"Витоша ски" иска да окупира Витоша | webcafe.bg
Webcafe

"Витоша ски" иска да окупира Витоша

Явор Николов
28.12.2012, 13:47 (обновена 30.12.2012, 09:27)

1 от 4 снимки Назад Напред

ски учители

Снимка: © Явор Николов

Ски учителите не искат да минават към федерацията

Ски сезонът на Витоша отново е застрашен от провал. Причина този път са условията, които поставя лифт операторът "Витоша ски" към ски учители, които не са към федерацията.

А именно: лифт карти ще се издават само ако се членува в Направление Професионални ски инструктори към БФСки и ако се има първа и втора специалност СКИ към НСА "В. Левски", както и допълнителни такси за "допускане на стопанска дейност".

Професионалните организации са против обединяването на спорт и комерсиална услуга, което няма аналог в чужбина. Няма как да си регистриран по Търговския закон и да участваш в организация с идеална цел.

Аспарух Мачирски, председател на Сдружение "Витошки ски и сноуборд училища", което обединява 8 училища, обясни, че публикуваните на 26 декември т.г. цени и условия на "Витоша ски" изискват от ски инструкторите да са част от направление "Професионални ски учители" към федерацията по зимния спорт. В резултат на тези действия е застрашено обучението на най-малко 1000 деца.

Мачирски отбеляза, че става въпрос за организация, създадена през 2010 г., която веднага започва да оказва натиск на курортите да издават лифт карти само на нейните членове. Доц. Петър Янков, председател на Сдружение "Българско ски училище", посочи, че някои от колегите му в Боровец и Банско вече са се принудили да преминат към федерацията, за да могат да работят.

Същевременно, организация на ски училищата съществува още от появата им през 1965 г. Неин правоприемник е "Българско ски училище", което е и международно признато - българските инструктори могат да работят по цял свят.

Освен това, има сключено споразумение с Националната спортна академия за признаване на учебните програми, а методиката за подготовката на учителите е защитена пред чуждестранни организации - нещо, с което секцията към БФСки не може да се похвали на този етап.

Това е и една от причините 2500 преподаватели да не искат да се откажат от членството си в сдружението, макар някои от ски училищата да имат и спортни клубове, които вече са на отчет към федерацията.

"Имаме два варианта - да разочароваме хората, които са ни платили и да им върнем парите или да забравим, че сме членували 40 години в една организация и да се впишем в друго", обясни Мачирски. Той допълни, че секцията към БФСки съществува в нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта, а освен това са използвани и правни „вратички", за да се оправдае преминаването на учителите към федерацията.

Мачирски обясни, че треньорите от спортни клубове и преподаватели в комерсиалните ски училища не могат да се поставят под един знаменател, защото това не се позволява от международните организации, а също така би създало сериозни проблеми с облагането и субсидиите от държавата. В тази посока се е изказал и спортният министър Свилен Нейков.

Големите ски училища към "Бороспорт", "Юлен" и "Витоша ски" се опитват силово да вкарат останалите в новата организация, стана ясно от изявлението на Мачирски. Той припомни и че единствено "Витоша ски" в момента могат да използват спокойно инфраструктурата на най-близката до София планина. "На лифт оператора работата му е да превозва хората, а не да казва кой има право да ги обучава", категоричен беше председателят на Сдружение "Витошки ски и сноуборд училища".

В курорта Пампорово обаче фирмата "Пампорово" АД, която притежава и стопанисва лифтовите съоръжения в ски зоната никога не е поставяла условия или ограничения на ски-учителите или училищата по отношение на членство в едно или друго сдружение.

Собственикът на съоръженията на Витоша си позволява за пореден път да извива ръце въпреки решението на ВАС по делото за дискриминация № 14131 от 2 ноември 2011 г. С така обявените цени за "стопански обекти" за сезон 2013 г. на Витоша явно има рецидив, смятат ски учителите.

Призрак броди из зимните курорти

В отговор на журналистически въпрос, участниците в пресконференцията посочиха, че са "част от хората, които избраха Цеко Минев" - настоящият председател на БФСки. Стана ясно още, че е имало случай, в който от федерацията е било поставено условие ски училищата да използват услугите на "Болкан Холидейс" на съпругата на Минев, ако искат да се възползват от отстъпка. Аспарух Мачирски разкритикува и начина, по който се финансират държавните ски училища.

По повод често използваните от председателя на БФСки сравнения между България и Австрия, Мачирски посочи, че в там учителската карта е 600 евро. За сравнение, по думите му, инструкторите към родната федерация използват лифта безплатно, а на останалите преподаватели се искат суми, измервани в хиляди евро.

Мачирски изрази мнение, че големите инвеститори у нас "извиват ръцете" на държавата.

Емил Семов от ски училище „Мотен" беше категоричен, че той и колегите му не крадат клиенти и водят още хора в курортите. Семов изтъкна, че в настоящата ситуация излиза по-евтино да се правят лагери в чужбина. „Имам чувството, че някакъв призрак броди из зимните курорти", коментира той.

Накъде?

Част от курортите допускат инструктори от "Българско ски училище", но се разчита, че няма да се наложи извозване на ученици с автобуси, както през миналата година. Ски учителите ще търсят среща Цеко Минев, но и помощ от държавата.

Аспарух Мачирски се надява с промените в Закона за туризма да се избегнат нови съдебни спорове, които вероятно ще продължат години. Въпреки това вече е сезирана и Комисията за защита от дискриминация.

Ако не се стигне до решение, ски учителите заплашват, че ще уведомят международните организации за нерегламентираната дейност на секцията към БФСки. Това би довело до голям брой искове от туроператори и застрахователи и голям риск от провал на сезона. На този етап преподавателите се въздържат от крайния ход.

