Лидъл – това си ти | webcafe.bg
Webcafe

Лидъл – това си ти

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
05.09.2017, 18:57 (обновена 09.09.2017, 16:17)
църква, кръстове, християнство

Снимка: © Pixabay

Като са заличили кръстовете, те са искали да се харесат

Да, безспорно заличаването на кръстовете от опаковките на стоките е страшна кретения. Да, безспорно то е и светотатство, защото невежеството не е оправдание. Но това е търговска верига, това са търговци, за които е важно само да има алъш-вериш. Те не са богослови, не са и обикновени вярващи. Не са политици, не са и идеолози. Те са бакали.

Те се подмазват на Купувача, докато му вземат парите. Като са заличили кръстовете, те са искали да се харесат, да се подмажат, а не да влязат в битка с някого. Те са преценили (правилно или не), че техните действия ще се харесат на Клиента и ще се приемат с одобрение от него. Те просто искат да бъдат в тон със света, а този свят сме и ние, които ги ругаем и се възмущаваме от тях.

От цялата история със заличените кръстове могат да се направят два извода:

1. Нашата цивилизация е забравила корените си;

2. Вследствие на това вече живеем в онази идиокрация, която преди 10 години все още беше само смешна антиутопия.

Нашата цивилизация е запазила някакви рудименти от християнски морал, но виждаме как те вече се превръщат в гротеска, защото са изгубили цел и смисъл. Да, всеки човек е велика ценност, но защото е образ и подобие Божие, а не само ядяща и серяща въглеродна структура с граждански права.

Да, не трябва да лъжем, крадем и насилваме, не трябва никому да вършим зло, но за да не увредим безсмъртната си душа, а не от страх да не погазим мултикултурализма. Когато прекъснем корените си, неминуемо деградираме.

Идиокрацията е точно това: свят на идиоти.

Как се е стигнало до решението за заличаване на кръстовете? Ние не знаем това и надали някога ще научим, но спокойно можем да си представим млад хипстър с разводнени от слушане на индийска музика очи, може би дори веган или пък последовател на друга някаква практика, водеща до вечна младост, безличен служител в някой незнаен европейски офис на Лидъл, който е видял опаковките с пейзажите от Санторини и мисълта му е протекла горе-долу така:

„Това ще обиди мюсюлманите, будистите, шинтуистите, хиндуистите, шаманистите, тотемистите, сциентолозите, уфолозите, вудуистите и двойно мъдрите баптисти-детерминисти. Длъжни сме да бъдем мултикултурни! (странно защо мултикултурализмът никога не се простира върху християнството - б.а.) Ние сме длъжни като търговска верига да зачитаме техните чувства и да не им подхвърляме провокации.

От друга страна, всички тези -исти и -лози са консуматори, потенциални потребители на нашите стоки и клиенти в нашите магазини, тъй че ако останат доволни от нас, търговската печалба ще се увеличи, шефовете на свой ред ще са доволни от мен, ще ми дадат премия, с която през отпуската аз ще отида до Тибет на велосипед!".

Лошото е, че в условията на идиокрация, шефът на този служител, че дори и шефът на шефа е бил същата стока и с аплодисменти е одобрил идеята: „Ах, колко сме модерни! Ах, колко сме прогресивни! Ах, каква сошъл риспонсибилити компания е Лидъл!

Търговската верига твърди, че „така запазва политически и религиозен неутралитет".

Абе, идиократи с идиократите! Като искате да пазите „религиозен неутралитет", защо не турихте върху кюфтетата и зеления боб снимка на Акропола, всеки ще се сети, че са гръцки. Или пък на Венера Милоска, обаче вземете да ѝ заличите циците, за да не каже някой, че е порнография.

Обидата не е толкова в заличаването на кръстовете, защото това е обикновена дебилщина. Обидата е нанесена още с поставянето на храма върху опаковката на дзадзикито. Храмът е използван за реклама на чревоугодието: миям, миям, сега ще си хапна нещо от православните места; утре пък ще поплюскам от католическите - дано пуснат прошуто със Сан Пиетро и папата на етикета; после пък бих се понатъпкал с кюлбастия със снимка на Ал Акса върху кутията, само че да не заличават полумесеца, че получавам колики и се обиждам.

То е същото като онова евтино българско вино, което има на етикета си икона на Христос Пантократор.

