40 "моисееви" години | webcafe.bg
Webcafe

40 "моисееви" години

Николай Цеков, DW.de
17.11.2012, 08:18 (обновена 17.11.2012, 08:25)
Жена на летище

Снимка: © Getty Images

През тази година 40 000 млади българи са се върнали в родината си

За да догони по доходи Запада, на България ще са й нужни поне още 40 "моисееви" години, през които тя ще трябва да реши тежкия си демографски проблем и да подобри работата на институциите, предупреждава Световната банка.

Тези изводи се съдържат в най-новото изследване на Световната банка, направено по повод 20-годишнината от партньорството на институцията с България.

В доклада, който изследва възможностите на България за „златен растеж", Световната банка подчертава, че най-сериозният проблем е дълбоката демографска криза. Като отчитат, че българската нация е най-бързо застаряващата в света, експертите на банката са изчислили, че през следващия половин век страната ще загуби половината от трудоспособното си население.

„Това обстоятелство ще породи много проблеми, които са свързани не само с недостига на квалифицирана работна сила, но и с напрежения в пенсионната и социалната система. Поради това все по-актуален ще става въпросът за активното включване на ромите в пазара на труда", коментира Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна Европа и Прибалтика.

Бягството на младите

Изчисленията на Световната банка показват, че след 10 години ромите ще представляват една пета от излизащите на трудовия пазар българи. Финландската експертка Сату Кавканен от централата на Световната банка във Вашингтон обясни за Дойче веле, че разчетите за българските роми се правят въз основа на официалната статистика от преброяванията, която отчита за роми само тези, които изрично са посочили принадлежност към този етнос. Знае се обаче, че в действителност ромите в България са много, много повече.

Световната банка изчислява, че вследствие на бързото застаряване на българската нация разходите за социално осигуряване ще нараснат през следващите 50 години със сума, равняваща се на 3 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Голям проблем за България е и масовата емиграция на млади хора. И въпреки че през миналата година 30 000 млади българи са се върнали в родината си, а тази година те са дори още повече - 40 000, България определено изпитва недостиг на млади квалифицирани кадри.

В тази връзка финландската експертка Сату Кавканен съветва България да насочи вниманието си към укрепване на престижа на техническите професии - именно тяхното западане е сред причините за ниското равнище на иновациите в българската икономика. Кавканен споделя, че силно впечатление й е направил фактът, че в България масово се изучават хуманитарни и социални науки - за сметка на техническите специалности.

Лошото българско управление

Един от най-впечатляващите изводи в изследването на Световната банка се отнася до крайно ниската ефективност на държавните институции. По този показател България и Румъния се намират на дъното в ЕС - обществените възприятия за качеството на управлението са крайно негативни.

Това от своя страна има пряко въздействие върху имиджа на България сред чуждестранните инвеститори. А без инвестиции отвън производителността на труда, а оттам и доходите на населението няма как да дръпнат нагоре. Разбира се, бизнес-климатът се влияе не само от държавното управление, но и от състоянието на съдебната система - корупцията и мудността при разрешаването на търговски спорове отблъскват голяма част от чуждестранните инвеститори.

В заключение Световната банка констатира, че ако България иска да догони Запада, през следващите 30-40 години производителността на труда трябва да расте годишно с около 5,5 процента. В настоящата криза обаче такива стойности отчитат единствено страни като Китай или Турция.

DW.de

Oще: българия  демографски проблем  запад  институции  растеж  румъния  световна банка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

23 pueblo | 19.11.201223:16

Смее се били се върнали 40000 млади българи,и въпреки това, страната изпитвала нужда от квалифицирани кадри?????
абе,унмици,каква е връзката между 40000 върнали се и квалифицираните кадри,а? Смее се
аз не познавам някой ,който е квалифициран и се е върнал......
е,може и да има чат -пат някой балък,но квалифицираните балъци са друга работа Смее се матрял,един вид
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

22 Dian Dorev | 19.11.201214:58

Лоша е МАТРИЦАТА...Тази матрица,беше създадена преди 60 години от чифута Сталин...на принципа разделяи и граби...Страната от 12 области беше разделена на 28 ...те от своя страна бяха разделени на много общини-всяка с своя парламент,съд и т. н...И накрая стана -много баби хилаво бебе...или...анархия облечена във власт... Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

21 KingoftheROAD | 19.11.201209:53

skd911 в момента реално живеят около 5,5 млн. бруто народ у Булгаристан. Поради това че, много хора работят извън, но по адрес се водят вътре, затова стаистиката показва 6,5 млн. Реално братята роми са по не 1/3 от тези 5,5 млн. ако не и повече...

