Опознай града, за да го обикнеш | webcafe.bg
Webcafe

А вие познавате ли София?

ема ивановаЕма Иванова
16.08.2014, 20:16 (обновена 09.12.2016, 16:19)

1 от 6 снимки Назад Напред

гид

Снимка: © Free Sofia Tour

Навярно не знаете, но под площад "Света Неделя" има огромен античен форум, който някой ден би могъл да излезе на бял свят

„Всеки ден, два пъти на ден, 365 дена в годината". Не, флайърът на който пише това, не е рекламен трик. "Те" наистина са на едно и също място в София от четири години. A във Пловдив и Варна от сравнително по-скоро - съответно от 2 и от 3 години.

Всеки ден, без изключение,

независимо дали става дума за наводнение, градушка, страхотна жега или невероятен студ пред Съдебната палата в София седи човек от неправителственото сдружение "365", познато по-скоро под бившето си име Free Sofia Tour.

"365" са сред най-многобройните НПО-та в Европа, посветени на мисията на безплатните обиколки с гид из туристическия център на града.

Тази седмица организацията (заедно с гидовете от Free Sofia Tour и хилядите чуждестранни гости), отпразнуваха 4-та тържествена годишнина - съответно с балони, благотворителна изложба и други тържества.

Двама от двадесет и двама

По този приятен повод, а и привлечена от любопитство, се срещам с Филип Лазаревски и Деси Попова - двама от 22-мата гида в София, доброволстващи към Free Sofia Tour.

Мотивацията и на Филип и на Деси е една и съща; те ценят усещането, че допринасят с нещо за популяризирането на София сред чуждестранните посетители на града.

"Опитваме се да покажем, че столицата е действително интересно място, което си засужава да се появи на туристическата карта на Европа" - казва Деси.

Тя споделя наблюдението, че повечето от туристите, които идват в София, просто попадат тук между две пътувания -например от Белград за Истанбул или Букурещ, без изобщо да имат представа къде се намират, да не говорим, че няма как да са наясно с историята или културата на народа.

"Този тур е безплатен"

За разлика от Деси, която е гид само от няколко месеца, Филип прави турове вече повече от 2 години. "Аз съм от Македония, но харесвам София и я познавам много добре. Да си гид към Free Sofia Tour обаче не може да ти е работа. Това е по-скоро хоби, което правиш от любов към града и за да си упражняваш английския".

Работата на гидовете е безвъзменздна, а "365" се финансира от дарения, които отиват основно за рекламни и информационни материали. "Този тур е безплатен. Ако ви хареса, можете да направите съответните дарения" - призовават гидовете, преди началото на всяка обиколка.

Нормално, един тур продължава около 2 часа и половина. "След първите 30-40 минути, много от туристите казват, че не са очаквали да видят толкова стар град, пълен със забележителности. Шокират се и от възрастта на античните разкопки, които са връстници на тези в Атина и Рим. Когато разберат, че има например античен форум под площад "Света Неделя" - са във възторг. Особено силно чужденците се интересуват и от комунистическата история на страната и често остават доста впечатлени - от сградите, от атмосферата" - казва Филип.

За работата с туристи няма почивен ден

"Понякога попадат и българи на туровете и се оказва, че повечето, дори софиянци, не знаят основни неща за столицата", поне според Филип. "В оргазнизацията имаме двама историци, които разучават историята на обектите. Останалото зависи от гидовете. Сега, когато е лято, сме даже по трима, а понякога и по четирима гида сутрин в 11 и вечер в 18 часа на Съдебната палата. Групите чужденци са многбройни, когато е топло", споделя Филип.

На него обаче му се е случвало и да отиде на обиколка и да няма нито един човек - например през студената зима на 2011 - 2012 година. "Облякох се дебело и отидох за чакам на Съдебната палата в 18 часа. Е, никой не дойде."

Деси, която е гид от по-скоро казва, че при нея не се е случвало да не се появи никой, даже след голямата градушка миналия месец. "Дъждът, приключи към 17 и 30, а в 18 вече се разхождахме из София. Дойдоха 18 души." И добавя: "Това е минимумът хора по време на моя обиколка".

А вие познавате ли София?

От Free Sofia Tour водят и статистика за посещенията. Към момента повече от 54 000 туристи от цял свят са присъствали на традиционните обиколки из софийските улици - от Съдебната палата, през площад "Света Неделя", хотел "Шератон" (където, скрит до светещата табела на едно казино, се намира гербът на София), през Синагогата, Джамията, минералните бани - чак до Софийския университет, където турът завършва.

Там има и туристически информционен център. Всъщност в София вече има цели два подобни. Ако не знаете къде са (а със сигурност не знаете), не ви остава нищо друго, освен да посетете Free Sofia Tour. Така ще научите и какво бихте могли да покажете на вашите чуждестранни приятели и гости, следвящият път, когато дойдат в столицата.

Oще: free sofia tour  варна  гид  забележителности  пловдив  софия  туристи  туристическа обиколка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

2 тъп | 17.08.201415:06

Ми ниьй сми баш от синята зона и мноу я пузнавами. А най вечи знаим, чи у БГ-то съ най голями провинциалнити компльекси. Тъ оцьенки от селинджъри мноу нъ кьефът. И що сье драпът тук да додът? Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 17.08.201410:54

София е сред най- противните градове не само в Европа и ,,превръщането й в туристическа дестинация" не трябва да се обсъжда сериозно.

Същевременно София, обаче, е топ дестинация за холивудските шампан- революционери в случаите, когато се снимат военни филми или филми за разрушения, тъй като последната изглежда, като след бомбандировка.
   

оценка

+1 -2