Човешкият мозък е неспособен да се справя с повече от две задачи едновременно | webcafe.bg
Webcafe

Мозъкът се справя едновременно само с две задачи

Webcafe.bg , По Independent
16.04.2010, 15:06 (обновена 19.04.2010, 16:25)
Мозък

За хората най-лесно е да правят избор между два варианта - и се оказва, че за това е виновен нашият мозък

Човешкият мозък изглежда е неспособен да се справя с повече от две задачи едновременно. Това сочи изследване, показващо, че уменията за "многозадачност" са ограничени от физическото разделение на мозъка на две полукълба.

Учените са установили, че когато на хората им се налага да извършват две задачи едновременно, мозъкът им разделя всяка задача, така че едната да се изпълнява основно от лявата страна на мозъка, а другата - от дясната.

Изследването показва, че това базово разделение на мозъка на две половини може да обясни защо хората са склонни да правят прост избор между два варианта, вместо три или повече. То може дори да обясни защо либерал-демократите, като трета политическа сила, имат затруднения да бъдат забелязани в общите избори.

Силвен Шарон и Етиен Кьошлин от френския Национален институт по здравни и медицински изследвания в Париж са установили начина, по който мозъкът разделя две задачи, зададени по едно и също време. Те поискали от 32 доброволци да разрешат две различни мозъчни загадки, докато мозъкът им бил сканиран с машина за ядрено-магнитен резонанс.

"Всеки от участниците в изследването изпълняваше две задачи едновременно. Едната задача беше да се съчетаят главни букви, а другата - малки букви. Беше много проста задача и изследваните се налагаше да се превключват между едната и другата," казва Кьошлин.

"Мотивирахме ги с награда, ако не правят грешки между опитите. Беше всъщност парична награда, така че когато участник в изследването правеше грешка в една от задачите, наградата му беше по-малка. Давахме възнаграждение за активността на мозъка и същевременно следяхме грешките на изследваните, времето на реакция и така нататък. Така че можахме да изчислим производителността - и открихме, че по-високото възнаграждение се свързва с по-добра производителност", казва той.

Изследването, публикувано в сп. Science, се концентрира върху средния фронтален кортекс, който се намира отпред на мозъка, между очите. За тази част от мозъка се смята, че движи стремежа към възнаграждение, свързан с изпълнението на задачи. Средният фронтален кортекс е разделен на две половини, по една за всяка страна на мозъка. Учените установили - чрез проследяване на мозъчната активност на пациентите си в ядрено-магнитния скенер, че дясната страна на фронталния кортекс има тенденцията да бъде активна, когато изследваният изпълнява една задача, а лявата страна се активизира, когато се изпълнява другата.

Всички доброволци не са били леваци, така че няма объркване коя част от мозъка контролира определена задача - дясната ръка се контролира от лявата страна на мозъка, и обратното.

"Установихме, че мозъчната активност се повишава при наградите и очакванията в средния фронтален кортекс. Открихме, че в лявото полукълбо дейността се увеличава, когато нивото на възнаграждението на едната от задачите нараства, но не и за другата задача, докато в дясното полукълбо задействането на мозъка е свързано със стойността на възнаграждението на другата задача," казва Кьошлин.

"Двете полукълба действат заедно, когато има само една задача. Но при две задачи едното полукълбо обхваща възнаграждението от едната задача, а другото отговаря на възнаграждението от другата."

"Човешката пред-фронтална функция изглежда е била създадена за контролиране едновременно на две задачи. Това означава, че в ежедневното поведение можем лесно да превключваме между две задачи, но не и между три. Когато задачите са три, разделението е ограничено единствено до двете полукълба, така че има проблем," казва той.

Това физическо ограничение върху вършенето на три неща едновременно може да има по-широки отражения върху вземането на решения от хората. "Знаем, че изследваните изпитват затруднение да избират между повече от два варианта - и нашето изследване осигурява възможно обяснение защо обичаме такива "бинарни" решения - защото функцията на фронталния лоб на мозъка е изначално бинарна в природата," обобщава Кьошлин.

Обратно на масовото възприятие, учените не са открили разлики между двата пола в уменията им да се справят с повече от две задачи, което означава, че мъжете занапред нямат оправдание да смятат, че са по-умни и можещи от жените.

Oще: задачи  изследване  кортекс  мозък  полукълба 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2010, 01:06

1 Rooko | 14.07.201001:35

Нищо подобно.Жената не е като мъжа.Ти го Е... то те целива .
   

оценка

+1 -0