aryan ти защо си мислиш, че само навън човек може да прогледне? Според мен всеки що-годе средно ниво ЕнЕлЕгентност, и над средното достатъчно добре разбира мафиотските похвати у Булгаристан. Но така или иначе много рядко предприема нещо да се променят нещата. Българинът като цяло не вижда и не знае общия интерес, и за това масово се спасява поединично, гледайки да не се мине той да застане начело, а някой друг да свърши работата...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

20 aryan | 18.11.201222:54

YOLE,ако си способен , коректен и отговорен за действията си няма да мрънкаш,а ще отидеш да поработиш за малко в бяла държава и ще прогледнеш.Не е нужно да ти казвам какво виждам ,след като в теб е вродено недоверие към всичко и всеки.Аз съм работил в частния сектор 20 години и точно в най-пълноценния ми период ,заради някакви тъпи мутри ,които застанаха на власт ми се наложи да хващам пътя.В тази държава трябва да се изкорени това ориенталско мислене набивано в главите на българина 500 години,само да мрънка и да чака големия брат "да го оправи".В началото на моята емиграция за самия мен беше голям шок да разбера ,че се чувствам по добре в чужбина ,отколкото в България.А основна вина за това има изграденият ред ,морала и интелекта на западноевропееца ,точно това са се опитали да постигнат българските управници от началото на миналия век,но процеса е прекъснат благодарение на "големия брат".А що се отнася до мишкуването то е присъщо за хора които нямат ясна позиция ,а винаги са съгласни със събеседник или власт,а които си плаша данъците на власт с която не е съгласен и му пречи на развитието е мишка.Аз на ББ и компания един лев данък не съм платил и ако всеки мисли като мен, на власт ще бъдат само политици които са в услуга на народа си,а не негови тирани.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

19 YOLE | 18.11.201217:43

Загрижен,.....отидох,......разбрах,.....Еми хайде,бе айрянчо. Кажи ни какво виждаш. Защото туй, дето си го писал, може да го каже както човек, милеещ за страната ни, така и този, който я е довел до това положение и желаещ най-лошото да ни се случи. Щото инак може някой да си помисли, че мишкуваш нейде между нас,което май е доста вероятно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 01:22

18 Пишурко | 18.11.201217:33

Спеиално за Dedogo6,
има го и това гледане накриво щото не си местен, но то го има и в БГ,
Ако си бил в казармата знаеш какво беше отношението към софиянците, ако са разпределени в подделение в провинцията, и обратното!
Защо не отидеш в някоя селска дискотека, ама не в твоето село а в някое съседно да видиш как ще те посрещнат , твоите си хора - българите Усмивка

А при мен колегите ми идват при мен като има нещо с което не могат да се справят за да ме питат!


Абе да знаете, затвора не са стените пред вас, а вашите собствени страхове от големия свят.
Лека ви нощ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 01:22

17 Пишурко | 18.11.201217:27

Ами вижте сега, не искам да обвинявам никой останал в България, както и да хваля тези които са отишли да работят някъде извън България.

Аз за мен и за семейството ми съм си намерил що-годе добро отношение работа/заплащане/качество на живот.
Ако някой го има в България - да е жив и здрав -!

Просто исках да вметна, че да седиш и да се оплакваш, без да направиш нищо за да промениш положението си - това си е тъпо откъдето и да го погледнеш.

За мен съм пресметнал , че съм стар за революции, затова съм си избрал друг начин на спасение ;)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

16 aryan | 18.11.201216:37

Dedogo6 ,ако не ме боли за България ,нямаше изобщо да си правя труда да пиша по форумите,но аз съм там където мога да изкарам хляб за семейството ми.И аз като теб мислех преди 3 години и когато започнах да работя в държава която цени гражданите си,а не се подиграва с тях, в мен всичко се преобърна.Човек вижда по-ясно ситуацията и постройката в една бандитска държава ,когато заживее далеч от нея и има възможност да направи сравнение.За съжаление, докато си част от тази матрица не можеш да прогледнеш и да разбереш съществуването си,а си само роб и храна за мутрите и разни набедени политици.Нужно е първо да познаваш историята на света(истинската,а не написаната от юдей и комунисти)и малко информация от настоящето, за да си направиш необходимите изводи за бъдещето,а не да се биеш в гърдите като горила и да седиш на клона ,докато някой ловец те е взел на мушка.Истината е , че никой не може да се противопостави на природата си , а за да разбере това му трябва просвещение .Никой не по велик от хляба(насъщния се произвежда от хора които обработват земята си,а не от паразити,крадци,убийци или цигани) и нациите които са го разбрали са оцелявали,останалите са изчезвали от лицето на Земята.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

15 Pavur Pezev | 18.11.201216:05

Ко значение има -важното е, чи 'Лидтопада' го повтаргат постоянно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

14 Божидар Гюлмезов | 18.11.201215:41

Още колко организации трябва да ви обяснят че тук ще стане мангалистан съвсем скоро за да го осъзнаят някои хора...
   

оценка

+2 -0