Какво ще спечелим от либерализацията на енергийния пазар | webcafe.bg
Webcafe

Какво ще спечелим от либерализацията на енергийния пазар

Момчил Лалев
16.07.2012, 16:27 (обновена 19.07.2012, 11:11)
Ток

Снимка: © БГНЕС

България си прави оглушки и не е изпълнила евродирективите

Всички страни-членки на ЕС трябваше да въведат евродирективите, известни като Трети енергиен пакет на ЕС, до 3 март 2011 г. България и още няколко страни не го направи и получиха няколко месеца гратисен период, който също изтече. Става въпрос за нещо изключително важно - либерализацията на енергийния пазар...

Ако искаме да си купим дадена стока или услуга, обикновено имаме избор от поне няколко места, от където можем да направим това, в случай че цената или качеството й не ни допадат.

По отношение на доставчика ни на електроенергия - досега не е съществувала възможност сами да избираме, понеже в момента доставчиците са разпределени в три различни региона на страната. По този начин потребителите на електроенергия са принудени да бъдат обслужвани единствено от доставчика за региона, в който живеят. 

Едно от нещата, които ще се променят при въвеждането на либерализацията на енергийния пазар у нас, ще бъде именно предоставяне на възможността потребителите сами да избират своя доставчик на електроенергия, при това - напълно безплатно.

Съгласно т. нар. "Трети енергиен либерализационен пакет", отнасящ се до търговията с електроенергия и природен газ в страните от Европейския съюз (ЕС), вече би трябвало да е въведен в националните закодателства на страните-членки и на практика да се прилага изцяло. 

Този пакет включва Директива 2009/72/ЕС и Директива 2009/73/ЕС, както и няколко допълнителни регулации, които регламентират изискванията и общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и природен газ в страните-членки на ЕС. Сроковете за адаптиране на българското законодателство в тази област към европейското са изтекли още през март 2011 г.

Основните клаузи в Трети енергиен пакет включват отделяне на производството, търговията и преноса на газ и електроенергия по собственост или те да са при различни независими оператори, също и ограничаване на достъпа чрез определени изисквания към енергийните компании от трети страни, извън ЕС до преносните мрежи на страните от ЕС. 

Други клаузи от енергийния пакет осигуряват защита от изключване при забавяне плащанията на сметки на снабдяването с ток и газ на битовите потребители, разширяване на правата на потребителите при некачествено снабдяване, включително по-бързо обработване на оплакванията им и налагане на по-големи глоби на компаниите при нарушения.

Възниква и необходимостта от създаване на електроенергийна борса в България, тъй като без нея истинска либрализация на пазара не може да има. На тази борса на практика ще се формират равновесните пазарни цени на електроенергията.

За да бъде отворен електроенергийният пазар, трябва да бъдат създадени и обединения от търговци и производители - така наречените балансиращи групи. Те ще купуват излишна енергия, когато потреблението на предприятията е по-малко, и ще им продават, когато такава не им достига.

Също така в "Трети енергиен либерализационен пакет" е залегнало и изискването преносният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) да се отдели от Националната електрическа компания (НЕК), понеже към момента ЕСО е дъщерно дружество на НЕК.

Планът предвижда ЕСО да стане собственик на електропреносната мрежа в България и да отговаря самостоятелно за нейната поддръжка и инвестициите, а НЕК да отговаря само за производствената и търговската дейност. По този начин ще се осигурява достъпът на други играчи до електропреносната мрежа и ще се улесни свободният пазар на електроенергия.

Какви ще бъдат предимствата за потребителите на електроенергия при въвеждане на либерализация на енергийния пазар у нас?

1. Потребителите ще имат възможност за избор на доставчик за електроенергия. Този избор обаче ще бъде само по отношение на електроенергията, която реално се доставя до потребителите, но не и по отношение на мрежовите услуги. 

2. Заради конкуренцията между отделните доставчици можем да очакваме появата на нови продукти в областта, както и подобряване на качеството на обслужване на потребителите. 

