Таз година полу-паркинги, след години - цели! | webcafe.bg
Webcafe

Таз година полу-паркинги, след години - цели!

Жени Панчова
07.03.2010, 19:39 (обновена 08.03.2010, 14:01)
Синя зона

В сърцевината на общинската концепция за по-високи цени е софиянци... очевидно да вървят пеша

В сърцевината на общинската концепция за по-високи цени е софиянци... очевидно да вървят пеша. Не в името на по-здравословен начин на живот и борба със затлъстяването, макар че като мотив стои добре.

Вместо да пъплят с колите си по жълтите павета, хората в столицата ще се принудят да  ги оставят на някои от бъдещите общински паркинги (подземни или надземни) , в които престоят ще е по-евтин. Тук акцентът е върху бъдещите, тъй като кметството от години се кани да построи подземен гараж, но досега напъните така и не се дали резултатат, ако не се броят паркингите около метрото. Те пък, макар и построени, не се използват, тъй кат няма пари за довършителни работи.

В концепцията обаче са заложени  цели 43 нови гаража. Не се уточнява за какъв срок и по какъв начин ще бъдат построени. Досега постоянно се споменават локации -  пред Народното събрание, пред НДК, под площад"Възраждане" или "Македония", но така и останаха само на проектен етап.

По инициатива на председателя на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев поредната работна група прегледа възможните места с идеята да се направят проекти, а след това да се търсят частни инвеститори чрез продажба на правото на строеж.

Дори и да бъдат направени проекти и да се обявят конкурси, паркингите ще са готови след няколко години, а дотогава пътуващите с колите си ще плащат чинно по 3 или 2 лева на час за удоволствието да влязат в центъра на столицата.

Едновременно с поскъпването на синята зона логично ще поскъпнат и служебният абонамент, таксата за освобождаване от наказателен паркинг и годишният стикер за живеещите в районите с платено улично паркиране. За място "служебен абонамент" ще се плаща по 700 лева в центъра и по 500 и 300 лева за  зелената и жълтата зони. Сега цената е 450 лева на месец и завишението не изглежда чак толкова стряскащо.

Идеята обаче е в известно противоречие с желанието на общинарите в края на миналата година да ограничат местата за служебно ползване в платената зона. Очевидно кметството е решило, че след като не може да ги намали, поне да получава повече приходи от тази услуга.

Много неприятна изненада общината готви и за онези, чийто коли са отнесени от паяк. Таксата за освобождаване от наказателен паркинг също скача три пъти - от 27 на 83, 28 лева.

Поскъпването на тази "услуга" отдавна се готви и беше предложено за първи път преди година и половина от предишния шеф на общинската фирма "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Тогава общинските съветници не посмяха да вдигнат цената, но очевидно увеличаването на таксата за синя зона е добър повод - и оправдание, да скочи и тя.  Глобата за поставяне на скоби също не е подмината, но при нея увеличението е направо пренебрежимо малко - от 12 на 15,47 лева.

Живеещите в синята зона също ще имат основание за оплаквания. Те успяха да спечелят съдебната битка за отмяната на годишната такса от 70 лева за правото да спират пред дома си. За благодарност от кметството им готвят нова такса, но два пъти и половина по-висока - около 200 лева. Засега не е ясно дали тя ще дава право на собственика на автомобила да има запазено място или ще остане сегашният ред - да се спира, където се намери свободно пространство.

Окончателният вариант за цени и цветни зони за паркиране е в ръцете на Столичния общински съвет. Със сигурност поскъпване и разширение ще има, а в резултат - и повече приходи за общинските дружества. Мъките за софиянци продължават. 

Oще: паркинги и гаражи  синя зона  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.