Да се сърдиш на Лидъл е като да се сърдиш на Мунчо от „Под игото". Лидъл е един много голям и международен махленски бакалин, който не се интересува нито от наука, нито от изкуство, нито от политика, нито от религия. Той иска да си продаде на печалба салама и кашкавала.

Но за жалост, не е само това. Търговските вериги, моловете, бързите закуски - те са нашите нови храмове. Там ние прекланяме коленете не на нашето сърце, а на нашите стомаси и черва. И когато видим старите си храмове изобразени върху рекламите, само свиваме рамене и се оригваме на риган и зехтин. Ние отново сме древни езичници и боговете прислужват на богатата ни трапеза. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: lidl  будисти  гръцка седмица  гръцка седмица в лидъл  идиокрация  ислям  кръстове  лидл  лидъл  мултикултурализъм  мюсюлмани  премахнати кръстове  санторини  супермаркет  хипстър  християнство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

51 Kenny McCormick | 09.09.201709:46

Е, как бе, Драконе, Ватикана нали анатемоса Емерих, че им такова резиденцията във филма "2012"? Отделно пак Ватикана честичко анатемосва разни бози като "Аватар", "Здрач" и прочее. Ти представяш ли си колко трябва да ти е акълът, че да анатемосаш "Здрач" (Twilight)?!
Та и с кръстовете на сармите така. Колко точно трябва да си зле, за да вярваш, че това е някакъв велик световен заговор срещу християнството... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

50 Дракон с кисело зеле | 08.09.201723:21

В случая имаме недвусмислен пример на използване снимки на чъжда собственост за търговски цели, без разрешение на собственика.
---
Къде прочете, че го имаме това? Нямаме го, защото, и не е нужно човек да е експерт по право, за да е наясно с това. Нужно е единствено да е гледал някой филм като тези, които споменах по-назад, в които използването на видео на чужда собственост без разрешение на собственика е на точно същото ниво, само мащабите са по-големи. Мислиш ли, че ако беше възможно, примерно, хората зад "Марсиански атаки" да бъдат осъдени за тази сцена, нямаше да ги осъдят:
https://www.youtube.com/watch?v=ngqOmNWVke0
Историческите забележителности редовно го отнасят във филми от подобен тип, все пак. А това се прави с много по-комерсиална цел, и с много по-детайлно пресъздаване на въпросните сгради, и с много по-тотална гавра с тях. Осъдени има ли? Не, май. Най-много някой неразбрал какво гледа да вземе да се обиди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

49 deowin | 08.09.201723:14

>на друга опаковка не са махнали полумесеците от минаретата?

Научи се да четеш. Има случай, в който са махали молумесеци, а споменаването в статията на случай, в който уж нямало да ги махнат, е чисто хипотетично.

Отговорът на въпроса "защо махат кръстове и полумесеци" е, спазвайки бръснача на Окам, тривиално прост - защото искат да минимизират броя религиозни кретени сред клиентите си, които се чувстват обидени, че на снимката имало кръст или полумесец, понеже обидени клиенти означава спад в приходите. За съжаление, естествено, премахването им пък обижда други религиозни кретени.
Баналният извод е, че с кретени никога няма угодия.
Тежка е, следователно, участта на бизнеси, чиято клиентела включва кретени, а такива са повечето.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

48 Harry | 08.09.201723:04

Мисля че Сула греши, подценява злото. защо са махнали кръстовете, а на друга опаковка не са махнали полумесеците от минаретата? Излиза че се опитват да се харесват само на мохамеданите.

А предположението че не са сетили за Акропола е направо наивно. Рекламата и ПР са наука, там няма нищо случайно, всичко е огледано до последната запетайка.

Учудвам се че такъв уважаван от мен авторитет мисли така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 08.09.201722:34

>за разлика от тебе, аз никога не съм се писал компетентен в области, в които не съм

Ако е "за разлика" от мен, то би трябвало да можеш да цитираш къде съм го правил. Не бързам изобщо, но очаквам конкретните цитати с конкретни думи, чийто пряк смисъл е приписване на компетентност. Например "аз съм експерт по корейски" или "имам докторантура в източноазиатска филология", но не "корейският език няма членове" - последното не е "писане на компетентен", а споменаване на прост факт.

>В случая имаме ...

