7 души - и вместо да бъде разпитван за търговията на акции и икономически въпроси, бива подканен да дебатира с тях спорни въпроси като контрола върху оръжието в продължение на час.

"Те искат кандидатите да се конкурират помежду си," споделя възпитаник на Харвард. "Тъй че не е изненадващо, че доста членове от клуба по дебати в крайна сметка се озовават там," допълва наскоро завършил Йейл.

Говорител на Bridgewater казва, че компанията не разкрива колко университетски кампуси посещава. "Наемането директно от университета и магистърските програми по бизнес администрация винаги е било важна част от процеса ни по подбор на кадри," пояснява той. Що се отнася до цифрите, няма минимален брой. "Нямаме квоти. Наемаме хора, които смятаме за много талантливи и биха се вписали добре в компанията".

Далио в равна степен е майстор на житейските съвети и добрите инвестиции

Създателят на компанията я ръководи според доктрина, която нарича "радикална прозрачност". Служителите непрекъснато биват провокирани да отстояват позициите си. Личните критики към колегите се насърчават, дори са задължителни. Срещите се записват на видео.

Далио е формулирал принципите си на управление в 123-страничен манифест от 210 точки. За да успееш в  Bridgewater, трябва да се впишеш в системата - и тя очевидно не е за всеки. Цитат от публикациите онлайн на бивши служители: "След като приемеш предложението и преминеш през процеса на "ориентация", ще бъдеш оценяван и критикуван нонстоп. Издържах там само 4 месеца, преди жена ми да ме убеди, че не си заслужава парите".

Bridgewater е различен и географски. Той не е в Ню Йорк, нито дори в сателитната финансова област Стамфорд. Вместо това, той е разположен в далечното предградие Уестпорт, обитавано от 40-50 годишни професионалисти, а не 20-годишни зайци във финансовия бранш.

Централният офис на фирмата е разположен в гориста област в северната част на града - и ако не знаеш, че е там, никога не би го и открил. Много от младите служители споделят апартаменти под наем в района през седмицата, но иначе живеят в Манхатън. Компанията поддържа ежедневни автобусни линии до Ню Йорк и обратно.

Bridgewater привличат известни мениджъри в последните години, като бившия заместник-главен прокурор на САЩ Джеймс Коуми и бившият финансов съветник на Джордж Буш младши - Дейвид Маккормик. Миналата година компанията оповести планове за лъскав нов централен офис в Стамфорд.

Ала не просто мястото или заплащането правят Bridgewater актуални

Тази разлика може да не изглежда особено значима за външните хора, но на практика Bridgewater не е част от финансовата система от епохата на кризата. Той не е участвал в спасяването на фалирали компании, не е приемал пари от държавните програми за помощи, не е продавал свързани с ипотеки ценни книжа, нито е вземал назаем от Федералния резерв. И дори не е замесен в никакви скандали за вътрешна търговия.

Хлапетата от Бръшляновата лига все така искат да печелят пари и все така са привлечени от финансовата индустрия. Те обачне не искат да бъдат възпремани като част от негативните аспекти на финансите.

В продължение на години Goldman имаше най-голям престиж и най-мистичен ореол сред тази общност, но вече не е така. Ако си на 22 години, отбелязва Кевин Руз, "всичките ти приятели са скептични към банковия брашн".

"Ако споделиш на някой, че се занимаваш с финанси, той ще заяви: "Ти си си продал душата"," казва студент от Харвард. "Сега има голям пик на интерес към стартиращи компании, информационни технологии и предприемачество. Хората го наричат "ефекта на Зукърбърг"."

С интелектуалната си работна среда, опростена йерархична структура и неопетнена от негативните аспекти на финансовата индустрия репутация, Bridgewater очевидно успява да предложи на интелигентните младежи начин да работят на Уолстрийт, без реално да са част от него. Което вероятно не е лоша кариера, стига да успеете да се доберете до нея.

*От аlumnus (доведен син) - ученици, възпитаници.

Oще: bridgewater  акции  бриджуотър  бръшлянова лига  инвестиции  индустрия  йейл  кариера  мениджъри  портфолио  работа  студенти  уолстрийт  финанси  харвард  хедж фонд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 12.03.201300:28

14 Удивителна не 114 Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 10.03.201320:06

114 % годишна възвръщаемост за финансова институция от този мащаб ми се струва изключително постижение.
   

оценка

+0 -0