Абсолютните престъпници на Цветанов са невинни | webcafe.bg
Webcafe

Абсолютните престъпници на Цветанов са невинни

Денислав Цонев , Правен свят
17.07.2012, 14:40 (обновена 18.07.2012, 08:17)
протест, зес, подслушване

Снимка: © Sofia Photo Agency

На база СРС-та, огласени в аванс от вътрешния министър, едни хора бяха обявени за престъпници без съд и присъда

Лекарите от Горна Оряховица Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров нямат вина и за починалото новородено, заради което вътрешният министър Цветан Цветанов ги нарочи за убийци, четейки специални разузнавателни средства (СРС) от трибуната на парламента.

След като в понеделник, 16 юли, съдът оправда медиците по друго дело, дълго чакана - от година и половина - деветорна експертиза ги оневинява и по скандалното разследване, започнало с четене на СРС от вътрешния министър в парламента.

"Заключението е същото, но то ще бъде пратено в прокуратурата следващата седмица. Тъй като няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица, разследването вероятно ще бъде прекратено", обясниха запознати пред "Правен свят".

Това е втора добра новина за медиците, които в понеделник бяха оправдани от Габровския окръжен съд по друго дело за смъртта на недоносено бебе. Завеждащият родилното отделение Димитър Сотиров, гинекологът Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова от болницата в Горна Оряховица бяха обвинени за смъртта на новородения Николай, роден със секцио от 39-годишната Стела Добрева от град Дебелец на 1 юли 2009 г.

До това обвинение обаче, и дело, по което вече са оправдани, се стигна след скандалното четене на СРС от парламентарната трибуна от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов, след които започна друго разследване. Скандалът, който последва, накара МВР и прокуратурата да се разровят и за други техни случаи, по които може да им се търси отговорност.

По неудачния пример на зам.-градския прокурор на София Роман Василев, който нарече бившия военен министър Николай Цонев "абсолютен престъпник" преди да е започнало делото срещу него, Цветанов публично обвини четирима лекари за смъртта на новородено. На 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец е абортирала в 22-рата гестационна седмица. Според лекарите плодът е бил мъртвороден, но на 30 ноември докторите Лазаров, Гецова, Милатович и Сотиров са показно арестувани. Заради отпора от лекарската гилдия и подкрепата от опозицията срещу този арест, МВР-шефът се изправи на трибуната в парламента и започна да чете СРС-та.

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", прочете "присъдата" Цветанов на 3 декември 2010-а. Веднага започна разследване срещу лекарите, но само след два месеца петорна експертиза показа, че лекарите нямат вина и бебето е родено мъртво. Обвиненията така и не са им повдигнати по това разследване, но прокуратурата реши да не прекратява толкова бързо делото, заради което Цветанов месеци наред бе в епицентъра на скандала. За целта бе назначена нова експертиза, вече с 9 вещи лица, които да дадат по-пълно заключение.

Паралелно разследване имаше и за изнесените от Цветанов СРС-та, но то очаквано завърши благополучно за вътрешния министър със заключение, че изчитането на СРС-тат е станало с разрешение на обвинителите във Велико Търново, пък и те вече не били СРС, а веществени доказателствени средства. Главният прокурор Борис Велчев обясни тогава, че срещу д-р Кожухаров е имало разследване за икономически престъпления и по него са били използвани СРС-тата, с които са засечени скандалните разговори на лекарите. Според Велчев записите правилно са били разсекретени и оповестени. "Случилото се е толкова отвратително, че няма смисъл да коментирам", коментира тогава главният прокурор.

До ден днешен официално заключение по втората експертиза няма, но на практика то е готово, след като преди два месеца от прокуратурата заплашиха експертите с глоби, ако продължават да се бавят. Финалът на случая, с който министър Цветанов няма как да се гордее, ще дойде след доклада на Европейската комисия и няма опасност в него да се коментират и тези действия на вътрешния министър.

Думите, използвани от лекарите тогава изглеждаха наистина цинични.

"То си е живо, живо и здраво, тъй ли?

- Да бе, мама му...
- Туй що е стояло 15.00 часа и не е извикал, кво да викаме сега. Ще стане голяма разправия. Колко време мина. Това са 24 часа. Точно 24 часа ние не сме се... Ами туй, то не е необходимо да се тълкува. Ще кажат, че са го оставили да мре, то понеже не мре, и сега ни викат. Ами да. Майката знае, че е умряло. Всичко на всичко са казали, че е умряло. Той си е виновен. (Става въпрос за лекаря, изродил бебето.)