"По държавнически разсъждаваме от някои лифт оператори", коментират те.

Категорични са обаче, че няма да забравят, че някога са се обучавали или членували в Сдружение Българско ски училище, което поддържа една 40-годишна история и традиция и да се "запишат" към направление, което съществува в нарушение на чл.14 и чл.19 от Закона за физическото възпитание и спорта. И то в името на това да бъдат допуснати до заплащане на ски-учителски карти за лифтовете през този сезон. Какво следва после - чинопочитание и следващи указания, спуснати Отгоре?

Oще: аспарух мачирски  бфски  витоша ски  карти  компания  лифтове  мотен  ски учители  съоръжения  цеко минев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2012, 13:00

19 Vladimir Handzhiev | 30.12.201219:15

"Ако не се стигне до решение, ски учителите заплашват, че ще уведомят международните организации за нерегламентираната дейност на секцията към БФСки. Това би довело до голям брой искове от туроператори и застрахователи и голям риск от провал на сезона."

Какво чакате та още не сте го направили?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 14:08

18 Rumen Gyurov | 29.12.201214:25

до зеленото човече. Ски курсовете от международно признатата организация се изкарват от не повече от 30 % от платилите такса и минали обучението. Само за сведение. Сулю и пулю сигурно има навсякъде. и пак за сведение, децата са ми започнали да се учат в ски училище, далеч преди да се роди Великото Втоша ски. и карат фантастично и се забавляваме всеки път на Мах. А като говорим за Витоша ски - как успяха да вземат без държавна поръчка преди две години 4-5000 деца, да ги обучава? С пари зелено човече. е и със санкция от държавата. Но не им пука, защо Цеко и Витоша ски е едно и също.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 14:08

17 Rumen Gyurov | 29.12.201214:17

За мен има само едно решение - да изметем Цеко от БФС, да помогнем на държавата да го махне или допусне втори и трети оператор на съоръженията в Банско и Витоша, ведно с Юлен и Витоша ски. Няма по арогантни тъпаци от говорителите на Витоша ски. Не съм виждал по явни лъжи от техните. И се чудя къде е държавата, да позволява тези простотии. Или просто държавата добре смазана от парите на ПИБ. Както любимите Независими Медии не пускат материали просто защото ПИБ са им рекламодателил И това е свободна журналистика. Срам!!! Не може едно малко човече да ебава майката на всички които обичат планината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.06.2011, 17:45

16 Mannya | 28.12.201222:47

Зелено човече. Знаеш ли каква е процедурата по квалификацията на човек с тапия от Сдружението? Плаща 40 лв и получава тапия от Направлението. Никаква не е разликата. А курсът към Сдружението е доста сериозен. 200 страници учебник теория и 50 часа, ама истински - практика. Така че не говори глупости, ако не ти плащат за това.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

15 Von Bl | 28.12.201222:01

Васиб ли си, Басиб ли си не знам не разбирам Харесва ми идеята! ама ако може Цеко недоказаният скиор, леко късоглед и с еректилна дизфункция /като потника Много щастлив / да къса билетите Много щастлив ....караме и без писти? няма проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2012, 16:54

14 Vasib | 28.12.201221:24

Ванко е борец против капитализма, и аз предлагам да вземе всички писти в България, и да ни пуска да караме без пари. Ако го обещае, от утре почваме протести в негова подкрепа - но никакви пари, да инвестира, да работят неговите другарчета без пари, а ние да се пързаляме на воля.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

13 vanko1 | 28.12.201221:11

добре дошли на платените човечета, пичове, разбирам Много щастлив че трудно се изкарват пари, ама първо, трябва да вникнете в темата, за да коментирате аргументирано, и да си натрупате некви доводи, щото витоша ски и цеко-меко се държат точно така - не искат на Витоша да има други субекти, освен тях, и затова казват, даваме карти ако минеге в нашия лагер, те това е, цеко е начело на федерацията, стои зад Юлен и Витоша ски и те така Удивителна тия дребните ски училища си бачкат от сума време на планината, а планината, тя е голяма, има място и за големите, и за малките, ама не, лакомията е голяма, Цеко иска сичко, е, нема, бате
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

12 Von Bl | 28.12.201219:11

Австрия далече,гара Левски /пази багажа/също Много щастлив ...те къде е, Попова шапка Много щастлив Много щастлив Много щастлив Циганин работа ли нямаш Много щастлив? , кой слага дограма зимата Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2012, 16:54

11 Vasib | 28.12.201218:51

Днес разбрах нещо важно - че мутрите разбират от монополизъм, даже са особено вещи и цитирани в медиите. Опищяха ортълъка да се оплакват, че все някой ги набутва да плащат. Ама то е напълно обяснимо всичко - знаем че мутрите разбират само от операция прибиране, изваждането не са го учили и им е несвойствена дейност. Ставам най-голям фен на Витоша ски, просто защото са против мутрите
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 01.04.2011, 10:47

10 онова момиче Джейн | 28.12.201217:09

Зеленото, само ще ти кажа, че курсове и квалификации ВИНАГИ е имало!!! Разликата е, че тези (вече бивши за България) са международно признати, а "официалните" по нашите земи никъде нищо не се казва дали ако имам нужда спешно от пари за напролет (я болници, я деца, я сватба, т.н.) и реша набързо да ида да ги изкарам в чужбина ще мога...
И аз имам тапия, смея да твърдя, че се справях добре докато имах време да работа, ама сега ако реша да изкарам някой лев не мога?!
   

оценка

+0 -0