Как изобщо ти хрумва да пишеш нещо такова в контекста на това, че в буквално предния свой коментар сам изрично каза, че не си компетентен?
Хем осъзнаваш, че не си компетентен, хем държиш да обясниш и разясниш какво сме били имали в случая, кое било "недвусмислено", кое било "фалшифициране" и прочие.

Интересното е, че такова поведение е напълно стандартно и широко разпространено за хора като теб - в едно изречение казваш "абе аз не съм учил математика извън средното училище, не знам какво е.. ъъ.. ентеграл ли каквото е там", а в следващото казваш "напълно съм убеден, че сметките на Айнщайн са недвусмислена фалшификация и афиф работа".
И дори не ти хрумва, че двете са напълно несъвместими и съчетаването им няма никакъв смисъл. А са несъвместими и съчетаването им няма никакъв смисъл.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 08.09.201722:08

Прасчо, за разлика от тебе, аз никога не съм се писал компетентен в области, в които не съм. Където не съм си използвам малките сиви клетчици, понякога успешно.
В случая имаме недвусмислен пример на използване снимки на чъжда собственост за търговски цели, без разрешение на собственика. И фалшифициране публичното представяне на чужда собственост. Естествено, не е такова чудовищно престъпление, като отказаа да се подкрепят гей бракове, или носене на кръстче от някаква си учителка, което дразни рязаните й ученици, или отказа на българските служби да издадат паспорт на мюсюлманка, която прилага снимка с шамия. Но все пак, достатъчно основание за предявяване на иск. Дали има или ще има такъв иск нямам сведения. Гърците и църквата им не се славят със смирение, особено ако могат да паднат парици. Може пък, да го уредят извънсъдебно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 08.09.201721:30

>свинчопрас се представя за експерт и по корейски

Никъде не съм се представял за какъвто и да било експерт по каквото и да било, но разбирам защо от твоя гледна точка човек, който има дори бегла представа за членуването в един език, е де факто експерт в езика, което обяснява защо за теб произволният незначителен факт за корейския език, който се е случило да знам просто защото обичам да говоря за езици с колегите си от над 70 различни държави, е еквивалентен на претенция за експертност. Естествено, не е еквивалентен на претенция за експертност.

>раздава пътни листове за КНДР

Човекът изрази предпочитание към комунистическите строеве, такъв в момента има активен и развит само в КНДР. Ерго, няма коя друга държава да му препоръчам освен КНДР.

>Аз не съм компетентен

Ключовите думи и единственото смислено в твоя коментар. Може би трябваше да си спестиш всичко останало и да запазиш само тези 4 думи.

>Печените адвокати и цялата съдебна система на запада бдят с орлов поглед някой да не накърни нежните чувства на педераси, мюсюлмани и други извратеняци

Адвокатите бдят за какъвто и да било потенциален процес, от който да могат да изкарат пари, и то възможно повече, защото това им е работата. В случая, ако Lidl можеше да бъде съден от какъвто и да било ъгъл за случая с кръстовете, щяха отдавна да са се намерили тълпи желаещи да ги съдят поне за милиони - каквито пари те очевидно имат.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

44 Дракон с кисело зеле | 08.09.201719:52

Викаш, графичният дизайн на една опаковка претендира за реалистичност или документалност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

43 Mitglied 555 | 08.09.201719:35

Дракона - киселяк, що са праиш на улав, само колкото да захапеш дедото? Ако тия филми бяха представени като документални, щеше да има дела и още как, та чак такива като тебе, дето ги превеждат, щяха да го отнесат. Те обаче са художествена измислица и никой не им се връзва.

Съвсем наскоро оня диджей ли, къв беше, го отнесе, щото бил пипал Тей Тей по задника, и то без неопровержими доказателства, само някаква нищо недоказваща снимка.

Съдебно дело може да се спретне от нищото, трябват само мерак и пари. После иди разправяй, че си дракон с кисело зеле, а не просто грозен лешояд с киселини в стомаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

42 Дракон с кисело зеле | 08.09.201719:16

Аз не съм компетентен, но един печен адвокат може да развие страшен иск.
---
Наистина не си компетентен. Какъв точно страшен иск ще ти развие един адвокат?
Къде е искът на Австралия срещу Брайън Сингър и "Фокс" за разрушението на операта в Сидни в "Х-Мен: Апокалипсис", с други думи? Или срещу Тим Бъртън за гаврата с половината световноизвестни исторически паметници в "Марсиански атаки"?
   

оценка

+0 -0