Тези нови продукти могат да бъдат например по отношение на възможностите за договорирането и фактурирането на услугите, а относно подобряване на качеството на обслужване на потребителите, например масово въвеждане на клиентски Call Center, който да се грижи за клиентите на дадения доставчик денонощно.   

Освен предимства обаче, всеки модел си има и своите недостатъци...

1. Един от възможните недостатъци на либерализирания енергиен пазар от потребителска гледна точка е възможността потребителят да се обърка при избора си на доставчик. Това може да стане поради големия брой доставчици, които ще бъдат на пазара или от неразбиране на най-съществените разлики в офертите на отделните доставчици. 

2. Друг потенциален недостатък за потребителите е, че вече няма да имат защита от държавни регулатори или други органи, понеже сами ще са се договорили на свободния енергиен пазар и съответно сами ще са избрали доставчика си на електроенергия.  

3. Формирането на цените на електроенергията ще става на пазарен принцип, а не на административен, както е в момента (дружествата правят предложения до ДКЕВР, която одобрява - бел.р. ). По този начин цените на електроенергията ще станат по-реални, но това не означава само по себе си и по-ниски.

Опитът на другите държави, въвели либерализацията на енергийния пазар, дава основание на енергийните експерти да смятат, че след въвеждането на схемата у нас цената ще е по-висока в сравнение със сегашната цена на доставките.

В крайна сметка, каквито и да са предимствата и недостатъците от либерализацията на енергийния пазар, за България не съществува алтернатива да не предприеме стъпките, предписани от ЕС. 

Това е така поради огромните санкции, които може да претърпи българската държава, ако продължава забавянето на без друго закъснялото изпълнение на изискванията на ЕК.

Oще: българия  доставки  електроенергия  енергиен пазар  ес  либерализация  трети енергиен пакет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

51 Bobby_gBG | 19.07.201217:08

Сега отново сме на изходна позиция обаче - кажи ми защо протестирате срещу Топлофикация например?
-----------------------------
Видял си ме да протестирам срещу топлофикация? Мен лично?


А лично моето мнение за топлофикация е да се закрива. Това е ненужен монопол.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

50 Оня Дето Го Трият | 19.07.201215:43

Чудесно, две педи коментар ....
Сега отново сме на изходна позиция обаче - кажи ми защо протестирате срещу Топлофикация например?Смее се
Чист държавен монопол - какво по-хубаво от това?
Толкова елементарен въпрос вече 100 пъти - не харесвате частните монополи (макар че вече няма да са баш монополи), искате си държавен монопол, но протестирате и срещу него Шокиран
Елементарен въпрос бе Гюлмезов - ако си общински съветник и така те питат избирателите, какво ще правиш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

49 Bobby_gBG | 19.07.201215:26

Оня има една максима която са я казали хора много по-умни от мен (и особено от теб)

единственото нещо по–лошо от държавния монопол е частният монопол


Приватизирането на естествен монопол е пълно и тотално национално предателство. Това е монопол с гарантирана клиентела и печалба. Безалтернативен.

Когато някой е монополист той не вижда причина да прави подобрения. Защото хората няма да отидат при конкуренцията - просто няма такава. И приватизацията на ЕРП тата го докара - уволняване на хора, необосновано по-високи цени, по-ниско качество на мрежата - заради уволнените хора...


И всичките спестени от това пари отиват не в България - ами в чешките пенсионни фондове.
Я ми обясни - що е то "приватизация", като ти всъщност продаваш собствения си монопол на ЧУЖДА държава? Това е точно обратното на идеята за приватизацията. Защо печалбите от българският ток трябва да хранят "бедните" чешки пенсионери, а не българските?


А през това време инвестиции не се правят, поддръжката е на изключително ниско ниво, ликвидират се работни места.

Аз не виждам и една положителна черта в тази т.н. "приватизация", дето дори не е приватизация...