Туй отиде при Андрей Баташов, ама кво ще го правим сега кат ще го изгарят туй? Ама кво остана?

- Е, умря си. Само си умря. Е, само, няма да закачаме, я.

- Ами, как, къде, бе? Биологични отпадъци във фризера",
бяха част от изчетените от Цветанов разговори, които обаче ни най-малко не са достатъчни, за да докажат, че лекарите могат да бъдат съдени, а още по-малко осъдени.

След вчерашната оправдателна присъда по другото дело срещу лекарите, в някои медии се появи информация, че те са оправдани по точно това дело, което няма как да е вярно, тъй като изобщо не са били подсъдими. Лидерът на ДСБ Иван Костов очевидно също се е заблудил от информациите, но резонно защити медиците, които ще се окажат невинни и по това разследване и атакува Цветанов.

"Чете записи, обвини ги, съсипа живота им. Ако погледнем през призмата на тези хора, какво се е случило за тях? Знаете ли, вътрешният министър обича да казва, че никой не стои зад жертвите на престъпленията. Сега е моментът да го попитаме, след като бяха оправдани тези доктори, кой ще понесе отговорността за жертвите, за разбития им живот, за това, което те са преживели, защото те са жертва не на престъпници, те са жертва на злосторническа власт, тя им го е причинила това нещо.

Това в представите на западния човек, на човек, отрасъл в демокрация, е една от най-големите злини, нека да не се самозаблуждаваме. Зло, причинено от хора с власт, се преживява като най-болезнено преживяното зло. Говоря за зло, сторено на трима лекари, които аз съм защитавал от трибуната още от мига, в който това нещо се случи, защото не смятам, че вътрешният министър е в правото си да причинява това нещо на хората. Той не е съда, той не е тази институция, която има отговорността да го прави. Докато тези неща са факт, МВР носи голяма част от отговорността", заяви днес Костов пред bTV.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

7 AlahAkbar | 18.07.201209:56

Гарван гарвану око не вади. Това е. А в БГ 80% от лекарите са си откровенни търгаши ... Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

6 Бобо | 18.07.201207:12

У Бантустана сичко е възможно! Ама трима "лекари" да не видат че бебето е живо аз да бев съдия че попитам, на каква трева бехте, или на нещо по тежко? Лош или много луд
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

5 Starija hush | 18.07.201206:20

Целия проблем започна когато една санитарка отвори хладилника и видя че нещо мърда.Тогава се хванаха за главите изродите убици доктори.Но простака дори и дипломиран доктор си остава простак по раговорите по телефона.Девойката да съди БГ .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 18.07.201202:47

Ако практикуващите лекари не притежават необходимата доза защитен цинизъм, ако се вживяваха във всеки фатален случай,те, просто нямаше да могат да си вършат работата. Така че не бъдете толкова възмутени, още повече, че техните коментарии са били между тях, не са предполагали, че ги подслушват.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

3 Божидар Гюлмезов | 17.07.201220:35

Иде за реч че разговора от СРС-то явно е "ирелевантен" към случая, защото явно комисията от другите "доктори" е преценила че детето наистина е било мъртво, и това че лекарите които обсъждат посмъртната му конвулсия са пълни безчувствени изроди и боклуци които разговарят като пълни селяндури загрижени само за собственото си оцеляване поради евентуалната грешка е без значение.


Това лекарската етика е без значение.


Ама от "независимата и справедлива" правораздавателна система - какво друго да очакваме? За толкова години "демокрация" - колко са осъдените/уволнени лекари, политици и съдии? Нищожно количество, все са невинни.


Как поне някакъв мижав процент виновни не изскочи бе, всичките са перфектни светци, осъдените и уволнени са пълни изключения и случайност, колкото да потвърдят правилото, и това че "гарван гарвану око не вади".
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

2 don Pozo | 17.07.201217:52

Не съм чул да се проверява автентичноста на записа
Не съм чул да се оспорва
Всъщност за какво иде реч
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 17.07.201216:17

Интересно, за какво точно са си говорили медиците от записите, щом експертиза е установила, че живото дете от разговорите, сложено във фризера и "отишло при Андрей Баташов", всъщност е било мъртво?

Не е лошо да се направи и още една експертиза, която да установи, че такъв разговор изобщо не е провеждан.

И тогава дружно ще направим паметници на тези медици [които не са говорили по телефона] от Горна Оряховица. Даже може и орден да им дадем.
   

оценка

+4 -1