Не е важно какво правиш, а как стоиш в кадър | webcafe.bg
Webcafe

Не е важно какво правиш, а как стоиш в кадър

Еми Барух, Дойче Веле
19.02.2012, 08:19 (обновена 20.02.2012, 08:05)
Цветан Цветанов - с . Бисер

Снимка: © Gustonews.bg

Когато Борисов разпореди „Цветанов, Найденов, Тотю Младенов, всички да стоят по бедстващите райони", те - обединени като юмрук - заминаха. След което поеха обратно и като истинско наводнение потекоха по националния ефир.

По време на правителственото заседание миналата седмица цяла България научи, че министър-председателят е разпоредил "Цветанов, Найденов, Тотю Младенов, всички (!) да стоят по бедстващите райони, докато се свърши работата".

И те стояха. Около тях се суетяха пострадалите. Местните ги снимаха, интервюираха ги. Хората ги пипаха, разпитваха, показваха. Докато Цветанов, Найденов, Младенов... не поеха обратно, за да започнат обиколките от студио в студио.

А България гледаше и цъкаше с език

Пред камерите на репортерите и от националния ефир те - обединени като юмрук - говореха за проблемите с язовирите. За лошото наследство, оставено от предишните. България гледаше репортажите в сутрешните блокове и във вечерните емисии. И цъкаше с език. Натоварени на коли, хеликоптери, БТР-и, пожарни и линейки, българските министри се втурнаха да ръководят бедна България: прелитайки от място на място, като пожарникари на повикване. С което дадоха да се разбере, че административният капацитет на страната клони към критичната нула.

"Не е важно какво правиш, а как стоиш в кадър!"

По страниците на вестниците се появиха следните заглавия: "Министър ръководи източване на язовир". Това, че въпросният министър е магистър по международни икономически отношения и от хидромелиорация едва ли разбира, няма значение.

Впрочем, идеята да стои и лично да наблюдава източването на язовир "Елена" едва ли е на самия министър. Този модел на поведение бе наложен от неговия началник, който изгради своята политическа кариера благодарение на камерите, фотоапаратите и текстовете на българските медии.

Според формулата "Не е важно какво правиш, а как стоиш в кадър!", "Не е важно какво ще кажат за нас, а какво ние за тях...", "Не е важно кой си всъщност, а за кого се представяш".

Хаос, цинизъм, безхаберие

И ако този модел на поведение печелеше някакви симпатии - особено когато с голи ръце (на живо) се ловяха престъпници, то на фона на случилата се национална трагедия, която изисква максимална мобилизация на експертния потенциал във всички ресори, имащи отношение по въпроса, а не позиране пред камерите, това е просто недопустимо. Дори цинично.

Хаотични, повърхностни и непоследователни - такива са повечето действия на ведомствата, които и до днес не могат да изяснят кой язовир на кого е, къде са регистрите за поддържането на съоръженията, къде са специалистите, които познават тези съоръжения, и какъв кадрови потенциал е необходимо да бъде мобилизиран. Вместо изясняването на всичко това, министрите - като истинско наводнение - потекоха по канали, студия и предавания, за да показват своята съпричастност с нещастието.

В село Бисер се удави и административният капацитет на държавата

След това - обединени като юмрук - отново бяха изпратени в бедстващите райони. Защото, както обясни премиерът, "когато началниците са там и подчинените мръзнат заедно с тях, всички проблеми се решават на мига." "Като няма дърва и Миро Найденов е там, дърва ще дойдат много по-бързо, отколкото ако е в кабинета си."

Удавниците на село Бисер

(Миро) Найденов е зоотехник. Бивш борец и солист в оркестър от Факултета. Запален ловец. Министър на земеделието и храните в 87-то правителство на България. Преди няколко дни по време на дебатите по спорните текстове в Закона за горите, той се отличи с отсъствието си от пленарната зала. Предпочете "да раздава кураж на хората от с. Бисер", вместо да създава организация за предотвратяване на повторни трагедии. От думите на премиера стана ясно, че на него кабинетът (в повереното министерство) повече му пречи, отколкото помага. Въпрос на административен капацитет...

Забележка: Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие на Дойче Веле е "Юмрукът на Бойко Борисов".

DW.de

Oще: бисер  бойко борисов  медии  министри 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

5 Ближи си сладоледа | 20.02.201212:59

Всички са наясно със ситуацията в България, само правителството и по-голяма част от журналистите НЕ СА!

А царят е гол между другото!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 19.02.201217:16

Оценките в материала са точни,а в известен смисъл и щадящи.Но защо трябва да четем чужди медии за да научаваме истината.Българските медии само за реклама на властта ли служат?Или просто не им плащат за истината. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 10:23

3 Miglena Nikolova | 19.02.201211:21

Дойче Веле май са по-наясно и от българите, какво всъщност се случва Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

2 Krivcho | 19.02.201210:13

Липсата на административен капацитет е заменен с административна наглост и управленска простащина.Последните две са даже и в излишък,щом лично премиера започна износ към ЕС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 19.02.201210:01

Остава да се надяваме, че и това управление, като водите наводнили къщите на хората, удавили близките им,съсипали имуществото им, издавили добитъка им, съспали посевите им, ще се оттекат там, където отиват обратните води.
   

оценка

+0 -0