И тук вече идва момента на разваляне на приватизацията - по СЪДЕБЕН път, заради неспазване на приватизационните условия - за несъкращаване на персонала, и за правене на инвестиции. ЕРП тата не спазваха договорите си, и имаше достатъчно време тези договори да бъдат развалени, а на купувачите - да бъдат върнати парите които са платили за тях.


Това се казва разваляне на приватизационен договор - съда отсъжда, и нещо което е било държвно става обратно държавно. А некадърния "инвеститор" се гони.


И това няма нищо общо с национализацията неграмотнико. Защото национализация е да се отнеме от частник нещо негово, което той сам е изградил, без помощта на държавата, нито го е приватизирал от нея. И там доста често не се плаща нищо за национализираната собственост.


Но това един невежа като тебе няма как да го знае. И "примера" който даде с френски завод, в който никога не е имало държавно участие, и да го сравниш с връщане обратно в рамките на държавата на нещо изконно нейно е повече от смешен, и показва единствено невежество и незнание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

48 Оня Дето Го Трият | 19.07.201215:14

Тоест не виждам какво положително ще последва от това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

47 Bobby_gBG | 19.07.201215:08

Тоест не знаеш какво е разваляне на договор за приватизация, как се прави, и защо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

46 Оня Дето Го Трият | 19.07.201213:14

Господ да ни е на помощ ако такива като Боби Джи станат общински съветници в Руси и почнат така да развалят приватизационни договори, когато им е кеф:
"В името на народа (и понеже съм патриот) от утре вече не е ваше, това дето купихте!" Шокиран
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

45 Bobby_gBG | 19.07.201213:03

*
Наистина няма да споря, след малко като ти кажа че небето е синьо ти пак ще ме питаш защо съм твърдял че небето е зелено, а пък атака всъщност казвала че няма небеПак те питам - ти правиш ли разлика между национализация и разваляне на приватизационен договор? Прилики и разлики?

Едната прилика е ясна - накрая завършва като собственост на държавата. Ама мислещите хора знаят каква е разликата между двете. Ти явно не я знаеш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

44 Bobby_gBG | 19.07.201212:59

38 Оня Дето Го Трият | 19.07.201210:43

"...човек който не прави разлика между разваляне на приватизационен договор и национализация...."

Като се развали договора за ЕРП-тата, те при кого се връщат, чии стават?
За по-бавно мислещите - на държавата!
Не искаме държавните монополи, ама искаме монополите да са си държавни
-------------------------------------------------------


Не искаме държавните монополи, ама искаме монополите да са си държавни
луд!?!?! Абе ти за пореден път доказваш пълната липса на мозък... Бегай на училище най-сетне да те научат на четене с разбиране.


"квантовата физика" определено не ти се удава...


Наистина няма да споря, след малко като ти кажа че небето е синьо ти пак ще ме питаш защо съм твърдял че небето е pe.ekf, а пък атака всъщност казвала че няма небе muhihihihi


Койт няма мозък и аргументи - повтаря същите глупости до безкрай без грам мисловна мисъл. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

43 Bobby_gBG | 19.07.201212:50

Това не променя фактът, че тези монополи НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ,
-----------------------------------
Ти сега с оня няма какво да се обясняваш, той най-много ги разбира нещата... Няма значение че няма връзка с темата - той трябва да намеси "злите патриоти" от Атака и ВМРО че те са явно виновни за дереджето в енергетиката, понеже те управляваха последните 23 години...


И всъщност виновни са за всичко в цялата държава, защото каквото и да се каже, веднага първата дума на Оня е "ама Атака и ВМРО"...


Ко да се прай, човека им е бил фен и сега е огорчен от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

42 Оня Дето Го Трият | 19.07.201211:52

Ла Форс

Когато хората мислят могат да се разберат. Изобщо могат хубави неща да се получат.
Тук закачката беше по-скоро към хората, които не могат да мислят......но пък са "патриоти" и това трябва да го компенсира.
Стара тема, знаеш Намига
Радвам се, че сме на едно мнение по нея
   

оценка

+1 -2