Руски сериал за Ванга събра рекорден брой зрители | webcafe.bg
Webcafe

Руски сериал за Ванга счупи рейтингите

Webcafe.bg, по РИА Новости
26.09.2013, 10:35 (обновена 27.09.2013, 11:56)
ванга

Ванга и всичко, свързано с нея, привлича като магнит руснаците

Първи канал на руската телевизия започна да излъчва сериал за пророчицата Ванга, който събра рекорден брой зрители.

Сериалът се нарича "Вангелия", както е истинското име на гадателката. Известно е, че в Русия Ванга е изключително обичана и популярна, а за руснаците името й и всичко, свързано с нея, има необикновен магнетизъм.

Преди две години и половина на канала НТВ тръгна предаването "Ванга се завръща! Секретният архив на пророчицата". И тогава отново целият телевизионен пазар коментираше фантастичните рейтинги на тази програма: руската част от аудиторията - над 40.8%, с рейтинг 16.2%.

При това Москва, където се смята, че аудиторията е по-просветена, беше още по-активна: във времето, когато НТВ излъчваше за Ванга, рейтингът премина 17.9%, а зрителите стигнаха почти 43%.

Такива резултати просто няма, освен на Нова година, когато се излъчва петминутното обръщение на президента и всички седят на масата и броят ударите на часовника. А тук става въпрос за цял час ефирно време.

Такива огромни рейтинги - това дори не са тв рекорди, това е психологията на зрителите. . Психологията на конкретни хора. Още повече предвид факта, че тези 40-43% от аудиторията не са само пенсионери и домакини, и не само верни на НТВ зрители. "Ванга се завръща..." е гледано от много млади и активни хора, мъже и жени, захвърлили ангажименти и други дела, за да гледат предаването за пророчицата.

Разбира се, никакви сензации и отговори на въпроса какво ще ни се случи и кога ще свърши светът в ефира на НТВ не прозвучаха. Архивите и наследниците на пророчицата също не представляваха нищо особено сами по себе си. Но зрителят е останал до края на предаването и очевидно нещо е очаквал.

Любопитен факт е, че когато след известно време НТВ решава са повтори предаването за Ванга, броят на зрителите е намален наполовина. Явно хората са си казали: не си струва да се гледа. Но и 22% зрители (а това е много в конкретни цифри) отново нещо са чакали от вече показаната програма за Ванга.

Интересно, какво очакват от сериала "Вангелия"? Архиви и предсказания сериалът като жанр няма да разкрие. Нови подробности за личния живот на Ванга? Рейтингите не дават отговори на тези въпроси. Те говорят за очакванията на зрителите.

В сериала главната роля изпълняват пет актриси, тъй като животът на Ванга се проследява от шестгодишна възраст до смъртта й. Главната роля все пак е поверена на Елена Яковлева, а Вангелия във всички възрасти говори с нейния глас.

За да се приближи максимално близо до прорицателката, е измислен пластичен грим. За зрителите е предвидена мелодраматична, детективска и мистична линия. Въведени са исторически персонажи - Хитлер, Сталин, Елцин. На например Кирсан Илюмжинов (милиардер, бивш президент на Калмикия - бел.р.) и Сергей Медведев (тук той е прессекретар на Елцин и телевизионен продуцент) играят себе си във "Вангелия".

Медведев нарича през цялото време героинята "лельо Ванга". Странно е някакси, че авторите на сериала не са прехвърлили исторически мост към наши дни, до Владимир Путин, който също може да бъде свързан с предсказанията на Ванга. Но може пък в бъдеще такава тема да стане основа за сценарий за нов сериал за знаменитата пророчица.

А за "Вангелия" няма кой знае колко добро да се каже за професионализма - особено диалозите и работата на режисьора. За историческите трактовки - също неловко. Вижте сами.

Впрочем отношението на зрителите личи по рейтингите: сред всички зрители над 18 г. първата и втората серия на "Вангелия" са били гледани от почти 5.5 милиона души (това са официалните данни на TNS Russia). Това е дял от 25 до 29%. И отново тенденцията е обща и в Москва и в останалата част на страната. Младите зрители Ванга по обясними причини не вълнува. На поколението от 14 до 24 в този смисъл е значително по-интересна "Битката на екстрасенсите" по ТНТ, макар че тематиката е сходна с тази за Ванга.

Но като цяло по всички личи, че темата за Ванга в руския ефир е практически неизчерпаема.

В голямата си част зрителите на "Вангелия" са предимно жени от 25 до 54 години и аудитория над 55. В първите серии очакваният дял е от 30% до 35% и рейтинг над 10%. Но това са първите серии. По-нататък показателите се снижават. Не радикално, но динамиката е низходяща. Което е показателно. И този резултат обнадеждава. Зрителят, изглежда, все още е способен да оцени реално качеството на това, което му се предлага. Не винаги. Но може.

Първоначалните рейтинги на "Вангелия" наистина се понижиха - 19-21% дял от зрителите. И, съдейки по всичко, ще приключи при тези показатели. Но в този жанр това все пак е рекорд.

Ванга като бранд не е изчерпала своя потенциал. Нищо чудно, образът й да залегне и в друг тв формат. От Ванга хората през цялото време нещо очакват. Може би по-добра съдба? И най-важното е, че чакат не само верните потребители на тв продукция, но и такива, които включват телевизора отвреме навреме, а понякога и само заради нея, Ванга.

Иначе откъде ще се вземат тези високи рейтинги?

Oще: аудитория  ванга  зрители  предаване  пророчица  рейтинг  рекорд  русия  сериал 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

2 vickpayne | 26.09.201314:44

Русначетата много си падат по такива глупости. Сладури.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 26.09.201313:36

"Страх, страх! Братя американци ще гинат, покосени от железни птици. Вълци ще завият и ще се лее невинна кръв"

Ах, че тъпотия! Един по-свободен прочит на подобно изказване може да означава единствено, че във въображението на тази пророчица са върлували армии от демони.
Подобни пророчества, които всяват срах и фатализъм у човек, са плод на Легиона (виж Светото Евангелие), и придават на Ванга твърде мрачна слава. Нейното място е сред имената на черните магове. В думите й напълно липсва систематизиран подход към изграждането на ценностна система, подкрепяща свободното развитие на човешкия дух, а вместо това утвърждава вярата в съществуването на мрачни, ирационални сили.
   

оценка

+5 -3